Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Η Ελλάδα οδηγεί την κούρσα της φτώχειας στην Ευρωζώνη


14/03/2010 (ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

«Kαπνός» για πάνω από 2.000.000 πολίτες έγιναν η ραγδαία ανάπτυξη και η αύξηση του εθνικού πλούτου των τελευταίων δεκαετιών καθώς και οι διακηρύξεις των κυβερνήσεων περί ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και στήριξης των αδυνάτων καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό του πληθυσμού που ζει στο όριο της φτώχειας παραμένει στο 20% σταθερά επί 14 έτη (1994-2007).

Απογοητευτικά μέχρι τραγικά, για χώρα της ΟΝΕ, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον κίνδυνο φτώχειας, σύμφωνα με τα οποία 2.186.869 άτομα προσπαθούν να επιβιώσουν με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 6.480 ευρώ, δηλαδή κάτω από 540 ευρώ τον μήνα, και σε επίπεδο νοικοκυριών 832.975 δίνουν τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης με ετήσιο εισόδημα 13.608 ευρώ ή 1.134 ευρώ τον μήνα. Η κατάσταση φτώχειας έχει επιδεινωθεί στους ανέργους, τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά και τους νέους.

Η χώρα μας κατέχει τα θλιβερά σκήπτρα στη φτώχεια στην ευρωζώνη με ποσοστό 20% έναντι 16% του μέσου όρου και σε ολόκληρο την Ε.Ε. των 27 μόνο τρεις χώρες, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Λετονία, έχουν υψηλότερα ποσοστά φτωχών ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Την ίδια ώρα λόγω των χαμηλών αποδοχών οι Ελληνες εργαζόμενοι σε ποσοστό 14% βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, με το κοινωνικό κράτος να μοιράζει ψίχουλα στους πολίτες του. Αποτέλεσμα, οι δημόσιες παροχές να μειώνουν το ποσοστό φτώχειας μόνο κατά 21,7% όταν ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 38%.

Ακόμα πιο απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τους μελλοντικούς κινδύνους, αφού πάνω από 2.500.000 πολίτες απειλούνται από τη φτώχεια και την ίδια ώρα σχεδόν 1.000.000 άτομα έχουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 4.840 ευρώ, δηλαδή κάτω από 401 ευρώ τον μήνα.

Ερευνα σοκ

Την οικονομική εξαθλίωση ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού σκιαγραφούν οι βασικές διαπιστώσεις από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας:

Το 20% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια. Στις 15 χώρες της Ευρωζώνης, ο κίνδυνος φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ανέρχεται στο 16%, κυμαινόμενος μεταξύ 11% στην Ολλανδία, 12% στην Αυστρία και τη Σλοβενία, 19% στην Ιταλία και 20% στην Ελλάδα και Ισπανία.

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 22% και είναι μειωμένος κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των ανέργων ανέχεται σε 37%, με σημαντική αύξηση κατά δύο μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, 21% και 20%, αντίστοιχα. Τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά με θήλυ μέλος απειλούνται από τη φτώχεια σε ποσοστό 27%, ενώ τα αντίστοιχα με άρρεν μέλος σε ποσοστό 23%.

Ο σχετικός κίνδυνος φτώχειας για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση ανέρχεται σε 14% ενώ για τους εργαζομένους με μερική απασχόληση σε 26%.

Ο κίνδυνος φτώχειας των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά και χωρίς εργαζόμενα μέλη ανέρχεται σε 44,0% του συνόλου των νοικοκυριών αυτής της κατηγορίας.

Ο κίνδυνος φτώχειας των νοικοκυριών με έναν γονέα και, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί ανέρχεται σε 27%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα νοικοκυριά με δύο γονείς και ένα εξαρτώμενο παιδί φτάνει το 22,0%.

Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Η EUROSTAT ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΝ... ΟΛΙ ΡΕΝ -Κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο μισθοδοσία και κοινωνικές δαπάνες

14/03/2010 (ΕΘΝΟΣ)

Μύθος οι ισχυρισμοί περί υπερτροφικού δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, του κρατικού προϋπολογισμού, της ΟΚΕ και του ΙΟΒΕ, τόσο οι συνολικές δαπάνες όσο και το κονδύλι μισθοδοσίας για το Δημόσιο είναι χαμηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Βέβαια, υπάρχει μείζον θέμα με την κακοδιαχείριση, τη σπατάλη και την αναποτελεσματική κατανομή και αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος.

Επιπρόσθετα προκύπτει ότι ισχυρά και υγιή οικονομικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γερμανία, η Δανία και η Φινλανδία, ξοδεύουν από τον κρατικό προϋπολογισμό ανά κάτοικο μέχρι και διπλάσια ποσά σε σύγκριση με την Ελλάδα, ενώ οι αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένων αντιστοιχούν μόλις στο 70% του μέσου κοινοτικού όρου.

Οι εκθέσεις των διεθνών και εγχώριων οργανισμών, αλλά και τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού που μεταξύ άλλων αποκαλύπτουν τα εξής:

Στη χώρα μας το Δημόσιο ξοδεύει για μισθοδοσία και καταβολή συντάξεων ποσοστό ίσο με το 9,5% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο την τελευταία εξαετία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ των 27 αγγίζει το 11%. Αν αφαιρεθούν οι συντάξεις, η δαπάνη μισθοδοσίας του Δημοσίου πέφτει στο 6,5% και σε αυτό το ποσοστό παραμένουν καθηλωμένες από το 2004 και μετά.

Η πατρίδα του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν, που συχνά με δημόσιες δηλώσεις του «ψέγει» την Ελλάδα για τον φουσκωμένο και σπάταλο δημόσιο τομέα, ξοδεύει για τη μισθοδοσία των Φινλανδών δημοσίων υπαλλήλων 13,4% του ΑΕΠ.

Ακόμα και χώρες που προσομοιάζουν οικονομικά με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, δαπανούν πολύ περισσότερα χρήματα για τη μισθοδοσία. Ειδικότερα, στην Πορτογαλία το σχετικό κονδύλι ήταν 13% του ΑΕΠ, και φέτος με τα μέτρα λιτότητας επιχειρείται να πέσει στο 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ελληνικό Δημόσιο το 2006 πλήρωσε για μισθούς υπαλλήλων του 23,149 δισ. ευρώ, κονδύλι ενώ το γερμανικό Δημόσιο πλήρωσε την ίδια περίοδο 167,740 δισ., η ανάλογη δαπάνη στην Ιταλία ήταν 162,999 δισ., στην Ισπανία 98,145 δισ., στη Γαλλία 234,715 δισ. ευρώ, και στην Πορτογαλία με 21,165 δισ.

Επίσης με βάση στοιχεία, της Eurostat το τελευταίο τρίμηνο του 2007 οι κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 41,8% του ΑΕΠ, στην ΕΕ των 27 στο 49,2% και στην Ευρωζώνη στο 50,6%. Σε μελέτη του ΙΟΒΕ για το μέγεθος του κράτους παρατίθεται έκθεση της Κομισιόν την περίοδο 2002-2006, από την οποία προκύπτει ότι οι δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς αντιστοιχούν στο 44% του ΑΕΠ έναντι 46,8%.

ΣΤΟ 72% ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Αποδοχές... φτωχού συγγενούς

Ενα ακόμη ενδιαφέρον σημείο που προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat είναι ότι η Ελλάδα μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ έχει το χαμηλότερο ποσοστό συνεισφοράς της μισθωτής εργασίας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, στο συνολικό ΑΕΠ (31,1%), πράγμα που αποδίδεται στο σχεδόν υπερδιπλάσιο, ποσοστό αυτοαπασχολούμενων και στις αισθητά χαμηλότερες αμοιβές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) στην Ελλάδα, οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές ανά μισθωτό σε μονάδες αγοραστικής δύναμης αντιστοιχούν στο 72% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Κ. Αντωνάκος

ΑΠΟ ΤΟ YOUTUBE : Ο ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΜΠΡΕΧΤ

ΕΘΝΟΣ :Φωτιές» ανάβουν οι εφημερίεςΠροβλήματα με τις εφημερίες νοσοκομείων σε όλη τη χώρα αναμένονται από τη Δευτέρα.


Προβλήματα με τις εφημερίες νοσοκομείων σε όλη τη χώρα αναμένονται από τη Δευτέρα.

Οι γιατροί αποφάσισαν να πραγματοποιούν τον ελάχιστο νόμιμο αριθμό εφημεριών (τέσσερις τον μήνα), θεωρώντας ότι το κονδύλι που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών δεν επαρκεί για τις πραγματικές ανάγκες εφημέρευσης των νοσοκομείων.

Η απόφασή τους οδηγεί εκτός εφημερίας το Κρατικό της Νίκαιας, ενώ σε άλλα οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας, καθώς δεν τους έχουν εξοφληθεί δεδουλευμένες εφημερίες.

