Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ 12 Μαΐου 2009


«ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ».



Με την ευχή για ανάπτυξη ενός κινήματος που θα επιβάλει μέσα στα Νοσοκομεία ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ανθρώπινα ωράρια εργασίας , αμοιβές που θα ανταποκρίνονται στην προσφορά και τις σύγχρονες ανάγκες των Νοσηλευτών .

Απειλή λουκέτου στα νοσοκομεία για τα ωράρια

11/05/2009 (ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

«Λουκέτο» στα δημόσια νοσοκομεία απειλούν να βάλουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προχωρούν από σήμερα σε δεκαπενθήμερο κινητοποιήσεων.

Αύριο μάλιστα στις 11 το πρωί, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, οι εργαζόμενοι θα καταθέσουν Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά «για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των Διοικήσεων των Νοσοκομείων που παρανομούν με τα ωράρια εργασίας, εξουθενώνοντας τους εργαζόμενους και έτσι δεν διασφαλίζονται ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας».

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη «συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και των εργασιακών δικαιωμάτων τους» λόγω κυρίως της έλλειψης προσωπικού. Ενδεικτικό είναι ότι κενή παραμένει μία στις τρεις οργανικές θέσεις νοσηλευτικού, διοικητικού, τεχνικού και παραϊατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας όλης της χώρας.

Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κατέθεσε εξώδικο κατά του υπουργείου Υγείας για την μη εφαρμογή του εθνικού και κοινοτικού δικαίου για το ωράριο εργασίας.

Συγκεντρώσεις
Σύμφωνα με το απεργιακό δελτίο, από σήμερα έως και τις 22 Μαΐου, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα προαύλια των νοσοκομείων, 7 π.μ. - 11 π.μ., αναστέλλοντας τη λειτουργία των χειρουργείων και άλλων τμημάτων.

Στις 14 Μαΐου συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ για τις 20 έχουν προγραμματίσει 5ωρη παναττική στάση εργασίας (10:00 π.μ. - 3:00 μ.μ.).

Οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας - Πρόνοιας, χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με διασφάλιση των Συνταξιοδοτικών και Ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

ygeianet

Αποδεσμεύτηκαν τα κονδύλια εφημεριών

11/05/2009 (Υgeianet)

Με σημερινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Λέγκα αποδεσμεύονται 100% τα κονδύλια για αποζημίωση εφημεριών των μηνών από Ιανουάριος έως Απρίλιος 2009. Η απόφαση φέρει Αριθ. πρωτ. 2/31517 και αναφέρει:

"Ορίζουμε τη διάθεση των πιστώσεων που μεταφέρθηκαν με την αριθ. ΔΥ5α/οικ 51328/15-4-09 απόφαση του Υπουργού Υγείας συνολικού ύψους 117.115.911 ευρώ στον προύπολογισμό των περιφερειών (ΚΑΕ 0562) μέχρι ποσοστού 100% για την καταβολή της δαπάνης αποζημίωσης εφημεριών γιατρών ΕΣΥ"

Η απόφαση θα διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες στα Εντελλόμενα των νομών, ώστε να εγκριθούν τα εντάλματα που έχουν στείλει τα Νοσοκομεία.

Βαρνάβας Δημήτρης