Κυριακή 12 Απριλίου 2009

ΕΣΥ και η διαφθορά

12/04/2009
(ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

«Γυμνός» είναι άλλη μία φορά ο... βασιλιάς που ονομάζεται Εθνικό Σύστημα Υγείας!

Ο «μανδύας» της διαφάνειας στα δημόσια νοσοκομεία έχει πέσει προ πολλού και αντικαταστάθηκε από σκάνδαλα και ατασθαλίες. Λειτουργοί του Ιπποκράτη και πολλοί εργαζόμενοι στο σύστημα έχουν ήδη μετατραπεί σε άτυπους εισπράκτορες εις βάρος των συμφερόντων των ασθενών.

*Οπως αποδεικνύεται από το πόρισμα για το έτος 2008 του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που παραδόθηκε στα αρμόδια υπουργεία πριν από λίγες ημέρες, δεκάδες είναι οι περιπτώσεις γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων που εφευρίσκουν διάφορα τεχνάσματα προκειμένου να εισπράττουν παράνομα χρήματα από ασθενείς, από νοσοκομεία αλλά και από ασφαλιστικά ταμεία.

*Οι «ράμπο» υγείας ανακάλυψαν συνταγές φαρμάκων όπως και ιατρικές εξετάσεις που πληρώθηκαν από τα ταμεία, αλλά δεν εκτελέσθηκαν ποτέ. Εντόπισαν μεγάλα ποσά που είχαν παρακρατηθεί από συντάξεις και επιδόματα φιλοξενουμένων σε οικοτροφεία, τα οποία κάποιοι είχαν αποσπάσει με τη μορφή... δανείου!

*Ειδικότερα σε επτά περιπτώσεις οι επιθεωρητές ζήτησαν την επιστροφή 821.193 ευρώ που είχαν είτε εισπραχθεί παράνομα είτε εμφανιστεί ως έλλειμμα στα ταμεία του νοσοκομείου. Στις υποθέσεις αυτές συγκαταλέγεται γιατρός ο οποίος ήταν συμβεβλημένος με το ταμείο του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και ο οποίος με μη νόμιμα παραστατικά είχε βάλει στην τσέπη του 22.692 ευρώ από εξετάσεις αρρώστων που αποδείχθηκαν ανύπαρκτες.

«Πέταξαν» 320.000 ευρώ

*Επίσης, υπάλληλος νοσοκομείου πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει ένα κενό ύψους 320.092 ευρώ που... χάθηκε από το λογιστήριο του νοσηλευτικού ιδρύματος έπειτα από παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΙΚΑ. Αλλος γιατρός πρέπει να επιστρέψει 90.959 ευρώ που είχε πάρει από παράνομες συνταγογραφήσεις, με τη χρήση μάλιστα πλαστής σφραγίδας.

*Ενδεικτικό της σήψης που επικρατεί στο ΕΣΥ είναι το γεγονός ότι από τους συνολικά 104 ελέγχους που πραγματοποίησε μόνο ο τομέας διοικητικού-οικονομικού ελέγχου του ΣΕΥΥΠ και μόνο στην περιοχή της Αττικής, διαπιστώθηκαν προβλήματα διαφθοράς, κακοδιοίκησης, κοστολόγησης και παράνομων συνταγογραφήσεων σε 66 περιπτώσεις.

Εκλεβαν τα γεροντάκια

Οι συνθήκες στη Μακεδονία δεν είναι καλύτερες. Εκεί κάποιοι σκέφτηκαν ακόμη και να... αξιοποιήσουν τους λιγοστούς πόρους ηλικιωμένων από τις συντάξεις και τα επιδόματά τους.

*Ειδικότερα σε γηροκομείο που λειτουργούσε ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και περιέθαλπε γέροντες και χρονίως πάσχοντες, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν μαζί με το Σύλλογο Φίλων του Γηροκομείου να παρακρατείται ένα ποσοστό ή ακόμη και το σύνολο των εσόδων των φιλοξενουμένων και να αποδίδονται στο Σύλλογο Φίλων ως... δωρεά.

Οι ελεγκτές στο πόρισμά τους κάνουν λόγο για «σωρεία παρατυπιών», αφού στη συνέχεια με τα χρήματα αυτά ο Σύλλογος προσλάμβανε προσωπικό κάτω από ασαφείς διαδικασίες και μη έχοντας καμία απολύτως αρμοδιότητα.

«Οι αποφάσεις αυτές πέραν του ότι είναι ασαφείς, δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και είναι αντιδεοντολογικές», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι ελεγκτές.

*Οι «ράμπο» διαβίβασαν τη σχετική έκθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα πρωτοδικών, ενώ ζητούν να διενεργηθεί ΕΔΕ από την υγειονομική περιφέρεια ώστε σύμφωνα με τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα να διαπιστωθούν επακριβώς τα πειθαρχικά παραπτώματα, να προσδιορισθούν τα πρόσωπα που ευθύνονται και να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τελέσθηκαν αυτές οι πράξεις.

*Τα στοιχεία από τις έρευνες που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές Μακεδονίας-Θράκης αποτυπώνουν το μέγεθος της διαφθοράς στη Β. Ελλάδα: σε συνολικά 38 ελέγχους μόνο του τομέα φορέων πρόνοιας βρέθηκαν 41 περιπτώσεις διαφθοράς, κακοδιαχείρισης και οργανωτικών προβλημάτων.