Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Πολιτική σφαγιασμού των αποδοχών


Για πρώτη φορά στα χρονικά και στο όνομα δήθεν της οικονομικής κρίσης, προωθείται μείωση των ονομαστικών αποδοχών για εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους
Την προαποφασισμένη και συμφωνημένη με τα επιτελεία της ΕΕ και της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας κατακρεούργηση των εισοδημάτων εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ανακοίνωσε χτες και επίσημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κλιμακώνοντας την απροκάλυπτη επίθεση σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων συνολικά.
Επιδεικνύοντας την πλήρη περιφρόνησή της στις καθημερινές λαϊκές ανάγκες και εντείνοντας ακόμα περισσότερο την επιθετικότητά της για την προώθηση των αναγκαίων για το κεφάλαιο αναδιαρθρώσεων, η κυβέρνηση Παπανδρέου, μετά από την πολύμηνη τακτική τρομοκράτησης των εργαζομένων και στο όνομα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, προέκρινε τα πλέον ακραία σενάρια που είχε στο συρτάρι της, για όλα τα θέματα. Και στο Ασφαλιστικό με την οριστική πλέον κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα των συντάξεων, και στην εισοδηματική πολιτική με την υιοθέτηση της πολιτικής μείωσης όλων των μισθών στο δημόσιο, και στη φορολογική πολιτική με την κατάργηση ουσιαστικά του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε αργά χτες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, η εισοδηματική πολιτική για το 2010 προβλέπει:
  • «Παγώνουν» όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.
  • «Παγώνει» η προβλεπόμενη τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε όλα τα επιδόματα.
  • Μειώνονται κατά 10% όλα τα επιδόματα που είναι ενσωματωμένα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, εκτός από το οικογενειακό επίδομα και το κίνητρο απόδοσης.
  • Μειώνεται το κονδύλι για υπερωρίες κατά 30%.
  • Καταργείται η αμοιβή/αποζημίωση για τους δημοσίους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε Ομάδες/Επιτροπές Εργασίας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, η μείωση των αποδοχών για τους εργαζόμενους θα φτάσει μέχρι τα 345 ευρώ το μήνα, ωστόσο, όπως εκτιμάται, το εύρος των απωλειών για τα λαϊκά εισοδήματα των εργαζομένων θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού οι εργαζόμενοι θα υποστούν μεγάλες απώλειες και από τις αλλαγές αφενός στην έμμεση φορολογία, αφετέρου από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και την κατάργηση ουσιαστικά του αφορολόγητου ορίου.
Με τις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι προσλήψεις για το δημόσιο «παγώνουν» για το 2010, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει ο κανόνας για μία πρόσληψη σε κάθε 5 αποχωρήσεις. Παράλληλα, συστήνεται μία «Επιτροπή Μισθών» για τη διαμόρφωση του Ενιαίου Μισθολογίου του Δημοσίου Τομέα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά η δημιουργία μιας Ενιαίας Βάσης Δεδομένων για όλους τους μισθούς και η θεσμοθέτηση μιας Ενιαίας Αρχής Πληρωμής όλων των μισθών του δημοσίου από το υπουργείο Οικονομικών.
Η νέα φορολογική κλίμακα
Με το νέο τρόπο υπολογισμού της φορολογίας φυσικών προσώπων, η κυβέρνηση καταργεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και στην ουσία καθιερώνει αφορολόγητο της τάξης των 6.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, «το μέρος του αφορολογήτου που απαιτείται να καλυφθεί με αποδείξεις ισούται με το 30% του συνολικού εισοδήματος για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και 10% για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ. Για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου προσμετράται το 100% της αξίας των αποδείξεων που θα υποβληθούν. Εάν οι αποδείξεις που θα υποβληθούν δεν καλύπτουν το αφορολόγητο όριο η διαφορά έως τα 12.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 10%. Για ποσά αποδείξεων μεγαλύτερα του πιο πάνω ορίου και για αξία αποδείξεων έως 15.000 ευρώ ατομικού εισοδήματος (30.000 οικογενειακού) εκπίπτει φόρος ίσος με το 10% της επιπλέον του αφορολογήτου αξίας».
Είναι ολοφάνερο ότι πολλά λαϊκά νοικοκυριά και συνταξιούχοι δε θα μπορέσουν να καλύψουν το όριο αυτό των αποδείξεων και άρα θα κληθούν να επιβαρυνθούν με πρόσθετη φορολογία της τάξης του 10%!
Κατά τ'' άλλα η νέα φορολογική κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:
  • Για εισοδήματα 12-16 χιλιάδες ευρώ, φορολογικός συντελεστής 18%
  • Για εισοδήματα 16-22 χιλιάδες ευρώ, φορολογικός συντελεστής 24%
  • Για εισοδήματα 22-26 χιλιάδες ευρώ, φορολογικός συντελεστής 26%
  • Για εισοδήματα 26-32 χιλιάδες ευρώ, φορολογικός συντελεστής 32%
  • Για εισοδήματα 32-40 χιλιάδες ευρώ, φορολογικός συντελεστής 36%
  • Για εισοδήματα 40-60 χιλιάδες ευρώ, φορολογικός συντελεστής 38%
  • Για εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 40%
Μαζί με τις ρυθμίσεις που προβλέπουν τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων στην ενιαία φορολογική κλίμακα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποχρεωτική τοποθέτηση ταμειακών μηχανών σε όλα τα σημεία εμπορικών και άλλων οικονομικών συναλλαγών, υποστήριξε ότι θα αυξήσει τη φορολογία στις εξωχώριες επιχειρήσεις, ενώ παρέσχε ασυλία από το «πόθεν έσχες» για καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό, αν οι κάτοχοί τους τις μεταφέρουν στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά στην επιβολή του φόρου για τη λεγόμενη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται φόρος για περιουσιακά στοιχεία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, με συντελεστές που φτάνουν το 1% για ακίνητα αξίας πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
10/02/2010   (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

Μεγάλη επιτυχία είχε η 24ωρη Απεργία της ΑΔΕΔΥ



Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α., που ξεπέρασε το 75% (σε μερικές υπηρεσίες ξεπέρασε ακόμη και το 90%), στην απεργιακή κινητοποίηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σήμερα 10 Φεβρουαρίου 2010 και η συγκλονιστική παρουσία των απεργών, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος και την πορεία προς τη Βουλή, ανέδειξε με τον πλέον εύγλωττο και κατανοητό τρόπο το δρόμο της δυναμικής και αμετακίνητης απόφασης των εργαζομένων και των συνταξιούχων, να απορρίψουν στο σύνολό της τη σκληρή πολιτική της Κυβέρνησης, που οδηγεί τους ήδη αδύναμους οικονομικά στη φτώχεια και την ανέχεια, τη χώρα στη συνέχεια της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης και τους κερδοσκόπους ανεξέλεγκτα να εκμεταλλεύονται την οικονομία της χώρας και τους πολίτες. 

ΨΗΦΙΣΜΑ
    ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
    ΤΗΣ 10ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010
    ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
    Εμείς οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. που συμμετέχουμε στην απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην πλατεία Κλαυθμώνος
    Διαπιστώνουμε ότι
    Για μια ακόμη φορά στο όνομα των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας η Κυβέρνηση και η Ε.Ε. προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και της κοινωνίας, αφήνοντας στο απυρόβλητο αυτούς που πραγματικά φταίνε για την κρίση τις τράπεζες και τους οικονομικά ισχυρούς που αξιοποιούν την κρίση για να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους.
    Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης είναι άδικα και αντικοινωνικά και παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν στο εισόδημά μας στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε διέξοδο από την κρίση.
    Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και οι δημόσιες υπηρεσίες βρισκόμαστε πάλι στο στόχαστρο και εμφανιζόμαστε ως βασικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση της οικονομίας για τα ελλείμματα και το χρέος.
    Οι γνωστοί κύκλοι των εχόντων και κατεχόντων που πλούτισαν και πλουτίζουν σε βάρος του Δημοσίου, που έφτιαξαν τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες με την εκμετάλλευση του λαού και των ασφαλιστικών ταμείων και τα διάφορα παπαγαλάκια τους βρήκαν τον ένοχο και την Ιφιγένεια και θέλουν να μας θυσιάσουν για να εξευμενίσουν τις αγορές, να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες μας και να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα.
    Προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία ότι για την κρίση φταίνε τα 1300 € που παίρνουμε κατά μέσο όρο οι δημόσιοι υπάλληλοι ,οι μισθοί και οι συντάξεις μας αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες και δεν φταίνε τα δεκάδες δις της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Τα κέρδη των τραπεζιτών και των πολυεθνικών, τα προνόμια και η ασυδοσία των οικονομικά ισχυρών, οι πελατειακές σχέσεις, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τα διάφορα Βατοπέδια.
    Επιχειρούν να παγώσουν και να μειώσουν τις αποδοχές μας.
    Το εισόδημά μας για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης απειλείται, όχι μόνο με πάγωμα αλλά και με ονομαστική μείωση αποδοχών, που για κάποιους θα ξεπεράσει το 20%.
    - Η εισοδηματική πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί και για το 2010 αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Μετά το πάγωμα των αυξήσεων που είχαμε το 2009 παγώνουν οι αυξήσεις και για το 2010.
    - Μειώνεται το κονδύλι των επιδομάτων κατά 10% . Τα επιδόματα όμως, γενικά και ειδικά, όπως κι άλλες πρόσθετες αποδοχές αποτελούν το 50 % ή και 60% των συνολικών αποδοχών.
    - Η μείωση όμως του εισοδήματος για πολλές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων θα συνεχιστεί μέσα από την κατάργηση των αφορολόγητων ποσών και την ενιαία φορολογική κλίμακα
    - Την ίδια όμως στιγμή η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια μαστίζει την αγορά.
    Τα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης ρίχνουν τα βάρη πάλι στους μισθωτούς. Αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι και ιδιαίτερα οι φόροι στα καύσιμα. Καταργείται το αφορολόγητο των 12.000 € αφού συνδέεται με αποδείξεις και μειώνεται ακόμη περισσότερο το εισόδημά μας.
    Τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και πάλι στην κλίνη του Προκρούστη.
    Ο περίφημος κοινωνικός διάλογος που ξεκίνησε για το ασφαλιστικό στοχεύει στην αλλαγή του μοντέλου ασφάλισης που από κοινωνικό και αναδιανεμητικό θέλει να το μετατρέψει σε κεφαλαιοποιητικό και ατομικό. Με τον τρόπο αυτό το κράτος αλλά και οι εργοδότες προσπαθούν να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους για την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων.
   
    -Η κατάσταση στο Τ.Π.Δ.Υ. πάει από το κακό στο χειρότερο. Το έλλειμμα του Ταμείου ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση την κατάσταση του Ταμείου και χωρίς καμιά αύξηση των συνταξιοδοτήσεων το εφάπαξ θα χορηγείται πλέον με καθυστέρηση 3 και 4 χρόνων.
    -Ανάλογα προβλήματα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στο Μ.Τ.Π.Υ. και τα άλλα Ταμεία.
    -Η υγειονομική μας περίθαλψη υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο. Ο ΟΠΑΔ χρωστά αρκετά χρήματα σε φαρμακοποιούς και γιατρούς. Ήδη ο φαρμακευτικός σύλλογος Αττικής έχει ανακοινώσει την καταγγελία της σύμβασης με το δημόσιο από 1/2/2010.
    -Οι διαρροές για υλοποίηση της απόφασης του ΔΕΚ που καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και τη μετατρέπει σε επαγγελματική επιβαρύνοντας με αύξηση των ορίων ηλικίας τις γυναίκες αποτελούν νέα επίθεση.
    Ο περιορισμός της απασχόλησης στο Δημόσιο θα έχει δραματικές επιπτώσεις στις δημόσιες υπηρεσίες και τους εργαζόμενους.
    Η κυβέρνηση στα πλαίσια περιορισμού των δαπανών ανακοίνωσε τον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και ιδιαίτερα του μόνιμου προσωπικού. Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα οδηγεί σε απολύσεις δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους με πρόσχημα την αξιοκρατία στις προσλήψεις, αλλά και στη διατήρηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
    Ο περιορισμός της απασχόλησης στο Δημόσιο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου, στην εντατικοποίηση και τη διάλυση των ασφαλιστικών μας ταμείων.
    Ανάλογα προβλήματα θα δημιουργηθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις και τον περιορισμό των δαπανών λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες και τους εργαζόμενους.
    Τα μέτρα που προωθούνται παρά το γεγονός ότι υποβαθμίζουν το βιοτικό μας επίπεδο δεν πρόκειται να δώσουν λύση στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα η ύφεση, οι κοινωνικές ανισότητες ,η ανεργία και η φτώχεια θα ενταθούν.
    Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο απαντάμε με ενότητα και αγώνα σ’ αυτές τις επιλογές.
    Διεκδικούμε
    § Άμεση κρατική επιχορήγηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
    § Πραγματικές αυξήσεις, ανατροπή της πολιτικής λιτότητας, των περικοπών και της μόνιμης μείωσης των μισθών και των συντάξεων.
    § Νέο μισθολόγιο με ενσωμάτωση των επιδομάτων.
    § Δίκαιο φορολογικό σύστημα - κοινωνική δικαιοσύνη.
    § Κατοχύρωση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο. - Μη εφαρμογή της απόφασης του ΔΕΚ για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών.
    § Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
    § Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Ενιαία μόνιμη εργασία στο Δημόσιο. Κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών.
   
    Δηλώνουμε
    Ότι δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση.
    Να την πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.
    Οι τράπεζες, οι πολυεθνικές, αυτοί που φοροδιαφεύγουν και αισχροκερδούν.
    Αξιώνουμε
    Από την Κυβέρνηση και την Ε.Ε. να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτική που υποτάσσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία στα συμφέροντα των κερδοσκόπων και της αγοράς.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ
    να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας.-