Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Η κατάσταση στο Αττικό

Αττικό νοσοκομειο
«Στο Αττικό Νοσοκομείο λειτουργούν σήμερα 645 από τις 735 κλίνες, δηλαδή 88% των κλινών, με το 51% του προσωπικού που περιγράφει ο οργανισμός του νοσοκομείου. Η έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και επιμέρους τμήματα του νοσοκομείου έχει πάρει τραγικές και επικίνδυνες διαστάσεις». Με αυτή την εισαγωγή αρχίζουν οι εργαζόμενοι του Αττικού το υπόμνημα που παρέδωσαν στον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο χώρο που εργάζονται, τη Δευτέρα.

Οι ελλείψεις προσωπικού στο Αττικό Νοσοκομείο

Όπως περιγράφουν στο αναλυτικό σημείωμά τους, οι ελλείψεις φτάνουν και το 68% σε ορισμένες κατηγορίες προσωπικού - όπως το επιστημονικό προσωπικό ιατρικής υπηρεσίας - ενώ στο νοσηλευτικό οι θέσεις είναι κενές σε ποσοστό 52%.
Με αυτά τα δεδομένα:
- Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών υπηρετούν μόνο 8 μόνιμοι νοσηλευτές - και το μεγαλύτερο μέρος της εφημερίας καλύπτεται από επικουρικό προσωπικό από άλλα τμήματα του νοσοκομείου.
- Στην αίθουσα αναζωογόνησης δεν υπάρχει νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό σε μόνιμη βάση σε καμία εφημερία.
- Στις γενικές εφημερίες, την απογευματινή βάρδια στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας καλύπτει μια νοσηλεύτρια stage η οποία καλείται να φροντίσει έως και 18 ασθενείς.
- Σε τακτική βάση , λειτουργούν μόνο 5 από τα 14 χειρουργικά τραπέζια.
- Στα νοσηλευτικά τμήματα συχνά μια μόνον νοσηλεύτρια πρέπει να παρακολουθεί 30 - 34 ασθενείς.
- Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων με 12 κλίνες είναι κλειστή.
- Η Μονάδα Εντατικής Νοσηλειας Νεογνών έχει νοσηλευτικό προσωπικό για 4 από τα 22 κρεβάτια.
«Η τρομακτική έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμού ασθενών που αντιμετωπίζει πια το νοσοκομείο έχουν ως συνέπεια την απασχόληση του προσωπικού κάτω από συνθήκες πίεσης, με εξοντωτικούς ρυθμούς, χωρίς να τηρείται η εργατική νομοθεσία για την 12ωρη ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών και της 1 νυχτερινής βάρδιας την εβδομάδα, ενώ η λειτουργία των παραπάνω τμημάτων είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς», σημειώνουν οι εργαζόμενοι του Αττικού.

Συγχώνευση κλινικών στο Αττικό νοσοκομείο

Στο ίδιο σημείωμα αναφέρουν ότι «από τις 22 Δεκεμβρίου, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε τη σύμπτυξη κλινικών και δραστηριοτήτων του νοσοκομείου, δηλαδή το κλείσιμο τμημάτων, αναστολή δραστηριοτήτων και ανακατανομή του προσωπικού. Έχει μάλιστα συσταθεί επιτροπή που θα καθορίσει τον τρόπο σύμπτυξης έως τις 12 Ιανουαρίου».
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να φροντίσουν άμεσα για την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: