Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (ΠΙΟ ΣΑΦΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ)

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γ. Καλαϊτζής


ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΣΕ 15.000 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Θάνατος στους έρημους διαδρόμους του ΕΣΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εδώ

Φταίει το σύστημα ! ! !

29/12/2010
ΑΣΕΠ: Νέο σύστημα πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού και παραϊατρικού προσωπικού βάσει "Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης". (ΑΠΕ)

Στο πλαίσιο απλούστευσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ιδρύματα πρόνοιας κ.λπ.), το ΑΣΕΠ ανακοινώνει ότι πρόκειται να ξεκινήσει στο προσεχές διάστημα την υλοποίηση ενός νέου, πρότυπου συστήματος προσλήψεων, βάσει «Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης».

Όπως αναφέρεται από την ανεξάρτητη αρχή, σκοπός του νέου συστήματος είναι αφενός να εξυπηρετήσει άμεσα τις ανάγκες των φορέων υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, οι οποίοι επείγονται για την κάλυψη των κενών οργανικών τους θέσεων και αφετέρου να διευκολύνει τους ίδιους τους υποψηφίους επιτρέποντάς τους να συμμετέχουν στις διαδικασίες πρόσληψης για θέσεις της ειδικότητάς τους, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να υποβάλλουν ξανά τα απαιτούμενα για την απόδειξη των προσόντων τους δικαιολογητικά. Προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, η «παραδοσιακή» προκήρυξη χωρίζεται πλέον σε δύο τμήματα, που αντιστοιχούν στα δύο επιμέρους στάδια της νέας διαδικασίας πρόσληψης ως εξής:

- Στο πρώτο στάδιο (προκήρυξη κατάρτισης Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης) οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να καλύψουν θέσεις συγκεκριμένης ειδικότητας, καλούνται μία φορά το χρόνο να υποβάλουν αίτηση ένταξης στον πίνακα της ειδικότητάς τους, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα από την προκήρυξη δικαιολογητικά (τίτλο σπουδών, άδεια άσκησης επαγγέλματος, δικαιολογητικά εμπειρίας κ.λπ.). Ο πίνακας αυτός οριστικοποιείται με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει μέχρι τη δημοσίευση του Ετήσιου Πίνακα της επόμενης χρονιάς.

- Στο δεύτερο στάδιο (προκήρυξη πλήρωσης θέσεων βάσει Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης) ανακοινώνονται έως τρεις φορές το χρόνο συγκεκριμένες θέσεις προς πλήρωση και καλούνται οι υποψήφιοι που έχουν ήδη ενταχθεί στον ισχύοντα Ετήσιο Πίνακα να υποβάλουν μόνο δήλωση προτιμήσεων, να δηλώσουν δηλαδή κατά σειρά προτίμησης σε ποιες από τις προκηρυσσόμενες θέσεις επιθυμούν να διοριστούν. Οι διοριστέοι, επομένως, θα αντλούνται από τον Ετήσιο Πίνακα με βάση τη σειρά κατάταξής τους σε συνδυασμό με τη δήλωση προτιμήσεών τους.

Στο νέο σύστημα ενσωματώνονται όλα τα σημεία ελέγχου και οι παράγοντες διασφάλισης αξιοπιστίας που διέκριναν την παλιά διαδικασία, ενώ παράλληλα δημιουργείται μια δεξαμενή επιλέξιμων υποψηφίων έτοιμων προς διάθεση μόλις υπάρξει αίτημα πλήρωσης θέσεων, χωρίς τη μεσολάβηση της επαναλαμβανόμενης και χρονοβόρας διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων και δικαιολογητικών. Επιπλέον, επειδή οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται σε δημοσιευμένο, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Ετήσιο Πίνακα εντάσσονται αυτόματα και στον πίνακα του επόμενου έτους, δεν απαιτείται η υποβολή ούτε νέας αίτησης ένταξης ούτε δικαιολογητικών, παρά μόνο στην περίπτωση κατά την οποία στο χρόνο που μεσολάβησε έχουν μεταβληθεί τυχόν προσόντα ή ιδιότητες (π.χ., έχουν αποκτηθεί και άλλοι τίτλοι σπουδών, έχει αυξηθεί ο χρόνος εμπειρίας κ.ά.), οπότε στην επόμενη προκήρυξη κατάρτισης Ετήσιου Πίνακα οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση, προσκομίζοντας όμως μόνο τα απαιτούμενα για την απόδειξη της μεταβολής δικαιολογητικά. Έτσι, κάθε χρόνο ο Ετήσιος Κυλιόμενος Πίνακας Κατάταξης, θα ανανεώνεται με νέους υποψηφίους και θα επικαιροποιείται όσον αφορά τα προσόντα των ήδη ενταγμένων σε αυτόν υποψηφίων.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η πρώτη προκήρυξη κατάρτισης Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το νέο σύστημα πρόσληψης μέσω Ετήσιου Πίνακα και η ανεξάρτητη αρχή καλεί τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους να παρακολουθούν το δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ (asep.gr) για την έκδοση σχετικών ανακοινώσεων.

