Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

«Πάγωσε» η μισθοδοσία του «Λαϊκού»


25/11/2009 (ΒΗΜΑ)
Προμηθευτές πέτυχαν δικαστικώς τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του νοσοκομείου

Μπλόκο στους μισθούς των εργαζομένων στο «Λαϊκό» στήθηκε χθες από τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς «πάγωσαν» τις καταθέσεις του νοσοκομείου, έπειτα από κοινοποίηση διαταγής πληρωμής από τη φαρμακευτική εταιρεία Οctapharma, η οποία έχει λαμβάνειν από το «Λαϊκό» σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ και δεν συνεργάζεται πλέον μαζί του. Το κύριο πρόβλημα ωστόσο δημιουργείται από το «πάγωμα» του λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας, μέσω του οποίου μισθοδοτούνται εδώ και 22 χρόνια οι μόνιμα εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, οι οποίοι ξεπερνούν τα 750 άτομα.
Το «πάγωμα» των λογαριασμών κατήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, η οποία σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «απαράδεκτη και πρωτόγνωρητην παρακράτηση της μισθοδοσίας του προσωπικού», καταλογίζει «σοβαρές ευθύνες γι΄ αυτή την εξέλιξη που έχει αρνητικέςεπιπτώσεις στους εργαζόμενουςστο νοσοκομείο» και καλεί «την κυβέρνηση να παρέμβειάμεσα για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη πολιτική, και μάλιστα από δημόσια υπηρεσία,σε βάρος των εργαζομένων».
Στην απάντησή της η Εθνική Τράπεζα αναφέρει: «Με βάση δικαστικήαπόφαση (διαταγή πληρωμήςτου δικαστή του ΜονομελούςΠρωτοδικείου Αθηνών) φαρμακευτικήεταιρεία επέβαλε κατά του Λαϊκού Νοσοκομείου κατάσχεσηγια ποσό 2.487.554,29 ευρώστα χέρια της Εθνικής Τράπεζας.Η συντηρητική κατάσχεση, σύμφωνα με τον Νόμο και ανεξάρτητααπό τη θέληση της ΕθνικήςΤράπεζας, έχει ως συνέπεια τη δέσμευση κάθε ποσού που τυχόνέχει το νοσοκομείο στην τράπεζαμέχρι του ύψους της κατάθεσης».Επίσης, χαρακτηρίζει το όλο θέμα «διαφορά μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας και του νοσοκομείου» και συμπληρώνει ότι «θα πράξει ό,τι της επιτρέπεταιγια την αποδέσμευση του λογαριασμούκαι τη διάθεση του ποσού». O πως σημειώνει ο διοικητής του «Λαϊκού» κ. Α. Γρηγορόπουλος, το νοσοκομείο κατέθεσε αίτηση αναστολής κατά της απόφασης, η οποία θα συζητηθεί την Πέμπτη, καθώς η Εθνική Τράπεζα αντιμετωπίζει τον τραπεζικό λογαριασμό ως φυσικού προσώπου, παρ΄ όλο που έχει λάβει υπεύθυνη δήλωση για το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός διαχειρίζεται τη μισθοδοσία. Ακόμη συμπληρώνει ότι αν η πρακτική της εταιρείας και των τραπεζών γίνει αποδεκτή, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος να ακολουθήσουν παρόμοιες κινήσεις κατά νοσηλευτικών ιδρυμάτων και από άλλους προμηθευτές στους οποίους οφείλονται χρήματα. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορόπουλο, το υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε για την καταβολή των χρημάτων.