Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

28/07/2008 Απάντηση της Διαπραγματευτικής Ομάδας στον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008



Σε απάντηση της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας στις 23 Ιουλίου θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:
Ισχυρίζεται ο κ. Αβραμόπουλος ότι όσα αναφέρονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για τις εφημερίες και το ωράριο εργασίας των γιατρών αποτελούν προϊόν παραπληροφόρησης και σύγχυσης. Ταυτόχρονα ο Υπουργός παραδέχεται ότι έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο, αλλά αποδίδει το αδιέξοδο όχι στη δική του πολιτική ανικανότητα, αλλά στους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Είναι προφανές ότι ο κ. Αβραμόπουλος ακολουθεί παρελκυστική τακτική, ώστε να μεταθέσει τις δικές του τεράστιες ευθύνες για την 18μηνη άγονη διαπραγμάτευση στις πλάτες των νοσοκομειακών γιατρών, τους οποίου έχει εμπαίξει κατ’ επανάληψη και με αχαρακτήριστο τρόπο.
Αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι η πρόταση του Υπουργείου έγινε δεκτή κατ’ αρχήν από την ΟΕΝΓΕ, αλλά «αριστεροί συνδικαλιστές» ανέτρεψαν αυτήν την κατ’ αρχήν συμφωνία μέσα από κάποιο «συνέδριό τους» !!! Ξεχνά να αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος ότι το όργανο που έλαβε αυτή την απόφαση ήταν το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο, δηλαδή το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ που έγινε σύμφωνα με τις καταστατικές διαδικασίες και η απόρριψη της πρότασης του Υπουργείου υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων…. Θεωρώντας μάλιστα το συνέδριο ότι η στάση του προεδρείου δεν προάγει τα συμφέροντα του κλάδου, όρισε διαπραγματευτική ομάδα προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας στην βάση του διεκδικητικού μας πλαισίου.
Ξεχνάει επίσης ο κ. Αβραμόπουλος ότι λίγες μέρες μετά το συνέδριο, το ίδιο το Υπουργείο αναγνώρισε την διαπραγματευτική ομάδα σαν συνομιλητή, επικοινώνησε μαζί της με επιστολές, όρισε μάλιστα και συνάντηση μαζί της, την οποία στην συνέχεια ακύρωσε με πρόσχημα την επικείμενη συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ο κ. Αβραμόπουλος γνωρίζει πολύ καλά και εξαρχής γνώριζε, ποια είναι τα σημαντικά σημεία διαφωνίας με την πρότασή του. Είναι η ανάγκη δέσμευσης για νέο μισθολόγιο και η άρνηση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς του εφημεριακού επιδόματος. Είναι επιπλέον το γεγονός ότι αρνείται στην πράξη να προγραμματίσει αξιόπιστα πραγματικές προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ, συναρτώντας την υποχρέωσή του αυτή από την (προφανώς επιθυμητή από τον ίδιο) προεξόφληση με «συμφωνία» ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα αποδεχτούν προκαταβολικά όχι απλώς πάγωμα, αλλά και μείωση των αποδοχών τους για την επόμενη τριετία. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το σύνολο σχεδόν των ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών ανα την Ελλάδα υιοθετεί το πλαίσιο διαπραγμάτευσης που όρισε το συνέδριό μας. Συνεπώς η ευθύνη για το αν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση ή όχι ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο.
Η προσφυγή του κ. Αβραμόπουλου στη συνομωσιολογία και στην αντιδραστική θεωρία των "δυναμικών αριστερών μειοψηφιών" που δήθεν δυναμιτίζουν την εξεύρεση λύσεων, αποτελεί ομολογία ανικανότητας διαχείρισης της κρίσης και πολιτικής αποτυχίας. Μήπως το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει ο κ. Υπουργός "πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων" από τις Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ και τους γιατρούς της επαρχίας οι οποίοι μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις απορρίπτουν το "πακέτο" των προτάσεων του διεκδικώντας την εργασιακή και μισθολογική τους αξιοπρέπεια αλλά και την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αποτελεί δείγμα του ότι ο κ. Αβραμόπουλος επιθυμεί να συνεχίσει την ίδια παρελκυστική τακτική που ακολούθησε μέχρι σήμερα, αποφεύγοντας να επιλύσει ουσιαστικά το οποιοδήποτε πρόβλημα. Απ’ την δική μας πλευρά είμαστε υποχρεωμένοι να τιμήσουμε τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου και να συνεχίσουμε αποφασιστικά τον αγώνα για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας.





Η Διαπραγματευτική Ομάδα της ΟΕΝΓΕ

Συνεχίζουν να εφημερεύουν απλήρωτοι από το Μάρτιο οι γιατροί στο Αττικό Νοσοκομείο

23/07/2008 Τι συμβαίνει με τις ελλείψεις- Γιατί δεν προχωρά η συλλογική σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ(ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ)


Αθήνα, 23 Ιουλίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, σχετικά με ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και για αναστολή της λειτουργίας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τονίζονται τα εξής:

«Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει μελετήσει όλες τις παραμέτρους, για να λυθούν βασικά ζητήματα του ΕΣΥ. Το σύστημα ωστόσο ανταπεξέρχεται, χάρις στην ευσυνειδησία και αυταπάρνηση του προσωπικού.

Είναι αλήθεια, ότι το σύστημα βρίσκεται στα όριά του, γεγονός, που έχει τονιστεί πολλές φορές με ειλικρίνεια και σαφήνεια.

Αναμφίβολα το προσωπικό είναι κουρασμένο και χρειάζεται ενίσχυση. Προβλήματα και καθυστερήσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν στη διαδικασία των προσλήψεων.

Πέραν από τα προβλήματα όμως, παρατηρούνται και φαινόμενα, όπου γιατροί και νοσηλευτές, που διορίζονται, να μην προσέρχονται στις θέσεις που έχουν επιλεγεί, με αποτέλεσμα οι θέσεις αυτές να παραμένουν κενές και να υπάρχει διαχρονικά λιγότερο προσωπικό, από αυτό που έχουμε εξαγγείλει και έχουμε προσλάβει. Όλες οι προσλήψεις, που έχουν εξαγγελθεί, έχουν γίνει. Αυτό το γνωρίζουν οι παράγοντες της υγείας, αλλά για άλλους λόγους, μερικοί το αποκρύπτουν.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Το νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», το οποίο αναφέρεται στα σημερινά δημοσιεύματα, παρελήφθη με 360 νοσηλευτές και 260 γιατρούς. Στην τελευταία διετία προσελήφθησαν επιπλέον 366 νοσηλευτές και 190 γιατροί. Από τους 366 νοσηλευτές,148 άτομα, δηλαδή κοντά στο 35%, αποχώρησαν ή δεν εμφανίστηκαν καθόλου για να δουλέψουν!

Από τον Οκτώβριο αλλάζει όλο το σύστημα, προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτο, πιο λειτουργικό και πιο αποδοτικό.

Αναφορικά με τα σημερινά δημοσιεύματα, πρέπει να τονιστεί, ότι κάθε καλοκαίρι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, λόγω της αναχώρησης μεγάλου τμήματος του αστικού πληθυσμού, εφαρμόζεται κυλιόμενο πρόγραμμα αναστολής λειτουργίας των ΜΕΘ για επισκευές, απολυμάνσεις και λοιπές εργασίες, που γίνονται στα χειρουργεία. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι, ειδικά για τις ΜΕΘ, έχουν προσληφθεί συνολικά 360 νοσηλευτές, οι οποίοι ήδη υπηρετούν και οι οποίοι, όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους, εντός διαστήματος 2 μηνών, θα τις στελεχώσουν.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση, ώστε άμεσα να βρίσκονται κρεβάτια Εντατικής και σε άλλα νοσοκομεία, όπου το ΕΣΥ έχει συμβάσεις. Ο νόμος άλλωστε προβλέπει αυτή τη συνεργασία, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό συμμετοχής.

Επίσης στα δημοσιεύματα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, όπου υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας του μετά το μεγάλο σεισμό του προηγούμενου μήνα και το οποίο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει ξανά το μήνα Σεπτέμβριο, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς όλο αυτό το διάστημα. Είναι φυσικό το νοσοκομείο του Ρίου, όπως και άλλα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, αυτή την περίοδο να παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση και για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί η κατανόηση του προσωπικού και των ασθενών.

Το πρωί υπήρξε υπηρεσιακή συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή των Διοικητών των ΔΥΠΕ του Λεκανοπεδίου, του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΕΚΑΒ, προκειμένου να εξεταστεί η δύσκολη πορεία της λειτουργίας των νοσοκομείων της χώρας, ιδιαίτερα αυτήν την ευαίσθητη περίοδο του καλοκαιριού.

Σχετικά με τις εφημερίες, υπάρχει εσκεμμένη σύγχυση. Το Υπουργείο έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, που απεδέχθη η ΟΕΝΓΕ.

Στη συμφωνία αυτή αντιδρούν συνδικαλιστές γιατροί, οι οποίοι ανήκουν στο αριστερό χώρο, πέραν της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι οποίοι ανέτρεψαν σε έκτακτο συνέδριό τους τη συμφωνία.

Αυτοί βγαίνουν στα κανάλια και στα ραδιόφωνα τις τελευταίες ημέρες και μιλούν για δήθεν αδιέξοδο.

Τη συμφωνία το Υπουργείο την τιμά και θέλει να προχωρήσει. Το θέμα στην παρούσα φάση δεν αφορά στο κράτος, ούτε στην κυβέρνηση. Αφορά στους ίδιους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Αλλά πέραν από αυτό υπάρχει και απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που νομιμοποιεί την πληρωμή όλων των εφημεριών. Δεν υφίσταται λοιπόν κανένα θέμα καταβολής των υπερωριών, οι οποίες εγκρίνονται από τους παρέδρους.

Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η παραπληροφόρηση.

Η δημόσια υγεία και η υγεία των πολιτών δεν προσφέρονται για τέτοιες αντιπαραθέσεις, ειδικά όταν προέρχονται από λειτουργούς της υγείας, οι οποίοι γνωρίζουν την πραγματικότητα, μια πραγματικότητα, που διέρχεται μεταβατική περίοδο και η οποία με νομοθετικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, περνάει το κατώφλι μιας νέας εποχής.»