Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ (ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟ ...ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ;)

ALPHA ΕΙΔΗΣΕΙΣ : ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ : ΕΣΚΑΣΕ Η "ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΟΥΣΚΑ" ΤΟΥ Κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ : ΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ , ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ !
ΓΙΑ ΤΟ Κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ : ΜΙΑ ΕΥΓΕΝΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ΣΤΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΟ (ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΝΟΥ , ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΛΕΦΤΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ;)
(Ναυαρχίδα : Να ευχαριστήσουμε το πολυπληθές τμήμα μοντάζ της ναυαρχίδας , οι υπερωρίες καταβάλλονται αμέσως σε μετρητά)

ALPHA ΕΙΔΗΣΕΙΣ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ : ΕΦΤΑΣΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ "ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ" (STAGE) ΜΕ ΤΡΙΜΗΝΗ ΣΥΜΑΒΑΣΗ

Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ

ΤΟ ...ΡΕΠΟ (ΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ) ΤΕΛΕΙΩΣΕ , Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ

21-11-2008 ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Από τα σημερινά (21-11-08) Πρακτικά της Βουλής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 282/18-11-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ηλία Λαμπίρη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ κ.λπ..

Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του συναδέλφου μας, του Καθηγητή κ. Λαμπίρη, έχει ως εξής:

«Το Πανεπιστημιακό Αττικό Νοσοκομείο πρακτικά δεν λειτουργεί τις τελευταίες 6 εβδομάδες, ενώ η ατμόσφαιρα μεταξύ γιατρών και λοιπών εργαζομένων είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Το Νοσοκομείο ολοκληρώθηκε το 2003 και 5 χρόνια μετά αδυνατεί ακόμα να εφημερεύει επί 24ωρου βάσεως. Ο βασικότερος λόγος είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Το Υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε να στελεχώσει το νοσοκομείο με νοσηλευτικό προσωπικό. Αντίθετα, επέστρεψε 70 νοσηλευτές σε άλλες Υπηρεσίες, ενώ δεν κατάφερε να κρατήσει 40 νοσηλευτές που εξειδικεύονταν σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα, οι οποίοι και αποχώρησαν. Την προηγούμενη εβδομάδα υπέβαλαν την παραίτησή τους από τα καθήκοντα τους 28 προϊστάμενοι τμημάτων, επειδή δεν μπορούσαν υπό τις παρούσες συνθήκες να προσφέρουν ασφαλή και ποιοτική νοσηλευτική φροντίδα.

Τέλος, σοβαρές είναι και οι δυσκολίες στην εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής και των ειδικευομένων γιατρών, κάτι που είναι βαρύνουσας σημασίας. Οι κλινικές και τα εργαστήρια χορηγούν πλήρη ειδικότητα στους ειδικευομένους γιατρούς.

Στις προϋποθέσεις όμως, προκειμένου μια εκπαιδευτική μονάδα να χορηγεί πλήρη ειδικότητα, είναι η 24ωρη εφημερία των γιατρών, κάτι που δεν συμβαίνει στο ΑΤΤΙΚΟΝ.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση και με ποιο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ;

2.Τι σκοπεύει να πράξει η Κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής και των ειδικευομένων γιατρών που εκπαιδεύονται σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα;».

Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Λαμπίρη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παπαγεωργίου.

Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητέ συνάδελφε, καλοδεχούμενη η κριτική, εγώ θα έλεγα αναγκαία και επιβεβλημένη η όποια αντιπολιτευτική τακτική, κατακριτέες όμως οι υπερβολές που φτάνουν στη διαστρέβλωση. Διότι τα περισσότερα από αυτά που αναφέρετε δεν ισχύουν. Εάν δεν σας γνώριζα προσωπικά –και ξέρω το χαρακτήρα και την ποιότητά σας- ειλικρινά θα έλεγα και θα έδινα απάντηση σε ένα από τα δύο που μπορεί να υπάρχουν: Ή άγνοια ή σκοπιμότητα. Δεν υπάρχει κανένα από αυτά.


Εγώ πιστεύω ότι «παρασυρθήκατε», επιτρέψτε μου την έκφραση, από τον αντιπολιτευτικό ίστρο που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες και έχει στοχοποιήσει το χώρο της υγείας και δημιουργεί ένα πρόβλημα, διότι τα θέματα της υγείας δεν προσφέρονται για τέτοιου είδους αντιπολιτευτική τακτική. Αν ξεπεράσει κανείς το κρίσιμο σημείο, από εκεί και πέρα δημιουργούνται προβλήματα και αντί να προφυλάξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας που επανειλημμένα έχω δηλώσει και έχω αποδείξει και προσωπικά ότι το υπερασπίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις, γιατί είμαι φανατικά προσηλωμένος, τότε κινδυνεύει να απαξιωθεί από τις ίδιες τις ενέργειες.

