Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Η Ναυαρχίδα του ΕΣΥ πνίγηκε στα ράντζα

Γίναμε πρωτοσέλιδο και δισέλιδο αφιέρωμα με τα χάλια μας !
 Λολοχριστίνα μπορείς να είσαι πλέον υπερήφανη για την διάλυση του νοσοκομείου. Αλλωστε και ο πολιτικός σου προϊστάμενος καταστρέφει ότι ακουμπά με περισσό θράσος και ταυτόχρονα με τη θλίψη που αρμόζει στην περίσταση.
Το προσωπικό που έταξες άφαντο και τα υλικά οράματα παραμένουν. Τους  επιθεωρητές με τους οποίους απειλείτε  στείλτε τους να κάνουν έλεγχο και θα πέσει μεγάλο γέλιο.
Πέρνα και καμιά βολτίτσα στα τμήματα να σε " αποθεώσουν" οι υπήκοοί σου απο τις "επικουρικές κλίνες"

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αδειάζουν τον Λοβέρδο για τις προμήθειες

19/04/2011 (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Αντικρούουν τα περί απευθείας αναθέσεων οι διοικητές των νοσοκομείων «Αττικόν» και «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, απαντώντας στον υπουργό Υγείας και όσα δήλωσε για τις προμήθειες την περασμένη Παρασκευή.

Εμείς πράττουμε τα νόμιμα, λένε και οι δύο διοικητές Με έγγραφά τους οι διοικήσεις των νοσοκομείων παραθέτουν στοιχεία για τις καθ'' όλα νόμιμες πρακτικές που ακολουθούν είτε στη διενέργεια διαγωνισμών ή στη δημόσια διαπραγμάτευση που έχει προτείνει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας μέχρις οριστικοποίησης των διαγωνισμών που εκείνη έχει αναλάβει. Καλούν μάλιστα τον υπουργό να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας διενεργεί επτά διαγωνισμούς για ακριβά υλικά, με στόχο τη μείωση του κόστους. Το φθινόπωρο του 2010 η επιτροπή γνωστοποίησε στις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι αναλαμβάνει το έργο αυτό και ότι θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011. Αυτό δεν έγινε και έδωσε παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών. Εν τω μεταξύ είχε εξουσιοδοτήσει τις διοικήσεις να προμηθεύονται τα υλικά μέσω της δημόσιας διαπραγμάτευσης και πάντα με γνώμονα τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Υγείας. Οι συμβάσεις δε με τις εταιρείες που επιλέγονται από τη διαδικασία της δημόσιας διαπραγμάτευσης περιέχουν ρητώς τον όρο, πάλι σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΠΥ, ότι με το που ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία της επιτροπής σταματά αυτόματα η προμήθεια των ειδών από τις εταιρείες αυτές.

«Δεν νοείται να έχεις προσφορές από τον Οκτώβριο, να μην τις ανοίγεις και να κάνεις απευθείας αναθέσεις ορθοπεδικών υλικών», έλεγε για τέσσερα νοσοκομεία, «Αττικόν», Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων και Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας, την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας στη σύσκεψη που είχε με τους διοικητές υγειονομικών περιφερειών και τους διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

«Ουδεμία προσφορά παραμένει "σφραγισμένη"», απαντά με έγγραφό της η διοίκηση του «Αττικόν». «Στόχος μου και στόχος των συνεργατών μου είναι η ολοκλήρωση κάθε διαγωνιστικής διαδικασίας για την οποία φορέας διενέργειας έχει οριστεί το νοσοκομείο», λέει στην «Ε» ο διοικητής τού «Αττικόν» Ηλίας Λαμπίρης. Στο έγγραφό του παρέχει αναλυτικά στοιχεία για τους τρεις διαγωνισμούς, και το έτος 2010, που σχετίζονται με την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών. Ζητά δε «να αποκατασταθεί η πραγματικότητα για την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών από το νοσοκομείο (...) δεδομένου ότι όσα ειπώθηκαν την Παρασκευή θίγουν τη διοίκηση του νοσοκομείου και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση».

Με ανάλογο έγγραφο η διοίκηση του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων αναφέρει ότι το νοσοκομείο «δεν προκηρύσσει τους διαγωνισμούς "αναλώσιμου ορθοπεδικού υλικού" και "υλικών οστεοσύνθεσης", καθώς ο αντίστοιχος διαγωνισμός διενεργήθηκε ενιαία από την ΕΠΥ για όλα τα νοσοκομεία της χώρας και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί». Τα είδη αυτά τα προμηθεύεται ύστερα από διαδικασία «δημόσιας διαπραγμάτευσης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα» του νοσοκομείου «όπως ορίζει εγκύκλιος της ΕΠΥ». «Οι πρακτικές του νοσοκομείου είναι νόμιμες», είπε στην «Ε» ο διοικητής του νοσοκομείου Θωμάς Μεσσήνης, ο οποίος στο έγγραφό του ζητά να αποκατασταθεί η τρωθείσα υπόληψη της διοίκησης του νοσοκομείου. *

ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΥΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

(Κάθε ομοιότητα με παλαιότερες δηλώσεις είναι τυχαία και συμπτωματική)
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την κωμική εκπομπή-  ένθετο στις ειδήσεις της νέας ΥΕΝΕΔ  «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» από το διοικητή της  1ης ΥΠΕ κύριο κύριο Μουσιώνη.  Ο εν λόγω αξιωματούχος    εφόρμησε σήμερα το μεσημέρι σε Ευαγγελισμό και ΚΑΤ   ως απάντηση σε δημοσιεύματα-μυθεύματα περί τραγικών ελλείψεων υλικών και κινδύνου για τη λειτουργία και τις ζωές των ασθενών.
Λειτουργώντας ως άλλος Άγιος Φανούριος    ο κος Μουσιώνης μέσα σε λίγα λεπτά ανακάλυψε πακτωλό υλικών,  αόρατων προφανώς μέχρι την έλευσή του,   εξαπολύοντας μύδρους περί υπερβολών και παραπληροφόρησης    και αξιώνοντας ανάκληση των σχετικών δημοσιευμάτων.  Το ρεπορτάζ κόσμησαν υπέροχες εικόνες σοσιαλιστικού ρεαλισμού με την ευειδή ρεπόρτερ να επιδεικνύει 4 (αριθμός τέσσερις)  κούτες χρώματος καφέ με σύριγγες(;)  , που όπως αφέθηκε να εννοηθεί θα καλύψουν τις ανάγκες ως την έξοδο από το Μνημόνιο, πολλαπλασιαζόμενες   με επισκέψεις του κυρίου Μουσιώνη.
Ταυτόχρονα ενημέρωσε ότι    η κυβέρνηση πέτυχε τον άθλο να λειτουργεί (τουλάχιστον για σήμερα…)  το ΚΑΤ ,  καθώς πραγματοποιήθηκαν πάνω από 20  χειρουργεία,  και επομένως η κοινωνία πρέπει να είναι ευγνώμων και να κλίνει ευλαβικά το γόνυ στους ευεργέτες  της κύριους Μουσιώνη και Λοβέρδο.
Το ρεπορτάζ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι υλικά όπως γάζες και οινόπνευμα φυλάσσονται στα επτασφράγιστα    γραφεία των ιατρών,  μαζί φυσικά με υλικά βουντού που χρησιμοποιούνται εναντίον της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Ο    λογιστής με την ατσάλινη θέληση και μεγάλος    αναμορφωτής της υγείας    κος Λοβέρδος τόνισε με τη σειρά του ότι οποιαδήποτε καταγγελία για έλλειψη υλικού θα διερευνάται άμεσα υπ’  ευθύνη του κυρίου Σαμπατακάκη.  Αυτό που δε διευκρίνισε είναι αν η καταγγελία θα έχει ως στόχο την κάλυψη των ελλείψεων ή τη διαπόμπευση και τη δίωξη του καταγγέλλοντος, όπως πολύ διδακτικά ανάφερε το αμέσως επόμενο ρεπορτάζ που μας ενημέρωσε για εισαγγελική δίωξη σχετική με τις καταγγελίες περί
αδυναμίας του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα να εφημερεύσει. Υπενθυμίζουμε ότι εκεί ο κος Μουσιώνης είχε πραγματοποιήσει το πρώτο του θαύμα εξ΄αποκαλύψεως  (υλικά και 37 άδειες κλίνες) .
Συμπεράσματα: 1) Ζούμε εδώ και καιρό το 1984 με την κυβέρνηση να προσπαθεί να μας πείσει
ότι λεφτά υπάρχουν  ,υλικά στα νοσοκομεία υπάρχουν και ότι οι ελέφαντες πετάνε.
2) Ο κος Μουσιώνης και διάφοροι άλλοι παρατρεχάμενοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι γνωρίζουν καλύτερα την κατάσταση και τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία από τους εργαζόμενους που δίνουν όλο το 24ωρο τη μάχη δίπλα στον ασθενή.
3) Η κυβέρνηση εκτός από παράκρουση ψευδολογίας προχωρεί και σε ωμή απειλή διαπόμπευσης και δίωξης όσους τολμούν όχι να την κριτικάρουν ,  απλά να ενημερώσουν λακωνικά την κοινή γνώμη για την πραγματικότητα.
Υ.Γ.  Παρακαλούμε να δημοσιοποιηθεί    το τηλέφωνο του πασπαρτού κυρίου
Σαμπατακάκη ούτως ώστε να επικοινωνούν απευθείας μαζί του οι ασθενείς και
να καλύπτονται άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή οι όποιες ελλείψεις
εφευρίσκουν κατά την κυβέρνηση      οι αδίστακτοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
για να υπονομεύσουν το τεράστιο έργο της κυβέρνησης.
Για την αντιγραφή
Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών  18-4-11

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ- Σε απόγνωση για τα υλικά


19/04/2011
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Την ώρα που ο παρά τω υπουργώ Υγείας έμπαινε με τις κάμερες στον Ευαγγελισμό για να βρει τα χαμένα υλικά, ένας 73χρονος του φώναξε: «Μπράβο που ήρθατε. Να δείτε τι έχουν γιατί μας ζητούν να φέρουμε γάζες από το σπίτι».
Το χθεσινό επικοινωνιακό ρεσιτάλ του διοικητή της πρώτης υγειονομικής περιφέρειας Αρη Μουσιώνη που με αφορμή δημοσίευμα της «Ε» για στέγνωμα από αναλώσιμα σε ΚΑΤ και Ευαγγελισμό έκανε έφοδο στα δύο νοσοκομεία με «εννιά κάμερες», όπως χαρακτηριστικά είπε στην «Ε», δεν εμφάνισε υλικά. Η πραγματικότητα των νοσοκομείων δεν άλλαξε.
Στο ΚΑΤ, ένα αμιγώς χειρουργικό νοσοκομείο, η κατεπείγουσα ανακοίνωση της περασμένης Πέμπτης της διοίκησης προς όλα τα χειρουργικά τμήματα λέει ξεκάθαρα: «Σας ενημερώνουμε ότι το νοσοκομείο αντιμετωπίζει έλλειψη βασικών αναλώσιμων υλικών για την ασφαλή διεκπεραίωση των χειρουργείων... στις λίστες των χειρουργείων να προγραμματισθούν ΜΟΝΟ κατάγματα και οξέα περιστατικά... η διοίκηση αποφασίζει την αναστολή εισαγωγών προγραμματισμένων χειρουργικών περιστατικών...».
«Οι ασθενείς που ζουν στο πετσί τους την πενία των υλικών -πονάνε περισσότερο στις αλλαγές- αναγκάζονται να αγοράσουν υλικά από τα φαρμακεία της περιοχής. Ασφαλισμένοι που πληρώνουν από την τσέπη τους υλικά που δεν αναγράφονται σε κανένα συνταγολόγιο. Οσοι μπορούνε το κάνουν, οι άλλοι τι θα κάνουν;», λέει στην «Ε» η Ευγενία Ηλιοπούλου, διευθύντρια της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του ΚΑΤ.
«Κάνουμε τη δουλειά μας υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες», λέει στην «Ε» ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουσιουλέγκας. «Πρώτη φορά στα 15 χρόνια μου στον Ευαγγελισμό δεν έχουμε αναλώσιμα, τα πιο απλά υλικά για να κάνουμε τη δουλειά μας».
ΚΑΤ

Ράμματα για κλάματα

Δέλτα δέσμη σήμερα στο ΚΑΤ. Η εφημερία είναι δύσκολη, αφού συγκεντρώνει όλα τα περιστατικά του λεκανοπεδίου, και τα δεδομένα είναι απελπιστικά. Γιατροί και νοσηλευτές τρέχουν γεμάτοι άγχος, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο φόρτο εργασίας.
Η εικόνα τις ημέρες εφημερίας στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας είναι τραγική, καθώς συρρέουν σε αυτά ασθενείς και τραυματίες με τους συγγενείς τους από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η εφημερία μας είναι φτωχή και δεν έχουμε με τι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.
Δεν υπάρχουν γάντια νούμερο 6, 6½, 7, 7½. Δεν σου μένει παρά να πάρεις γάντια νούμερο 8 και να κολυμπάς μέσα τους ή να μην πάρεις καθόλου γάντια βάζοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία σου όσο και την υγεία του ασθενούς. Ράμματα υπάρχουν μόνο 2, 3 και 6 μηδέν. Για όλους τους τραυματισμένους της εφημερίας. Ανεξάρτητα από την εντόπιση των τραυμάτων. Περνάμε δύσκολες ημέρες λόγω οικονομικής κρίσης. Επιβλήθηκαν περιορισμοί στη χρήση υλικών λόγω καθυστέρησης ή μη πληρωμών στις φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες ιατρικών υλικών.
Με ποια όρεξη να βγάλεις το 24ωρο της εφημερίας; Πώς να συγκεντρωθείς στα προβλήματα ενός ασθενούς όταν δεν έχεις τα εφόδια να τον εξετάσεις, και να τον θεραπεύσεις; Πολλοί λένε για όργιο σπατάλης στο Δημόσιο. Τα δημόσια νοσοκομεία είναι τα νοσοκομεία τα οποία αντιμετωπίζουν τους πολίτες αυτής της χώρας όταν αρρωσταίνουν. Για ποια σπατάλη μιλάνε, όταν δεν έχουμε γάντια μιας χρήσης και ούτε αποστειρωμένα γάντια; Για ποια σπατάλη μιλάνε, όταν δεν έχεις ελαστικούς επιδέσμους και παραφινούχες γάζες; Ποιο κοινωνικό πρόσωπο δείχνει η πράσινη ανάπτυξη όταν στερεί από τα νοσοκομεία τα ουσιαστικά, για τη λειτουργία και την εφημερία τους, υλικά;
Παρακαλώ θερμά να επισκεφτούνε οι πολιτικοί τα νοσοκομεία που εφημερεύουν κάθε μέρα, όπως το ΚΑΤ. Να ζήσουνε, από κοντά, την πενία και την ανεπάρκεια σε υλικά. Να υποστούν τη μιζέρια και την κατάντια του ΕΣΥ! Ενώ πρέπει στα τραύματα στο πρόσωπο να χρησιμοποιείς 4 και 5 μηδέν και στο χέρι και το θώρακα χρησιμοποιείς 3 και 4 μηδέν, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Θα ήθελε κάποιος από τους κυβερνώντες να ραφτεί με 2 μηδέν στο πρόσωπό του; Να του μείνει αξέχαστη η εμπειρία; Βλέποντας τα σημάδια που θα του μείνουν και που θα αντικρίζει κάθε μέρα στον καθρέφτη, να θυμηθεί τις περικοπές που επέβαλε στη δημόσια υγεία.
Ναι! Η χώρα μας περνάει μια βαθιά οικονομική κρίση και αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε ως χώρα και ως κράτος στην αποπληρωμή των χρεών μας. Το ΔΝΤ επιμένει για καινούργια ασφυκτικά μέτρα. Το υπουργείο Υγείας πιέζει για τη μείωση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, αλλά με ποιο κόστος για την υγεία του λαού θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα; Γιατροί και νοσηλευτές ανησυχούμε για τις εξελίξεις εξωτερικεύοντας την κραυγή αγωνίας για το τι θα γίνει στο χώρο της Υγείας. Να γίνουν περικοπές των δαπανών, αλλά όχι για τα αυτονόητα. Δεν μπορείς να στερηθείς τα γάντια που χρησιμοποιείς, όταν αγγίζεις και εξετάζεις έναν ασθενή. Αποστειρωμένα γάντια όταν τον χειρουργείς. Η Ελλάδα παραμένει μια ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ούτε στην Αφρική δεν αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες!
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, διευθύντρια κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής, ΚΑΤ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Δουλεύουν με πατέντες!

«Το τμήμα μου 15 χρόνια τώρα είχε πάντα σε επάρκεια σύριγγες, φιάλες παροχέτευσης, καθετήρες, γάντια κ.ο.κ. Είναι υλικά που οφείλει να έχει πάντοτε ένα τμήμα. Τώρα δεν τα έχει. Εχουν γίνει δυσεύρετα.
Δεν είναι δυνατόν να ψάχνεις κάθε φορά όλο το νοσοκομείο για να βρεις να κάνεις τη δουλειά σου. Υπάρχει μια λάθος κατάσταση που δημιουργεί δυσλειτουργία στο νοσοκομείο», λέει στην «Ε» ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» Γιώργος Μπουσιουλέγκας.
Περιγράφει μια εικόνα κωμικοτραγική: Γιατροί και νοσηλευτές να διασχίζουν τους διαδρόμους του 10ώροφου νοσοκομείου για να βρουν το υλικό που θα τους λύσει τα χέρια. Από την άλλη, ουρές ασθενών περιμένουν να τους φροντίσουν.
«Χρειάζομαι, για παράδειγμα, μια σύριγγα 2,5 ml για μια εξέταση φυματίωσης. Μια σύριγγα λεπτή για να πάρω αέρια αίματος. Βρίσκω στο τμήμα μου 20άρες και 10άρες. Καλώ σε άλλα τμήματα να βρω τη σύριγγα. Αλλες φορές βρίσκω, άλλες όχι. Κι επειδή το κακό έχει παραγίνει, κάνω πατέντες, εφευρίσκω τρόπους όπως και όλοι οι συνάδελφοί μου προκειμένου να μη χαθεί όλη η μέρα στους διαδρόμους και αν καταφέρω να βρω αυτό που ζητώ», προσθέτει.
«Υπάρχουν ιατρικές συσκευές καθημερινής χρήσης στις οποίες αναγκαζόμαστε να κάνουμε προσαρμογές. Βρίσκουμε μια φιάλη παρακέντησης από εδώ, έναν καθετήρα από εκεί και πρέπει ενώ δεν είναι ζευγάρι να τα συνδέσουμε να κουμπώσει το ένα στο άλλο. Αναγκαζόμαστε να βρούμε έναν τρόπο να εφαρμόσουν για να εξυπηρετηθεί ο ασθενής και να προχωρήσουμε στον επόμενο. Είναι χρονοβόρες διαδικασίες όμως, που όταν έχεις αρρώστους να δεις σε εμποδίζουν να ασχοληθείς με το αντικείμενό σου».
ΣΑΜΠΟΤΑΖ !!! ειπε ο μ@κ@κ@ς και πήγε ήσυχος για ...υπνο