Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

ΤΑ «ΚΑΚΑ ΠΑΙΔΙΑ» ΚΑΙ Ο ΛΑΚΚΟΣ ΜΕ ΤΑ ΦΙΔΙΑ - ΛΑΪΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ


Ακούγοντας χθες την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου για την Υγεία στο ALTER ένιωσα μεγάλη ανασφάλεια με τις αναφορές των συνδικαλιστικών φορέων γιατρών και νοσηλευτών στις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Το μόνο παρήγορο μου φάνηκε ότι είναι η επαγγελματική συνείδηση, το φιλότιμο και η επιστημονική ικανότητα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο Υφυπουργός Υγείας επίσης που συμμετείχε στη συζήτηση μου έδωσε την εντύπωση ανθρώπου χαμηλών τόνων και καλών προθέσεων που δεν επιθυμεί την απαξίωση του ΕΣΥ, αλλά δεν έχει και τα οικονομικά μέσα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αν λοιπόν το έμψυχο δυναμικό είναι η ΜΌΝΗ ουσιαστική δύναμη του ΕΣΥ , θα ήθελα να ξέρω πώς δικαιολογούνται μετακινήσεις έμπειρου και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού , όπως ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ,σε άσχετες με την εξειδίκευσή τους θέσεις:

Τι παιχνίδια παίζονται;

Να εκδικηθούμε αυτούς που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις;

Να απαλλαγούμε από αυτούς που αγωνίζονται για την ανάδειξη και την επίλυση των προβλημάτων , γιατί μερικοί έχουν σαφή οφέλη από τη λειτουργία των τμημάτων κάτω από οποιουσδήποτε όρους ;

Να βολέψουμε τους δικούς μας σε θεσούλες «προνομιακές» , ξέρουν δεν ξέρουν το αντικείμενο, αφού απομακρύνουμε τα «κακά παιδιά» που δούλεψαν έξω από κάθε εργασιακό ωράριο σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και για πέντε-έξι χρόνια για να στήσουν και να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τμήματα αυτά , γιατί δε μας έλεγαν «ναι σε όλα» ,αλλά επέμεναν να κάνουν τη δουλειά τους με γνώμονα την επαγγελματική τους συνείδηση;

(Οι γνωρίζοντες καταλαβαίνουν πόσο εύκολα μπορείς να χειριστείς έναν άνθρωπο ιδεαλιστή και εργατικό. Δε χρειάζεται ευφυΐα. Αρκεί να σου λείπει το φιλότιμο.)

Να ανακατέψουμε τη σούπα για να δείξουμε σε όλους ποιος έχει το πάνω χέρι και μπορεί να διώκει επίσημα ή ανεπίσημα όποιον του γουστάρει , αφού κάθε αντίδραση πρέπει να κατασταλεί και <<τα ανθρωπάκια>> να καταλάβουν ότι είμαστε ικανοί για όλα;

(Τους βαφτίζουμε ,ας πούμε ,<<ανθρώπους που επιδιώκουν την αναρχία>> με νονό …πλειοψηφίες του Δ.Σ των εργαζομένων!!! )

Να αποδείξουμε ότι είναι εντελώς ανίκανοι μετακινώντας –όπως φημολογείται-από τα νέα τμήματα που πηγαίνουν οι «ανεπιθύμητοι» και τους αναπληρωτές προϊσταμένους , ώστε να μην μπορέσουν όχι μόνο να προσαρμοστούν σε αντικείμενα γι αυτούς άγνωστα , αλλά ούτε τη στοιχειώδη ενημέρωση να έχουν , ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα νέα τους τμήματα;

(Μπας και παραιτηθεί κανείς, προτού μας δώσει την ευκαιρία να τον κατηγορήσουμε για πιθανά λάθη του)

Ποιανού κασίδη το κεφάλι θα χρησιμοποιηθεί σα γήπεδο των παιχνιδιών μας;

Βλέπετε το χιλιοτραυματισμένο ΕΣΥ να έχει την πολυτέλεια και για τέτοιου είδους παιχνιδάκια; Μπορεί να απεμπολεί ανθρώπους εξειδικευμένους και κατά επίσημες δηλώσεις προϊσταμένων τους;

Και είναι σε γνώση του Υπουργού Υγείας όλα αυτά;

Ή μήπως είμαι αθεράπευτα αφελής; Γιατί αν στην Ελλάδα αξιοποιούσαμε το ανθρώπινο δυναμικό της, αν ακούγαμε τις φωνές αγωνίας όσων πραγματικά πιστεύουν στη δουλειά τους και μοχθούν γι αυτήν ,θα ήμασταν σε αυτό το χάλι;

Παρεμπιπτόντως, τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους μας για τη σημαντική θέση της χώρας μας στη διαφθορά και τη ρεμούλα


Η Φιλόλογος

ΜΙΑ ΚΑΛΑ ΤΕΚΜΗΡΩΜΕΝΗ ΝΟΜΙΚΑ ΠΕΙΣΧΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Δευτέρα, 16 Φεβρουάριος 2009

H απάντησή μας για την επίσχεση εργασίας

Πρός,
κ. Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Κύριε Διοικητά,

Ανατρέχοντας σε άρθρα της εφημερίδας ΡΟΔΙΑΚΗ, του Σαββάτου 14 Φεβρουαρίου 2009 και στη σελίδα 13, και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ του Σαββάτου 14 Φεβρουαρίου 2009, διαπιστώσαμε ότι η επιστολή σας με την οποία μας καλούσατε να αναστείλουμε την επίσχεση εργασίας, είναι νομικά μη δικαιολογημένη, και παρακαλούμε όπως λάβετε υπ’ όψη σας και την δική μας απάντηση, με ιδιαίτερη προσοχή.

Αντιγράφοντας από τις σχετικές νομικές διατάξεις που αφορούν την επίσχεση εργασίας, σας θέτουμε υπ’ όψιν τα παρακάτω:

Το δικαίωμα επίσχεσης ασκείται και στο πεδίο του Εργατικού Δικαίου.
Συγκεκριμένα:
1. Το άρθρο 648 του Αστικού Κώδικα ορίζει, ότι:
Με την σύμβαση εργασίας ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να παρέχει την εργασία του στον εργοδότη και αυτός να καταβάλει το συμφωνημένο μισθό.
2. Το άρθρο 655 του Αστικού Κώδικα ορίζει, ότι
Αν δεν υπάρχει αντίθετη συμφωνία ή συνήθεια, ο μισθός καταβάλλεται μετά την παροχή της εργασίας και αν υπολογίζεται κατά ορισμένα διαστήματα κατά την διάρκεια της σύμβασης, καταβάλλεται στο τέλος καθενός από αυτά.
3. Το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα ορίζει, ότι
Αν ο εργοδότης έγινε υπερήμερος ως προς την αποδοχή της εργασίας ή αν η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη από λόγους που τον αφορούν και δεν οφείλονται σε ανώτερη βία, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απαιτήσει το μισθό, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να παράσχει την εργασία σε άλλο χρόνο.

Περαιτέρω, η εφημερία, ως χρόνος υπερωριακής απασχόλησης, λογίζεται ως χρόνος εργασίας, σύμφωνα με Αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Υποθέσεις Simap/2000, Jaeger/2003, Pfeifer/2004, Dellas/2005 κλπ.). Συνεπώς, το δικαίωμα της επίσχεσης καταλαμβάνει και τις εφημερίες.

Επίσης, για την άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης δεν απαιτείται η παρέλευση κάποιας προθεσμίας. Η επίσχεση εργασίας ισχύει από τη στιγμή που περιέρχεται σε γνώση του εργοδότη και εν προκειμένω του Διοικητού του Νοσοκομείου.

Εξάλλου, για όσο χρόνο διαρκέσει η επίσχεση εργασίας, οφείλονται από τον υπερήμερο εργοδότη οι νόμιμες αποδοχές.

Τέλος, οι ειδικευόμενοι Γιατροί δεν έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν στο προσωπικό ασφαλείας του Νοσοκομείου, το οποίο θα πρέπει να διασφαλίσει τις βασικές λειτουργικές του ανάγκες με ειδικευμένους Γιατρούς και για όσο χρόνο διαρκέσει η επίσχεση εργασίας.

Επίσης θα πρέπει να είστε γνώστης, ότι εκτός από την καθυστερημένη καταβολή δεδουλευμένων, η επίσχεση είναι νόμιμη και για την μη εκπλήρωση των νομίμων ή συμβατικών υποχρεώσεων στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (νόμοι για το ωράριο εργασίας, κοινοτικές οδηγίες κλπ).
Οπότε σε περίπτωση έγγραφης εντολής για εξαναγκαστική εφημέρευση, οι γιατροί οφείλουν μεν να προσέλθουν στο νοσοκομείο όπου εργάζονται αλλά ταυτόχρονα ανακοινώνουν στην Διοίκηση (ή όποιον άλλο έχει εκδόσει την εντολή) ότι προχωράνε σε επίσχεση εργασίας διότι η συνθήκες και τα ωράρια της εφημερίας υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία.

Προς επίρρωση όλων των ανωτέρω, επικαλούμαστε και το έγγραφο του κ. Ευσταθίου, υπευθύνου του ΕΚΕΠΥ, σύμφωνα με το οποίο εντέλλεσθε “ να μεριμνήσετε, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, για την εκπόνηση των προγραμμάτων εφημερίας…..”

Και ως νομοταγείς πολίτες, σας απευθύνουμε την ερώτηση.

Ποια είναι η υπάρχουσα νομοθεσία που διέπει τις εφημερίες;

Ασφαλώς, και εφ’ όσον δεν υπάρχει κλαδική συμφωνία η οποία παρακάμπτει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει το χρόνο εργασίας, είναι εκείνη που προβλέπει τον χρόνο εργασίας που συμπεριλαμβάνεται στις κοινοτικές οδηγίες και τα προεδρικά διατάγματα που ορίζουν σαν μέγιστο χρόνο εφημεριακής – υπερωριακής απασχόλησης το 48ωρο και το 56ωρο αντίστοιχα για ειδικευμένους και ειδικευόμενους.

Με δεδομένο επίσης, ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει αποφασίσει ότι είναι παράνομη και καταχρηστική οποιαδήποτε άλλη απόφαση και νομοθεσία για παράκαμψη των σχετικών νόμων, πέραν της Κλαδικής Συμφωνίας, αυτό το οποίο θα έπρεπε να εφαρμόσετε θα ήταν το 48ωρο-56ωρο ως η μόνη υπάρχουσα νομοθεσία και νομιμότητα.

Όσον αφορά τη γνωμοδότηση του κ. Ζερβού και η οποία αποφαίνεται ότι είναι παράνομη και καταχρηστική η επίσχεση εργασίας των ιατρών, σας υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί αντιγραφή αντίστοιχης γνωμοδότησης για την επίσχεση εργασίας των ιατρών του Κ.Θ. Λέρου, το έτος 2005, και η οποία αποδείχθηκε έωλη και αναποτελεσματική, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ουδέποτε ελήφθη υπ’ όψιν και ουδείς προσέφυγε εναντίον των γιατρών για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η επίσχεση εργασίας. Την γνωμοδότηση αυτή, ακολούθησε απάντηση αιτιολογημένη και στοιχειοθετημένη πλήρως και η οποία ποτέ δεν αμφισβητήθηκε. Την αιτιολογημένη αυτή αντίκρουση της γνωμοδότησης του κ. Ζερβού, την επισυνάπτουμε, με την ελπίδα να σας αποτρέψει από πιθανό λάθος εκτίμηση και κινήσεις. Επίσης σας επισυνάπτουμε και την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Συλλόγου νοσοκομειακών ιατρών κ. Μιχαήλ, ώστε να έχετε ολοκληρωμένη άποψη και των νόμων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλη τη σχετική βιβλιογραφία και τις παραπομπές.

