Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Νέες προμήθειες, παλαιού τύπου

Νέες προμήθειες, παλαιού τύπου
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Το πείραμα του Δημ. Αβραμόπουλου, όπως αναμενόταν, απέτυχε. Το πολυδιαφημισμένο «νέο σύστημα προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία» κατέρρευσε μέσα σε μήνες, καθώς τα οικονομικά των νοσοκομείων όχι μόνο δεν συμμαζεύτηκαν, αλλά αντιθέτως σημείωσαν αύξηση χρεών κατά 10%.
Το όλο σύστημα δεν... «περπάτησε» κι έτσι οδηγεί στην επιστροφή στην αμφιβόλου διαφάνειας προηγούμενη μέθοδο βάσει της οποίας τους διαγωνισμούς για την αγορά των απαραίτητων υλικών τούς θα πραγματοποιούν τα ίδια τα νοσοκομεία.
Οι νέες διαδικασίες
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και επισήμως πια γνωστοποίησε στις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων την απόφασή της να επιστρέψει ουσιαστικά στο παλαιότερο σύστημα: Με εγκύκλιο που απέστειλε πριν από λίγες ημέρες, αποσαφηνίζει τις νέες διαδικασίες και απλοποιεί ξανά το σύστημα με στόχο να σταματήσει η ανοδική πορεία των χρεών των νοσοκομείων.
*Ετσι, από δω και πέρα, οι διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα αποστέλλουν μία φορά την κατάσταση με τις ετήσιες ανάγκες τους σε υλικά και θα λαμβάνουν σχετική έγκριση.
*Στη συνέχεια, θα πραγματοποιούν μόνοι τους διαγωνισμούς με μόνη υποχρέωση να γνωστοποιούν την τελική σύμβαση με τους προμηθευτές στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ).
*Στο μεταξύ τα χρέη προς τις επιχειρήσεις (χρέη που έχουν συσσωρευτεί έως το τέλος του 2008) εξακολουθούν να είναι ανεξόφλητα, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί οριστικής τακτοποίησης του ζητήματος.
Στις 31-12-2008 οι ανεξόφλητες οφειλές έφθασαν στα 5,22 δισ. ευρώ, έναντι 4,71 δισ. στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην ανεξέλεγκτη αγορά υλικών που είχε υιοθετηθεί το τελευταίο διάστημα για να καλυφθούν οι ανάγκες, δεδομένου ότι η ΕΠΥ βρισκόταν σε κατάσταση αναμονής και δεν μπορούσε να συντονίσει το όλο ζήτημα ή να προχωρήσει σε ενιαίους διαγωνισμούς.
*Σχεδόν τα μισά χρέη (ποσοστό 44%) αφορούν σε φάρμακα. Το υγειονομικό υλικό κατέχει το 18%, τα αντιδραστήρια το 12% και, τέλος, το ορθοπεδικό υλικό αφορά στο 11% των οφειλών.
Πλέον όμως τα ίδια τα νοσοκομεία έχουν φροντίσει να αποπληρώσουν με δικά τους κονδύλια τις αγορές που πραγματοποίησαν για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Για τα υπόλοιπα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει:
Σταδιακή εξόφληση
1 Να εξοφλήσει πρώτα τις μικρές εταιρείες που παρέχουν αναλώσιμα υλικά (βαμβάκια, γάζες, γάντια κ.λπ.). Αλλά και αυτές όχι στο σύνολό τους. Εκτιμάται ότι τα χρήματά τους θα πάρει σχετικά άμεσα το 60 με το 80% των εταιρειών που ανήκουν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών.
2 Στη συνέχεια, θα αποπληρωθούν οι επιχειρήσεις που η συνολική οφειλή προς αυτές δεν ξεπερνά για την καθεμία το ένα εκατ. ευρώ.
3 Αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις που οι υποχρεώσεις προς αυτές αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρεών.
Ωστόσο η αποπληρωμή δεν έχει σαφές χρονοδιάγραμμα, αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να λύσει το πρόβλημα.
*Το σύστημα διαφαινόταν από την αρχή ότι δεν θα ευδοκιμούσε. Ηταν η ίδια περίοδος πέρυσι όταν πρωτοδιορίσθηκε η περιβόητη Επιτροπή Προμηθειών Υγείας. Κονδύλια δεν είχαν εξασφαλισθεί και παρά τις απαιτήσεις του τότε προέδρου Ευαγ. Αραμπατζή, τα κρατικά ταμεία δεν είχαν ανοίξει για να στηριχθεί η νέα προσπάθεια. Ακόμη και οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί για να στηρίξουν τη νέα μέθοδο (25 τον αριθμό) έμειναν για καιρό απλήρωτοι.
*Το φιλόδοξο σχέδιο προέβλεπε από τις αρχές του 2009 όλα τα απαραίτητα για τα νοσοκομεία υλικά να παραγγέλλονται από έναν κεντρικό μηχανισμό, την ΕΠΥ, με ενιαίες τιμές οι οποίες θα προέκυπταν έπειτα από διαπραγμάτευση και διαγωνισμούς με τις εταιρείες. Ομως, τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη. Αλλωστε σε ολόκληρο τον κόσμο η τάση που επικρατεί είναι της αποκέντρωσης των υπηρεσιών, ώστε να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση εξουσιών και ευνοείται η διαφθορά.
Με νέο πρόεδρο
Ο Δ. Αβραμόπουλος περηφανευόταν ότι ήδη από το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της Επιτροπής είχαν εξοικονομηθεί 150 εκατ. ευρώ. Ομως επρόκειτο, απλώς, για... ακύρωση παραγγελιών για την αγορά υλικών στα νοσοκομεία.
*Ο κατήφορος του νέου συστήματος δεν άργησε να προκαλέσει τριβές ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου και στον επικεφαλής της Επιτροπής, ο οποίος είχε αρχίσει να δημοσιοποιεί τις δυσκολίες.
*Αυτή φαίνεται πως ήταν και η αιτία της τελικής απομάκρυνσής του από τη θέση. Πριν από λίγες ημέρες νέος πρόεδρος της ΕΠΥ διορίστηκε ο Χ. Λαμπρόπουλος, μέχρι πρότινος επικεφαλής της ΔΕΠΑΝΟΜ (εταιρεία ανέγερσης νοσοκομείων του υπουργείου Υγείας).
Διαβάστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: