Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ :Το Μνημόνιο της διπλανής πόρτας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
10 ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ: ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΧΑΣΑΜΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
Μεγαλοφώνως και με στόμφο διάβαζε το κρεμασμένο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σε περίπτερο της Βουλιαγμένης δίπλα στο μετρό. «Καλά, μπας και μας δουλεύουν», ήταν το πρώτο του σχόλιο, το οποίο ο ίδιος διατύπωνε και ο ίδιος το άκουγε στον πηχυαίο τίτλο «Ανοίγει ο δρόμος για τις μειώσεις αποδοχών».


Κώστας Κίτσιος, καφετζής


Μην έχοντας συνομιλητή, απτόητος, συνέχιζε να σχολιάζει δυνατά. «Θα μας κάνουν λέει μείωση μισθών ακόμη και 25% όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Τι λέτε ρε!». Ο περιπτεράς παρακολουθεί, δίνει ρέστα σε πελάτη για τσιγάρα και μπαίνει στην κουβέντα: «Εμείς εδώ έχουμε χάσει πάνω από το 30% των εσόδων κάθε μήνα από αυτά που είχαμε παλιά. Λένε για ψαλίδισμα μισθών κοντά στο 15% λόγω τρόικας, αλλά η ύφεση έχει από καιρό μειώσει τα εισοδήματα πολύ πάνω από αυτό το ποσοστό».

Μπορεί ο Ολι Ρεν να χάνει την μπάλα με τους φίλους του τις Κυριακές στη Φινλανδία, μια και ασχολείται με την οικονομία της χώρας μας, αλλά στην Ελλάδα πολλοί συμπολίτες μας, αρκετούς μήνες πριν ανακοινωθεί την περασμένη Πέμπτη το φιρμάνι του Μνημονίου, έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες στα εισοδήματά τους, πολύ πάνω από το 25% της τρόικας. Μιλούν στην «Ε» δέκα συμπολίτες μας και εξηγούν πως έχουν ανατραπεί εδώ και καιρό τα πάντα στα εργασιακά τους και τι άλλαξε στη ζωή τους.

Παναγιώτης Μοίρας, εκπαιδευτικός

- 100 €

«Δεν βγαίνουμε τακτικά»

«Χάσαμε τα δώρα και ένα 20% από τα επιδόματά μας. Και η σύζυγός μου είναι εκπαιδευτικός. Εχουμε απώλειες κοντά εκατό ευρώ το μήνα ο καθένας, μια και έχει αναπροσαρμοστεί η φορολογική κλίμακα. Δεν βγαίνουμε τακτικά, η διασκέδαση έχει περιοριστεί, όπως και τα έξοδα για ένδυση και υπόδηση. Τριήμερα και εκδρομές σε εξοχικά φίλων είναι πλέον τα ταξίδια μας. Δεν αναπληρώνονται οι απώλειες διότι ποτέ δεν είχαμε έσοδα από ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά».

Δημήτρης Μπουκουβάλας, πυροσβέστης

- 80 €

«Εκοψα τους καφέδες»

«Από την εφαρμογή των μέτρων έκαναν φτερά περίπου ογδόντα ευρώ κάθε μήνα, χώρια το δώρο που εξανεμίστηκε. Πάνω από 20% χάσαμε σίγουρα. Βλέπω τους συναδέλφους που κάνουν και άλλη δουλειά για να τα φέρουν βόλτα, ψάχνω και εγώ. Εκοψα τους καφέδες και τις βόλτες, περιόρισα τις μετακινήσεις δεν παίζω πια Στοίχημα».

Δημήτρης Μπανιάς, οδηγός λεωφορείου

- 200 €

«Εσφιξε το πράγμα»

«Τι να σου πω αδελφέ, δεν ξέρω πόσα μας έκοψαν. Ακούω στις τηλεοράσεις για περικοπές και ακριβώς δεν ξέρω πόσα. Χάσαμε πολλά. Κοντά διακόσια ευρώ το μήνα. Εσφιξε το πράγμα, άλλοι με οικογένεια και παιδιά ζορίζονται. Εκοψα τα περιττά γλέντια και έβαλα τάξη σε πολλά περιττά».

Λευτέρης Αγριανίτης, τεχνικός υπολογιστών

- 300 €

«Κάνω δεύτερη δουλειά»

«Υπολογίζω ότι χάθηκε το μήνα εδώ και ένα χρόνο πάνω από το 60% της πελατείας μας, κοντά τριακόσια ευρώ το μήνα. Κάνω και δεύτερη δουλειά, εάν όχι, θα άλλαζε η ποιότητα της ζωής μου. Επιβιώνουμε, θέλει περισσότερο τρέξιμο, πρέπει να υπάρχει και ρευστό στην αγορά».

Ιωάννης Σκαρλάτος, γιατρός

- 800 €

«Μείωση» της περίθαλψης

«Πέρα από τη μείωση εισοδήματος κατά 800 ευρώ το μήνα για τους γιατρούς του ΕΣΥ χωρίς κανένα αντιστάθμισμα, το κυρίαρχο στοιχείο είναι η ουσιαστική "μείωση" της δυνατότητας περίθαλψης των ασθενών. Στο όνομα της ορθής αντιμετώπισης των σπαταλών του δημόσιου τομέα υγείας, δεν υπάρχει "χρόνος" για να γίνει αντιληπτό ότι η άρνηση πρόσληψης ειδικευμένου παραϊατρικού προσωπικού στο πλαίσιο περικοπής λειτουργικών δαπανών (με μείωση ανεργίας), μπορεί να οδηγήσει την ίδια στιγμή σε πολύ μεγαλύτερο οικονομικό κόστος λόγω της παράτασης νοσηλείας των ασθενών και επιδείνωσης από τη μη έγκαιρη θεραπευτική του αντιμετώπιση».

Ζωή Ρούσσου, δικηγόρος

- 1.500 €

«Κάνω πάντα έρευνα αγοράς»

«Η εφαρμογή των οικονομικών μέτρων οδήγησε σε κάθετη μείωση των εισοδημάτων των δικηγόρων, εφόσον δεν γίνονται επενδύσεις και δεν υπάρχει ανάπτυξη δεν υφίσταται άμεση ανάγκη για νομική κάλυψη. Η επιβολή του 23% ΦΠΑ είναι ένα επιπλέον αγκάθι. Η απώλεια δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, κυμαίνεται πάντως πάνω από το 50% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, περίπου 1.000-1.500 ευρώ το μήνα. Τώρα πια δεν κάνω σπατάλες και κάνω πάντα έρευνα αγοράς. Δυστυχώς τα εισοδήματα δεν αναπληρώνονται. Η αναπλήρωση γίνεται μόνο διά του περιορισμού των καταναλωτικών αγαθών».

Σωτήρης Τσόντζος, σερβιτόρος

- 600 €

«Φιλοδωρήματα τέλος»

«Δεν έχει γίνει περικοπή στο μισθό, αλλά έχουν χαθεί πολλά από τα φιλοδωρήματα. Πάνω από 40% από αυτά που βάζαμε κάθε μήνα στην τσέπη μας έχουμε χάσει σε σχέση με πέρυσι. Τετρακόσια με εξακόσια ευρώ. Εχουμε 80% λιγότερους Ελληνες στην Πλάκα. Δεν κάνω άλλη δουλειά, δεν βγαίνω συχνά, αλλιώς πώς θα μαζευτούν τα χρήματα για τους λογαριασμούς;»

Ιωάννα Κουπαλόγλου, νοσοκόμα

«Οταν ο διπλανός στερείται...»

«Εχουμε χάσει ένα επίδομα των 100 ευρώ και τα δώρα. Ενδέχεται να χαθούν και άλλα 60 ευρώ από κάποιο άλλο επίδομα. Περιορίστηκαν τα ψώνια, άλλωστε είναι τέτοια πια η ψυχολογία σήμερα που νιώθεις ενοχικά εάν αγοράζεις τη στιγμή που ο διπλανός σου στερείται. Επειτα και αυτή η ιδέα της αφαίρεσης που σου έχει γίνει στο εισόδημα σε προβληματίζει. Δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση, για να συμπληρωθεί το εισόδημα διδάσκω σε σχολή χορού».

