Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Μια νύχτα στον «Άγιο Ανδρέα»

Σάββατο, 21 Μάρτιος 2009
Μια νύχτα στον «Άγιο Ανδρέα»

Κυριακή, 14 Ιουνΐου 2009, 01:00

Πάτρα

Ο Δημήτρης δεν ένιωθε καλά από το πρωί. Στα 60 του χρόνια έχει ήδη ταλαιπωρηθεί αρκετά με πίεση, ένα μικροεγκεφαλικό κι ένα μπαλονάκι. Τον έχει προδώσει η καρδιά του από χρόνια. Περισσότερο όμως τον πειράζει που έχει μείνει μοναχός στον κόσμο, αφού η Μαρία, η γυναίκα που τόσο αγάπησε, έχει αφήσει αυτό τον κόσμο εδώ και μερικούς μήνες σε κάποιο ράντζο του «Ρίου», χτυπημένη από το χειρότερο κακό και χωρίς να βρει μια στιγμή ηρεμίας μέχρι να αφήσει την τελευταία της πνοή.

Αυτές οι μνήμες τον κράταγαν στο κρεβάτι, χωρίς να τολμά να σηκωθεί και να πάει σε κάποιο Νοσοκομείο, που στο μυαλό του ήταν πια ίδιο η κόλαση. Αν πεθάνω, θέλω να πεθάνω με αξιοπρέπεια, σκεφτόταν όλη μέρα. Αλλά η κοιλιά του τον είχε πιάσει πια για τα καλά και η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. Πήρε τη μεγάλη απόφαση.

Στα εξωτερικά ιατρεία του «Αγίου Ανδρέα» η κατάσταση ήταν αδιανόητη. Είχε καταφέρει να σβήσει κάποιες από τις μνήμες των ράντζων, των αλαφιασμένων γιατρών και νοσηλευτών που τρέχουν να υπερβούν τις ανθρώπινες δυνατότητες, για να περισώσουν ένα εγκαταλειμμένο σύστημα υγείας, των ζωών που κρέμονται από μια κλωστή, έρμαια της πολιτικής αδιαφορίας, ασχετοσύνης ή σκοπιμότητας.

«Πυρετό; Εμετούς;». Τα χέρια του νεαρού γιατρού χοροπηδούν στην κοιλιά του Δημήτρη κι αυτός χοροπηδά από τον πόνο. Αίμα, ακτινογραφία, αναμονή. Η ώρα περνά αργά και βασανιστικά, δυσανάλογα προς τον κόσμο που σφηνώνεται ανάμεσα σε ράντζα και συγγενείς – τι κρίμα που αυτός δεν έχει κάποιον να τον μετακινήσει γρηγορότερα, να πάει να ρωτήσει, να κάνει αυτά που θα έπρεπε να προβλέπονται για κάθε πολίτη τελοσπάντων.

Δεύτερος γιατρός πάνω από την κοιλιά του, το στήθος του, την πλάτη του. Δε φαίνεται κάτι στην ακτινογραφία, αλλά δεν μπορούν να είναι και σίγουροι. Σκωληκοειδίτιδα; Όχι, δεν έχει βγάλει… Αλλά μάλλον δεν είναι… Εισαγωγή! Όχι, αυτό δε θέλει να το ξαναζήσει… Απόγνωση… Αν είχε λεφτά θα πήγαινε σε ιδιωτικό. Αλλά μήπως είναι και το ίδιο; Από το μυαλό του περνάνε αστραπιαία εξαγγελίες, πολιτικές κόντρες, φράσεις κλισέ… «Στόχος είναι η απαξίωση. Στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση της υγείας», θυμήθηκε τις φράσεις ενός νεαρού γιατρού που φώναζε οργισμένος στην τηλεόραση. Ποιος να σε καταλάβει, αγόρι μου… Αν δεν το ζεις, αν δεν ξέρεις, δεν καταλαβαίνεις. Και να ξέρεις, όταν είσαι νέος, θα φωνάξεις. Όταν είσαι εκεί, θα φωνάξεις. Μετά θα φύγεις και θα πεις δε βαριέσαι. Μέχρι να ξανάρθεις.

