Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

ΕΘΝΟΣ : Στην εντατική το πόθεν έσχες

Δεν θα καλύψουμε όσους παρανομούν, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δ. Βαρνάβας. Ζητεί να αλλάξει το ισχύον καθεστώς με το οποίο γιατροί και διοικητικοί υποχρεώνονται να δηλώσουν την περιουσία τους μόνο αν έχει επέλθει μεταβολή

Εξαιρετικά «χαλαρό» είναι, όπως αποδεικνύεται, το καθεστώς υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» από νοσοκομειακούς γιατρούς και εργαζόμενους στο ΕΣΥ.

Με βάση το ισχύον πλαίσιο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται εφόσον υπάρξει μεταβολή περιουσιακών στοιχείων. Γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με προμήθειες δεν είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν δήλωση σε ετήσια βάση και ο έλεγχος είναι υποτυπώδης.

Στην εντατική το πόθεν έσχες

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχει ζητήσει την άμεση θεσμοθέτηση του «πόθεν έσχες» για όλους τους γιατρούς και τους υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Το αίτημα δεν έχει γίνει αποδεκτό, παρά τον ορυμαγδό των καταγγελιών και τις αποκαλύψεις για τη διαφθορά στον χώρο της Υγείας.

«Το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας προβληματίζεται για την ιδιαίτερα νωθρή αντίδραση των συναρμόδιων υπουργείων και στο αίτημα που έχουμε υποβάλει» αναφέρει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας.

«Δεν θέλουμε μισόλογα -σημειώνει- και δεν είμαστε διατεθειμένοι να καλύπτουμε όσους παρανομούν. Είναι απαράδεκτο για το ΕΣΥ και τον κλάδο των γιατρών να επικρέμαται η απειλή της συλλογικής ευθύνης επί δικαίους και αδίκους».

Το ισχύον καθεστώς αφήνει στη διακριτική ευχέρεια γιατρών και υπαλλήλων να υποβάλλουν αίτηση: «Εχουμε ενημερώσει για την εκκρεμότητα το ΣΔΟΕ, ενώ θέσαμε το θέμα και στην υπουργό Υγείας κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε». «Κατά την προσωπική μου άποψη -τονίζει- δεν αρκεί μόνο η τακτική υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες», αλλά και η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που δεν θα δηλώνονται».

Πρόταση
Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, η ΟΕΝΓΕ εκπροσωπεί αποκλειστικά και μόνο γιατρούς που εργάζονται ανιδιοτελώς και ζουν με αξιοπρέπεια από τον μισθό τους και όχι αυτούς που εκμεταλλεύονται το ΕΣΥ και τον ασθενή για προσωπικό όφελος. Στο πλαίσιο αυτό απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων που αφορούν σε διαπλοκή και δωροδοκία νοσοκομειακών γιατρών από εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού.

Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς η Ομοσπονδία των γιατρών προτείνει δημόσιο φορέα προμήθειας - αποθήκευσης και διανομής φαρμάκου και υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία. Ζητεί να συγκροτηθούν σε κάθε νοσοκομείο επιτροπές φαρμάκου - υγειονομικού υλικού και να γίνει δημόσια χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των γιατρών, ώστε να σταματήσει η διά βίου εξάρτηση από τις φαρμακευτικές και άλλες εταιρείες εξοπλισμού.

Προμήθειες
Στο «δόκανο» της Κομισιόν

Στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται οι προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων στα ελληνικά νοσοκομεία. Η χώρα μας είχε δεχθεί το 2006 καταγγελία και τον Μάρτιο του 2009 είχε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας, έπειτα από την καταδικαστική απόφαση, η Κομισιόν είχε θέσει προθεσμία ενός μήνα για συμμόρφωση.

Οι εξηγήσεις που είχαν δοθεί τότε κρίθηκαν ανεπαρκείς και τον περασμένο Νοέμβριο ακολούθησε προειδοποιητική επιστολή. Απαντώντας στην επιστολή η σημερινή πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε για σύσταση μητρώου ιατροτεχνολογικών προϊόντων και η σχετική απόφαση υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο.

Επιπλέον, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας απέστειλε εγκύκλιο προς όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με την οποία λαμβάνουν σαφείς οδηγίες για τη διενέργεια των διαγωνισμών στο πλαίσιο του προγράμματος προμηθειών για το 2010. Ανάλογη προειδοποίηση είχε δεχθεί πέρυσι η Ελλάδα και για τη διενέργεια διαγωνισμού για διαχείριση ιατρικών αποβλήτων, χωρίς να προηγηθεί δημοσίευση της προκήρυξης. Ο διαγωνισμός αυτός πρόκειται και τυπικά να ακυρωθεί.

Δημήτρης Καραγιώργος
dkarag@pegasus.gr

ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

TVXS : Τα μέτρα λιτότητας βλάπτουν σοβαρά την υγεία


Βρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι περικοπές δημοσίων δαπανών για την μείωση δημοσιονομικών ελλειμμάτων έχουν επιπτώσεις στην υγεία, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν μέχρι και ζωές πολιτών.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό τον κοινωνιολόγο Ντέηβιντ Στάκλερ, παρουσίασαν σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», στην οποία αναφέρουν ότι τα επίπεδα κοινωνικών παροχών (δαπανών) σχετίζονται στενά με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ιδίως από ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια και ο αλκοολισμός.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που μελέτησε η ομάδα του Στάκλερ, για 15ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των ετών 1980 – 2005 δείχνουν ότι όταν οι δημόσιες κοινωνικές παροχές (δαπάνες) ήταν υψηλές, οι θάνατοι μειώνονταν, ενώ όταν οι δαπάνες περικόπτονταν, οι θάνατοι αυξάνονταν σημαντικά.

Η έρευνα υπολόγισε ότι, κατά προσέγγιση, για κάθε 80 ευρώ ανά άτομο που περικόπτονται από τις κοινωνικές δαπάνες του κράτους, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον αλκοολισμό, αυξάνονται κατά 2,8% και οι θάνατοι από καρδιά κατά 1,2% περίπου.

«Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι απλοί άνθρωποι μπορεί να πληρώσουν το τελικό τίμημα για τις περικοπές του προϋπολογισμού, φθάνοντας ακόμα και στο σημείο να χάσουν τη ζωή τους», δήλωσε ο Στάκλερ.

Οι θάνατοι από καρδιά είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ενώ οι ασθένειες λόγω αλκοολισμού ιεραρχούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην όγδοη θέση στον κατάλογο με τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου διεθνώς.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι στις ανεπτυγμένες χώρες τα προβλήματα υγείας, τόσο λόγω καρδιάς όσο και λόγω αλκοολισμού, είναι πιο διαδεδομένα μεταξύ των φτωχότερων ανθρώπων.

Πηγή : http://tvxs.gr