Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Αγωνιστική απάντηση για το ασφαλιστικό

18/11/2009

Το ασφαλιστικό έχει εμπλακεί πάλι σε μια προσχηματική διαδικασία όπου διασταυρώνεται η επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα με νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα με τη μεθόδευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καλύψει τα οικονομικά ελλείμματα σε βάρος του κοινωνικού ελλείμματος.

Η στάση της κυβέρνησης είναι υποκριτική. Άλλα έλεγε προεκλογικά (κατάργηση διατάξεων Ν.Πετραλιά) και άλλα ετοιμάζει τώρα. Ο διάλογος που ετοιμάζουν είναι μια προσχηματική διαδικασία για να εξαπατήσουν τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας ένα κλίμα υστερίας για τα ελλείμματα. Χρόνια τώρα κάθε φορά που ανακινείται ζήτημα ασφαλιστικού, οι εργαζόμενοι έβγαιναν πάντα ζημιωμένοι, κόβοντας κομμάτι – κομμάτι τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Να θυμηθούμε κάθε φορά με τις διαδοχικές επεμβάσεις υποτίθεται ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλυναν το ασφαλιστικό (Νόμος Ρέππα: λύση για τα επόμενα τριάντα χρόνια) και κάθε φορά βλέπουμε το «πάλι απ’την αρχή».

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ οφείλουν πρώτα από όλα να δημιουργήσουν τους όρους μιας μεγάλης κινητοποίησης των εργαζομένων. Καμιά αναμονή, καμιά αναστολή δεν μπορεί να υπάρξει. Πρέπει να αποφασιστεί ένα σαφές πλαίσιο διεκδικήσεων με την κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων των νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την ενίσχυση της χρηματοδότησης του συστήματος με σταδιακή καταβολή των καταληστευθέντων πόρων, την άμεση κατάργηση της εισφοροδιαφυγής, την καθιέρωση της τριμερούς χρηματοδότησης, την εξεύρεση νέων πόρων μέσα από τα κέρδη και την περιουσία των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του ασφαλιστικού δικαιώματος και των συντάξεων.

Αυτό επείγει σήμερα. Η δημιουργία ενός ισχυρού, ενωτικού διεκδικητικού κινήματος για την υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ενας γνωστός απο τα...παλιά

17/11/2009 (ΑΠΕ)
Ορίσθηκε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Υγείας

Νέος Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Υγείας ορίσθηκε ο Πολύζος Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΠΟΛΥΖΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι 48 ετών. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει επίσης σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα στο χώρο της Διοίκησης και των Οικονομικών της Υγείας.

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος στο Α.ΤΕΙ Καλαμάτας, όπου υπηρέτησε και ως Αν. Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας – Πρόνοιας. Εργάσθηκε επίσης ως εντεταλμένος Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Διοίκηση Επιχειρήσεων), ως Επιστημονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Αθηνών, καθώς και ως Ειδικός Ερευνητής – Σύμβουλος της Τράπεζας Ελλάδος.

Έχει υπηρετήσει ως Αντιπρόεδρος του Γ ΠεΣΥΠ και ανώτατο στέλεχος Δημόσιων και Ιδιωτικών Νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», Γενικός Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και Γενικός Διευθυντής στη Κλινική «Υγείας Μέλαθρον» της Εθνικής Τράπεζας.

Συμμετείχε επίσης στη διαμόρφωση εργαλείων προγραμματισμού και πολιτικών υγείας ως Σύμβουλος Διεθνών Οργανισμών (ΠΟΥ, ΕΕ, κ.ά.).

Συμφωνία - πλαίσιο για πρόληψη τραυματισμών στα νοσοκομεία

17/11/2009
(ΕΞΠΡΕΣ)

MIA νέα οδηγία για την προστασία ασθενών και εργαζομένων σε νοσοκομεία ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Eνωση, με την οποία θα δώσει νομική ισχύ στη συμφωνία - πλαίσιο «για την πρόληψη των τραυματισμών που προκαλούνται από αιχμηρά αντικείμενα στον νοσοκομειακό και τον υγειονομικό τομέα».

Επισημαίνεται, πως οι τραυματισμοί που προκαλούνται από βελόνες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα αποτελούν τον πλέον συνηθισμένο και σοβαρό κίνδυνο για το υγειονομικό προσωπικό στην Ευρώπη και έχουν υψηλό κόστος για τα συστήματα υγείας και την κοινωνία γενικότερα. Εκτιμάται, πως ο αριθμός των τραυματισμών που προκαλούνται από βελόνες στην Ευρώπη είναι σε ετήσια βάση 1.200.000.

Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν στις 17 Ιουλίου 2009 η Ευρωπαϊκή Eνωση Εργοδοτών του Νοσοκομειακού και Υγειονομικού Τομέα (HOSPEEΜ ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU),Eυρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι του νοσοκομειακού και υγειονομικοί τομέα.

Τα δύο αυτά όργανα αναγνωρίστηκαν από την Επιτροπή το 2006 ως ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι για τον νοσοκομειακό και υγειονομικό τομέα, σύμφωνα με το άρθρο 138 της συνθήκης ΕΚ, που αναφέρεται στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους Ευρωπαίους εταίρους, και προβλέπει την υποχρέωση της Επιτροπής να διαβουλεύεται μαζί τους, πριν υποβάλει προτάσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Είναι γεγονός, επισημαίνεται στο σχέδιο οδηγίας, ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στον τομέα της υγείας (νοσοκόμοι, ιατροί, χειρουργοί, κ.λπ.), ιδιαίτερα σε ορισμένα τμήματα και δραστηριότητες (επείγοντα περιστατικά, μονάδες εντατικής θεραπείας, χειρουργεία, κ.λπ.), κινδυνεύουν συχνά να μολυνθούν εξαιτίας τραυματισμών που προκαλούνται από βελόνες ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα (νυστέρια, εργαλεία συρραφής, κ.λπ.). Οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, και, πιθανώς, να οδηγήσουν σε σοβαρές νόσους όπως λοιμώδης ηπατίτιδα ή AIDS.

Στην οδηγία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. ψηφίζουν τους κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται για παραβάσεις των εθνικών διατάξεων, οι οποίες θεσπίζονται κατ'Α εφαρμογή της οδηγίας και λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή τους. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις είναι αποτελεσματικές, ανάλογες με την παράβαση και αποτρεπτικές