Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ( ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ )ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ!

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ!

ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΔΩΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!

altΟ κ. Γ. Παπανδρέου με την ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης(ΔΕΘ) δεν υπαναχώρησε και στο ελάχιστο από τις μέχρι τώρα κατεδαφιστικές πολιτικές του αλλά και σχεδόν ευθέως ομολόγησε ότι θα κλιμακώσει την λεηλασία της χώρας και των εργαζομένων, στο όνομα της αξιοπιστίας της Ελλάδας απέναντι στο χρηματιστικό κεφάλαιο.

Ο κ Γ. Παπανδρέου, μετά την παράδοση της χώρας στην τρόικα, προχωρεί ακόμα παραπέρα και παραδίδει απολύτως όλη την εξουσία για τη διαμόρφωση της οικονομικής πορείας της χώρας απ’ ευθείας στις πολυεθνικές. Και αυτό συντελείται με την εξαγγελία της σύστασης «Επιτροπής Επενδύσεων», στην οποίαν θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλυτέρων εταιρειών πολυεθνικών του κόσμου.

Ταυτόχρονα Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε σειρά από νέα φορολογικά δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις ,που δεν αφορούν μόνο τα διανεμόμενα κέρδη τους αλλά θα συμπαρασύρουν και τα αδιανέμητα κέρδη τους ,ενώ αφορούν και τις ανέλεγκτες χρήσεις .

Την ίδια ώρα ,επίσης ,ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων στις ΔΕΚΟ, νέα λεηλασία των εργαζομένων τους και σειρά “απελευθερώσεων” επαγγελμάτων ,που οδηγούν σε περαιτέρω “καρτελοποίηση” της αγοράς.

Τέλος ,πελώρια ερωτηματικά προκαλεί η εξαγγελθείσα “κάρτα του πολίτη” ,διότι συχνά τέτοιου είδους κάρτες οδηγούν σε γενικευμένο ,άμεσο η έμμεσο ,φακέλωμα των πολιτών για τον έλεγχο και την χειραγώγηση τους.

http://www.iskra.gr

ΑΥΓΗ :Περάστε... επενδυτές. Χαρίζουμε γη και θάλασσα χωρίς κανένα περιορισμό

Σταυρογιάννη Λ.
Στην αυλή του Μαξίμου στήνεται παραμάγαζο το οποίο αναλαμβάνει να προωθήσει αιτήματα επενδυτών με μόνη εγγύηση τον λόγο τους καταργώντας τους ελάχιστους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, τους οποίους θεωρεί γραφειοκρατία, όταν χρόνια τώρα οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αντιμετωπίζονται ως αναγκαίο χαρτί και όχι ως εργαλείο πρόληψης ή μείωσης των επιπτώσεων. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η γύμνια σε μηχανισμούς ελέγχου της ποιότητας και πληρότητάς τους.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο "επιτάχυνση μεγάλων έργων - στρατηγικών επενδύσεων" του υπουργού Επικρατείας, το οποίο αναρτήθηκε στην κυβερνητική ιστοσελίδα στις αρχές Αυγούστου και εν τω μεταξύ στον πρόσφατο ανασχηματισμό έλαβε την αρμοδιότητα των μεγάλων επενδύσεων το παλαιό ΕΛΚΕ Α.Ε. -Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων- μετεξελίσσεται σε "Ιnvest in Greece A.E", Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε. Αυτή δέχεται αιτήσεις επενδυτών, αξιολογεί, γνωμοδοτεί, διεκπεραιώνει αδειοδοτικές διαδικασίες το πολύ σε τρεις μήνες, ουσιαστικά καταργεί τις δημόσιες αρχές και δημοπρατεί σε ρόλο υπερυπουργείου ακόμη και δημόσια έργα, αξιολογεί τις προσφορές και μετά την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου παραδίδει "στον κύριο" του έργου.

Η Α.Ε. θα στελεχωθεί με πρόσληψη συμβούλων χωρίς διαγωνισμό κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας. Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου θα έχει την υποστήριξη... των υπουργών της διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων έργων και Υποδομών, η οποία θα αποφασίζει ποια έργα χαρακτηρίζονται μεγάλα, ενώ την αρμοδιότητα εποπτείας, παρακολούθησης και συντονισμού των διαδικασιών αναλαμβάνει τριμελής διυπουργική επιτροπή (οι υπουργοί Επικρατείας, Οικονομίας και Υποδομών).

Για να είναι... παραγωγική η Α.Ε. καταργούνται οι γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων δημόσιων υπηρεσιών για τις αδειοδοτήσεις, καθώς "όλες οι άδειες λογίζονται ότι έχουν εκδοθεί μετά την παρέλευση τριμήνου προθεσμίας από την κατάθεση όλων των δικαιολογητικών". Θεωρείται δε γραφειοκρατία ακόμη και η ανάρτηση στα δημοτικά ή κοινοτικά καταστήματα των αλλαγών που γίνονται στα σχέδια πόλης λόγω χωροθέτησης των μεγάλων έργων, διάταξη η οποία χρονολογείται από νομοθέτημα του 1923!

Ταυτόχρονα το εφεύρημα της ολυμπιακής περιπέτειας που μόνο τσιμέντο πρόσθεσε στην Αττική επανέρχεται με το νομοσχέδιο. Για τη χωροθέτηση των μεγάλων έργων καταρτίζονται και εγκρίνονται με Προεδρικά Διατάγματα ειδικά Σχέδια Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης με πρόταση των υπουργών ΠΕΚΑ και Υποδομών. Οι γνώμες των ΟΤΑ κατατίθενται μέσα σε προθεσμία ενός μήνα από τότε που τους γνωστοποιούνται τα στοιχεία... διαφορετικά δεν χρειάζεται. Οι ρυθμίσεις των Προεδρικών Διαταγμάτων κατισχύουν θεσμοθετημένων κανόνων, όπως "των γενικών πολεοδομικών σχεδίων, ζωνών οικιστικών ελέγχων, σχεδίων πόλεων ή πολεοδομικών μελετών και σχεδίων χρήσεων γης".

Καταργείται επίσης κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αφορά τον καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ με κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΚΑ και υποδομών "ορίζονται οι απαραίτητες μελέτες, σχέδια και λοιπά δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν για την έκδοση οικοδομικών αδειών των μεγάλων έργων, η σχετική διαδικασία θεώρησης ή ελέγχου, ο χρόνος ισχύος και η διαδικασία αναθεώρησης των οικοδομικών αδειών". Η πράσινη ανάπτυξη, όμως, δεν... σταματά εδώ. Στις εντός σχεδίου περιοχές επιτρέπονται παρεκκλίσεις στις αποστάσεις των κτηρίων, στον συντελεστή δόμησης, στο ύψος, στην κάλυψη κ.ά.

Για την κατασκευή, επέκταση ή εκσυχρονισμό των μεγάλων έργων παραχωρείται, δωρίζεται δηλαδή ως δημόσιας ωφέλειας αιγιαλός, παραλία συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου ή του πυθμένα (άρθρο 12).

Στους επίδοξους επενδυτές χαρίζονται δημόσιες εκτάσεις "ακίνητα ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου ή νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου" εκτός των ΑΕΙ ή των ΟΤΑ, τα οποία δεν απαλλοτριώνονται αλλά παραχωρούνται "δωρεάν κατά χρήση".

Για την απαλλοτρίωση των δασικών εκτάσεων καταργείται η διαδικασία χαρακτηρισμού τους από τη δασική υπηρεσία, άλλο ένα δώρο στους επενδυτές. Το Σχέδιο Νόμου αμφιβόλου συνταγματικότητας περιέχει και υποδείξεις στη Δικαιοσύνη. Π.χ. υποδεικνύει στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε πόσες ημέρες θα εκδικάζονται οι αιτήσεις ακύρωσης ή αναστολής κατά των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων
ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Ερχονται νέες περικοπές για δημοσίους υπαλλήλους

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΙΕΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Εκτός από τους υψηλούς φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης, θύματα των μειωμένων εσόδων του φετινού προϋπολογισμού μπορεί να πέσουν, δεύτερη συνεχή χρονιά, οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η κυβέρνηση, πιεζόμενη από την τρόικα των επιτηρητών να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού ώστε να «πιάσει» τους στόχους, εστράφη προς το πετρέλαιο θέρμανσης και τη «λύση» της εξίσωσης των φόρων με το πετρέλαιο κίνησης.

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας όμως, που βρίσκεται στην Ελλάδα από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας και αποτελεί τον προπομπό των ελεγκτών που φθάνουν αύριο Δευτέρα, έχουν μαρκαρισμένο με κόκκινο μολύβι το κονδύλι των 19 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού που κατευθύνεται για τους μισθούς του Δημοσίου. Θεωρούν δηλαδή ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό, αφού ξεπερνά το 8% του ΑΕΠ.

Ετσι, παρά τη φετινή περικοπή των δώρων και επιδομάτων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, υποδεικνύουν και πάλι τη μισθολογική δαπάνη ως πηγή εξοικονόμησης πόρων στο βαθμό που τα έσοδα υστερούν έναντι του στόχου (3,5 δισ. σε επίπεδο έτους με βάση τα έως τώρα στοιχεία).

Η κυβέρνηση, εκτός από την ενιαία αρχή πληρωμής των δημόσιων υπαλλήλων κάτι που είναι εφικτό μετά την απογραφή (ή θα επεκταθεί και για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τις δημόσιες επιχειρήσεις), έχει αναλάβει μέσω μνημονίου και την υποχρέωση για καθιέρωση νέου ενιαίου μισθολόγιου στον δημόσιο τομέα.

Εξίσωση

Οι υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα θα λαμβάνουν την ίδια αμοιβή, ανεξαρτήτως υπηρεσίας, όπου είναι τοποθετημένοι. Αυτό σημαίνει ότι οι αμοιβές θα περιοριστούν στα ελάχιστο δυνατό επίπεδο. Ακολούθως, τα επιδόματα θα ομογενοποιηθούν και θα είναι ενιαία αναλόγως της υπηρεσίας. Δεν θα λαμβάνουν, επί παραδείγματι, άλλα οι υγειονομικοί των νοσοκομείων και οι συνάδελφοί τους στο ΙΚΑ (πάντα για πλήρες ωράριο και αποκλειστική απασχόληση).

Πρακτικά μέσα από την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τις αμοιβές των δημόσιων υπαλλήλων που ξεπερνούν το «σύνηθες ύψος». Δηλαδή, θα επιχειρηθεί «κούρεμα» των μισθών έτσι ώστε να εξαλειφθούν ανισότητες. Επομένως εξίσωση στο κατώτατο δυνατό επίπεδο, αντί για αναβάθμιση των αμοιβών όσων σήμερα δεν λαμβάνουν επιδόματα.

Ουσιαστικά, λόγω ύφεσης και μη αναδιάρθρωσης των εισπρακτικών μηχανισμών, οι δημόσιοι υπάλληλοι υποδεικνύονται ως πειραματόζωα από τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να περικόψει εκ νέου μισθούς και επιδόματα για να ισοφαρίσει έτσι τα έσοδα και να πιάσει το στόχο του ελλείμματος (8,1% του ΑΕΠ φέτος). Εξάλλου, όπως η κυβέρνηση έχει με το αναθεωρημένο μνημόνιο την ευχέρεια να αντικαθιστά τις πηγές αύξησης των εσόδων με άλλα -ισομερούς απόδοσης (φορολογικά) μέτρα- έτσι στη θέση των εισπράξεων που υστερούν σημαντικά μπορεί να επιβάλει περικοπές στις πληρωμές και τις μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό. Να περάσει, δηλαδή, από το σκέλος των εσόδων σε αυτό των δαπανών.

Να σημειωθεί ότι φέτος, με την υπογραφή του μνημονίου, οι 776.000 δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεώθηκαν σε περικοπή των επιδομάτων κατά 10% και, ακολούθως, καταργήθηκαν τα δώρα και το επίδομα αδείας.

Στη θέση αυτών προβλέφθηκε ετήσιο επίδομα 1.000 ευρώ για τους υπαλλήλους εκείνους που οι μηνιαίες αποδοχές δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ μεικτά.
ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Υπέγραψαν σύμφωνο εθελοντισμού για καρκινοπαθείς

11/09/2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ(ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)


Με τις ευλογίες του πρωθυπουργού, η ΜΚΟ ανέλαβε την αποστολή να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια για τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία


Ενα βήμα προς τη θεσμοθέτηση του εθελοντισμού στον τομέα της Υγείας, όπως προβλέπει και πρόσφατος νόμος για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, και μάλιστα στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα των καρκινοπαθών, έγινε χτες με την υπογραφή της συνεργασίας ανάμεσα στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και την ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» (ΓτΚ). Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις στα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης είναι τέτοιες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων.

Αποκαλύπτοντας το ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων ως στήριγμα των κυβερνήσεων και της αντιλαϊκής τους πολιτικής, το δελτίο Τύπου των ΓτΚ σημειώνει πως «σε καιρούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δοκιμάζονται οι αντοχές του ίδιου του Κράτους Πρόνοιας, η Κοινωνία των Πολιτών και το ΕΣΥ (...) συνεργαζόμενοι μπορούν να προσφέρουν πολλαπλή στήριξη στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμών». Το ίδιο, ακριβώς, δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε με το διοικητή του νοσοκομείου, Αρη Μοσιώνη και τον πρόεδρο των ΓτΚ, Νικήτα Κανάκη, και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου: «Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία πρέπει να δείχνουμε ενδιαφέρον και να εργαζόμαστε για τις ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», σημειώνει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Προφανής στόχος της αποστολής που αναλαμβάνει η Κοινωνία των Πολιτών είναι η εκτόνωση των ακραίων κοινωνικών αντιθέσεων - που στο μέλλον θα οξυνθούν - και η παρέμβαση στις λαϊκές συνειδήσεις, ότι με τον εθελοντισμό μπορούν να καλυφθούν κάποιες στοιχειώδεις ανάγκες, η «καλλιέργεια» χαμηλών απαιτήσεων, τη στιγμή που

•η θέση του μοναδικού παθολόγου - ογκολόγου του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη έμεινε κενή για 15 μέρες μέσα στον Αύγουστο,
•καλύφθηκε τελικά με απόσπαση απ'' τα ογκολογικά τμήματα του «Θεαγένειου» και του «Παπαγεωργίου», που αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού
•οι 160 καρκινοπαθείς που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία στο ΑΧΕΠΑ χρειάστηκε να συνεχίσουν την αγωγή τους στο ήδη επιβαρυμένο «Θεαγένειο» και μαζί με αυτούς χρειάστηκε να απευθυνθούν στο «Θεαγένειο» και περισσότεροι από 1.000 μακροχρόνια άρρωστοι που παρακολουθούσαν τα θεραπευτικά σχήματα στο ΑΧΕΠΑ,
οι ΓτΚ επιλέγουν να μην πουν τίποτα για όλα αυτά, αλλά αντίθετα να προσφέρουν εθελοντές ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και διαμεσολαβητές στις δομές του Θεαγένειου Νοσοκομείου. Επιπλέον, θα συμμετέχουν σε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για την πρόληψη του καρκίνου.

Ο «εθελοντισμός» και οι ΜΚΟ (που συνδέεται και με την ανάπτυξη της «κοινωνικής οικονομίας», για την οποία στη Βουλή συζητιέται ήδη σχετικό νομοσχέδιο) έρχονται να «ανθίσουν» πάνω στη συνειδητή εγκατάλειψη και υποβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρθηκε και σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου: Στο «Θεαγένειο», πέρα απ'' όλα τ ''άλλα, από τις αρχές του μήνα, δε γίνονται χειρουργεία, επειδή λείπει ένα ανταλλακτικό γεννήτριας. Εκτός λειτουργίας είναι και ο μαστογράφος. Στο ΑΧΕΠΑ δε λειτουργεί ο μαγνητικός τομογράφος. Στο Ιπποκράτειο εκτός λειτουργίας είναι οι δύο αξονικοί τομογράφοι και οι ανάγκες καλύπτονται από έναν παλιό τομογράφο. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ κυκλοφορούν χωρίς διασώστες.

Μόνο που τέτοια προβλήματα όχι μόνο δε θα λυθούν με δίκτυα ΜΚΟ αλλά θα μεγαλώσουν, αφού σταδιακά θα αποσύρεται εντελώς το κράτος και η θεραπεία ή νοσηλεία ενός εργάτη θα εξαρτάται από το αν, πώς και (μέχρι) πότε «εθελοντές» και «οργανώσεις εθελοντών» θα ενεργοποιούνται...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Πέντε νέες αυτοκτονίες στη France Telecom

Ακόμη πέντε υπάλληλοι της France Telecom έβαλαν τέλος στη ζωή τους σε διάστημα δύο εβδομάδων, γεγονός που εντείνει την ανησυχία στη διοίκηση της ημικρατικής γαλλικής εταιρίας, με δεδομένο ότι από το 2008 έχουν αυτοκτονήσει 58 εργαζόμενοι.


Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό αν οι θάνατοι συνδέονται με τις συνθήκες εργασίας στην κολοσσιαία εταιρία τηλεπικοινωνιών, η οποία απασχολεί 100.000 εργαζόμενους.

Τον Απρίλιο, η εισαγγελία στο Παρίσι ξεκίνησε δικαστική έρευνα για την υπόθεση, μετά από μήνυση που κατέθεσε το συνδικάτο Sud PTT κατηγορώντας την France Telecom ότι σκοπίμως δημιουργεί ένα αφόρητο εργασιακό περιβάλλον, ώστε οι υπάλληλοί της να παραιτούνται και η εταιρία να μειώνει το εργατικό της δυναμικό και κατά συνέπεια να περιορίζει τις δαπάνες της.

Επειδή η France Telecom είναι ημικρατική εταιρία, πολλοί από τους υπαλλήλους της θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και δεν μπορούν να απολυθούν.

Το Φεβρουάριο, έκθεση για τις συνθήκες εργασίας στην France Telecom που παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα του Παρισιού συμπέρανε ότι μπορεί να σχηματιστεί δικογραφία και να κατηγορηθεί η εταιρία για ηθική παρενόχληση.

Τον Ιούλιο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι μία από τις αυτοκτονίες μπορεί να χαρακτηριστεί εργατικό ατύχημα.

Ο λόγος ήταν ότι ο αυτόχειρας, 51 ετών, είχε αφήσει αποχαιρετιστήριο σημείωμα που ανέφερε ότι οι συνθήκες εργασίας τον οδήγησαν στην πράξη του.
διάβασε εδώ