Του Ηλία Μακρή από την "Καθημερινή"

ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Του Τάκη Νικολόπουλου

Στην πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων των Ιατρικών Σχολών της χώρας με τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας έγινε ανταλλαγή ακριβών δώρων, όπως συνηθίζεται αυτές τις εορταστικές ημέρες.

Η κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να δια τηρούν ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου (προφανώς και συγχωροχάρτι σε όσους μέχρι τώρα διατηρούν παράνομα τέτοιο ιατρείο), τη θέση του Αντι προέδρου στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, το δικαίωμα επιλογής των «ειδικευομένων τους», τις εξετάσεις πριν την ειδικότητα (γιατί και οι ίδιοι πιθανότατα δεν εκτιμούν τα πτυχία που δίνουν) κα. Σε ανταπόδοση οι πανεπιστημιακοί γιατροί – ή έστω οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι τους- είναι προφα-νώς πρόθυμοι να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές στην Υγεία.

Φυσικά δεν είναι όλοι οι πανεπιστημιακοί γιατροί ίδιοι, ούτε άλλωστε και όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ. Π.χ. η Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων σε Συνέλευσή της τον Απρίλιο 2010 είχε ταχθεί υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των πανεπιστημιακών γιατρών. Αυτή η μοναδική εξαίρεση σε σχέση με τις υπόλοιπες Ιατρικές Σχολές είναι χαρακτηριστική. Αν και δεν γνωρίζουμε τι υπερασπίστηκε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Ιωαννίνων στην συνάντηση, ούτε τι τύχη θα έχουν οι 15 πανεπιστημιακοί γιατροί που διατηρούν επίσημα παράνομα ιατρεία στη πόλη των Ιωαννίνων και τα ονόματά τους διαβιβάστηκαν από τη Διοίκηση του ΠΓΝΙ στην Ιατρική Σχολή.

Βέβαια, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι οι Διευθυντές των Κλινικών – μαζί και οι Καθηγητές Διευθυντές των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στα Νοσοκομεία- είναι αυτοί που αποφασίζουν, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς:

· Ποιοι ασθενείς θα εισαχθούν στην κλινική

· Ποιοι ασθενείς, πότε και από ποιόν θα χειρουργηθούν ή τι θεραπευτική αγωγή θα ακολουθήσουν

Επίσης, γνωρίζουν ότι:

· Οι πανεπιστημιακοί γιατροί δεν υπάγονται οργανικά στη Διοίκηση του Νοσοκομείου ή του ΥΥΚΑ

· Δεν εφαρμόζεται η βασική διάταξη του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ 1397/83 –που δεν έχει καταργηθεί- ότι όλοι οι γιατροί που υπηρετούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα με τους γιατρούς του ΕΣΥ

· Δεν εφαρμόζεται η διάταξη του ίδιου νόμου –που δεν έχει καταργηθεί- ότι οι πανεπιστημιακές κλινικές και τμήματα στελεχώνονται αποκλειστικά από πανεπιστημιακούς γιατρούς.

· Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές (αυτό)εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση να καταθέτουν δήλωση του «πόθεν έσχες» όπως οι Διευθυντές ΕΣΥ

Αυτά τα ανέφερα αναλυτικά, γιατί οι κ.κ. Υπουργοί παροικούν προφανώς σε άλλη πόλη, μακράν της Ιερουσαλήμ, και πιθανώς δεν τα γνώριζαν.

Μετά από αυτό θα πρέπει να ξανασκεφτούν μήπως αυτή η προθυμία τους να ικανοποιήσουν το αίτημα των ιδιωτικών ιατρείων συμβάλλει -άθελά τους- ώστε κάποιοι υψηλόβαθμοι πανεπιστημιακοί γιατροί να λειτουργήσουν ως μαυραγορίτες της υγείας υποχρεώνοντας τον ασθενή να επισκεφθεί πρώτα το ιατρείο τους αν χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο ή ακόμα περισσότερο, μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση; Μία άλλη κυβέρνηση φυσικά που θα σεβόταν τους ασθενείς ως ανθρώπους και όχι ως οικονομικό μέγεθος θα μπορούσε να δει άλλα «διαρθρωτικά μέτρα».

Όπως πχ.

· Την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση όλων των γιατρών που εργάζονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών συμπεριλαμβανομένων

· Να διευκολύνει την εφαρμογή της νομοθεσίας όλων των νόμων που αφορούν το ΕΣΥ ότι οι πανεπιστημιακές κλινικές και τμήματα στελεχώνονται αποκλειστικά από πανεπιστημιακούς γιατρούς. Αυτό, ανάμεσα σε άλλα, σημαίνει ότι θα πρέπει να διαχωριστούν στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία οι κλινικές και τα τμήματα σε πανεπιστημιακά και κρατικά, ή εν πάση περιπτώσει, οι γιατροί του ΕΣΥ από τους πανεπιστημιακούς. Και σίγουρα ένα βασικό κριτήριο που θα διευκολύνει τον διαχωρισμό είναι το πόσους φοιτητές έχει υποχρέωση να εκπαιδεύει κατ’ έτος κάθε κλινική, μια και το νοσοκομειακό έργο είναι παρακολούθημα της κύριας αποστολής του Πανεπιστημίου, δηλαδή να εκπαιδεύει φοιτητές ιατρικής.

· Τον προγραμματισμό των τακτικών εισαγωγών από τους γιατρούς των εξωτερικών ιατρείων και την ένταξή τους σε λίστα. Οι εισαγωγές γίνονται με βάση τη λίστα από το Γραφείο Κίνησης.

· Τη κατανομή των χειρουργικών τραπεζιών από τη Διοίκηση κάθε νοσοκομείου και τον χειρουργικό τομέα, ισότιμα σε όλους τους γιατρούς των χειρουργικών ειδικοτήτων, με κατάργηση φυσικά του «δικαιώματος» του Συντονιστή Διευθυντή (ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακού) να καταρτίζει αυτός το πρόγραμμα χειρουργείου, ή να ακυρώνει προγραμματισμένες επεμβάσεις των υφισταμένων του για να προηγηθούν οι «δικοί του» ασθενείς.

· Την οργανική ένταξη των πανεπιστημιακών γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, πχ με σύμβαση που θα υπογράφουν με το Νοσοκομείο για το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς σύμφωνα με όσα ισχύουν για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Εννοείται ότι στη περίπτωση αυτή καταργείται το νοσοκομειακό επίδομα των πανεπιστημιακών.

· Τη θέσπιση θητείας και αξιολόγησης των Συντονιστών Διευθυντών, παλαιών και νέων.

· Τη υποχρέωση κατάθεσης δήλωσης «πόθεν έσχες» από όλους τους γιατρούς που εργάζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στα νοσοκομεία.

Αυτά και άλλα πολλά θα έβαζε σε προτεραιότητα κάποιος που θα ήθελε να περιορίσει την «κακοδιαχείριση» μέσα στα νοσοκομεία και όχι στα τηλεοπτικά στούντιο. Που δεν θα «επαινούσε» απλά υποκριτικά τη πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ για το φακελάκι, αλλά θα τη στήριζε έμπρακτα. Που όταν μιλάει για «ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας» το εννοεί κιόλας. Αλλά όπως προείπαμε αυτό αφορά μια άλλη κυβέρνηση, όχι τη σημερινή.

ΥΓ. Αφελή ερωτήματα:

1 Δεδομένου ότι το αίτημα των ιδιωτικών ιατρείων περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ και προωθήθηκε στην ΠΟΣΔΕΠ από τους συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από κοινού (όπως καληώρα και το σύστημα εφημερίας στα νοσοκομεία από τους «δικούς μας» συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ)

· Υλοποιείται η συγκυβέρνηση;

· Αντικαθίσταται η πασοκική συνδικαλιστική ελίτ των ΔΕΚΟ από τους γιατρούς;

· Γιατί ο κλάδος των ιδιωτευόντων πανεπιστημιακών γιατρών, μειοψηφία μέσα στη κοινωνία, αποκτά προνόμια που επιβαρύνουν την κοινωνία και μάλιστα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ενώ τρίζουν τα δόντια στους άλλους κλάδους που παλεύουν να μην μειωθούν οι μισθοί τους και να έχουν εργασία με το επιχείρημα ότι είναι μειοψηφία στη κοινωνία; Πως το ανέχεται αυτό ο κ. Ρέππας;

* Ο Τάκης Νικολόπουλος είναι Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου

Μέγας Καζαμίας του 2011





Από το "Δρόμο της Αριστεράς", 24.12.2010


Ιανουάριος

Η οικονομική κρίση επιβάλλει μικρές αλλαγές στο πατροπαράδοτο εορταστικό τραπέζι. Το μενού περιλαμβάνει πλέον βραστή γαλοπούλα σε φέτες για τοστ, γαρνιρισμένες με τριμμένη μπομπότα και λεπτοκομμένες λεμονόκουπες και σωταρισμένες με αραιωμένη μουστάρδα.
Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η επιβολή φόρου κινητής περιουσίας, η μετατροπή των μηνιαίων αποδοχών σε δομημένες επενδύσεις πιθανής μελλοντικής εκπλήρωσης και η υποχρέωση καταβολής τέλους τεκνοποίησης στα ζευγάρια που επιμένουν να κάνουν παιδιά στις κρίσιμες σημερινές συνθήκες. Κατόπιν σκληρής κυβερνητικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η επιβολή φόρου χρησικτησίας στα παγκάκια στα οποία διαμένουν οι άστεγου μετατίθεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο Ανδρέας Λομβέρδος ανακοινώνει δακρυσμένος πως παρά την σθεναρή αντίστασή του έναντι των δανειστών της χώρας, το 30% των νοσοκομείων θα κλείσει. Ενθαρρύνει δε τους πολίτες να ακολουθήσουν έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής, ώστε να μη χρειαστεί να ριψοκινδυνεύσουν στα εναπομείναντα, και πλήρως εξυγιανθέντα, νοσηλευτικά ιδρύματα.
Μετά από αλεπάλληλες διαψεύσεις, η Πορτογαλία προσφεύγει στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης. Η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει τον νέο της εταίρο, και προσφέρεται να τον εκπαιδεύσει στην απαραίτητη τεχνογνωσία.



Φεβρουάριος

Χίλιοι περίπου οικονομικοπολιτικοί νταβοτζήδες συζητούν και πάλι στο Νταβός για το παρόν και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας. Κύριο θέμα της φετινής συνάντησης είναι η προστασία των επιχειρηματιών από το κράτος, υπό τον έλεγχο των επιχειρηματιών.
Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση ο κ. Κανένας εκδηλώνει την πρόθεσή του να μονομαχήσει με τους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά για την πρωθυπουργία. Ο φιλόδοξος πολιτικός, ο οποίος συγκεντρώνει πλέον στις δημοσκοπήσεις ποσοστά ανώτερα του 80%, προτίθεται να εξαγγείλει σύντομα την ίδρυση του κινήματος των Κανενίστας, με στρατηγικό στόχο την οικοδόμηση του εγχώριου και παγκόσμιου κανενισμού.
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι κ.κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Τάκης Μίχας, Γιάννης Μαρίνος και Στέφανος Μάνος χαιρετίζουν το κυβερνητικό έργο καταπολέμησης της εργασιακής οκνηρίας, καταγγέλλουν κάθε είδους κρατική παρέμβαση στην οικονομία και απαιτούν την άμεση υλοποίηση της θεωρίας της Δημιουργικής Καταστροφής, διατυπωμένης από τον περίφημο κλασικό οικονομολόγο Γιόζεφ Αλόις Σουμπέτερ.


Μάρτιος

Η Ισπανία προσφεύγει στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης. Ενθουσιασμένη για το γεγονός, η κυρία Μέρκελ δηλώνει πως επιτέλους οι PIIGS περιορίστηκαν στα χοιροτροφεία τους, προς όφελος της κτηνοτροφικής αναβάθμισης της γηραιάς ηπείρου.
Στο πλαίσιο της όγδοης επί πρωθυπουργίας του μεταρρύθμισης του Κράτους, ο Γιώργος Παπανδρέου εξαγγέλλει μεγαλόπνοο σχέδιο μετατροπής των δημοσίων χώρων σε μη κρατικούς, ηπίως κερδοσκοπικούς. Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, και την επιβολή διοδίων στις αδιέξοδες οδούς.
Οι συνεχιζόμενες μαζικές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας αναγκάζουν την τρόικα να ιδρύσει νέα Αρχή με έδρα την Αθήνα, υπό την επωνυμία Κομμαντατούρ. Στο πρώτο διάταγμά της, υπογεγραμμένο από τον χερ Γκίεμπελς, η Αρχή απαγορεύει την κυκλοφορία μετά τη δύση του ηλίου και επιβάλλει στους διαδηλωτές και ταραξίες να φορούν ειδικό διακριτικό αστέρι στο πέτο τους.


Απρίλιος

Η Ένωση Αμνοεριφίων Ελλάδας καταγγέλλει το βάρβαρο έθιμο του σουβλιστού αρνιού και αντιπροτείνει εορτασμό του Πάσχα με κοψίδια από μπρόκολο, κουνουπίδι και σόγια.
Ριζικός κυβερνητικός ανασχηματισμός, εν όψει της δέκατης τέταρτης επικαιροποίησης του μνημονίου. Η Λούκα Κατσέλη παίρνει τη θέση του Ανδρέα Λομβέρδου, ο Ανδρέας Λομβέρδος ξαναπαίρνει τη θέση της Λούκας Κατσέλη, ο Χρήστος Παπουτσής παίρνει τη θέση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ξαναπαίρνει τη θέση του Χρήστου Παπουτσή. Στους ρόλους του Πάγκαλου και του Παπακωνσταντίνου παραμένουν οι Πάγκαλος και Παπακωνσταντίνου.
Αλυσίδα εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος κολλεγίων προτίθεται να ιδρύσει ο ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ κύριος Φτερόπουλος. Ο γνωστός επιχειρηματίας ανακοίνωσε ότι η πολιτική προώθησης των νέων ανώτατων εκπαιδευτηρίων θα έχει ως αιχμή της το διαφημιστικό σλόγκαν «Είναι κεφάτος, σπουδάζει στου Φτερόπουλου».


Μάϊος

Με το άσμα «Αϊ αμ δε φερστ, γιου αρ δε σέκοντ, ιντίντ» ο Λάκης Ντορβάς κατακτά την δέκατη τρίτη θέση στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Γιουροβίζιον.
Η είδηση ότι ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κύριος Ντέιβιντ Κάμερον πάσχει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οδηγεί τα χρηματιστήρια σε ραγδαία διολίσθηση και το επιτόκιο euribor σε νέα ιστορικά υψηλά. «Δεν τολμώ να φανταστώ τι θα συνέβαινε αν είχε και αρθριτικά», δηλώνει συντετριμμένος ο μπάτλερ του, κύριος Κάμερον Ντέιβις.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναβάθμιση του πολιτικού του λόγου ο Γιώργος Παπανδρέου εγγράφεται σε σεμινάριο με θέμα την ορθή διατύπωση δευτερευουσών προτάσεων. Ενισχυτικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί και σειρά ιδιαιτέρων μαθημάτων, τα οποία παραδίδουν οι έγκριτοι γλωσσολόγοι Κώστας Σημίτης και Μιλτιάδης Έβερτ.


Ιούνιος

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης κύριος Ψωμιάδης αντιμετωπίζει με γαμοσταυρίδια δημοσιογράφους που τον ρωτούν για πιθανή εμπλοκή του σε νεοπαγές σκάνδαλο, με ενεχόμενους τους μοναχούς εφτά μονών του Αγίου Όρους. «Γιατί παριστάνετε τους έκπληκτους, ρε; Πάντα χρησιμοποιώ το ιερό σύμβολο του σταυρού στους αγώνες μου εναντίον των απάτριδων αμαρτωλών», δηλώνει τρεις ώρες αργότερα σε δεκαεφτά παράθυρα, τα δεκαέξι εκ των οποίων είναι τηλεοπτικά.
Υπουργική απόφαση της υπουργού Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου επιτρέπει σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να συνεργαστούν με παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Ο σταθμός «Μελισσούλα» του Χαλανδρίου ανακοινώνει σχετική συμφωνία με το Πανεπιστήμιο «Στρουμφ Άκι Γιουνιβέρσιτι» της Αλαμπάμα.


Ιούλιος

Την επιβολή φόρου χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, σακχάρου και ομοκυστεϊνης εισηγούνται από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας στο πλαίσιο της κυβερνητικής εκστρατείας κατά των καρδιοαγγειακών παθήσεων. Οι φορολογούμενοι θα είναι στο εξής υποχρεωμένοι να επισυνάπτουν μαζί με τη φορολογική τους δήλωση και τις σχετικές αιματολογικές εξετάσεις.
Μεγάλη αντεπίθεση των νατοϊκών δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν. Εξακόσιοι τριάντα τέσσερις αμερικανοί, σαράντα εννέα βρετανοί και δυο ιταλοί πεζοναύτες καταλαμβάνουν θέση στρατηγικής σημασίας σε απόσταση δεκαπέντε χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της χώρας. Στα χέρια των συμμάχων πέφτουν τρία φονταμενταλιστικά ποιμνιοστάσια, δυο τρομοκρατικά βουστάσια και δεκαοχτώ ισλαμικά αγροτεμάχια. Ο πρόεδρος της χώρας κύριος Χαμίντ Καρζάι ευχαριστεί με εθιμοτυπική γονυκλισία τον βρετανό επικεφαλής της μεικτής στρατιωτικής δύναμης, σερ Τζόναθαν Πίτμπουλ.

Αύγουστος

Τρομεροί καύσωνες στους δυο Πόλους οδηγούν ανθρώπους και ζώα στον θάνατο, εξαιτίας θερμοπληξίας. Η έμπρακτη αλληγεγγύη της διεθνούς κοινότητας εκφράζεται με την αποστολή χιλιάδων ηλεκτρικών ψυγειοκαταψυκτών, σε σχήμα ιγκλού.
Μεγάλες πυρκαγιές αφανίζουν τα ελληνικά δάση. Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθώντας να διασώσουν τα εκατόν εικοσιτρία πεύκα και τριανταδύο έλατα που αποτελούν τον εναπομείναντα δασικό πλούτο του νομού Ηλείας.
Εικασίες ότι η σοβαρή εγκεφαλική διάσειση που υπέστη ο Γιώργος Παπανδρέου πέφτοντας από παιδικό πατίνι μπορεί να συνεπιφέρει έκπτωση των νοητικών του λειτουργιών, διαψεύδονται από τον ελληνοαμερικανό καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δόκτορα Γκας Καραγκούνις: «Στην περίπτωση του συγκεκριμένου ασθενούς κάτι τέτοιο είναι απολύτως αδύνατο», διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ο διάσημος επιστήμονας.


Σεπτέμβριος

Μετά από αλλεπάλληλες πτώσεις ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ισορροπεί στο ιστορικό χαμηλό των 0,5 μονάδων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κύριος Νικηφόρος Γκλαμουρίτης διαβεβαιώνει πως τα δύσκολα ανήκουν πλέον στο παρελθόν και διαβεβαιώνει πως η ανοδική αντίδραση αποτελεί πλέον μονόδρομο.
Αίσιο τέλος στην υπόθεση του ΟΣΕ, με αγοραστές τους κτηνοτρόφους Αλόις και Ρόζμαρι Στέμπλινγκερ, κατοίκους του χωριού Εμπερσφέλντεν της Βαυαρίας. «Κάναμε αυτή τη μικρή επένδυση για να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Άννα- Κριστίνα και του Σεμπάστιαν, των αγαπημένων παιδιών μας», δηλώνουν πανευτυχείς οι νέοι ιδιοκτήτες. Το ενδιαφέρον στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων μετατοπίζεται πλέον στον διαγωνισμό για την εξαγορά της ΕΥΔΑΠ. Για την απόκτηση της εταιρείας έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον τρεις ιδιοκτήτες βυτιοφόρων από την Αλσατία, τη Λωραίνη και το Τιρόλο, και ένας απόγονος νερουλάδων από το Μαρούσι.

Οκτώβριος

«Είμαστε όλοι ενωμένοι, είμαστε όλοι ορεξάτοι. Όλοι μαζί τους φάγαμε!», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κύριος Πάγκαλος, βάζοντας τελεία στις φημολογίες για διαστάσεις απόψεων και πρακτικών στους κόλπους της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο Πανελληνίου Συνεδρίου για τη σωτηρία του παραπαίοντος πιστωτικού συστήματος της χώρας ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει νέο σχέδιο κρατικής ενίσχυσης των τραπεζών, ύψους σαράντα τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πλειονότητα των τραπεζιτών αντιμετωπίζει το σχέδιο με σκεπτικισμό, καθώς η πρότασή της να μην υπογραφούν αποδείξεις και άλλα επίσημα έγγραφα σχετικά με την είσπραξη του προαναφερθένος ποσού δεν γίνεται, σε πρώτη φάση, δεκτή από την κυβέρνηση.
Δίνοντας ένα παράδειγμα αυτοσυγκράτησης στους εργαζομένους, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος περικόπτει την επίσημη ετήσια του των 320.000 ευρώ κατά 519 ευρώ, ισορροπώντας την στο ποσό των 319. 481 ευρώ.



Νοέμβριος

Το βραβείο Νόμπελ Χημείας απονέμεται εξ αδιαιρέτου στους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης. Οι διακεκριμένοι επιστήμονες τιμώνται για τον άθλο τους να μετατρέψουν το σκατό των λαών τους σε παξιμάδι.
Οι πρωτοφανείς βροχές και καταιγίδες που ξεσπούν στο λεκανοπέδιο δημιουργούν μια υδάτινη διαχωριστική γραμμή στη λεωφόρο Λιοσίων, η οποία κόβει στα δυο για είκοσι μέρες την πρωτεύουσα. Ο προσωρινός ποταμός δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες σκαφών και λάτρεις του ράφτινγκ να ψυχαγωγηθούν στα ορμητικά νερά του, στα οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες, εθεάθησαν επίσης σκυλόψαρα, τσούχτρες και τραπεζίτες.
Ενδεδυμένος με μαύρο κολάν, ο έλλην πρωθυπουργός συμμετέχει για μια ακόμη φορά στον διεθνή μαραθώνιο της Αθήνας και αποσπά τα έπαθλα «Μπάτμαν» και «Ράνιγκ Άβερελ».
Δεκατρείς ακόμη ευρωπαικές και αμερικανικές τράπεζες οδηγούνται στη χρεοκοπία. Στις τελευταίες δραματικές συνεδριάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων τα συμμετέχοντα στελέχη επιδεικνύουν απαράμιλλο θάρρος, αποφασίζοντας θεαματική αύξηση των τελευταίων τους μπόνους.

Δεκέμβριος

Ντόμινο λαικών εξεγέρσεων στις χώρες του ευρωπαικού νότου και την Ιρλανδία, αναγκάζει τα μέλη των κυβερνήσεών τους σε εσπευσμένη αναχώρηση με ελικόπτερα, προς άγνωστες κατευθύνσεις. Προς το τέλος του μήνα ο έλλην πρωθυπουργός εντοπίζεται τυχαία από ρεπόρτερ στα νησιά Τόγκα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του δημοσιογράφου, ο Γιώργος Παπανδρέου ασχολείται καθημερινά με τον αθλητισμό, τον αυτοερωτισμό και την υγιεινή διατροφή, προετοιμάζοντας παράλληλα τα απομνημονεύματά του τα οποία αναμένεται να υπερβούν τον αριθμό των δεκαπέντε σελίδων.
Προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν το απρόσμενο κενό εξουσίας, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Φώτης Κουβέλης καταφθάνουν ταυτόχρονα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συμπλέκονται βιαίως μεταξύ τους. Η εκδίωξή τους από το εξεγερμένο πλήθος, τούς αναγκάζει να κατευθυνθούν και αυτοί προς το πλησιέστερο ελικοδρόμιο, από όπου και θα αναχωρήσουν εσπευσμένα προς μυστικούς προορισμούς.

(ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ "ΠΑΡΑΓΩΓΗ¨ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ , ΕΙΝΑΙ CLOPYWRIGHT ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΉΜΑ ΚΑΙ ΤΟ www.opeiratis.blogspot.com ΑΝ ΜΑΣ ΜΗΝΥΣΟΥΝ ΜΑΣ ΜΗΝΥΣΑΝΕ!)