Θυμήθηκε τα δικά του νιάτα. Τη δικτατορία, τη μεταπολίτευση… Έτσι ήταν κι αυτός, δυναμικός και οργισμένος. Αλλά μετά ηρέμησε. Απογοητεύτηκε. Συμβιβάστηκε.

Τέσσερις. Ο τραυματιοφορέας σπρώχνει το φορείο του έξω από το Νοσοκομείο. Ήρθε το ασθενοφόρο. Ασθενοφόρο; Παθολογική δεν του είπαν; Η Παθολογική είναι σε άλλο Νοσοκομείο! Το κρεβάτι του κυλά μέσα στο ασθενοφόρο. Δίπλα του μια γυναίκα με ορό κάθεται και περιμένει να ακολουθήσει την ίδια οδό. Αν ήταν δυνατό, θα μεταφέρονταν και πέντε-πέντε, για να φτάσουν τα ασθενοφόρα. Δεν πειράζει, σκέφτεται, με ένα αδιόρατο χαμόγελο να εμφανίζεται στο ταλαιπωρημένο από τον πόνο πρόσωπό του. Ο πατέρας μου μεταφέρθηκε στα χέρια στα βουνά της Πίνδου, ας μην έχω παράπονο εγώ.

Οι καιροί αλλάζουν, τα νοσοκομεία αλλάζουν, τα ράντζα της Παθολογικής παραμένουν πάντα ίδια. Ναι, εκείνα που καταργήθηκαν με υπουργικές εξαγγελίες πριν μερικά χρόνια. Αυτά που βρίσκει πάλι μπροστά του να του ξυπνάνε εφιάλτες. Στο «Θώρακος» τον βρήκε το πρωί. Ο πόνος επιδεινώθηκε. Μέσα σε μερικές ώρες επισκέφθηκε με ασθενοφόρο μια φορά το «Ρίο», για να τον ξαναδεί Χειρουργός, και μια φορά τον «Άγιο Ανδρέα», για να τον δει Καρδιολόγος. Ας όψεται η ρημάδα η καρδιά του, που βρήκε την ώρα να τρεμοπαίξει άρρυθμα και βασανιστικά. Και αυτός είναι τυχερός. Στο διπλανό του ράντζο είπε το τελευταίο αντίο στον κόσμο της εικόνας ένα παιδί που πήρε μεγαλύτερη δόση απ’ ότι συνήθως. Τον αποχαιρέτισαν δυο νεαρά κορίτσια, μια γιατρίνα και μια νοσηλεύτρια, που έτρεχαν επί δύο ώρες μήπως και τον σώσουν. Αλλά ήταν άτυχος. Βάρυνε και χρειάστηκε επείγουσα αιμοκάθαρση. Και αυτή γίνεται μόνο στο «Ρίο». Δεν πειράζει, κανενός η εικόνα δε θα χαλάσει∙ ένα πρεζόνι ήταν άλλωστε. Κι αν ήταν να νοιαστεί κανένας, θα είχε νοιαστεί πολύ νωρίτερα.

Οι γιατροί περνούν ξανά και ξανά. Βιαστικά και αγχωμένα. Μια νοσηλεύτρια περνά με ένα ολόκληρο κουτί από ενέσεις που εκκρεμούν. Τόσοι είναι, τόσο προλαβαίνουν. Όχι. Προλαβαίνουν περισσότερο απ’ όσο είναι δυνατό. Σε πείσμα αυτών, που το σπίτι τους και το «μαγαζί» τους δε θα το εγκατέλειπαν στο έλεος του Θεού, όπως κάνουν με αυτά που δεν τους ανήκουν και υποτίθεται ότι υπηρετούν. Ευθύνη; Ευθιξία; Ο Δημήτρης έχει ξεχάσει πια τον πόνο του, έχει ξεχάσει τις υποσχέσεις για ένα κρεβάτι μετά τα -υψηλού πάντα ρίσκου και εξ ανάγκης- εξιτήρια, έχει ξεχάσει τη μοναξιά του και χαμογελάει. Δεν ξέρω αν θα βγω από εδώ μέσα. Το σίγουρο είναι ότι δε θα βγω από εκεί έξω
διαβάστε εδώ

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΝΑΒΑ

¦ Με τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ (κλικ εδώ) ανακύπτουν πρακτικά προβλήματα εφαρμογής, τα οποία πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο. Γι αυτό ζητήθηκε συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Καλογερόπουλο, η οποία δεν έχει ακόμη οριστεί, προκειμένου να συζητηθούν άξονες εγκυκλίου που θα στείλει το Υπουργείο προς τα Νοσοκομεία και τις ΔΥΠΕ.

¦ Παραθέτω ενδεικτικά σημεία που χρειάζονται διευκρίνιση:

1.- Ποιός εκδίδει τις διοικητικές πράξεις συγκρότησης των εκλεκτορικών σωμάτων της παραγράφου Θ του άρθρου 4; Το θέμα δεν ρυθμίζεται στο κείμενο του νόμου κι αν δε διευκρινιστεί άμεσα κανένα όργανο δεν θα προχωρά στη συγκρότησή τους, ώστε να ξεκινήσουν και οι απαραίτητες προσλήψεις.

Ακόμη και στο μόνο σαφές ως προς τη συγκρότηση εκλεκτορικό σώμα, αυτό της Αξιολόγησης προς εξέλιξη των ήδη υπηρετούντων, υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον Διοικητή και τον Τομεάρχη, η οποία πρέπει να διευκρινιστεί.

2.- Πρέπει να συγκροτηθεί η κοινή Επιτροπή προσλήψεων του άρθρου 5 για την οποία η ΟΕΝΓΕ έχει υποβάλλει εγγράφως τα μέλη που θα συμμετέχουν από πλευράς της, ενώ το Υπουργείο ολιγωρεί και δεν έχει ακόμη εκδοθεί η πράξη σύστασης, ώστε η Επιτροπή να ξεκινήσει το έργο της. Σημειωτέον η ίδια Επιτροπή «έχει την ευθύνη υποβολής προτάσεων για τη λειτουργία των ΤΕΠ και την κατάρτιση νέων προτύπων εφημερίας»

3.- Τα μισθολογικά ζητήματα είναι σαφή, εντούτοις τα περισσότερα λογιστήρια Νοσοκομείων βρίσκονται σε αναμονή εγκυκλίου, ώστε να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που εκδίδουν τη μισθοδοσία.

¦Πέραν των διευκρινήσεων οφείλουμε ως ΟΕΝΓΕ να πιέσουμε φορτικά ώστε να εκδοθεί άμεσα η Υπουργικά Απόφαση κατανομής κονδυλίων για τις εφημερίες του 2009, η τύχη της οποίας μέχρι στιγμής αγνοείται. Ήδη όσες και όσοι συνάδελφοι ζουν από το μισθό και τις εφημερίες τους έχουν αρχίσει να στρέφονται σε καταναλωτικά δάνεια για να αντεπεξέλθουν στις ανελαστικές δαπάνες. Οι άλλοι, εκείνοι που δανείζονται ελεύθερα από την τσέπη των ασθενών σκέφτονται να συστήσουν σωματείο υπό την επωνυμία MIZES, ώστε να κάνουν αντίπραξη στο Γερμανικό ΜΕΖΙS.

¦Σε αρκετά Νοσοκομεία εξελίσσεται αυτό τον καιρό επιχείρηση εκβιασμού σχετικά με τις εφημερίες Δεκεμβρίου. Επειδή το κονδύλιο είναι λειψό ζητούν από τους γιατρούς να περικόψουν μόνοι τους έως και δύο εφημερίες προκειμένου να ενταλματοποιηθεί το ποσό. Διαβάστε ενδεικτικά την περίπτωση των Χανίων (κλικ εδώ).

