Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Νέα τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά

24/07/2009
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Τη συγκρότηση μιας διαρκούς ειδικής επιστημονικής επιτροπής η οποία θα επιλαμβάνεται στο μέλλον και θα γνωμοδοτεί για το εάν συντρέχουν λόγοι υπαγωγής συγκεκριμένων ειδικοτήτων και εργασιακών χώρων στον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο σχέδιο Νόμου για την «αναμόρφωση του νομικού πλαισίου των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής».

Με την κατάθεση της νέας τροπολογίας επιχειρείται η εκτόνωση της έντασης που δημιούργησε η απόφαση του υπουργείου Απασχόλησης με προγενέστερη τροπολογία, η οποία δεν αποσύρεται, να εξαρτήσει την οριστικοποίηση της νέας λίστας των ΒΑΕ από την έκδοση κοινής υπουργικής Απόφασης. Κίνηση η οποία προκάλεσε την αντίδραση της ΓΣΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των συνδικαλιστών του κυβερνώντος κόμματος, της ΔΑΚΕ, η οποία σε πλήρη σύμπνοια με τις άλλες παρατάξεις στη ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι απαιτείται η κρίση της Ολομέλειας της Βουλής, κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμό με την τακτική των θερινών τμημάτων.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες, η Επιτροπή, που θα δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του θέματος μελλοντικά, θα γνωμοδοτεί με βάση τα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, «θα είναι 11μελής και θα προεδρεύεται από εγνωσμένου κύρους επιστήμονα με γνώσεις του εργασιακού και ιατρικού χώρου. Σε αυτήν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Απασχόλησης, του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, ινστιτούτων συναφών προς την εργασία, το περιβάλλον και την ιατρική».

Η μόνιμη επιτροπή αποτελεί μια δέσμευση της κυβέρνησης για το μέλλον, δηλαδή για τα επαγγέλματα ή τα αιτήματα που θα υποβληθούν προς έγκριση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη. Επομένως, θα προηγηθούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις του Οικονομίας και Απασχόλησης, οι οποίες θα βασίζονται στα πορίσματα των δύο επιτροπών που συστάθηκαν. Η πρώτη επιτροπή υπό τον καθηγητή κ. Μπεχράκη έχει καταλήξει σε αποχαρακτηρισμό της επικινδυνότητας πολλών επαγγελμάτων, ενώ η δεύτερη, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός καλοκαιριού θα γνωμοδοτήσει για τα νέα επαγγέλματα που θα ενταχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: