Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Επιστήμονες «υπάλληλοι» εταιρειών είχαν προβλέψει πανδημία γρίπης

05/06/2010
(ΒΗΜΑ)
Αποκαλύπτονται σχέσεις χρήματος τριών κορυφαίων ειδικών του ΠΟΥ με φαρμακοβιομηχανίες

ΛΟΝΔΙΝΟ Στενές οικονομικές σχέσεις με φαρμακοβιομηχανίες είχαν τρεις κορυφαίοι επιστήμονες που συνέταξαν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την αγορά αντιγριπικών εμβολίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού «Guardian» οι επιστήμονες που κατήρτισαν τις οδηγίες το 2004 είχαν στο παρελθόν, αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, λάβει αμοιβές από τη Roche και την GlaxoSmithΚline, τις βιομηχανίες που παρασκευάζουν τα εμβόλια Τamiflu και Relenza.

Από τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (Βritish Μedical Journal) και η μη κερδοσκοπική οργάνωση Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Βureau of Ιnvestigative Journalism) προκύπτει ότι οι δύο φαρμακοβιομηχανίες έβαλαν στα ταμεία τους περισσότερα από 5,6 δισ. ευρώ από τα αποθέματα που αγόραζαν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για να προφυλάξουν τον πληθυσμό από τις συνέπειες της γρίπης.

Ως εκ τούτου το ερώτημα που ανακύπτει είναι μήπως και η παγκόσμια υστερία με τον ιό Η1Ν1 προκλήθηκε από ανάλογες «αντικειμενικές» εκτιμήσεις. Ο προβληματισμός για την αντικειμενικότητα αυτών των πορισμάτων συμπίπτει με τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου γίνεται λόγος για έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε θέματα πανδημιών. Αν και η δράση των τριών καθηγητών δεν σχετίζεται με την τελευταία πανδημία του ιού Η1Ν1, ωστόσο εγείρονται αυτομάτως ερωτήματα για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία των συντακτών των εκθέσεων του ΠΟΥ, όταν μάλιστα από αυτές εξαρτώνται παραγγελίες φαρμάκων αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές γράφτηκαν από τον καθηγητήΦρέντερικ Χέιντεν, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι στο παρελθόν είχε λάβει χρήματα από τη Roche για διαλέξεις και παροχή συμβουλών. Για τους ίδιους λόγους είχε πάρει χρήματα και από την GSΚ. Ο ίδιος επίσης είναι συντάκτης μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από τη Roche και η οποία αποτέλεσε την καλύτερη διαφήμιση για το Τamiflu, αφού σε αυτήν αναφέρεται ότι χάρη στο εμβόλιο μειώθηκε κατά 60% η εισαγωγή ασθενών σε νοσοκομεία λόγω γρίπης.

Ο δρ Αρνολντ Μόντο, καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, είναι ο συντάκτης άλλης έκθεσης του ΠΟΥ σχετικής με τη χρήση των εμβολίων σε περιπτώσεις πανδημίας. Μεταξύ των ετών 2000 και 2004 και της περιόδου που συνέταξε την έκθεση ο Μόντο έπαιρνε χρήματα και από τις δύο φαρμακοβιομηχανίες για την παροχή συμβουλών.

Ο τρίτος είναι ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λέστερ στη Βρετανία Καρλ Νίκολσον, ο οποίος έχει συντάξει την περίφημη έκθεση του ΠΟΥ για την πανδημία της γρίπης. Σύμφωνα με δικές του δηλώσεις στο παρελθόν είχε λάβει «χορηγίες» από την GSΚ και τη Roche. Ο ίδιος ανέφερε ότι οικονομικές δοσοληψίες με τη Roche είχε τελευταία φορά το 2001.

Η Βρετανία δαπάνησε για αγορά αντιγριπικών εμβολίων περί το 1 δισ. στερλίνες. Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει τη διεξαγωγή έρευνας για το κόστος στους φορολογουμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: