Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ

Β.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΤΟ ΠΑΙΧΙΝΙΔΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ


Η επερχόμενη λαίλαπα των οικονομικών μέτρων μετά την άνευ όρων παράδοση στο ΔΝΤ θα οδηγήσουν τη χώρα σε βαθιά ύφεση. Ακόμη κι αν επίσημα η χώρα δεν πτωχεύσει , το σίγουρο είναι ότι οι έλληνες θα πτωχεύσουν.

Η πλήρης διάλυση του κοινωνικού ιστού και ο κοινωνικός αυτοματισμός προπαγανδίστηκαν από τα ΜΜΕ συστηματικά όλο αυτό τον καιρό με σκοπό να στρέψουν τους πάντες σε ότι είναι δημόσιο βάζοντας στόχο τους δημόσιους υπαλλήλους με διπλό σκοπό να μειώσουν με κάθε τρόπο το δημόσιο τομέα και να σπάσουν κάθε συνδικαλιστική δυνατότητα των εργαζομένων στο δημόσιο που ήταν ο τελευταίος που είχε τη δυνατότητα και την εργασιακή ασφάλεια να αμυνθεί ώστε στο έξης να μηδενιστεί η ικανότητα οργανωμένης αντίστασης. Η καλλιέργεια του φόβου , η εργασιακή ανασφάλεια , η τεράστια ανεργία είναι ΠΟΛΙΤΙΚΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ για τη διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος και την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα.

Η κράτος πρόνοιας και τομέας της υγείας είναι από τους πρώτους που θα δεχθούν τα πλήγματα. Οι δαπάνες για την υγεία , αν και συγκριτικά λίγες με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες κατασπαταλήθηκαν όλα τα χρόνια από τις μίζες , τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα σένα τριτοκοσμικού τύπου σύστημα υγείας , αφήνοντας τους εργαζόμενους στην υγεία με εξαθλιωμένους μισθούς να εργάζονται σε σκληρές συνθήκες ή να «συνθηκολογούν» και να περνάνε στη παραοικονομία. Η περαιτέρω μείωση των δαπανών για την υγεία βάζει τέλος σε ότι ξέραμε μέχρι τώρα. Με προπαγανδιστικό όπλο τα χρέη των νοσοκομείων και την παραοικονομία , που δεν είναι ψέμα , δεχθήκαμε μείωση των αποδοχών μας και οδηγηθήκαμε σε απλήρωτη εργασία. Ο πάτος του βαρελιού όμως δεν είναι εδώ θα ακολουθήσουν μέτρα που θα οδηγήσουν σε κλείσιμο νοσοκομείων , παράδοση νοσοκομειακών μονάδων στον ιδιωτικό τομέα με έμμεσο η άμεσο τρόπο. Το μέλλον δεν θα έχει προσωπικές λύσεις είτε «συνθηκολογήσεις» αλλά ότι δεν ανήκει στο μεγάλο ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα «κουρευτεί» δεόντως. Η λεγόμενος «ήσυχος» και βολεμένος πολίτης της μεσαίας τάξης θα κατρακυλήσει γρήγορα και θα χάσει το καταναλωτικό μοντέλο που ήξερε και θα περάσει σε πολύ χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Η ανεργία θα εκτοξευθεί και σε κάθε οικογένεια θα υπάρχουν άνεργοι.

Η μόνη λύση είναι η αντίσταση σ’όλα τα επερχόμενα με την αλληλεγγύη των εργαζομένων ώστε το «ευρωπαϊκό» πειραματόζωο που λέγεται Ελλάς να αντιδράσει όπως δεν αναμένουν. Κάθε διέξοδος σε μοναχικές λύσεις και ο κοινωνικός αυτοματισμός θα μας οδηγήσει σε φασιστικές λύσεις που τις βλέπετε κάθε βράδυ να τσιρίζουν στις ειδήσεις των 8 και στα «πρωιναδικά» . Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε χρώμα στη φωνή μας.

Απόστολος Πέτρου

Γιατρός στο Αττικό Νοσοκομείο