¦Σχετικά με τις αναβαθμίσεις Επιμελητών Α και Αναπληρωτών Διευθυντών ο νόμος προβλέπει η διαδικασία να ξεκινήσει ένα μήνα μετά τη δημοσίευσή του, δηλαδή στις 11 Απριλίου. Συνεπώς καλό είναι οι αιτήσεις όσων έχουν τα προσόντα να υποβληθούν στο Γραφείο Προσωπικού από αύριο, ώστε τη Δευτέρα 13 Απριλίου σε κάθε νοσοκομείο να συγκληθεί η συνέλευση τομέα και να ορίσει τους εισηγητές για κάθε περίπτωση. Έτσι θα είναι δυνατό να έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες κρίσεις αρχές Ιουνίου και να σταλούν στο Υπουργείο για τη σύνταξη σχετικής απόφασης. Αλλιώς θα παρέλθει ανενεργό το καλοκαίρι και φυσικά θα φροντίσουν να περάσει και το φθινόπωρο, ώστε να μεταφέρουν στον προϋπολογισμό του 2010 τη σχετική δαπάνη.

Από πλευράς μας πρέπει να πάμε σπρώχνοντας τις διαδικασίες, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο κωλυσιεργίας.


¦ Παράλληλα ζητήθηκε από την ΟΕΝΓΕ συνάντηση και με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Λέγκα με σκοπό να έχουμε έγκυρα τη θέση του Υπουργείου Οικονομίας για την εισοδηματική πολιτική κατά το μέρος που μας αφορά, αλλά και να ζητηθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο εισοδηματικής πολιτικής που θα κατατεθεί εντός των ημερών να συμπεριληφθεί ρύθμιση για το πλαφόν. Θυμίζουμε πως η περσινή σχετική ρύθμιση (κλικ εδώ) όριζε στο άρθρο 27 το πλαφόν στα 5149,6 ευρώ.

¦ Τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα, που χαρακτηρίστηκαν ως φοροκαταιγίδα, είναι γνωστά. Από τις δηλώσεις Παπαθανασίου δύο σημεία αφορούν ειδικά τον κλάδο μας :

"Δεν θα δοθούν αυξήσεις για το 2009 στους μισθωτούς του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες αποδοχές από τα 1500 ευρώ μηνιαίως. Το ίδιο ισχύει και για τους δημόσιους λειτουργούς με ειδικά μισθολόγια, όπως οι δικαστικοί και οι γιατροί για τους οποίους θεσπίστηκε ήδη νέο μισθολόγιο, καθώς και για τους Βουλευτές.

Θα γίνουν μόνο 12.000 προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων το 2009, με δεδομένο ότι το 2008 αποχώρησαν από το Δημόσιο 21.925 δημόσιοι υπάλληλοι. Υλοποιείται έτσι η απόφασή μας οι προσλήψεις να είναι σαφώς λιγότερες από τις αποχωρήσεις"

Άραγε στις 12.000 προσλήψεις συνολικά στο δημόσιο η κυβέρνηση περιλαμβάνει τις 2000 θέσεις γιατρών;Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι πως μόλις ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες προσλήψεων θα επικαλεστεί την οικονομική κρίση ώστε να τις πετσοκόψει, ισχυριζόμενη ότι πρέπει να περιμένουμε τις καλύτερες μέρες;

Οφείλουμε να επιμείνουμε μαχητικά στο θέμα των προσλήψεων, αλλιώς θα είμαστε η τελευταία γενιά μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, η οποία μάλιστα περί τας δυσμάς του εργασιακού της βίου θα δείνα αίρεται ακόμη και η δική της μονιμότητα, ενώ τα Νοσοκομεία θα έχουν πλημμυρήσει με επικουρικούς γιατρούς.

¦Η κυβέρνηση αφήνει να διαρρέουν ακόμη χειρότερα σενάρια απ΄ αυτά που εξήγγειλε, όπως η κατάργηση των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων, δηλαδή στην περίπτωσή μας των εφημεριών, οι οποίες φορολογούνται με 20% και θα εκτιναχθεί η φορολόγησή τους στο 40%.