Θέλετε να κάνουμε μαζί ένα οδοιπορικό στη λειτουργία, στη σύνθεση, στο τι προσφέρει το Αττικό Νοσοκομείο από το 2003 –το 2002 το εγκαινιάσατε- να συζητήσουμε μαζί όλα τα στοιχεία για να δούμε ποιος ενίσχυσε αυτό το νοσοκομείο και αν αληθεύουν τα όσα εσείς λέτε; Ποιο ήταν το νοσηλευτικό προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2003, κύριοι συνάδελφοι; Πολλοί λιγότεροι από τριακόσιοι. Πόσοι είναι σήμερα; Πάνω από εξακόσιοι είκοσι πέντε. Πόσο ήταν το ιατρικό προσωπικό; Πολλοί λιγότεροι από διακόσιοι πενήντα. Σήμερα είναι πάνω από πεντακόσια ογδόντα πέντε άτομα και πάντα μιλάμε για μόνιμο προσωπικό. Πόσες ήταν οι κλίνες που λειτουργούσαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου, άντε και το πρώτο τρίμηνο του 2004; Πολύ λιγότερες από τριακόσιες. Πόσες είναι σήμερα; Εξακόσιες σαράντα πέντε. Για ποια εφημερία μιλάτε; Το Φεβρουάριο του 2005 μπήκε στο σύστημα της εφημερίας. Πριν εφημέρευε μία φορά την εβδομάδα, για τέσσερα μόνο ιατρεία. Μπαίνει το Φεβρουάριο μέχρι το Νοέμβριο με δεκατρία περίπου και από εκεί και πέρα λειτουργεί σήμερα με εκατόν πενήντα έξι εξωτερικά ιατρεία, με δεκατρείς ειδικότητες στην εφημερία, όταν τρία-τέσσερα ήταν το 2003. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Θέλετε να δούμε και τον όγκο και των εξετάσεων και των ασθενών; Θέλετε να δούμε τι έγινε στα απεικονιστικά εργαστήρια, όταν από τρεις χιλιάδες το 2003, έχουμε φθάσει στις σαράντα οκτώ χιλιάδες το 2007 και τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2008 μιλάνε ότι θα ξεπεράσουμε τις πενήντα χιλιάδες;

Όλα αυτά, λοιπόν, αποδεικνύουν ότι τα στοιχεία τα οποία παραθέτετε είναι ανακριβή. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.

Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Λαμπίρης.

ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αλίμονο αν στην έναρξη λειτουργίας ενός νοσοκομείου, πέντε χρόνια μετά δεν θα έπρεπε να έχει προχωρήσει η λειτουργία του. Μα, διαβάζουμε αυτές τις ημέρες όλες τις εφημερίδες να γράφουν «Κραχ στην υγεία, κραχ στην παιδεία, κραχ στον τουρισμό», παντού κραχ. Επειδή παρακολουθώ και ξένες εφημερίδες, αυτήν την έκφραση μόνο στον ελληνικό χώρο την παρακολουθώ.

Είναι ψέματα, κύριε Υπουργέ, ότι πήγαν οι προμηθευτές να πάρουν τα υλικά από τα νοσοκομεία και από το Αττικό και από το ΚΑΤ, αλλά και από άλλα και την τελευταία στιγμή σπεύσατε να το διορθώσετε; Είναι ψέματα ότι το φάρμακο έχει φθάσει σε ένα σημείο απροχώρητο, δηλαδή οι ασφαλισμένοι δεν παίρνουν φάρμακα; Είναι ψέματα, κύριε Υπουργέ, ότι η εκπαίδευση των γιατρών υστερεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας; Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Να επικεντρωθώ τώρα στο Αττικό. Γνωρίζετε πολύ καλά, σαν συνάδελφος ότι ένα νοσοκομείο, για να δίνει πλήρη ειδικότητα πρέπει να εφημερεύει επί 24ωρου βάσεως. Δηλαδή θα έπρεπε να είναι σήμερα εκεί που ήταν το 2003; Αν είναι δυνατόν! Η ουσία είναι ότι το νοσοκομείο δεν εφημερεύει όλο το 24ωρο. Κάνει μερική εφημερία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Επίσης δεν είναι αλήθεια ότι ένας μεγάλος αριθμός νοσηλευτριών έχει φύγει από το νοσοκομείο; Εσείς λέτε ότι έχετε προσλάβει ενιάμισι χιλιάδες νοσηλεύτριες στα πέντε χρόνια. Σας έχω υποβάλλει ερώτηση και περιμένω την απάντηση, εδώ και αρκετές εβδομάδες. Πού πήγαν και πότε προσελήφθησαν αυτές οι νοσηλεύτριες; Μα, αν ήταν εννιάμισι χιλιάδες νοσηλεύτριες, κύριε Υπουργέ, σήμερα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας δεν θα είχαν τα τεράστια προβλήματα που έχουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ, ένα λεπτό την ανοχή σας.

Δεν είναι μόνο το Αττικό, κύριε Υπουργέ. Είναι όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε αδιέξοδο. Κάθε ημέρα δεν είναι θέμα των εφημερίδων, δεν είναι θέμα στα κανάλια, στα ραδιόφωνα και παντού; Αυτή είναι η καθημερινότητα. Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες του. Οφείλει 13.000.000 ευρώ. Και τι λέει ο διοικητής του νοσοκομείου, τον οποίο εσείς έχετε διορίσει; Λέει «Εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, το ίδρυμα θα κλείσει». Αυτά δηλώνει ο διοικητής του νοσοκομείου και το καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ηλίας Λαμπίρης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Αυτή η εικόνα πρέπει να αναστραφεί. Δεν μπορεί να συνεχίσει με τους ρυθμούς που έχει σήμερα. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Πάντως, κύριε συνάδελφε, επιβεβαιώσατε με τα όσα είπατε, αυτό που τόνισα στην αρχή, ότι είναι ενταγμένο μέσα στην αντιπολιτευτική σας τακτική. Στοχοποιήσατε το χώρο της υγείας, χρησιμοποιήσατε τους τίτλους που εμπνεύστηκαν κάποιοι –εμένα δεν με ενδιαφέρει- και ομοιόμορφα παρουσιάστηκε από πάρα πολλές πλευρές. Και όλο αυτό το οικοδόμημα μέρα με την ημέρα καταρρέει. Δεν απαντήσατε και δεν μου είπατε τίποτα σε αυτά τα οποία σας είπα. Είπατε μόνο ότι δεν μπορεί παρά ένα νοσοκομείο να εξελίσσεται. Αυτή η προσπάθεια, λοιπόν, που κάναμε στο Αττικό ήταν πολύ σημαντική και για την οποία αισθανόμαστε υπερήφανοι. Και πολύ σύντομα από την επόμενη χρονιά, θα ενταχθεί πλέον στο σύστημα εφημεριών, ώστε να αποτελέσει, μαζί με άλλα νοσοκομεία της περιοχής αυτής, έναν πέμπτο κορμό στο σύστημα εφημεριών και έτσι να ανακουφιστεί και η λειτουργία των υπολοίπων νοσοκομείων.

ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Το έχετε ξαναπεί, κύριε Υπουργέ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Δεν σας διέκοψα, κύριε συνάδελφε. Σας άκουσα με προσοχή, σεβασμό και εκτίμηση.

Η κίνηση, ακόμα και αυτές τις ημέρες που προβάλλεται ότι το νοσοκομείο δεν λειτουργεί, αποδεικνύει το αντίθετο, ότι έχουμε και 10% αύξηση και των επισκέψεων και των εργαστηριακών και λοιπών εξετάσεων.

Το θέμα μας έχει απασχολήσει, και εμένα προσωπικά, πάρα πολλές φορές και ξέρετε πολύ καλά ότι έχω συναντηθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα με την πανεπιστημιακή κοινότητα του Αττικού και με επικεφαλής τον κ. Κρεμαστινό, ο οποίος δήλωσε και δημόσια ότι η συνεργασία και η ανταπόκριση είναι στο μέγιστο βαθμό. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά έγιναν τρομακτικά βήματα στο Αττικό και θα το κρατήσουμε εκεί ψηλά, όπως στοχεύαμε από την πρώτη ημέρα να γίνει πράγματι κόσμημα και να εξυπηρετεί όχι μόνο τις ανάγκες της περιοχής, αλλά και να παρέχει τριτοβάθμιες υπηρεσίας υγείας υψηλού επιπέδου, σε όσους το χρειάζονται από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όσον αφορά το επίπεδο των σπουδών και της εκπαίδευσης, δεν έχει διαταραχθεί καθόλου. Αντίθετα μάλιστα. Οι φοιτητές που επισκέφθηκαν τις τελευταίες ημέρες το Υπουργείο, μας είπαν ότι «Δημιουργείται πρόβλημα από μία ομάδα, η οποία μας στερεί τη δυνατότητα και θα πάρουμε εμείς την τύχη στα χέρια μας». Ευτυχώς που τα πράγματα εξομαλύνονται. Και το θέμα των προμηθειών έχει τακτοποιηθεί, το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Δεν είναι σημερινό. Όσα χρόνια λειτουργεί σύστημα υγείας, κάθε φορά προκαλούνται χρέη, που αν θέλετε εμμέσως αποδεικνύουν και την πρόθεση της πολιτείας να αυξήσει και τις δαπάνες. Αυτό σημαίνει χρέη.

Να είμαστε, κύριοι συνάδελφοι, λοιπόν, ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν απευθύνω συμβουλή, προς Θεού, αλλά τα θέματα της υγείας θέλουν ιδιαίτερο χειρισμό. Αντί να πετύχουμε το θετικό αποτέλεσμα, μπορεί με τις ενέργειές μας να το απαξιώσουμε.

Ευχαριστώ πολύ.