Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:ΑΜΑΛΙΑ ΛΑΪΟΥ, προϊσταμένη Αιμοδυναμικού στο Αττικό Νοσοκομείο Εφιάλτης ήταν;

«Ξυπνητήρι. Ωρα 5.30 π.μ. Σε μιάμιση ώρα πιάνει δουλειά. Δεν έχει ξεκουραστεί, αλλά πρέπει να σηκωθεί αμέσως αν θέλει να προλάβει να κάνει και ένα μπάνιο.


Χθες βράδυ γύρισε περασμένα μεσάνυχτα. Η απογευματινή βάρδια τέλειωνε στις έντεκα, αλλά με τόσο λίγο προσωπικό σπάνια μπορείς να φύγεις στην ώρα σου. Η αντικαταστάτριά σου περιμένει να την ενημερώσεις για τα απαραίτητα. Τριάντα πέντε άρρωστοι θα περάσουν τη νύχτα με τη δική της φροντίδα.

Τα παιδιά θα πρέπει να βρουν έτοιμο το πρωινό τους και τα ρούχα τους. Μισός καφές στα γρήγορα με τον άντρα της και θα την αφήσει στη στάση. Να μην ξεχάσει να τα φιλήσει.

Στη δουλειά, η υπερένταση αρχίζει από το πρώτο λεπτό. Ολοι κάτι της ζητούν. Οι γιατροί δίνουν οδηγίες, τρέχοντας και οι ίδιοι. Οι άρρωστοι χρειάζονται εξατομικευμένη φροντίδα. Ευτυχώς της χαμογελούν. Οι συγγενείς την κυνηγούν από πίσω. Ο ορός τελειώνει, ο ασθενής πονάει, θα γίνει σήμερα η τάδε εξέταση; Από σήμερα πρέπει να δουλεύει ακόμη περισσότερο, ακόμη πιο γρήγορα. Το προσωπικό μειώθηκε για να ανοίξει καινούργια κλινική.

Τέσσερις παρά. Επιτέλους στο σπίτι. Τα παιδιά έχουν φάει. Τους μαγείρεψε χθες το πρωί για τρεις μέρες. Τώρα πρέπει να κοιμηθεί τουλάχιστον μία ώρα, να μπορέσει να αντέξει και τη νυχτερινή βάρδια που αρχίζει στις έντεκα. Στις 6 πρέπει να πάει τα παιδιά στα αγγλικά. Πόσο έχει ακριβύνει η ζωή, κι εκείνη παίρνει ένα μικρό μισθό και της χρωστάνε 5 μηνών υπερωρίες.

Στριφογυρίζει. Το ξυπνητήρι χτυπά για δεύτερη φορά. Ωρα 5.35 π.μ. Εφιάλτης ήταν. Ανοίγει τα μάτια. Συνειδητοποιεί ότι τώρα πρέπει να τον ζήσει».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/10/2008

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ, καρδιολόγος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», αντιπρόεδρος στην ΕΙΝΑΠ «Γυμνοί στ' αγκάθια οι γιατρο

ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ, καρδιολόγος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», αντιπρόεδρος στην ΕΙΝΑΠ

«Γυμνοί στ' αγκάθια οι γιατροί»

«Θα σκοτωθείς, θα τρέξεις, θα ουρλιάξεις, θα καβαλήσεις φορεία, θα κάνεις ό,τι μπορείς για να το σώσεις: είτε να το πας χειρουργείο, είτε να το διασωληνώσεις, ό,τι χρειάζεται...»


Σκηνές σαν κι αυτή που μας περιγράφει ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και αντιπρόεδρος στην ΕΙΝΑΠ, εκτυλίσσονται όχι σπάνια στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, σε ημέρες γενικής εφημερίας, όταν ο γιατρός έρχεται αντιμέτωπος με το επείγον περιστατικό.

Τι γίνεται όμως όταν «σκάσουν» ταυτόχρονα τέσσερα και πέντε τέτοια περιστατικά;

«Τότε θα έχουμε πρόβλημα. Ο περιορισμένος χρόνος και τα πολλά, ταυτόχρονα μαζεμένα περιστατικά, θα σε οδηγήσουν πιθανότατα σε λάθος. Στη γενική εφημερία είναι στιγμές που είναι οριακά τα πράγματα».

Μια μικρή κόλαση δηλαδή, την ώρα που οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην ουσία γυμνοί στ' αγκάθια, καλούνται να δώσουν τη δική τους μάχη.

Μόνο στον «Ευαγγελισμό», οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν τις 1.350. Οι 120 αφορούν ιατρικό προσωπικό, οι 550 νοσηλευτικό και οι υπόλοιπες παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό.

Το κυριότερο πρόβλημα εδώ, λέει ο κ. Σιώρας, είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.

Στις κλινικές, δύο όλες κι όλες νοσηλεύτριες στην απογευματινή και τη βραδινή βάρδια πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες 40 και πλέον ασθενών. Ανάλογη η κατάσταση στα επείγοντα και στα χειρουργεία, με αποτέλεσμα από τα 14 χειρουργικά τραπέζια να λειτουργούν τα 9, ενώ από τα 20 κρεβάτια στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, που δημιουργήθηκε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι κλειστά τα 8. Κι αυτό, την ώρα που διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται στους ορόφους σε απλά δωμάτια.

Σε κάποιες ειδικότητες, όπως η ορθοπεδική, οι λίστες αναμονής για χειρουργείο ξεπερνούν ακόμη και το ένα έτος, με αποτέλεσμα οι πολίτες να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας μεγάλα ποσά από την τσέπη τους.

Στις εφημερίες, να φανταστείτε, δεν έχουμε τραυματιοφορείς να «ταξιδέψουν» γρήγορα τον άρρωστο στα διάφορα τμήματα (π.χ. για να βγάλει μια ακτινογραφία), αναφέρει.

Δυσλειτουργίες παρατηρούνται και στις προμήθειες υλικών, λόγω των χρεών των νοσοκομείων στις εταιρείες.

«Μόνο στον "Ευαγγελισμό", για να λειτουργήσουν πλήρως και ανθρώπινα οι Μονάδες (100 ειδικές κλίνες υπάρχουν), τα επείγοντα και το τμήμα αιμοδοσίας, που ήταν "νούμερο 1" και τώρα έχει χάσει τη λειτουργικότητά του, χρειάζεται μια "καραβιά" νοσηλεύτριες. Θυμάστε την ταινία "Νύφες", ε αυτό χρειάζεται, να τις φέρουν κατευθείαν εδώ, με έναν καλό μισθό, να δουλέψουν για να σωθεί το σύστημα. Κάτι δηλαδή που από το '95 οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας μάς τάζουν, αλλά που δεν έχει γίνει», επισημαίνει ο κ. Σιώρας.

Περίπου τρεις με τρεισήμισι χιλιάδες είναι οι απροκήρυκτες ή κενές οργανικές θέσεις γιατρών σε όλη τη χώρα. Υπάρχει επίσης η εκτίμηση, λέει ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, λόγω και των αντιασφαλιστικών νόμων, θα βγουν στη σύνταξη περίπου 3.000 γιατροί. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι αρκετοί γιατροί μετά τα 55 τους εγκαταλείπουν το Δημόσιο για τον ιδιωτικό τομέα «γιατί για πόσο και με τι αντοχές να κάνεις 12ωρες εφημερίες;» εύκολα μπορεί να αντιληφθεί το τι θα συμβεί σε μια τριετία.

Πώς θα μπορούσε το ΕΣΥ να λειτουργήσει τελικά προς όφελος του πολίτη;

«Δεν υπάρχει ΕΣΥ», θα πει ο κ. Σιώρας. «Ολο το σύστημα είναι εμπορευματοποιημένο. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας στην υγεία. Ενα δείγμα της εμπορευματοποίησης, του ότι δηλαδή και το λεγόμενο δημόσιο νοσοκομείο έχει γίνει επιχείρηση, έχει να κάνει και με το ότι δίνουν εργολαβία σε ιδιώτες τομείς όπως η φύλαξη, η καθαριότητα, η σίτιση, οι τεχνικές υπηρεσίες. Σιγά σιγά πάνε να ιδιωτικοποιήσουν και τα εργαστήρια και τις μονάδες...»


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/10/2008

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:20 χρόνια απαξίωσης... Των ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ, ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ

20 χρόνια απαξίωσης...

Των ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ, ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ

Κατα-κατα-κατα-ρρέει. Το σύστημα Υγείας ύστερα από 25 χρόνια ζωής βρίσκεται στον αέρα κι απειλείται με ελεύθερη πτώση. Την ευθύνη γι' αυτό φέρουν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, γιατί δεν είχαν την πολιτική βούληση να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία. Η χρηματοδότηση του συστήματος και ο μακρόπνοος σχεδιασμός για την ανάπτυξή του δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητές τους.

Μπορεί να χτίστηκαν καινούργια νοσοκομεία, μπορεί να αγοράστηκαν σύγχρονα μηχανήματα (κάποια τώρα σκουριάζουν αναξιοποίητα), μπορεί να έγιναν δεκάδες φιέστες και να κόπηκαν εκατοντάδες κορδέλες εγκαινίων, όμως σήμερα το ΕΣΥ ασφυκτιά χωρίς το οξυγόνο που δίνουν στα άψυχα οι άνθρωποι.

Το σύστημα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, αφέθηκε να λειτουργεί χωρίς ειδικευμένους γιατρούς, χωρίς νοσηλευτές, χωρίς τραυματιοφορείς. Εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και κάθε ημέρα που περνάει απαξιώνεται... Ενα σύστημα περίθαλψης που αυτοαναιρείται, γιατί μέσα από τέτοιες και τόσες ελλείψεις οι πολίτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, οι πιο λαμπροί επιστήμονες αποδυναμώνονται, ενώ ακόμη και οι πιο ευαίσθητοι γιατροί σηκώνουν τα χέρια ψηλά και ακολουθούν την πεπατημένη του ιδιωτικού τομέα.

Ο χάρτης που μας «ξεναγεί» στην περιφέρεια δείχνει κλινικές που κλείνουν, λόγω ελλείψεων προσωπικού, και λειτουργούν ως εξωτερικά ιατρεία· κλινικές που κρατιούνται ανοικτές με δυο και τρεις γιατρούς που εφημερεύουν μέρα παρά μέρα, κλειστές αίθουσες χειρουργείων, κλειστά κρεβάτια σε ΜΕΘ, εξοντωτικές βάρδιες νοσηλευτών για 40 και 50 ασθενείς, τριτοκοσμικές εικόνες με διασωληνωμένους σε θαλάμους, διπλές σειρές ράντζα στους διαδρόμους· Κέντρα Υγείας που δεν έχουν στελεχωθεί και 5,5 εκατομμύρια Ελληνες στην περιφέρεια να προσεύχονται να μην αρρωστήσουν...

Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα από την 1η Νοεμβρίου, όταν θα εφαρμοσθεί το νέο σύστημα εφημεριών, με τους γιατρούς να εργάζονται μόνον 48 ώρες την εβδομάδα. Τότε, σύμφωνα με εκτίμηση του Δημήτρη Βαρνάβα, μέλους της Γραμματείας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, όλες οι κλινικές, όλα τα τμήματα, όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας θα κλείνουν σταδιακά από τις 2 έως και τις 15 Νοεμβρίου, μη αντέχοντας νέες εφημερίες.

Τέλος, για όσους αρκούνται στους αριθμούς, αναφέρουμε ότι από το ΕΣΥ λείπουν 3.000 - 3.500 γιατροί, 12.000 - 15.000 νοσηλευτές, 7.000 παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.*

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» 10-10-2008

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ

ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» 10-10-2008

Στην Γενική Συνέλευση που έλαβε χώρα σήμερα 10-10-2008, δεδομένων:

  1. των ελλείψεων του προσωπικού για τη στοιχειώδη και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου
  2. τον εξαναγκασμό σε απλήρωτη υπερωριακή εργασία του συνόλου των εργαζομένων
  3. την αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για την άμεση λύση των προβλημάτων

θεωρούμε ότι η λειτουργία του Νοσοκομείου κάτω από τις παραπάνω συνθήκες δημιουργεί οξύτατα προβλήματα, πρωτίστως για την ποιότητα της νοσηλευτικής φροντίδας και της ασφάλειας των ίδιων των ασθενών, και ακολούθως για την ψυχική, σωματική και οικονομική αντοχή των εργαζομένων. Η κατάσταση πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο και το νοσοκομείο έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι εκλαμβάνουν τη στάση του Υπουργείου Υγείας απέναντι στα προβλήματα του «Αττικού» ως έκφραση της πολιτικής εγκατάλειψης του Δημόσιου Τομέα Υγείας.

Θεωρούμε επίσης, ότι υπό τις παραπάνω συνθήκες η λειτουργία της Γενικής Εφημερίας είναι πλέον επικίνδυνη για τους ασθενείς.

Για το σκοπό αυτό προχωρούμε σε:

Συνέχιση των συγκεντρώσεων του προσωπικού καθημερινά 8πμ με 10πμ, συνέχιση της επίσχεσης εργασίας των ειδικευόμενων καθ’ όλο το πρωινό ωράριο και στάση εργασίας 10πμ με 2μμ των υπόλοιπων ιατρών μέχρι ικανοποίησης των αιτημάτων μας.

Αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων επ’ αόριστον και κλείσιμο του ταμείου των εξωτερικών ιατρείων και του γραφείου κίνησης καθημερινά μέχρι ικανοποίησης των αιτημάτων μας.

Κλείσιμο της Κεντρικής Πύλης του Νοσοκομείου τη Δευτέρα 13-10-2008 και Τρίτη 14-10-2008 ώρα 9 με 11 το πρωί.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ την Τετάρτη 15-10-2008.

Καλούμε σε συντονισμό της δράσης μας με τα υπόλοιπα Νοσοκομεία.

Διεκδικούμε:

• Υψηλής ποιότητας Δωρεάν, Περίθαλψη απ’ όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία, για όλους τους πολίτες και αύξηση των δαπανών για την Υγεία.

• Αύξηση της χρηματοδότησης για το Αττικό Νοσοκομείο, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του.

• Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού με μόνιμη εργασιακή σχέση. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

• Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των ιατρών Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου 2008 και των δεδουλευμένων υπερωριών του προσωπικού από τον Ιούνιο 2008. Άμεση υπογραφή επιπλέον κονδυλίου για την πληρωμή των εφημεριών των ιατρών και των υπερωριών του υπόλοιπου προσωπικού για το 2008.

• Εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2009 των απαραίτητων κονδυλίων για πληρωμή εφημεριών-υπερωριών του επόμενου έτους, που θα επιτρέψουν την ασφαλή και απρόσκοπτη πραγματοποίηση τους

Η Γενική Συνέλευση Γιατρών του ΠΓΝ «Αττικόν»