Όλοι βεβαίως κατανοούμε ότι πρέπει ν΄ αντιδράσουμε μαζικά και οργανωμένα. Οι Τράπεζες που προκάλεσαν με την αδηφάγο κερδοφορία τους την κρίση επιχορηγούνται με 28 δις, η εκκλησία με την τεράστια περιουσία της έχει επιτύχει το αφορολόγητο σε κινητά και ακίνητα και καλούνται μισθοσυντήρητοι των 1000 ευρώ να πληρώσουν τα σπασμένα.

¦Ο Τσούκαλος σε διάγγελμα που απευθύνει στους υπηκόους του δηλώνει:

"Η ανησυχία που δημιουργήθηκε από την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής του 2009 δεν είναι βάσιμη. Είχα πει εδώ και 3 μήνες ότι θα είμαστε οι τελευταίοι εργαζόμενοι που θα πάρουμε αυξήσεις και, δυστυχώς, είναι έτσι!"

Πόσα δαφνόφυλλα άραγε μάσησε πριν ξεστομίσει αυτό το χρησμό;


¦Χωρίς να υπάρξει καμιά ενημέρωση των ιατρικών και κοινωνικών φορέων αναρτήθηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) μετά την επεξεργασία του από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Μπορείτε να το ανακτήσετε από τη στήλη «Νομοθεσία» του Ygeianet, όπου βρίσκεται αναρτημένο (κλικ εδώ). Πρόκειται για την 4η κατά τη σειρά έκδοση σχεδίου νόμου για την ΠΦΥ και έχει ως νέο χαρακτηριστικό τη σύνταξή του με βάση τις ρυθμίσεις περί διαγνωστικών και θεραπευτικών Πρωτοκόλλων που εισήχθησαν στο άρθρο 35 του νόμου 3697/2008 (κλικ εδώ).

¦Είναι ενδεικτικό ότι από την ανάρτηση του σχεδίου νόμου αιφνιδιάστηκαν ακόμη και Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων προσκείμενοι στον σκληρό πυρήνα της ΝΔ, οι οποίοι είχαν επισκεφτεί στις 14 Οκτωβρίου 2008 τον κ. Αβραμόπουλο εκδίδοντας εν συνεχεία το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

"Οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά την 14-10-08 συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο και του παρέδωσαν υπό μορφή Σχεδίου Νόμου τη θέση τους πάνω στο επίμαχο ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης των όρων και προϋποθέσεων που αναφέρονται στην «Ίδρυση και Λειτουργία Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Τώρα οι εν λόγω Πρόεδροι εκφράζουν δημοσίως τη δυσαρέσκειά τους, διότι τίποτα ουσιαστικά απ΄ όσα πρότειναν στον κ. Αβραμόπουλο δεν ελήφθη υπόψη. Είναι ενδεικτικό ότι στο σχέδιο νόμου διαγράφεται ως έννοια ακόμη και ο Οικογενειακός γιατρός και εισάγεται ο όρος προσωπικός γιατρός.

¦Στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ που έγινε τον Φεβρουάριο προτάθηκε ψήφισμα με θέμα το ανεπίτρεπτο για μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ να καταλαμβάνουν θέσεις κρατικών αξιωματούχων. Η παράταξη Βλασταράκου, αν και προεκλογικά είχε κάνει το ζήτημα παντιέρα, το καταψήφισε. Τώρα μέλη της παράταξης Βλασταράκου επανέκαμψαν στο θέμα και εγκαλούν αορίστως όσους "περί άλλα τυρβάζουν". Από ανθρώπους που δε διστάζουν να εκφοβίζουν υπαλλήλους στα Γραφεία του ΠΙΣ όλα μπορείς να τα περιμένεις.

¦Είναι αναρτημένο στην αρχική σελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και έχει πολλές ομοιότητες με φιρμάνι που εξέδιδε ο Μέγας Βεζύρης από την Υψηλή Πύλη:

"Ο Γεν.Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Ελευθερίου θα δέχεται τους ιατρούς, μέλη του Ι.Σ.Α. για ζητήματα που τους απασχολούν κάθε 2η και 4η Τρίτη του μήνα, 13:00-15:00 μ.μ. κατόπιν ραντεβού".

Αφερίμ εφέντη.

χαιρετώ

Δημήτρης Βαρνάβας