Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:20 χρόνια απαξίωσης... Των ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ, ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ

20 χρόνια απαξίωσης...

Των ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ, ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ

Κατα-κατα-κατα-ρρέει. Το σύστημα Υγείας ύστερα από 25 χρόνια ζωής βρίσκεται στον αέρα κι απειλείται με ελεύθερη πτώση. Την ευθύνη γι' αυτό φέρουν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, γιατί δεν είχαν την πολιτική βούληση να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία. Η χρηματοδότηση του συστήματος και ο μακρόπνοος σχεδιασμός για την ανάπτυξή του δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητές τους.

Μπορεί να χτίστηκαν καινούργια νοσοκομεία, μπορεί να αγοράστηκαν σύγχρονα μηχανήματα (κάποια τώρα σκουριάζουν αναξιοποίητα), μπορεί να έγιναν δεκάδες φιέστες και να κόπηκαν εκατοντάδες κορδέλες εγκαινίων, όμως σήμερα το ΕΣΥ ασφυκτιά χωρίς το οξυγόνο που δίνουν στα άψυχα οι άνθρωποι.

Το σύστημα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, αφέθηκε να λειτουργεί χωρίς ειδικευμένους γιατρούς, χωρίς νοσηλευτές, χωρίς τραυματιοφορείς. Εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και κάθε ημέρα που περνάει απαξιώνεται... Ενα σύστημα περίθαλψης που αυτοαναιρείται, γιατί μέσα από τέτοιες και τόσες ελλείψεις οι πολίτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, οι πιο λαμπροί επιστήμονες αποδυναμώνονται, ενώ ακόμη και οι πιο ευαίσθητοι γιατροί σηκώνουν τα χέρια ψηλά και ακολουθούν την πεπατημένη του ιδιωτικού τομέα.

Ο χάρτης που μας «ξεναγεί» στην περιφέρεια δείχνει κλινικές που κλείνουν, λόγω ελλείψεων προσωπικού, και λειτουργούν ως εξωτερικά ιατρεία· κλινικές που κρατιούνται ανοικτές με δυο και τρεις γιατρούς που εφημερεύουν μέρα παρά μέρα, κλειστές αίθουσες χειρουργείων, κλειστά κρεβάτια σε ΜΕΘ, εξοντωτικές βάρδιες νοσηλευτών για 40 και 50 ασθενείς, τριτοκοσμικές εικόνες με διασωληνωμένους σε θαλάμους, διπλές σειρές ράντζα στους διαδρόμους· Κέντρα Υγείας που δεν έχουν στελεχωθεί και 5,5 εκατομμύρια Ελληνες στην περιφέρεια να προσεύχονται να μην αρρωστήσουν...

Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα από την 1η Νοεμβρίου, όταν θα εφαρμοσθεί το νέο σύστημα εφημεριών, με τους γιατρούς να εργάζονται μόνον 48 ώρες την εβδομάδα. Τότε, σύμφωνα με εκτίμηση του Δημήτρη Βαρνάβα, μέλους της Γραμματείας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, όλες οι κλινικές, όλα τα τμήματα, όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας θα κλείνουν σταδιακά από τις 2 έως και τις 15 Νοεμβρίου, μη αντέχοντας νέες εφημερίες.

Τέλος, για όσους αρκούνται στους αριθμούς, αναφέρουμε ότι από το ΕΣΥ λείπουν 3.000 - 3.500 γιατροί, 12.000 - 15.000 νοσηλευτές, 7.000 παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.*

Δεν υπάρχουν σχόλια: