Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15-1-2009 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΥΕΣΗΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 8-10 ΠΜ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΥΕΣΗ ΣΤΙΣ 10 ΠΜ

ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ : Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ.



ΦΑΣΗ 1 : Μετά τη δίμηνη πρωτοφανή κινητοποίηση στο Αττικό νοσοκομείο που πέρασε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων και των κεντρικών δελτίων ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών και αφού κατεβλήθησαν οι υπερωρίες του προσωπικού ιατρικού και των άλλων εργαζομένων κάτω από τη πίεση της δημοσιοποίησης , ανεδείχθη και η σοβαρότητα της κατάστασης από την έλλειψη προσωπικού και επιβεβαιώθηκε από το μόνο αρμόδιο επιστημονικό όργανο του νοσοκομείου το επιστημονικό συμβούλιο. Το πολιτικό κόστος για τη κυβέρνηση ήταν μεγάλο σε μια περιοχή της Αθήνας που αναμένεται εκλογική καθίζηση. Για να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να διαφύγει των ευθυνών του ο σημερινός(και χτεσινός) υπουργός υγείας έταξε ως συνήθως «άμεσες προσλήψεις» 100 νοσηλευτών μέχρι το Φεβρουάριο. Η ελπίδα ότι οι υποσχέσεις , η κούραση των εργαζομένων και οι επερχόμενες γιορτές θα σταματούσαν θα έδιναν την ευκαιρία διαχείρισης της κρίσης «εν ψυχρώ» από το νέο διοικητή του νοσοκομείου πράγμα που δεν ήταν δυνατόν να γίνει «εν θερμώ» με αστυνομικά μέτρα χρήση της υπό κατηγορία διεύθυνσης της νοσηλευτικής υπηρεσίας , κυβερνητικούς συνδικαλιστές και άλλους φανερούς και κρυφούς «συνοδοιπόρους» που αδρανοποιήθηκαν για να μην εκτεθούν πολιτικά.

ΦΑΣΗ 2: Στο μεσοδιάστημα η νοσηλευτική υπηρεσία «ανακάτεψε τη τράπουλα» μετακινώντας το νοσηλευτικό προσωπικό που κινητοποιήθηκε από τμήμα σε τμήμα για να δημιουργήσει «εικονική πραγματικότητα» και να δώσει το «μήνυμα» και στη απλή νοσηλεύτρια ότι «τώρα θα πληρώσεις» ενώ παράλληλα δόθηκαν σε μέλος του σωματείου εργαζομένων ή πλήρης κατάσταση των υπερωριών που κρατιόταν σαν «εφτασφράγιστο» μυστικό λόγω «προσωπικών δεδομένων» με αποτέλεσμα κάποιοι να φαίνονταν να δουλεύουν «νυχθημερόν» στο νοσοκομείο μεταξύ των οποίων και κάποιοι «αντιπολιτευόμενοι» συνδικαλιστές ή άνθρωποι που δούλευαν … στις αργίες του Αυγούστου διεκπεραιώνοντας απογευματινά ιατρεία (!!!) και να μεταθέσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε θέμα «κατανομής» υπερωριών (που η ίδια η διοίκηση έκανε) με παράλληλο στόχο να στριμώξει και να διαπραγματευτεί με τους «αντιπολιτευόμενους» την «διακριτική» τους απομάκρυνση από τις κινητοποιήσεις που πιθανόν να επέλθουν.

ΦΑΣΗ 3: Περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις των «άτακτων» προϊσταμένων με εισήγηση διεύθυνση νοσηλευτικής που εκκρεμούν από το καλοκαίρι τώρα και την αυστηρά «τιμωριτική προς παραδειγματισμό» μετακίνηση στους «πρωτεργάτες» , απείραχτους τους ενδιάμεσους , ευνοϊκή στους «συνεργαζόμενους» και καμιά καλή θεσούλα με πρόσθετη άδεια στους «αδρανοποιημένους αντιπολιτευόμενους» για μην αντιδράσουν στις καθαρά , σε προσωπικό επίπεδο , απειλές να μη συμμετάσχουν στην αυριανή 2ωρη συγκέντρωση και γενική συνέλευση των εργαζομένων . Στόχος : να σπάσει το «μέτωπο» γιατρών νοσηλευτών , να διασπαρθεί η καχυποψία και διχόνοια ανάμεσα στο προσωπικό και να ελέγξουν και να καταστείλουν κάθε αντίδραση.

Ακόμη και να επιτύχουν όλα αυτά τα σχέδια και να επιβληθεί η «καταστολή» όλοι όσοι δουλεύουμε στα νοσοκομεία τόσα χρόνια ξέρουμε πόσο ανελαστικές είναι οι ανάγκες των ασθενών στους χώρους υποδοχής (επείγοντα και τακτικά ιατρεία) και στους χώρους νοσηλείας. Η λειτουργία του νοσοκομείου θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και τα βραχυπρόθεσμα αυτά σχέδια απόκρυψης του πραγματικού προβλήματος θα καταρρεύσουν κάτω από το βάρος των ευθυνών.

Η διοίκηση πρέπει να καταλάβει κάτι πολύ απλό ότι μπορεί να «μανουβράρει» και να «διαχειριστεί» πολλούς για μικρό χρονικό διάστημα και όχι όμως όλους και για πολύ χρόνο.

Απόστολος Πέτρου

Γιατρός στο Αττικό νοσοκομείο.