Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Τα «ψιλά γράμματα» εργολαβιών σε ΕΣΥ και ΑΕΙ

05/04/2009 (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Εταιρείες φύλαξης και καθαριότητας στο ΑΠΘ και «δωρεές» στο Ιπποκράτειο

Του Τασου Tελλογλου

Πρόσφατα, ένας ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας έλεγε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ότι αν δεν διαλευκανθεί η υπόθεση Κούνεβα, τότε το «ζήτημα των εργολαβιών θα δηλητηριάζει επί μήνες ή και χρόνια τους χώρους όπου δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συναντώνται, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια τάξη»…

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η εκτίμηση αυτή επαληθεύτηκε άμεσα, καθώς το Eργατικό Kέντρο Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκε προ πολλού περί την εργολαβία καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο, λέγοντας ότι δεν τηρούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας από τις εταιρείες φύλαξης και καθαριότητας. Οι δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει τις εργολαβίες το αρνούνται, αλλά γεγονός είναι ότι τουλάχιστον ένας εργαζόμενος από το χώρο της φύλαξης, στη συνέλευση που έγινε στο ΑΠΘ, κατήγγειλε ότι λαμβάνει πολύ λιγότερα χρήματα από εκείνα που «φαίνονται» στην εξοφλητική απόδειξη που του δίνει η εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εργολαβική εταιρεία καθαριότητας, η γνωστή «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ», αναλαμβάνοντας την εργολαβία καθαριότητας είχε «αναγκαστεί», να προσλάβει εκτός από τις περίπου 300 καθαρίστριες, και 80 άτομα για τη λειτουργία της… γραμματείας του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με λίστες που έδειξαν οι καταληψίες σε καθηγητές του ΑΠΘ και μέλη της Συγκλήτου, οι συμβάσεις καθαριότητας και φύλαξης ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Το ΑΠΘ είχε να κάνει προσλήψεις από το 1983 επί πρυτανείας Δημ. Φατούρου και κάποια στιγμή ο αριθμός των εργαζομένων, όχι μόνο στην καθαριότητα αλλά και στη φύλαξη, στο «πράσινο» και πάνω από όλα στην «καρδιά» του πανεπιστημίου, στη γραμματεία, έφτασε τα 700 ατομα, ενώ σήμερα είναι περίπου 500. Υπό αυτές τις συνθήκες, η διοίκηση του ΑΠΘ είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταγγείλει τη σύμβαση αν αποδειχθεί ότι δεν τηρούνται τα κατώτατα όρια των συλλογικών συμβάσεων για τον απλούστατο λόγο ότι το πανεπιστήμιο «μέσω της γραμματείας» του είναι όμηρος της κάθε εργολαβίας. Αυτό, βέβαια, που καταδεικνύει την ιδεοληψία των καταληψιών είναι ότι αυτό το «σύστημα» δεν εμπόδισε το πανεπιστήμιο τα τελευταία 25 χρόνια να αλλάζει «εργολάβους» και να επιβάλλει σε κάθε καινούργιο να «προσλαμβάνει» και διοικητικούς υπαλλήλους, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι τίποτ’ άλλο από «ρουσφέτια» της καθηγητικής κοινότητας.

Δωρεές προμηθευτών

Και βέβαια, στα δημόσια(;) νοσοκομεία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.

Σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία, οι προμηθεύτριες εταιρείες φαρμακευτικού και ιατροτεχνολογικού υλικού διορθώνουν… προαύλια, αγοράζουν μηχανήματα, επισκευάζουν τα γραφεία των γιατρών και σε ορισμένες περιπτώσεις αναλαμβάνουν τη διαχείριση της κλινικής εξ ολοκλήρου! Aυτό συμβαίνει με μία παθολογική κλινική μεγάλου νοσοκομείου της χώρας, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν λίγο πριν από τα εγκαίνιά της ακόμα και προς την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι γιατροί έχουν μάθει να «ζουν» εδώ και δύο δεκαετίες, περίπου, στα δημόσια νοσοκομεία μόνο εν μέρει από την κρατική χρηματοδότηση και θεωρούν την πρακτική αυτή μέρος της καθημερινότητας της λειτουργίας του ΕΣΥ...

Ετσι, στο Ιπποκράτειο, σειρά γραφείων γιατρών της πανεπιστημιακής κλινικής κατασκευάστηκαν από δωρεά εταιρείας, διότι το νοσοκομείο δεν είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την κατασκευή των ιατρείων. Γιατροί και διοίκηση του νοσοκομείου υποστηρίζουν ότι οι «δωρεές αυτές δεν έπαιξαν συνολικά κάποιο ρόλο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο νοσοκομείο και τους προμηθευτές, καθώς η δωρεά έγινε από το σύνολο των 5 εταιρειών που προμήθευαν το νοσοκομείο με παρόμοια υλικά».

Η διοίκηση του Ιπποκρατείου που υιοθετεί αυτή την πρακτική, δημοσιεύει τα ονόματα και τα ποσά αυτών που «δωρίζουν» σε μια προσπάθεια να εμφανίσει μια πολιτική διαφανή. Ετσι, δημοσίευσε ότι το σύνολο των δωρεών που έγιναν την περίοδο 2005–2007 προσέγγισε τις 450.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο τμήμα να έχει δοθεί από την Εθνική Τράπεζα.

«Αυτή καθαυτή η πρακτική δεν είναι κακή», δηλώνει στην «Κ» στέλεχος του ΕΣΥ εκείνης της εποχής, τέτοιες δωρεές γίνονταν και πριν από την ίδρυση του ΕΣΥ, από ιδιώτες. «Τώρα όμως αυτό που γίνεται όλο και συχνότερα είναι να δίνουν χρήματα και εταιρείες που προμηθεύουν τα νοσοκομεία», λέει ο ίδιος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πολιτική ηγεσία παρακολουθεί το ζήτημα μάλλον αμήχανη. Μόνο η πρ. υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου είχε στείλει το θέμα αυτό στον εισαγγελέα, το 2005. Ο εισαγγελέας ακόμα ερευνά...

Εμειναν από γάζες τα νοσοκομεία!

05/04/2009 (ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Αδειάζουν μέρα με τη μέρα οι αποθήκες των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Σε πολλά απ΄ αυτά λείπουν γάζες, ράμματα, γάντια, σύριγγες, ουροδοχεία, ακόμη και... χαρτιά υγείας. Οι προϊσταμένες των τμημάτων... ανταλλάσσουν αναλώσιμα υλικά μεταξύ τους, και όταν αυτό δεν είναι δυνατόν αναγκάζονται να τα αγοράζουν οι ίδιες από το κοντινότερο φαρμακείο. Γιατροί και εργαζόμενοι δηλώνουν ότι ανάλογη κατάσταση δεν έχουν ξαναζήσει. Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ)- παραμένει χωρίς πρόεδρο περίπου έναν μήνα μετά την παραίτηση από τη θέση αυτή του κ.Ευ.Αραμπατζή- ρίχνουν το «μπαλάκι» στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Ηδη από την περασμένη Δευτέρα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ), σταμάτησαν να παρέχουν αντιδραστήρια, αναλώσιμα και ορθοπαιδικά υλικά στα δημόσια νοσοκομεία. Απείλησαν μάλιστα ότι αν συνεχιστεί η εκκρεμότητα με τη ρύθμιση των χρεών, την οποία προωθεί η κυβέρνηση, θα προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες αναστολές προμηθειών.

Σύμφωνα με τον κ.

Θ. Νησιώτη , μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), από το Μεταξά λείπουν νεφροειδή δοχεία (με αυτά μεταφέρουν τις γάζες και τα εργαλεία), ράμματα, ειδικές αυτοκόλλητες γάζες για τα τραύματα και ένα τοπικό αναισθητικό.

«Το αναισθητικό είχε παραγγελθεί αρκετό καιρό προτού παρουσιάσει έλλειψη. Ωστόσο δεν ήλθε όταν το χρειαστήκαμε και η προϊσταμένη αναγκάστηκε να το αγοράσει» αναφέρει.

Ο κ. Νησιώτης επιρρίπτει τις ευθύνες για την υπάρχουσα κατάσταση στους αρμοδίους της ΕΠΥ. Ανάλογη είναι και η άποψη της προέδρου του συλλόγου εργαζομένων του Ασκληπιείου Βούλας κυρίας Σωτηρίας Δάλλα .

«Δεν έχουμε ξαναβρεθεί ποτέ σε αυτή την άθλια κατάσταση.Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ελλείψεων αναγκαζόμαστε να προμηθευόμαστε κάποια υλικά εκτός διαγωνισμών και έτσι είμαστε στο έλεος των προμηθευτών» προσθέτει.

Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» πριν από περίπου δέκα ημέρες δεν υπήρχαν γάντια και ουροδοχεία, καταγγέλλει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ι. Μπριάνας. «Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαμε ούτε χαρτί υγείας για τους θαλάμους των ασθενών» δηλώνει.

Στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» οι γάζες, το οινόπνευμα και το βαμβάκι είναι... είδη πολυτελείας.

«Μας λείπουν ακόμηκαι τα ποτηράκια για τη συλλογήτων ούρων. Στέλνουμε τους συγγενείς των ασθενών να αγοράσουν από το φαρμακείο» αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων κ.Αργ. Παρδαλάκης.

Προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεων υλικών σε ημέρα εφημερίας αντιμετώπισε και το Θριάσιο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων κ. Π.Παντέλη,«κατά τη διάρκεια της εφημερίας δεν υπήρχε συγκεκριμένο ορθοπεδικό υλικό το οποίο αναζητήσαμε από το Τζάνειο». Επίσης αναφέρει ότι «το αιματολογικό τμήμα δεν είχε αντιδραστήρια για τον έλεγχο της αιμορραγίας».

Η εικόνα που παρουσιάζει αυτή την περίοδο το Λαϊκό Νοσοκομείο είναι καλύτερη. Ωστόσο ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων κ. Τ. Αντωνόπουλος καταγγέλλει ότι για να μη δημιουργούνται προβλήματα «το νοσοκομείο προμηθεύεται εξωσυμβατικά αναλώσιμαυλικά τα οποία χρυσοπληρώνει. Η περιβόητη Επιτροπή Προμηθειών Υγείας», συνεχίζει,«έχει μείνει στα χαρτιά».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΠΥ κ. Ανδρ.Αννόπουλος δηλώνει προς «Το Βήμα» ότι «η Επιτροπή έχει ζητήσει προ οκταμήνου- τρεις φορές ως σήμερα- από τα νοσοκομεία τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να προβεί σε διαγωνισμούς. Αυτά δεν τα έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας. Ως εκ τούτου δεν γίνονται διαγωνισμοί. Υπεύθυνες είναι οι διοικήσεις» αναφέρει.

ΣΕ ΠΛΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΑΣΦΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ



Μετά και την αθέτηση και της τελευταίας υπόσχεσης του υπουργείου για την άμεση πρόσληψη 100 τουλάχιστον νοσηλευτών η λειτουργία του νοσοκομείου επιδεινώνεται συνεχώς.

Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού , οι συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτών σε άσχετες θέσεις με μόνο λόγο τη συμμετοχή τους στις προηγούμενες κινητοποιήσεις με σκοπό τη τρομοκράτηση τους , υπό τη κάλυψη και τη συνέργεια της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων , οι μεγάλες ελλείψεις υλικών , η αύξηση των προσερχόμενων ασθενών έχουν δημιουργήσει σε πολλά κρίσιμα τμήματα χαώδη κατάσταση.

Η ύπαρξη πολυανθεκτικού μικροβίου και η αδυναμία περιορισμού του , παρά την ύπαρξη της πιο εξειδικευμένης ομάδας κατά των λοιμώξεων , προσκρούει στην έλλειψη προσωπικού και στις αθρόες μετακινήσεις νοσηλευτών με αποτέλεσμα την επέκταση της επιδημίας. Ήδη στο νοσοκομείο , παρά την έλλειψη πληροφόρησης , έχουν περάσει το στάδιο της αδυναμίας ελέγχου της κατάστασης και βρίσκονται στο στάδιο της αποποίησης ευθυνών.

Ο διοικητής βλέποντας ότι δεν έχει το ανάλογο προσωπικό αποφάσισε , προκειμένου να απαλλαγή από την ευθύνη , τη σύμπτυξη του νοσοκομείου σύμφωνα με τις αποφάσεις του επιστημονικού συμβουλίου αλλά πετάει τη μπάλα σ’ ένα ανομοιογενές σύνολο φορέων (μεμονωμένων διευθυντών, νοσηλευτικής υπηρεσίας –της υπεύθυνης για το χάος- και της προέδρου του σωματείου εργαζομένων) οι οποίοι δεν πρόκειται να καταλήξουν σε καμία απόφαση.

Στο μεταξύ οι μονάδα νεογνών λειτουργεί με προσωπικό 4 από τα 21 κρεβάτια ακόμη και καμιά φορά νοσηλεύει 10 πιεζόμενοι από τεράστιες ανάγκες. Η καρδιοχειρουργική υπολειτουργεί. Από τα 14 χειρουργεία λειτουργούν ανεπαρκώς τα 5 , οι αναβολές χειρουργείων για διάφορους λόγους είναι καθημερινό φαινόμενο και η παράταση της νοσηλείας των ασθενών επιβαρύνει κι άλλο τη δύσκολη κατάσταση.

Οι νοσηλευτικές μονάδες λειτουργούν σε συνθήκες ασφάλειας προσωπικού κάτω από τα όρια.

Το τμήμα επειγόντων είναι μια διαρκής πηγή κινδύνων για τους ασθενείς και την επαγγελματική ασφάλεια των εργαζομένων εκεί. Από τις 7-7-2008 που το επιστημονικό συμβούλιο έκανε ομόφωνα αποδεκτή την αναφορά της πενταμελούς επιτροπής των γιατρών και της προϊσταμένης των επειγόντων όπου ετίθεντο ευθέως οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της ζωής των προσερχόμενων ασθενών ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ! Αντιθέτως έμπειρο προσωπικό μετακινείται από το τμήμα των επειγόντων σε άλλα τμήματα με μόνο κριτήριο τη τιμωρία για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις και μεταφέρονται για ….επικουρία στη διάρκεια των εφημεριών …επισκέπτριες υγείας οι οποίες τίποτα δεν μπορούν να προσφέρουν στο χώρο αυτό. Ήδη έχουν γίνει αναφορές από εφημερεύοντες γιατρούς (που δεν είναι οι …συνήθεις «ύποπτοι») για τη κατάσταση που επικρατεί.

Η οικονομική κρίση που επέρχεται και η δραστική μείωση των δημοσίων επενδύσεων σε μάλιστα «μη παραγωγικούς» τομείς της οικονομίας όπως στην υγεία θα επιδεινώσουν και άλλο τη κατάσταση στο Αττικό νοσοκομείο όπως και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Το Αττικό όμως είναι ένα κομβικό νοσοκομείο με προσωπικό που μπορεί να δώσει υψηλής ποιότητας παροχές υγείας σε μία περιοχή που στερείται στοιχειωδών υποδομών. Είναι ένα νοσοκομείο που εμποδίζεται σκόπιμα να λειτουργήσει πλήρως και χωρίς προβλήματα.

Το ερώτημα είναι ποιος θα υπερασπίσει το Αττικό νοσοκομείο ; Ποιος θα επιβάλλει τη πλήρη και σωστή λειτουργία του;

Η τρομοκρατία στο προσωπικό για να μπαλωθεί το πρόβλημα σίγουρα δεν θα μπορέσει να κρύψει το πρόβλημα που σύντομα θα ξεσπάσει με δριμύ τρόπο.

Από εδώ και στο εξής πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι εργαζόμενοι , κάτοικοι , φορείς της περιοχής , κόμματα και όσο γρηγορότερα τόσο καλλίτερα γιατί η κάθε ολιγωρία έχει ανθρώπινα θύματα τουλάχιστον από τη μη πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου.

Απόστολος Πέτρου

Γιατρός , μέλος της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Συνταγογράφηση αλά αμερικανικα



Συνταγογράφηση αλά αμερικανικά

Χωρίς τα φάρμακα που έχουν συνηθίσει να παίρνουν πρέπει σε λίγο καιρό να μάθουν να ζουν οι ασθενείς, καθώς το υπουργείο Υγείας -σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων- βάζει ανώτατο όριο κάλυψης από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα αποζημιώνουν μόνο τα πιο φθηνά.

Αντίστοιχες ρυθμίσεις προωθούνται και για τις διαγνωστικές εξετάσεις, που δεν θα επιτρέπεται να ξεπερνούν έναν συγκεκριμένο αριθμό.

*Η κατηγοριοποίηση ανά πάθηση τόσο των φαρμάκων όσο και των εξετάσεων θα γίνει μέσω των λεγόμενων «θεραπευτικών πρωτοκόλλων», τα οποία θα εφαρμοστούν με την περίφημη πιστωτική κάρτα που θα δοθεί στους ασφαλισμένους.

*Η κάρτα θα είναι ετήσιας δαπάνης, θα προεγκρίνεται και θα πιστώνεται από τον ασφαλιστικό φορέα. Αν τελειώσει το όριο των εξόδων, πρέπει να ακολουθηθεί μια χρονοβόρος διαδικασία έγκρισης επιπλέον δαπανών.

*Ετσι, οι περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση θα οδηγήσουν τους ασθενείς σε φθηνότερα σκευάσματα και στα αντίγραφα των πρωτοτύπων.

*Σε ό,τι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, θα αποζημιώνεται μόνο συγκεκριμένος αριθμός τους για κάθε ασθένεια. Αν προκύψει επιπλέον ανάγκη είτε ο ασθενής πρέπει να στριμωχτεί στα γραφεία των αρμόδιων υπηρεσίων ή θα βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Σύνταξη πρωτοκόλλων

Η ρύθμιση -που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας- προβλέπει συνταγογράφηση όχι με την εμπορική ονομασία ενός φαρμάκου αλλά με βάση τις ουσίες που απαιτούνται για τη θεραπεία.

*Ηδη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων κατηγοριοποιεί τα σκευάσματα που κυκλοφορούν, ενώ αντίστοιχα το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) καταρτίζει τα σχετικά πρωτόκολλα.

*Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, καθηγητής Κ. Στριγγάρης, διαβεβαιώνει: «Την κατάχρηση θέλουμε να σταματήσουμε. Οι ασθενείς δεν θα μείνουν χωρίς τις εξετάσεις τους και φάρμακα».

*Η εμπειρία πάντως από την Αμερική, όπου εφαρμόζεται ένα ανάλογο σύστημα, «είναι τουλάχιστον τραγική», μας περιγράφει ο Αλ. Μπένος αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του ΑΠΘ.

Οπως λέει: «Μπαίνει, για παράδειγμα, κάποιος με πρόβλημα καρδιάς στο νοσοκομείο και ο γιατρός ανακαλύπτει και ένα πρόβλημα στον πνεύμονα, αλλά δεν μπορεί να το καλύψει γιατί η εισαγωγή έγινε για άλλο ζήτημα και ο ασθενής θα πρέπει να φύγει από τη συγκεκριμένη θεραπευτική ομάδα. Αυτό το σύστημα σκοπό έχει τον έλεγχο του κόστους κάθε αρρώστου αλλά είναι τραγικό. Μειώνει την κλινική αυτοδυναμία των γιατρών, αφού δεν μπορούν να παρεκκλίνουν αν διαπιστώσουν και κάτι άλλο».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στους καρκινοπαθείς. Φάρμακα που σήμερα δίνονται για τη θεραπεία τους, έστω και αν δεν έχουν εγκριθεί για τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου, είναι πολύ πιθανό να μην μπορούν να χορηγηθούν.

*Ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων, Γ. Αραβαντινός, επισημαίνει: «Αν οι κατευθυντήριες γραμμές είναι σωστές τότε είναι για το καλό όλων, αλλά πρέπει να έχουν τα απαραίτητα επιστημονικά "παράθυρα" ώστε να μπορείς να χορηγήσεις ένα φάρμακο πέρα από τις ενδείξεις. Πρέπει επίσης να υπάρχει μια επιτροπή ανά νοσοκομείο, ώστε να ξεπερνιούνται τα εμπόδια».

Υπέρογκα κέρδη

Να σημειωθεί ότι σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, οι δαπάνες για τα φάρμακα απορροφούν το 42,3% των εξόδων των ταμείων, ενώ η νοσοκομειακή τους δαπάνη φθάνει μόλις στο 27,2%. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, οι μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες παρουσιάζουν στη χώρα μας όλο και περισσότερα κέρδη. Το 2007, για παράδειγμα, εμφάνισαν αύξηση κερδών κατά 33,8% σε σχέση με το 2006.