Κώστας Κίτσιος, καφετζής

«Δεν βγαίνει πέρα φίλε μου»

«Ακούμε για μέτρα και περικοπές. Εμείς εδώ δεν κρατήσαμε ούτε τη μισή πελατεία. Εάν είχαμε παλιά είσπραξη 3.000 ευρώ σήμερα ούτε 1.500 δεν κάνουμε. Αμα έχεις οικογένεια άντε να κουμαντάρεις τα έξοδα. Εκοψα ΠΡΟΠΟ-Λόττο και κανένα Στοίχημα που έπαιζα παρέα με κάποιους πελάτες. Δεν βγαίνει πέρα φίλε μου. Ζόρισε πολύ το πράγμα».

Αργύρης Καπέλης, κατασκευαστής κορνιζών

-700 €

«Τα εντελώς απαραίτητα»

«Με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς είμαστε κάτω κάθε μήνα γύρω στα 600-700 ευρώ. Εχει πέσει η δουλειά πολύ και για έναν ελεύθερο επαγγελματία που τρέχει δεν είναι εύκολο να αναπληρωθεί με άλλη δουλειά. Τι μένει λοιπόν; Κόβεις τα περιττά στο σούπερ μάρκετ, την ταβέρνα όσο πήγαινες, τις εκδρομές, τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, το μαζεύεις στα εντελώς απαραίτητα το πράγμα».

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

TO ΠΟΝΤΙΚΙ : Διαδήλωση οργής με επεισόδια και τραυματισμούς



Η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων δεκαετιών, κατά των σκληρών μέτρων για τα εργασιακά, δεν απέφυγε να μετατρέψει την Αθήνα σε πεδίο μάχης, με συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών, τραυματισμούς, συλλήψεις, φωτιές και καταστροφές. Στόχος της οργής των πολιτών και ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τραυματίστηκε όταν του επιτέθηκαν.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στις πορείες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, με τα πρώτα επεισόδια να σημειώνονται το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος και να επεκτείνονται στην Πανεπιστημίου, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν μολότοφ και οι αστυνομικοί απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου κουκουλοφόροι που παρεισέφρησαν στην πορεία της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. πέταξαν μολότοφ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει και πυρκαγιά.

Χαρακτηριστικό της έντασης είναι το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάστηκαν να ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις, που υποχωρούσαν, πολλοί μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Στα Προπύλαια ακολούθησε νέος γύρος επεισοδίων, όταν πολίτες και αστυνομικοί συγκρούστηκαν με πέτρες, μολότοφ και δακρυγόνα στην Σίνα, δίπλα στην Αγροτική Τράπεζα.

Εικάζεται ότι εξίσου πρωτοφανές με τον όγκο των διαδηλωτών ήταν και το μέγεθος των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες δεν… τσιγκουνεύτηκαν καθόλου τα χημικά.

Ο πετροπόλεμος και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα στο Πολυτεχνείο, όπου οχυρώθηκαν αρκετοί νεαροί και συνεπλάκησαν με τα ΜΑΤ.

Στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 αστυνομικοί και έγιναν περίπου 10 συλλήψεις.


--------------------------------------------------------------------------------

YGEIANET : ΤΟ ΦΤΥΣΙΜΟ


Πάνε γυρεύοντας.

Πριν λίγο καιρό ο Πρωθυπουργός θεώρησε δεδομένο ότι θα πάρουμε την κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς βουλευτές με τις πέτρες.

Χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Νασιώκας δήλωσε:

«Το να μάς δείρουν κάποιοι αυτό έχει και μια αξία, μια λεβεντιά. Το να σε φτύνουν είναι το πρόβλημα».

Διέλυσαν και εξαθλίωσαν την ελληνική κοινωνία και ελπίζουν ότι θα ξεμπερδέψουν εισπράττοντας ένα φτύσιμο ή δυο-τρείς σφαλιάρες.

Δε σκέφτονται οι άθλιοι ότι ο λαός τους επιφυλάσσει πολύ χειρότερα και δεν τους φτύνει για να μη χαλάσει το σάλιο του.