Η υπουργός Υγείας, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανακοίνωσε χθες ότι έχουν αποπληρωθεί τα δεδουλευμένα από τις εφημερίες έως και τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ έχει ήδη υπογράψει για τις εφημερίες του Δεκεμβρίου. Υπάρχει, όμως, καθυστέρηση, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παραμένει κλειστό.

Το κλίμα, πάντως, είναι έντονο, καθώς οι γιατροί εκτιμούν ότι δεν επαρκούν τα 358 εκατομμύρια για τις εφημερίες του 2010.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) καλεί τα μέλη του (ειδικευμένους και ειδικευόμενους) να ξεκινήσουν επισχέσεις εργασίας από την Τρίτη και να διαμορφώσουν προγράμματα εφημεριών σύμφωνα με τα διατιθέμενα κονδύλια, άρα με λιγότερους γιατρούς.

Η πενταμελής της ΕΙΝΑΠ στο Κρατικό της Νίκαιας ανακοίνωσε ότι, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), οι γιατροί του νοσοκομείου αποφάσισαν να καταθέσουν προγράμματα εφημεριών για τον μήνα Μάρτιο 2010 και εξής με τέσσερις εφημερίες ανά ιατρό τον μήνα, με πλήρη σύνθεση ασφαλή για τους ασθενείς, έως την ημέρα του μηνός που αυτό θα εξαντλείται στην πλειονότητα των τμημάτων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το νοσοκομείο μπορεί να εφημερεύει έως και τη Δευτέρα. Οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) καλούνται να φροντίσουν για την έξοδο του Κρατικού της Νίκαιας από τις γενικές εφημερίες, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των έκτακτων περιστατικών.

Πρόβλημα στην πρωινή λειτουργία τους αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία «Αγιος Δημήτριος», «Θεαγένειο» και Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης.

Οι γιατροί προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες του Δεκεμβρίου του 2009, του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2010.

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι γιατροί των νοσοκομείων σε Εύβοια και Φιλιάτες, διεκδικώντας πληρωμή των εφημεριών από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Φεβρουάριο 2010.

Δημήτρης Καραγιώργος

ΕΘΝΟΣ : Ολοι στο ΙΚΑ


Αυξάνονται γεωμετρικά οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, οι οποίοι, χτυπημένοι από την οικονομική κρίση, καταφεύγουν στα ιατρεία του ιδρύματος αντί σε ιδιώτες γιατρούς.
Πρόκειται για ασθενείς που μέχρι πρόσφατα προτιμούσαν τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως επειδή τα ραντεβού για επείγουσες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις στο δημόσιο καθυστερούσαν σημαντικά, ακόμα και για εβδομάδες.
«Συνταξιούχοι του ΙΚΑ στερούνται ακόμα και τα αναγκαία φάρμακά τους, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή», μας λέει η γιατρός Βίκυ Λάιου-Κουτσόγιωργα.
«Συνταξιούχοι του ΙΚΑ στερούνται ακόμα και τα αναγκαία φάρμακά τους, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή», μας λέει η γιατρός Βίκυ Λάιου-Κουτσόγιωργα.
Η εικόνα αύξησης της προσέλευσης στο ΙΚΑ, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επταπλασιαστεί, επιβεβαιώνεται και από συγκεκριμένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Για παράδειγμα, στις αξονικές, με πλαφόν 50 εξετάσεων ασφαλισμένων του ΙΚΑ ημερησίως, τους τελευταίους μήνες ο αριθμός προσέλευσης περιορίζεται μέχρι και στους 40, μείωση που φτάνει το 20% σε αυτή την κατηγορία εξετάσεων. Ανάλογο φαινόμενο παρατηρείται και στις εργαστηριακές εξετάσεις. Λιγότερα είναι τα κέντρα που αναφέρουν ότι δεν παρατήρησαν σημαντικές μεταβολές.

Μεγάλη αναμονή
Η αύξηση της προσέλευσης στο ΙΚΑ αναπόφευκτα «ξεχείλωσε» και την αναμονή των ραντεβού. «Σε πολλά ιατρεία, οι 3 ημέρες που απαιτούνταν για ένα ραντεβού έχουν γίνει 15 και 17. Υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν ανταποκρινόμαστε στη ζήτηση επειδή είναι κλειστά όλα τα ραντεβού του «πλαφόν» που είναι 33 ημέρες», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο ενδοκρινολόγος στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας, Γιάννης Μπασκόζος.

«Πνευμονολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, ΩΡΛ είναι ορισμένες μόνο από τις ειδικότητες που έχουν αυξημένη προσέλευση. Το προσωπικό δεν επαρκεί να τους εξυπηρετήσει, σταδιακά λήγουν και οι παρατάσεις συμβάσεων πολλών γιατρών, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει πρόβλεψη για τη συνέχεια. Εξαιτίας αυτών των δυσχερειών, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ ήταν πάντα οι καλύτεροι πελάτες των ιδιωτικών ιατρείων».

Την αύξηση της προσέλευσης ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, με την παράλληλη μείωση επισκέψεων σε ιδιωτικά ιατρεία, επιβεβαιώνει και ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

«Με όσους συναδέλφους έχω μιλήσει, συμφωνούν ότι τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί οι επισκέψεις στα ιατρεία τους, κυρίως ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Αντίθετα, στις επισκέψεις ασφαλισμένων άλλων Ταμείων, ΟΑΕ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, Οίκου Ναύτου κλπ. δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές μεταβολές. Αμετάβλητη, τέλος, παραμένει η συχνότητα επισκέψεων, από ασφαλισμένους Ταμείων, με τα οποία διατηρούν συμβάσεις τα ιδιωτικά ιατρεία».

Απομόνωση και κατάθλιψη εξαιτίας της ανέχειας

«Σαφώς έχουμε την αίσθηση ότι έχει αυξηθεί μέχρι και 7 φορές η προσέλευση ασφαλισμένων, που παλαιότερα απευθύνονταν στον ιδιωτικό τομέα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η γιατρός ΩΡΛ Βίκυ Λάιου-Κουτσόγιωργα. «Εχουμε πολλούς νέους που έρχονται τα απογεύματα με 38,5 πυρετό, επειδή δεν τολμούν να απουσιάσουν ώρες εργασίας, μήπως χάσουν τη δουλειά τους!

Συνταξιούχοι του ΙΚΑ στερούνται ακόμα και τα αναγκαία φάρμακά τους, επειδή τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν να πληρώσουν τη συμμετοχή! Ερχονται στο ιατρείο ηλικιωμένα άτομα και μου λένε «γιατρέ, μη μου γράψεις τρία κουτιά χάπια, γράψε μου μόνο ένα, γιατί δεν έχω να πληρώσω τη συμμετοχή!»» αναφέρει σοκαρισμένη η γιατρός και συνεχίζει: «Είναι μια δυστυχία να βλέπεις ηλικιωμένους να μην μπορούν να πάρουν π.χ. τα ακουστικά τους, επειδή το ΙΚΑ δικαιολογεί 400 ευρώ και τα 1.000 πρέπει να τα πληρώσουν οι ίδιοι. Συσκευές για την άπνοια τις στερούνται με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους, επειδή το κόστος είναι 3.000 και ο ασφαλισμένος πρέπει να καταβάλει 400 ευρώ, που δεν τα έχει! Υπάρχει θεραπεία και δεν μπορεί να την προσεγγίσει.

Η «ψυχολογία φόβου», που σχετίζεται με την οικονομική συγκυρία, ερμηνεύεται ιατρικά ως μία από τις κύριες αιτίες κρουσμάτων, κυρίως για τα ηλικιωμένα άτομα, απομόνωσης και κατάθλιψης», καταλήγει η κ. Λάιου.

ΕΠΤΑΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
Η εικόνα αύξησης της προσέλευσης στο ΙΚΑ, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επταπλασιαστεί, κάτι που αναπόφευκτα «ξεχείλωσε» και την αναμονή των ραντεβού.

Δήμητρα Νικολακοπούλου
«Για γιατρό και φάρμακα πηγαίνουμε μόνο στο ΙΚΑ, γιατί, αντί για 40 ευρώ που θα στοιχίσει η εξέταση έξω, εδώ θα στοιχίσει μόνο 3 ευρώ».

Γιάννης Στύλος
«Προσπαθούμε, ακόμα και αν αρρωστήσουμε, να μην κάνουμε απουσίες από τη δουλειά, με τον φόβο να μη δώσουμε αφορμές και μείνουμε άνεργοι».

Αγγελική Ντιρβαντζή
«Είπα στον γιατρό ότι δεν μπορώ πλέον να πηγαίνω στο ιδιωτικό του ιατρείο, δεν έχω χρήματα. Ευτυχώς το δέχτηκε και έρχομαι μόνο στο ΙΚΑ».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr
(ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ)