Για πρώτη φορά στα χρονικά και στο όνομα δήθεν της οικονομικής κρίσης, προωθείται μείωση των ονομαστικών αποδοχών για εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους
Την προαποφασισμένη και συμφωνημένη με τα επιτελεία της ΕΕ και της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας κατακρεούργηση των εισοδημάτων εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ανακοίνωσε χτες και επίσημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κλιμακώνοντας την απροκάλυπτη επίθεση σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων συνολικά.
Επιδεικνύοντας την πλήρη περιφρόνησή της στις καθημερινές λαϊκές ανάγκες και εντείνοντας ακόμα περισσότερο την επιθετικότητά της για την προώθηση των αναγκαίων για το κεφάλαιο αναδιαρθρώσεων, η κυβέρνηση Παπανδρέου, μετά από την πολύμηνη τακτική τρομοκράτησης των εργαζομένων και στο όνομα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, προέκρινε τα πλέον ακραία σενάρια που είχε στο συρτάρι της, για όλα τα θέματα. Και στο Ασφαλιστικό με την οριστική πλέον κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα των συντάξεων, και στην εισοδηματική πολιτική με την υιοθέτηση της πολιτικής μείωσης όλων των μισθών στο δημόσιο, και στη φορολογική πολιτική με την κατάργηση ουσιαστικά του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε αργά χτες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, η εισοδηματική πολιτική για το 2010 προβλέπει:
- «Παγώνουν» όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.
- «Παγώνει» η προβλεπόμενη τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε όλα τα επιδόματα.
- Μειώνονται κατά 10% όλα τα επιδόματα που είναι ενσωματωμένα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, εκτός από το οικογενειακό επίδομα και το κίνητρο απόδοσης.
- Μειώνεται το κονδύλι για υπερωρίες κατά 30%.
- Καταργείται η αμοιβή/αποζημίωση για τους δημοσίους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε Ομάδες/Επιτροπές Εργασίας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, η μείωση των αποδοχών για τους εργαζόμενους θα φτάσει μέχρι τα 345 ευρώ το μήνα, ωστόσο, όπως εκτιμάται, το εύρος των απωλειών για τα λαϊκά εισοδήματα των εργαζομένων θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού οι εργαζόμενοι θα υποστούν μεγάλες απώλειες και από τις αλλαγές αφενός στην έμμεση φορολογία, αφετέρου από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και την κατάργηση ουσιαστικά του αφορολόγητου ορίου.
Με τις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι προσλήψεις για το δημόσιο «παγώνουν» για το 2010, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει ο κανόνας για μία πρόσληψη σε κάθε 5 αποχωρήσεις. Παράλληλα, συστήνεται μία «Επιτροπή Μισθών» για τη διαμόρφωση του Ενιαίου Μισθολογίου του Δημοσίου Τομέα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά η δημιουργία μιας Ενιαίας Βάσης Δεδομένων για όλους τους μισθούς και η θεσμοθέτηση μιας Ενιαίας Αρχής Πληρωμής όλων των μισθών του δημοσίου από το υπουργείο Οικονομικών.
Η νέα φορολογική κλίμακα
Με το νέο τρόπο υπολογισμού της φορολογίας φυσικών προσώπων, η κυβέρνηση καταργεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και στην ουσία καθιερώνει αφορολόγητο της τάξης των 6.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, «το μέρος του αφορολογήτου που απαιτείται να καλυφθεί με αποδείξεις ισούται με το 30% του συνολικού εισοδήματος για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και 10% για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ. Για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου προσμετράται το 100% της αξίας των αποδείξεων που θα υποβληθούν. Εάν οι αποδείξεις που θα υποβληθούν δεν καλύπτουν το αφορολόγητο όριο η διαφορά έως τα 12.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 10%. Για ποσά αποδείξεων μεγαλύτερα του πιο πάνω ορίου και για αξία αποδείξεων έως 15.000 ευρώ ατομικού εισοδήματος (30.000 οικογενειακού) εκπίπτει φόρος ίσος με το 10% της επιπλέον του αφορολογήτου αξίας».
Είναι ολοφάνερο ότι πολλά λαϊκά νοικοκυριά και συνταξιούχοι δε θα μπορέσουν να καλύψουν το όριο αυτό των αποδείξεων και άρα θα κληθούν να επιβαρυνθούν με πρόσθετη φορολογία της τάξης του 10%!
Κατά τ'' άλλα η νέα φορολογική κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:
- Για εισοδήματα 12-16 χιλιάδες ευρώ, φορολογικός συντελεστής 18%
- Για εισοδήματα 16-22 χιλιάδες ευρώ, φορολογικός συντελεστής 24%
- Για εισοδήματα 22-26 χιλιάδες ευρώ, φορολογικός συντελεστής 26%
- Για εισοδήματα 26-32 χιλιάδες ευρώ, φορολογικός συντελεστής 32%
- Για εισοδήματα 32-40 χιλιάδες ευρώ, φορολογικός συντελεστής 36%
- Για εισοδήματα 40-60 χιλιάδες ευρώ, φορολογικός συντελεστής 38%
- Για εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 40%
Μαζί με τις ρυθμίσεις που προβλέπουν τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων στην ενιαία φορολογική κλίμακα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποχρεωτική τοποθέτηση ταμειακών μηχανών σε όλα τα σημεία εμπορικών και άλλων οικονομικών συναλλαγών, υποστήριξε ότι θα αυξήσει τη φορολογία στις εξωχώριες επιχειρήσεις, ενώ παρέσχε ασυλία από το «πόθεν έσχες» για καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό, αν οι κάτοχοί τους τις μεταφέρουν στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά στην επιβολή του φόρου για τη λεγόμενη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται φόρος για περιουσιακά στοιχεία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, με συντελεστές που φτάνουν το 1% για ακίνητα αξίας πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
10/02/2010 (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)