Αισιόδοξος ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για σύκλιση εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός μετά τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών που ακολούθησαν τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, στην αρχή του συμβουλίου είχε ζητήσει να επιτευχθεί άμεσα εθνική συνεννόηση, για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση και να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης, ώστε να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό, αλλά και στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις, ακόμα και σε κυβερνητική συνεργασία. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι απαιτούνται συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους, τη δημιουργία πρωτογενών ελλειμμάτων, τη μείωση του Δημόσιου τομέα, όπως και γενναίες αποκρατικοποιήσεις. Παράλληλα, έκλεισε και πάλι το θέμα των πρόωρων εκλογών.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε μεταξύ άλλων μετά το συμβούλιο:
«Έχουμε προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο από την αποδεδειγμένα λανθασμένη κυβερνητική συνταγή. Το οποίο στηρίζεται, όχι σε περισσότερους φόρους, αλλά σε λιγότερους. Για να δουλέψει η Οικονομία. Μόνο τότε θα αρχίσουν να παράγονται έσοδα για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα υπάρξει Ανάκαμψη και Ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε, δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή. Ο κ. Παπανδρέου, μας είπε ότι συζητά το φορολογικό, μόνον… αν πειστεί η Τρόικα! Του απάντησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα. Κι ύστερα να πάμε να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα!
Δεν ήταν, λοιπόν, η δική μας διαφωνία ως τώρα που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο. Και, ασφαλώς, ακόμα κι αν εμείς συμφωνούσαμε από δω και στο εξής στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, δεν θα άλλαζε τίποτε.
Μετά από μια εβδομάδα καλλιεργούμενης στρατηγικής φόβου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο πολιτικών αρχηγών, χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο. Γιατί το μόνο που αξίζει να συζητήσουμε πια είναι πως θα επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους του Μνημονίου.
Διέξοδος για την Ελλάδα υπάρχει και είναι η επαναδιαπραγμάτευση, για να αναπνεύσει η Ελληνική Οικονομία και να βγούμε από την κρίση».
«Εμείς δεν συμφωνήσαμε σε κανένα από τα ειδικά ζητήματα που είπε ο Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου θέλει συνευθύνη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ούτε ένα σημείο όμως από όσα είπε δεν αφορά στην ανακούφιση του λαού» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να μην παγιδευτούν σε εκβιασμούς και τόνισε ότι « απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται στο λαό, οι πολίτες έχουν στο επίκεντρο ένα πραγματικό δίλημμα με δύο διαφορετικά σκέλη: Ή να χρεοκοπήσει ο λαός οριστικά και αμετάκλητα ή με τη στάση του να οδηγήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα στην ενίσχυση του ενιαίου μετώπου των εργατών και των νέων με στόχο μια σχεδιασμένη αντεπίθεση».
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, βγαίνοντας από το προεδρικό μέγαρο ανέφερε: «Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 π. Χ. ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία. Η καρέκλα δυστυχώς κάποιων πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα».
Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ως ανοικτή ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. «Ο πρωθυπουργός, είπε, δε ζητά συναίνεση από την κοινωνία, ούτε από την Αριστερά, αλλά ζητά την αντιλαϊκή συναίνεση από τη δεξιά του για να συνεχίσει την αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός του είπε: « Δε ζητώ συναίνεση, αλλά καλύτερο πολιτικό κλίμα και να μη με λες Πινοσέτ». Ο κ. Τσίπρας φέρεται να του απάντησε: «Αυτοί που σου τα μεταφέρουν αυτά, το κάνουν από υπερβάλλοντα ζήλο για να σε προστατεύσουν και φοβάμαι ότι σου κάνουν κακό... Εγώ αυτό που είπα είναι ότι τα μέτρα που παίρνουν προσιδιάζουν με τα μέτρα που πήραν η Θάτσερ και ο Πινοσέτ και προκάλεσαν σοκ».