Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10-11-2008

ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΕΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» την Τρίτη 11-11-2008
Οι εργαζόμενοι του ΠΓΝ «Αττικόν» διανύουμε την 7η εβδομάδα κινητοποιήσεων διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το Υπ. Υγείας έπραξε το αυτονόητο πληρώνοντας μέχρι και το Σεπτέμβρη τις εφημερίες των γιατρών και τις υπερωρίες των υπόλοιπων εργαζομένων που χρωστούσε από το Μάιο. Σχετικά με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που καθιστούν τη λειτουργία τμημάτων του νοσοκομείου επικίνδυνη για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, το Υπουργείο Υγείας αδιαφορεί για την άμεση επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου και εμπαίζει τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. Τέτοιου είδους προβλήματα αντιμετωπίζουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, η Αιμοδοσία, τα χειρουργεία και η αποστείρωση. Είμαστε αποφασισμένοι να μην σταματήσουμε, αν δεν εξασφαλιστούν οι συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.
Προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασθενών, σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τους πολίτες ότι και την Τρίτη 11-11-2008 η εφημερία του νοσοκομείου ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί. Οι ασθενείς παρακαλούνται να καταφεύγουν στα υπόλοιπα εφημερεύοντα νοσοκομεία της ίδιας ημέρας. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς (Διοίκηση του Νοσοκομείου, Υπουργείο Υγείας, ΕΚΕΠΥ, ΕΚΑΒ) και ο εισαγγελέας.
Να σημειωθεί ότι συνεχίζεται η αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, απογευματινών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων επ' αόριστον και το κλείσιμο του ταμείου των εξωτερικών ιατρείων και του γραφείου κίνησης καθημερινά μέχρι ικανοποίησης των αιτημάτων μας.
Η Γενική Συνέλευση των ιατρών εμμένει στην απόφασή της για προγράμματα εφημεριών για το μήνα Νοέμβριο με 2 εφημερίες για τους ειδικούς και 4 εφημερίες για τους ειδικευόμενους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από αύριο ημέρα γενικής εφημερίας τα τμήματα αναισθησιολογικό, χειρουργικό, νευρολογικό, γαστρεντερολογικό, νεφρολογικό και ακτινολογικό δεν έχουν επαρκή αριθμό εφημερευόντων γιατρών για να καλύψουν με ασφάλεια τη γενική εφημερία. Για το αδιέξοδο αυτό αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Υγείας. Η Γενική Συνέλευση των γιατρών θεωρεί ότι η υπάρχουσα πρόταση του Υπ. Υγείας για υπογραφή κλαδικής σύμβασης δεν εξασφαλίζει την πραγματοποίηση των απαραίτητων προσλήψεων, προκειμένου να στελεχωθεί το σύστημα υγείας με γιατρούς και να σταματήσει το σημερινό καθεστώς υπερεργασίας γιατρών, με τα απάνθρωπα ωράρια εργασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

Η Γενική Συνέλευση Γιατρών που έλαβε χώρα σήμερα 10-11-2008 επαναβεβαίωσε προηγούμενη απόφασή της (5-11-2008) με την οποία απορρίπτει την πρόταση του Υπουργού Υγείας για υπογραφή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την ΟΕΝΓΕ (4-11-2008). Προκειμένου να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αυτή οφείλει να εμπεριέχει:

Προσλήψεις τουλάχιστον 2000 ιατρών, μόνιμων επιμελητών και ειδικευομένων και όχι επικουρικών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο 1ο εξάμηνο του 2009, με εγγραφή των αντιστοίχων κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2009, ώστε από την 1-7-09 και μετά να μην υπάρχει κανένας γιατρός στη χώρα (ειδικός ή ειδικευόμενος) που να αναγκάζεται να κάνει πάνω από 7 εφημερίες τον μήνα. Αν υπάρχει έστω και ένας γιατρός που κάνει πάνω από 7 εφημερίες μηνιαίως μετά την 1-7-2009, τότε η Συλλογική Σύμβαση θα λύεται αυτοδίκαια. Η Συλλογική Σύμβαση πρέπει να περιέχει ρητή δέσμευση ότι οι υπόλοιπες προσλήψεις που χρειάζεται να γίνουν, ώστε να γίνει πραγματικότητα η 1 εφημερία/εβδομάδα, θα γίνουν εντός του 2010.
Εμπεριέχει περαιτέρω μισθολογικές αυξήσεις, όσο το δυνατόν πιο κοντά στα αιτήματα του έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ (7-6-08), δηλαδή αυξήσεις των τακτικών αποδοχών στα 1600 ευρώ για τον ειδικευόμενο και αντίστοιχη κλιμάκωση στις παραπάνω βαθμίδες.
Κατοχύρωση της άμεσης υλοποίησης του «πολυδιευθυντικού» σύμφωνα με τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ (διαδικασία αξιολόγησης για ατομική εξέλιξη όλων των σημερινών αναπληρωτών μέσα στο 2009 με προοπτική την πλήρη κατάργηση της μεταβατικής βαθμίδας του αναπληρωτή, ώστε στο μέλλον η ατομική εξέλιξη να γίνεται κατευθείαν από τον βαθμό του Α΄ σε αυτόν του διευθυντή – εκλογή του συντονιστή με δημοκρατική διαδικασία).

Για τους παραπάνω λόγους:
l Συνεχίζουμε την κινητοποίηση που είχαμε εξαγγείλει με προγράμματα εφημεριών για το μήνα Νοέμβριο με 2 εφημερίες για τους ειδικούς και 4 εφημερίες για τους ειδικευόμενους. Εμμένουμε επίσης στην θέση μας ότι ασφαλής εφημερία είναι αυτή που λειτουργεί σε πλήρη σύνθεση και επομένως δηλώνουμε ότι περικοπές εφημερευόντων δεν θα γίνουν από την πλευρά μας αποδεκτές.
l Καλούμε τους Διευθυντές των τμημάτων και την Διοίκηση του Νοσοκομείου να ενημερώσουν το Υπουργείο Υγείας για την έλλειψη εφημερευόντων από αύριο 11-10-2008 στο Νοσοκομείο μας. Για την αναστολή της λειτουργίας τμημάτων του νοσοκομείου την πλήρη ευθύνη φέρει το Υπουργείο Υγείας, μη επιλύοντας το πρόβλημα μέχρι σήμερα.
l Σε περίπτωση που διοικητικός προϊστάμενος τοποθετήσει τα ονόματά μας σε προγράμματα εφημεριών, παρά την ενυπόγραφη άρνησή μας να εργαστούμε πέραν του νόμιμου χρόνου εργασίας, τονίζουμε κάτι τέτοιο επισύρει ποινικές, αστικές και οικονομικές κυρώσεις για τον διατάξαντα και θα καταθέσουμε έγγραφες αναφορές (είναι είδη έτοιμες από τους νομικούς συμβούλους του Συντονιστικού).
l Συμμετέχουμε στη στάση εργασίας την Τετάρτη 12-11-08 από τις 8 πμ και σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 10πμ, ώρα που έχει κανονιστεί συνάντηση διαπραγματευτικής ομάδας ΟΕΝΓΕ – Υπουργείου.
l Νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 13-11-2008 ώρα 10:00.

Η Γενική Συνέλευση Γιατρών του ΠΓΝ «Αττικόν»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ , ΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ :Το αθέατο σχέδιο του υπουργού Υγείας

Διαβάστε εδώ