Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΕΘΝΟΣ : Απόσπαση-πρόκληση

Τη στιγμή που η ΜΕΘ «νοσεί» από έλλειψη προσωπικού, ο διοικητής μετακίνησε νοσηλεύτρια της εντατικής στο γραφείο του. Την ανάκλησή της ζητούν οι εργαζόμενοι
«E» 21/1

Νοσηλεύτρια της εντατικής απέσπασε στο γραφείο του ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε την ώρα που θέσεις εντατικής θεραπείας παραμένουν κλειστές, λόγω των ελλείψεων σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Η απόφαση του διοικητή εφαρμόστηκε πριν από λίγες μέρες, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων.
Η διοίκηση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ενημέρωσε, με επιστολή, τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, επικαλούμενη απόφασή του να μη γίνονται παρόμοιες μετακινήσεις.
Στην επιστολή γίνεται λόγος για συνειδητή αποδυνάμωση της νοσηλευτικής υπηρεσίας ή μεροληπτική μετακίνηση, «...η οποία εξυπηρετεί πιθανόν άλλου είδους σκοπιμότητες...». Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει τη μετακίνηση και ζητεί από τον κ. Αβραμόπουλο να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση.
Ανάκληση της απόφασης ζητούν και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Ο Σύλλογός τους τονίζει ότι, τα τελευταία χρόνια, το προσωπικό αγωνίζεται να αντέξει στις σοβαρές ελλείψεις, προκειμένου το Παίδων Πεντέλης να λειτουργήσει αξιοπρεπώς.
ΒάρδιεςΑδιαμαρτύρητα - σημειώνουν - οι νοσηλευτές επωμίζονται όσες βάρδιες τους αναλογούν και προσπαθούν να εναρμονίσουν την ανισότητα μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, την προσπάθεια αυτή δεν τη βλέπει ο διοικητής κ. Σταύρος Παπασταυρόπουλος. Αντί να φροντίζει ώστε το νοσοκομείο να έχει το απαραίτητο προσωπικό, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, προκαλεί χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.
Οι ελλείψεις προσωπικού στις μονάδες εντατικής θεραπείας κοστίζουν ζωές σοβαρά πασχόντων ή τραυματιών. Στο τέλος του 2008, παρέμεναν κλειστές 120 θέσεις εντατικής νοσηλείας, σε σύνολο 720 που διαθέτει το ΕΣΥ, καθώς δεν υπήρχε επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό.
Η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη πριν από μερικούς μήνες. Οι εντατικολόγοι εκτιμούσαν ότι περισσότεροι από 2.000 Ελληνες έχαναν κάθε χρόνο τη ζωή τους, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη θέση σε «εντατική», όταν την είχαν ανάγκη.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα στον τομέα της εντατικής θεραπείας, καθώς δεν έχει προσαρμοστεί στα διεθνή αποδεκτά πρότυπα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι το 12% της συνολικής δυναμικότητας ενός νοσοκομείου πρέπει να αφορά θέσεις εντατικής θεραπείας, με το ποσοστό αυτό να ξεπερνά οριακά το 2,2% στο ΕΣΥ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

διαβάστε εδώ το πληρες δημοσίευμα από το Εθνος online

Δεν υπάρχουν σχόλια: