Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Σταυροί υπάρχουν


Επιχειρησιακό Σχέδιο Αναδιάρθωσης των Νοσοκομείων (1)


Στη προηγούμενη ανάρτησή μας (κλικ εδώ) είχαμε αφοριστικά πάρει θέση απέναντι στο πόρισμα και στις προτάσεις της επιτροπής συγχωνεύσεων .
Θεωρούμε ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι τίποτε παραπάνω παρά μια πρόταση κομμένη και ραμμένη στις επιταγές του μνημονίου και της τρόικας και στις ζωτικές ανάγκες του ιδιωτικού κεφαλαίου για επενδύσεις.
Θεωρούμε ότι είναι ένα σχέδιο που έρχεται εκ των υστέρων να δώσει μια μορφή επιστημονικοφάνειας σε προειλημμένες αποφάσεις συρρίκνωσης του Δημόσιου τομέα Υγείας και ιδιαίτερα  της νοσοκομειακής περίθαλψης, στα πλαίσια  των μνημονίων που υπογράφει η πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση  της τελευταίας 30ετίας.

Δεν πρόκειται  για μια αυθαίρετη υποκειμενική ιδεοληπτική εκτίμηση.

Η περιβόητη επιτροπή Λιαρόπουλου υποτίθεται ότι θεσπίζει κάποια κριτήρια , δημιουργεί  δηλαδή ένα πρότυπο «ιδεατό»  δευτεροβάθμιο νοσοκομείο με τη βοήθεια του οποίου γίνεται η αξιολόγηση των σημερινών νοσοκομείων και διερευνάται η προοπτική συγχωνεύσεων, συνεργασιών και μετατροπών σκοπού, με στόχο  υποτίθεται την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του πληθυσμού αναφοράς.

Ποιο είναι αυτό το πρότυπο με το οποίο  αξιολόγησαν τα νοσοκομεία μας;
Δεν έχετε να παρά να ανατρέξετε εδώ και να…φρίξετε.

Διαβάζουμε λοιπόν ανάμεσα στις προϋποθέσεις του πρότυπου «ιδεατού»  νοσοκομείου:
*Συνεργασία του Νοσοκομείου με ιδιώτες γιατρούς και οπωσδήποτε για την κάλυψη εφημεριών. Γενικά δυνατότητα ελαστικών εργασιακών σχέσεωνγια την κάλυψη αναγκών (συμβάσεις).
*Κινητικότητα ιατρικού προσωπικού εντός της περιφέρειαςοπωσδήποτε οι ειδικευόμενοι (κεντρικό γραφείο εκπαίδευσης) λαμβάνοντας υπόψη εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς και εργασιακές .Επίσης οι κατώτερες βαθμίδες.
*Κοινή διοικητική δομή Νοσοκομείου –Κέντρων Υγείας και λειτουργική σύνδεσή τους (πχ εξωτερικά ιατρεία ιατρών του Νοσοκομείου στο Κ.Υ. περιοδικά και αντιθέτως ή χειρουργικές επεμβάσεις από τους ιατρούς του Κ.Υ. στο Νοσοκομείο.
*Ευελιξία στη θέσπιση και αλλαγή του  οργανισμού του νοσοκομείου, μπορεί να αναθεωρείται σε ετήσια βάση  σύμφωνα με τις ανάγκες του Νοσοκομείου-περιφέρειας και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Πρότυπο λοιπό νοσοκομείο σύμφωνα με το «σοφό» καθηγητή  και την ομάδα του είναι ένα νοσοκομείο;
Στο οποίο κυριαρχούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Στο οποίο υπάρχουν γιατροί διαφόρων εργασιακών σχέσεων.
Στο οποίο μπορούν να εφημερεύουν και ιδιώτες γιατροί.
Στο οποίο οι ειδικευόμενοι γιατροί  αλλά ακόμη και επιμελητές  μοιάζουν με τους αλλοδαπούς εργάτες φράουλας της Μανωλάδας  που περιφέρονται στις μονάδες της περιφέρειας ανάλογα με τις εργασιακές  ανάγκες
Στο οποίο δεν υπάρχει καμία διάκριση ρόλων ανάμεσα στα Κ.Υ. και στα νοσοκομεία αλλά  πλήρης διάχυση ρόλων και ευθυνών.
Στο οποίο η διοίκηση όποτε γουστάρει (με το πρόσχημα αλλαγής των αναγκών) θα αναθεωρεί σε ετήσια βάση τα οργανογράμματα, θα καταργεί θέσεις και θα πετάει στο δρόμο γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς επαγγελματίες υγείας, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα ούτε καν να δημοσιεύονται αυτές οι αλλαγές σε ΦΕΚ!

Και έρχονται λοιπόν με αυτό το τερατούργημα του άκρατου νεοφιλελευθερισμού- το οποίο χρησιμοποιούν σαν μονάδα σύγκρισης και αξιολόγησης- και αξιολογούν και βαθμολογούν τα νοσοκομεία  μας και αποφασίζουν ποια θα συγχωνευθούν, ποια θα αλλάξουν ρόλο και κλπ
Και αυτό το ονομάζουν επιστήμη.
Από πού πήραν διδακτορικό να πάω να πάρω και γω ένα;
Και έχουν το απύθμενο θράσος  να βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και να ζητούν συμμετοχή σε διάλογο!
Βρε , φωτιά και τσεκούρι!

Σχέδιο για 9 νοσοκομεία στην Αττική


20/04/2011 (ΕΘΝΟΣ)
Κατάργηση δύο νοσοκομείων («Δρομοκαΐτειο», 1ο ΙΚΑ), τρία νέα νοσοκομεία και εννέα ομάδες νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με κοινή διοίκηση και υπηρεσίες, προτείνει για την Αττική η επιτροπή συγχωνεύσεων στο ΕΣΥ.

Η πρόταση της επιτροπής του καθηγητή κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου (www.nurs.uoa.gr) συζητήθηκε χθες στην πρώτη ευρεία σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η διαβούλευση θα συνεχιστεί έως το τέλος Ιουνίου και τον Ιούλιο θα εκδοθεί η πρώτη υπουργική απόφαση.
Ο κ. Λιαρόπουλος διευκρίνισε ότι οι εννέα «κύκλοι» νοσοκομείων θα παρέχουν κοινές υπηρεσίες και θα έχουν την ίδια ιατρική, νοσηλευτική και διοικητική υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτό, θα καλύπτονται τα κενά, με πλεονάζον προσωπικό άλλης μονάδας. Ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο ΕΣΥ υπάρχει υπερεπάρκεια 6.500 έως 7.000 γιατρών.
Με τον σημερινό ρυθμό συνταξιοδότησης, έως το 2015 εκτιμάται ότι θα έχει αποχωρήσει το «πλεόνασμα». Αν η χώρα μας αποφασίσει να προσεγγίσει το επίπεδο στελέχωσης των ευρωπαϊκών νοσοκομείων ?είπε? πρέπει να κάνει λίγες ή και καθόλου προσλήψεις την επόμενη τετραετία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν συνταξιοδοτούνται 1.500 γιατροί τον χρόνο, οι περισσότεροι με τον βαθμό του διευθυντή, θα εξοικονομηθούν ετησίως 100 εκατομμύρια ευρώ. Αν το ίδιο διάστημα προσλαμβάνονται 400 νέοι για κάθε χρόνο (επιμελητές Β΄), η ετήσια επιβάρυνση θα είναι 20 εκατομμύρια. Συνεπώς, η ετήσια εξοικονόμηση θα είναι 80 εκατομμύρια και στο σύνολο των τεσσάρων ετών θα ανέλθει στα 320 εκατομμύρια ευρώ.
Δίνοντας το στίγμα των αλλαγών, ο κ. Λοβέρδος έδωσε έμφαση στις συνενώσεις κλινικών μέσα στα νοσοκομεία. Με τον τρόπο αυτό ,εξήγησε, συνενώνονται δυνάμεις και μειώνεται η ζήτηση υπηρεσιών, που συνήθως είναι τεχνητή. Ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Νίκος Πολύζος ανέφερε ενδεικτικά ότι ορισμένες κλινικές έχουν κάλυψη 27% ή 50%.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, καθηγητή κ. Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα στις επιμέρους ρυθμίσεις, όπως οι συνενώσεις κλινικών, και να ορίσει πενταετές πρόγραμμα για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
Εισηγήσεις
Πού θα κατασκευαστούν τα τρία νέα νοσηλευτικά ιδρύματα στο Λεκανοπέδιο
Την ανέγερση τριών νέων νοσοκομείων στην Αττική περιλαμβάνει η εισήγηση του καθηγητή κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου.
Τα νοσοκομεία θα καλύπτουν τη βόρεια, την ανατολική και τη νότια Αττική και προτείνεται να ανεγερθούν ως εξής: το πρώτο, στο οικόπεδο του ΝΑΤ στα Μελίσσια, σε οικόπεδο 155 στρεμμάτων με υφιστάμενη άδεια ανέγερσης 15.000 τετραγωνικών μέτρων. Θα αντικαταστήσει το 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, το οποίο προτείνεται να καταργηθεί, καθώς και μέρος ή το σύνολο των υποδομών του «Αμαλία Φλέμιγκ».
Το δεύτερο προτείνεται να ανεγερθεί κοντά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (προς τη Βάρη), όπου υπάρχουν πυκνοκατοικημένες περιοχές. Αυτό το νοσοκομείο μπορεί να αποτελέσει και πόλο θεραπευτικού τουρισμού.
Το τρίτο μπορεί να ανεγερθεί στον χώρο του «Ασκληπιείου» της Βούλας, το οποίο έχει παλαιές υποδομές. Εναλλακτικά, προτείνεται η ανέγερση νοσοκομείο στον χώρο του Ελληνικού.
Αποκρύπτει ο καραγκ@ συντάκτης του δημοσιεύματος  οτι κατά την εισήγηση 
  •   «Η χρηµατοδότηση µπορεί να γίνει από τραπεζικό δανεισµό και από έκδοση οµολόγων έργου (project bonds) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων». Η µειωµένη δαπάνη θα εξασφαλιστεί και από το γεγονός πως δεν κρίνεται αναγκαία η εκπόνηση αρχιτεκτονικών και στατικών μελετών, η οποία θα κόστιζε ακριβά. Η σκέψη των ειδικών στηρίζεται στην «κλωνοποίηση» πρότυπων νοσοκοµείων όπως είναι οι «Αγιοι Ανάργυροι» και το «Αττικόν». 
  • Μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για μελλοντική συνεργασία (συµβάσεις) µε τα νέα δηµόσια νοσοκομεία,αναφέρει ο κ. Λιαρόπουλος. 
  • Ειδικότερα και σύµφωνα µε εκτιµήσεις, το 20% των κλινών των νέων νοσοκοµείων µπορούν να «πουληθούν» στην ιδιωτική ασφάλιση, κερδίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο 14 εκατοµµύρια ευρώ ετησίως. 
Τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων, του κράτους και των ασφαλιστικών μήπως υποψιάζεστε ποιός θα τα πληρώσει; Πάντως ο Παπαρόπουλος τσίμπησε προκαταβολή.


Αποκάλυψη. . .


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΙΑ, Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ …


Ανακοίνωση Α.Ρ.Σ.Ι. 19-4-11

Αποκαλυπτικός σήμερα ο κ. Λοβέρδος. Αφού κατήγγειλε θεούς και δαίμονες, προβοκάτορες, εξωγήινους κλπ που υπονομεύουν την πολιτική του, ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟΝ ΩΜΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ : Ή κάθεστε στα αυγά σας και δέχεστε «αμάσητη» την κυβερνητική πολιτική, ή κλείνω αμέσως το 40% των νοσοκομείων της χώρας (!!!) γιατί δεν μπορώ να τα χρηματοδοτήσω (!!!!).
Τέτοια ανοιχτή ομολογία για τις καταστροφικές συνέπειες της αντιλαϊκής καταιγίδας κεφαλαίου – κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να εκστομίσει ούτε ο πιο ευφάνταστος … «αριστεριστής».
Σε αρμονία με τα παραπάνω το γενικότερο κλίμα της σημερινής σύσκεψης – επικοινωνιακού show του υπουργείου :
- Ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες η αποπομπή Διοικήτριας και Αν. Διοικητή του «Αλεξάνδρα» γιατί … δεν μπορούσαν να βρουν τα αποθέματα υλικών και κρεβατιών που εντόπισε εκ των υστέρων με έφοδό του ο κ. Μουσιώνης.
- Παρουσιάστηκε η εισήγηση Λιαρόπουλου για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων. Εκτός από τις «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα του ΔΝΤ δραματικές περικοπές και τις πλήθος αντιδραστικές κορώνες απαξιωτικές για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και όλους τους υγειονομικούς λειτουργούς, οι συγκεκριμένες προτάσεις δείχνουν ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα των νοσοκομείων. Π.χ. η εισήγηση να γίνει ο «Αγ. Σάββας» (!!) ή το «Ελπίς» (!!!) κεντρικό εφημεριακό κέντρο (ενώ αντίθετα νοσοκομεία όπως ο «Ερυθρός» δεν κρίνονται κατάλληλα για επικεφαλής), μόνο από «προβοκάτορες σαμποτέρ» σαν αυτούς που επικαλείται ο κ. Λοβέρδος μπορεί να εκπορεύεται. Επίσης αναρωτιέται κανένας τι είδους βαθυστόχαστη σκέψη και πολύχρονη γνώση των θεμάτων υγείας είναι αυτή που δεν μπορεί να αποφασίσει αν εφημεριακό κέντρο πρέπει να είναι η Νίκαια ή το Τζάννειο.
- Ακολούθησαν ομιλίες από τους κ.κ. Μόσιαλο και Κυριόπουλο που ανοιχτά «εξέπεμπαν» διαφοροποίηση. Είπαμε, όταν το καράβι βουλιάζει, τα ποντίκια αρχίζουν να πηδάνε …
- Από τους προσκεκλημένους ιατρικούς φορείς οι μόνοι που παρέστησαν ήταν οι «συνήθεις ύποπτοι» του ΠΙΣ κ.κ. Καλοκαιρινός και Αλεξανδρόπουλος …
Τα ψέματα τελείωσαν. Η κυβέρνηση ομολογεί την πρόθεσή της για οριστική διάλυση κάθε έννοιας δημόσιας περίθαλψης. Όλοι τώρα στον αγώνα.
ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ
ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – ΕΕ – ΔΝΤ
ΔΩΡΕΑΝ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΌΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ

21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ…ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΩΝ!


Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΒΑΘΡΟ!
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ! ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ! 
Η αμερικανονατοϊκή «χούντα» των Απριλιανών του 1967, η οποία επέβαλε σαν σήμερα την τρισάλθια μπότα της στη χώρα, μπορεί για πολλούς να είναι μια περασμένη και ξεχασμένη υπόθεση.
Λάθος!
Η χούντα των Παπαδόπουλου – Ιωαννίδη μπορεί να «έπεσε» το 1974 αλλά μια νέα χούντα έχει εγκαθιδρυθεί!!!
Η δικτατορία των Απριλιανών έχει αντικατασταθεί, εδώ και πολύ καιρό, από την ωμή και αδίστακτη δικτατορία των κεφαλαιαγορών!!!
Όσοι σήμερα μιλάνε ακόμα για δημοκρατία μάλλον αναφέρονται σε όνειρα θερινής νυκτός!
Η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία πάντα ήταν μια περιορισμένη δημοκρατία και πολιτική μορφή για την άσκηση της πραγματικής εξουσίας του κεφαλαίου.
Η διαφορά είναι ότι σήμερα έχουν καταρρεύσει και τα τελευταία ίχνη δημοκρατισμού του αστικού συστήματος.
Ο βασιλιάς είναι πλέον γυμνός!
Η αστική αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει αυτοακυρωθεί το αστικό Κοινοβούλιο είναι διάτρητο φύλλο συκής, χωρίς δυνατότητα λήψης αποφάσεων.
Οι κυβερνήσεις στις διάφορες χώρες, οι οποίες δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση και σε ρήξη με τονεοφιλελευθερισμό και τον ίδιο τον καπιταλισμό από τη σκοπιά μιας εναλλακτικής οικονομικο-κοινωνικής προοπτικής, είναι υποχρεωμένες να μετατρέπονται σε πιόνια και αθύρματα τωνκεφαλαιαγορών, ενώ πρωθυπουργοί και υπουργοί εξελίσσονται σε «υπαλλήλους» του χρηματιστικού κεφαλαίου!
Η δημοκρατία σε κάθε χώρα, ιδιαίτερα στο επίπεδο της ΕΕ, ακυρώνεται αφενός από την υπερεθνική ελίτ των Βρυξελλών και αφετέρου από τον οδοστρωτήρα των αγορών.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι κεφαλαιαγορές ήταν που έσυραν πρώτα την Ελλάδα και μετά Ιρλανδία καιΠορτογαλία, στον ΚΑΙΑΔΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ με τις κυβερνήσεις να ακολουθούν πειθήνια τις βρώμικες υπαγορεύσεις τους.
Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι οι κεφαλαιαγορές πιέζουν αυτήν την περίοδο για αναδιάρθρωση τουελληνικού χρέους, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, μαζί με περισσότερη και σκληρότερη λιτότητα!
Φτάνει ένα νεύμα, μια κίνηση και πολύ περισσότερο μια κακή βαθμολόγηση από τους γνωστούς οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard & Poors και Fitch, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος των αγορών, για να πειθαρχήσουν πανικόβλητες οι κυβερνήσεις στις άπληστες ορέξεις του χρηματιστικού κεφαλαίου.
Φυσικά, η δικτατορία των κεφαλαιαγορών, ως του σιδερένιου ηγεμονικού βραχίονα του πολυεθνικού κεφαλαίου, μπορεί να έχει παγκόσμιο, περίπου, χαρακτήρα, με πολιτικό-κρατικό-στρατιωτικό αρχιστυλοβάτη το πλέγμα ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – Ιαπωνία, ωστόσο είναι πολύ πιο ακραία και κυνική για τις μικρότερες χώρες, ιδιαίτερα τις περιφερειακές, και σχεδόν απροκάλυπτη για τις χώρες του δεύτερου και τρίτου κόσμου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η δικτατορία των κεφαλαιαγορών μεταφράζεται και σε πολιτική δικτατορία.
Η Ελλάδα έχει μετατραπεί και εξελίσσεται αυτήν την περίοδο σε «μπανανία» και «μισοαποικία τηςτρόικα και του χρηματιστικού κεφαλαίου και η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου σε άφωνη προέκταση των συμφερόντων τους!
Αυτή την ώρα η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή με ένα νεο σοσιαλιστικό ορίζοντα, η οποία θα ανοίξει δρόμους για νέες οικονομικοκοινωνικές σχέσεις, οι οποίες θαθεμελιώνονται στη συλλογική ιδιοκτησία των βασικών μέσων παραγωγήςκαι των στρατηγικών υπηρεσιών, στη συλλογική συμμετοχή στη διαχείρισή τους, στην αλληλέγγυα κοινωνική δικαιοσύνη και σε μια οικονομία που δεν θα έχει ως στόχο το ατομικό κερδος αλλά το δημόσιο και  κοινωνικό συμφέρον, μαζί με την οικολογική επαναδιαμόρφωση των σχέσεων ανθρώπου-φύσης

Ολοκαύτωμα! ΤΟ ΕΣΥ στα κρεματόρια κυβέρνησης -κεφαλαίου-ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ


Αδυνατούν  οι λέξεις να περιγράψουν αυτά που εξελίσσονται αυτές τις μέρες στη χώρα μας και βάζουν  οριστική ταφόπλακα στην  όποια δημόσια περίθαλψη υπήρχε .
 
Αυτοί που  ασκώντας τον  πιο αισχρό εκβιασμό έσυραν τη χώρα  στο σφαγείο του ΔΝΤ , της ΕΕ και της ΕΚΤ και το λαό   στη φτώχεια και στην ανεργία, ολοκληρώνουν το ολέθριο έργο τους και στο χώρο της Δημόσιας Περίθαλψης.

Με ύφος σύγχρονου Πόντιου Πιλάτου σήμερα  ο Α. Λοβέρδος  και οι πραιτοριανοί του ανήγγειλαν την τελική καταδίκη εκφράζοντας την με ένα αισχρό εκβιασμό:
Ή δέχεστε αυτά που σχεδιάζουμε ή το αμέσως επόμενο διάστημα κλείνουμε το 40% των νοσοκομείων λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης!

Παραθέτουμε απόσπασμα από την ομιλία  του σύγχρονου Πόντιου Πιλάτου προς το... πλήθος:
«…Κυρίες και κύριοι, αν αυτά δεν επιτευχθούν, αν σ' αυτούς που υπονομεύουν την προσπάθειά μας τους περάσει, αν η κυβέρνηση αυτή ανακόψει αυτή την προσπάθεια εξορθολογισμού του χώρου της υγείας, αν ο κ. Αηδόνης, ο κ. Τιμοσίδης και εγώ δε φανούμε στα μάτια των φορέων της υγείας, των ανθρώπων που δουλεύουν στα νοσοκομεία, ως επαρκείς και προσπαθήσουν να ανακόψουν την πορεία μας, αν αυτό το σχέδιο δεν προχωρήσει εν πάση περιπτώσει, η επόμενη λύση θα είναι οδυνηρή και δεν θα αφορά εξορθολογισμό του συστήματος αλλά αδυναμία πληρωμής τουλάχιστον του 40% των νοσοκομείων της χώρας.
 Ή θα κάνουμε αυτά που είπαμε όπως τα είπαμε, στα χρονοδιαγράμματα που βάλαμε, με την προσοχή που είπαμε και με συνεννόηση όλων όσοι εργάζονται στο χώρο της υγείας, ή θα ανακοπεί αυτή μας η πορεία με οποιονδήποτε τρόπο βίαιο, ή άλλο και η επόμενη κίνηση αν χαθεί χρόνος θα είναι ένα 40% των νοσοκομείων της χώρας να μην μπορεί να πληρωθεί στις ανάγκες του.
 Πρέπει όσοι με έναν τρόπο, να τον έλεγα απερίσκεπτο, αλλά και όσοι για λόγους δικών τους συμφερόντων με έναν τρόπο δόλιο προσπαθούν να σταματήσουν την απόπειρα εξορθολογισμού του δημόσιου συστήματος υγείας, τότε επισπεύδουν και επιταχύνουν το μοιραίο για τη δημόσια υγεία του τόπου, δηλαδή να μην μπορεί το κράτος να ανταπεξέλθει στις δαπάνες του 40% των δομών του συστήματος υγείας».

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες .Τα ψέματα τέλειωσαν!
'H κατεβαίνουμε από αύριο στους δρόμους , ξεσηκώνουμε τα νοσοκομεία, όλους τους υγειονομικούς  και όλο  το λαό
 Σε αγώνα διαρκείας για
 -Δωρεάν , αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη και ισότιμη περίθαλψη  για όλο το λαό
 -Αξιοπρεπείς  και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αμοιβές για ζούμε με αξιοπρέπεια
- να φύγει η σύγχρονη χούντα κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ

Ή Θα οδηγηθούμε σύσσωμοι  εμείς ως υγειονομικοί λειτουργοί , το ΕΣΥ και η ίδια η περίθαλψη και η Υγεία ενός ολόκληρου λαού στα σύγχρονα κρεματόρια του καπιταλισμού.

Μην έχετε αυταπάτες!
Μας οδηγούν ως πρόβατα σε σφαγή.
Κανείς δεν πρόκειται να διασωθεί αν επιτύχουν οι σχεδιασμοί τους.
Μετά  τη σταύρωση που ετοιμάζουν δεν θα υπάρξει ανάσταση
Ας ορθώσουμε πρώτοι  εμείς  το ανάστημά μας!
Το οφείλουμε  στα τόσα χρόνια ζωής που ξοδέψαμε μέσα στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας,
Το οφείλουμε στο λαό μας που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται.
Το οφείλουμε στους όρκους που δώσαμε.
Το οφείλουμε στα τόσα χρόνια που ξοδέψαμε παλεύοντας να κατακτήσουμε τη γνώση.
Τελικά το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται.
Να μην υποταχθούμε!  
Να μην υπακούσουμε!
Τη νίκη μπορεί να τη φέρει ο ανυποχώρητος αγώνας!



Εκτελούνται μεταφοραί «Η Υγεία»



Από τα τρία σενάρια που παρουσιάστηκαν στην πρώτη σύσκεψη για τις συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων της Α' και της Β' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και Πειραιώς και Αιγαίου, εκείνο του Ηλία Μόσιαλου χαρακτηρίστηκε το πιο ρεαλιστικό.
Οι προτάσεις του επικεφαλής της επιτροπής για τις συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών μονάδων Λυκούργου Λιαρόπουλου και του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γ. Κυριόπουλου ανακοινώθηκαν ως αξιόλογες, αλλά, όπως σημείωσε ο Ηλ. Μόσιαλος, «προάγουν μαζική αναδιοργάνωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, που θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και αβεβαιότητα».
Με τις προτάσεις του προέδρου της επιτροπής συμφώνησε και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος είπε ότι «ξεκινούμε με συγχωνεύσεις μέσα στα νοσοκομεία».
Οι αλλαγές
Οι αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας είναι οι εξής:
- Συμμάζεμα εντός των νοσοκομείων κατ' αρχάς, με τη σύμπτυξη μικρών κλινικών της ίδιας ειδικότητας σε ένα νοσοκομείο (π.χ. δύο παθολογικές, δύο οφθαλμολογικές) υπό κοινή διεύθυνση.
- Μεταφορά κλινών από κλινικές που δεν τις χρησιμοποιούν σε άλλες που έχουν ράντζα. Το ίδιο να γίνει με το νοσηλευτικό προσωπικό: κατανομή του με βάση την πληρότητα και την παραγωγικότητα. Ορισμένες εξειδικευμένες χειρουργικές ειδικότητες, π.χ. νευροχειρουργική, καρδιοχειρουργική, να γίνονται από ειδικά κέντρα, ώστε να μη χάνουν τις δεξιότητές τους οι γιατροί και να υπάρχει μεγάλος όγκος ασθενών. «Διαθέτουμε 28 νευροχειρουργικές κλινικές τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία, με τον εξαπλάσιο πληθυσμό, διαθέτει 32», τόνισε ο πρόεδρος των «σορών της υγείας».
- Αξιοποίηση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων και «προσπάθεια αξιοποίησης υποδομών νοσοκομείων, πριν αποφασίσουμε να τα κλείσουμε», ανέφερε ο Ηλ. Μόσιαλος και έφερε ως παράδειγμα το Νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας: «Δεν θα ήθελα να το δω να κλείνει όταν διατηρούμε όλα τα νοσοκομεία της Βασιλίσσης Σοφίας και της Μεσογείων. Να γίνει προσπάθεια να ανακουφίσει το Νίκαιας ή και το Αττικόν. Και μάλιστα όταν διαθέτει εξαιρετική υποδομή, εργαστηριακή μικροβιολογική, βιοχημική».
- Αξιοποίηση των υποδομών των εργαστηρίων. Κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις που δεν είναι επείγουσες (κυτταρολογικές, παθολογοανατομικές) δεν χρειάζεται να γίνονται σε όλα τα νοσοκομεία. Ετσι θα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο δεν θα διασπείρεται.
- Συντονισμός των πανεπιστημιακών νοσοκομομείων της περιφέρειας, ξεκινώντας από Πάτρα, Γιάννινα, Ηράκλειο και Λάρισα. Να κάνουν μεταφορά τεχνογνωσίας στα νομαρχιακά νοσοκομεία κάθε περιφέρειας όπου ανήκουν. Αν ξέρουν στο Ηράκλειο να κάνουν στεφανιογραφία ή αγγειοπλαστική, να μεταφέρει τη γνώση στο Ρέθυμνο και το ίδιο να κάνει η Λάρισα στο νομό. Ωστε να σταματήσει η ροή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Να μεταφέρει και το ΕΣΥ τις γνώσεις του στα επαρχιακά νοσοκομεία. 


Εχουμε κι εμείς τους δικούς μας