Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Ελευθεροτυπία :ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ


Τύφλα να 'χει το ΕΣΥ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

ΕΣΥ θα πληρώσεις, λέει στους ασθενείς το κράτος και η Ελλάδα αναρριχάται έτσι στην πρώτη θέση παγκοσμίως αναφορικά με τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Μπροστά και από τις ΗΠΑ, τη χώρα που θεωρεί την υγεία και την ασφάλιση ατομική υπόθεση. Αντιθέτως, στη χώρα μας φενακιζόμαστε ότι διαθέτουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο χρησοπληρώνουμε χωρίς όμως αντίκρισμα.


Από την τσέπη του έλληνα ασθενούς βγαίνει το 57,1% της ετήσιας δαπάνης για υγειονομική περίθαλψη, ιατρική φροντίδα και φάρμακα. Στην ουσία, πληρώνει ακόμα περισσότερα. Ο ίδιος, άλλωστε, καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές (2,5% για τους εν ενεργεία, επασφάλιστρο για τα προστατευόμενα πρόσωπα και 4% για τους συνταξιούχους), οι οποίες στοχεύουν, υποτίθεται, στη δωρεάν νοσηλεία.

Ωστόσο, παράλληλα με την καταβολή των εισφορών, ο πολίτης καλείται να πληρώσει και στο ιατρείο. Το ταμείο καλύπτει μόλις τα 4 από τα 10 ευρώ που απαιτούνται για το συγκεκριμένο, και πάντως όχι υψηλό, επίπεδο περίθαλψης. Τα υπόλοιπα 6 ευρώ είναι από το υστέρημα του ασφαλισμένου (ιδιωτική δαπάνη).

Στα παραπάνω ποσοστά πρέπει, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), να προστεθεί και το «φακελάκι» που κυριαρχεί στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας μας και η έκθεση δεν μπορεί να συνυπολογίσει. Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι δαπάνες αυτές δεν περιλαμβάνουν τα έξοδα προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Αλλωστε, μόλις το 10% του πληθυσμού διαθέτει μια τέτοια (πρόσθετη) υγειονομική κάλυψη.

Σύμφωνα με μελέτη του 2005, η συμμετοχή των νοικοκυριών στο κόστος ιατρικής φροντίδας χωρίς εισαγωγή σε νοσοκομείο ανερχόταν στο 68% των συνολικών δαπανών τους για υγεία (εκ των οποίων περίπου 31% για οδοντιατρική φροντίδα, 23% για ιατρικές υπηρεσίες, 11% για παραϊατρικές φροντίδες και 3% για θεραπευτικό εξοπλισμό). Τα ποσοστά για αγορά φαρμάκων και νοσοκομειακή περίθαλψη ανέρχονταν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε 17,5% και 14,4% αντίστοιχα.

Τα έξοδα για νοσοκομειακή περίθαλψη, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, αφορούν σε πληρωμές ιατρών σε ιδιωτικά νοσοκομεία (περίπου 26%), νοσήλια σε ιδιωτικά νοσοκομεία (περίπου 29%), συμμετοχή στο κόστος των δημόσιων νοσοκομείων (περίπου 21%), άτυπες αμοιβές σε δημόσια νοσοκομεία (20%) και σε αμοιβές αποκλειστικών νοσοκόμων και άλλων εξωτερικών επαγγελματιών υγείας (4%).

Ναυρχίδα:Τα λέει ΟΛΑ και ...συμφέρει

Η Ναυαρχίδα διαθέτει πέρα από τους ...χιλιάδες συνεργάτες διαθέτει και πηγές "υπεράνω πάσης υποψίας" Μήν απομακρύνεστε έρχονται νέα!

ΔΙΣΕΛΙΔΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ....ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Metro City"