Παρά το γεγονός, ότι εμείς οι νοσοκομειακοί γιατροί, είχαμε κάθε νόμιμο δικαίωμα, να προσφύγουμε άμεσα στις διατάξεις του 48ωρου-56ωρου, εν τούτοις προσπαθήσαμε να μην καταφύγουμε στην λύση αυτή, δίνοντας περιθώριο στο νοσοκομείο να λειτουργήσει, έστω και έκτακτη βάση.

Επειδή γίνεται αναφορά στην Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, (αριθμ. πρωτ. 2/8012/06-02-09), την οποία επικαλούμενος, αναφέρετε ότι θα εισπραχθούν νωρίτερα οι εφημερίες 2009, σας κάνουμε γνωστό, αν ήδη δεν το γνωρίζετε, ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά το συμπληρωματικό κονδύλι για τις εφημερίες του Νοεμβρίου 2008, οι οποίες αποδόθηκαν με περικοπές και με περιστασιακή συναίνεση και επιφύλαξη των γιατρών, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Μια στάση που σας αποδεικνύει ότι παρά την οικονομική μας επιβάρυνση, εμείς δεν δημιουργήσαμε πρόβλημα στη λειτουργία του Νοσοκομείου, αν και νομικά και ηθικά είμασταν κατοχυρωμένοι να προχωρήσουμε σε επιπλέον ενέργειες.

Το επ’ αόριστον της επίσχεσης εργασίας, είναι δυνατόν να μετατραπεί σε ορισμένο, αν και εφ΄όσον επικρατήσει η συνέπεια του κράτους και του Υπουργείο προς εμάς και υπογραφεί η Κλαδική Συμφωνία όπως αυτή είχε υπογραφεί την 1/12/2008 από τον Υπουργό Υγείας και την Ομοσπονδία μας και όχι φυσικά το εκτρωματικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Είναι πράγματι άδικο και νομικά αβάσιμο και αστήριχτο, να κατηγορούμαστε εμείς για παράνομες πράξεις, όταν εξαπατούμαστε, όταν δώσαμε την ακραία ανοχή, ανεκτικότητα και χρονική βοήθεια προς το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να τηρήσει και τις υπογραφές και τις υποσχέσεις του.

Είναι πράγματι άδικο να εγκαλούμαστε εμείς που τηρούμε το νόμο, και να είναι κατήγοροι εκείνοι οι οποίοι ενσυνείδητα παραβίασαν υπογραφές και συμφωνίες και παράλληλα εμφανίζονται υπερήμεροι στις οικονομικές υποχρεώσεις τους έναντι των γιατρών.

Εάν πράγματι πιστεύετε, ότι οι γιατροί παρανομούν, έχετε τη δυνατότητα να προσφύγετε όπου πρέπει, με φυσικό επόμενο και τη δική μας προσφυγή. Πιστεύουμε όμως, σαν νομικός και σώφρων άνθρωπος που είστε, ότι και εσείς πιστεύετε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας.

Αν λοιπόν η πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των φυσικών προϊσταμένων σας είναι να επικρατήσει η εξαπάτηση, ο εκβιασμός και η αλλοίωση των πραγματικών γεγονότων και των συμφωνιών, τότε πλέον ο δρόμος είναι μόνο ένας. Η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στο κλείσιμο του Νοσοκομείου και τη μη ύπαρξη εφημερευόντων. Αν αυτό το Νοσοκομείο, το οποίο μένει ανοικτό μόνο λόγω του φιλότιμου και της αξιοπρέπειας των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, θέλουν κάποιοι να το κλείσουν, ιδού, υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν.


Για το Σύλλογο Νοσοκομειακών Ιατρών Γ.Ν. Ρόδου



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΤΡΙΑΝΤΟΣ Ι. ΜΥΡΟΦΟΡΟΥ