Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Ακούσαμε...


Πολλά ερωτηματικά γεννιούνται σχετικά με τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του νοσοκομείου.
Ακούσαμε οτι οι συνάδελφοι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των γιατρών του νοσοκομείου διαμαρτύρονται για το πως γράφονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων και οτι αρνήθηκαν να υπογράψουν αυτά της 22ας συνεδρίασης γιατί δεν αποδόθηκαν πιστά και στην απόφαση έγινε προσπάθεια ωραιοποίησης και στρογγυλέματος της κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο.
Στην επίμαχη αυτή συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της σύμπτυξης κλινικών και δραστηριοτήτων του νοσοκομείου εξ αιτίας των τραγικών ελλείψεων προσωπικού, ειδικά νοσηλευτών, έως ότου έλθει το απαιτούμενο ελάχιστο προσωπικό (100 νοσηλευτές).
Η συζήτησε έγινε στη βάση ότι ο αριθμός των εργαζόμενων νοσηλευτών είναι κάτω του ορίου με τις προφανείς συνέπειες τόσο στους ασθενείς όσο και στους εργαζόμενους, πράγμα που κατά την ώρα της συζήτησης αποδέχθηκαν όλα τα μέλη του Δ.Σ.
Ακούσαμε οτι στην απόφαση γράφεται ότι το προσωπικό του νοσοκομείου είναι οριακό !!! (sic) και υπάρχει ανάγκη σύμπτυξης κλινικών ή δραστηριοτήτων
Η προσπάθεια αλλαγής του χαρακτηρισμού και ωραιοποίηση της κατάστασης είναι φανερό ποιούς  εξυπηρετεί , αλλά οι εκπρόσωποί μας τους πήραν είδηση και αντέδρασαν άμεσα.
Οι διοικούντες  πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που έχει περιπέσει το νοσοκομείο και για ότι πρόκειται από εδώ και πέρα να συμβεί.
Τέτοιες προσπάθειες διαστρέβλωσης της κατάστασης μόνο αγανάκτηση μπορούν να πυροδοτήσουν και να γνωρίζουν ότι θα μας βρουν δυναμικά αντιμέτωπους.

Σκάνδαλο ή πόλεμος εταιριών;


Συνταγή για χρυσές δουλειές

24/01/2010   (ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
Η μία καταγγελία διαδέχεται την άλλη για το «κύκλωμα των 4» του υπουργείου Υγείας που κάνει δουλειές, προωθώντας φάρμακα συγκεκριμένης εταιρείας.
 Δύο εβδομάδες μετά τις αποκαλύψεις για το «φαρμακερό» κύκλωμα με τα ανώνυμα-επώνυμα «reports», η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται και η έρευνα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Υγείας Μ. Σαμπατακάκη, δηλαδή... μετ'''' εμποδίων.
*Η πρώτη αναφορά που μας έγινε μετά το δημοσίευμα, αφορά σε γιατρό δημόσιου νοσοκομείου που συνταγογράφησε σε ασθενή αντί για δύο δόσεις φαρμάκου που χορηγείται σε καρκινοπαθείς -κοστίζει 400 ευρώ η δόση- 17 δόσεις!»
Ο συγκεκριμένος γιατρός έχει ελεγχθεί και στο παρελθόν από τον ΟΓΑ για υπερσυνταγογράφηση. Και φυσικά, η υπόθεση ουδέποτε κατέληξε στη δικαιοσύνη.
*Την ίδια ώρα το «κύκλωμα των 4» αναζητά νομική υποστήριξη και εξαφάνιση στοιχείων που τους ενοχοποιούν για πράξεις όπως το κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών τους.
Για το συγκεκριμένο κύκλωμα, στο οποίο φέρεται πως συμμετείχαν τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας και ένας πρώην νοσηλευτής και νυν διοικητής νοσοκομείου, οι υπηρεσίες που παρείχαν ίσως τελικά να μην περιορίζονταν μόνον στην προώθηση των φαρμάκων συγκεκριμένης εταιρείας.
Οπως μας καταγγέλλουν καλά γνωρίζοντες, οι δύο εκ των εμπλεκομένων φέρεται να παρείχαν «διευκολύνσεις» έναντι αμοιβής για ανεύρεση κρεβατιών σε εντατικές, μέχρι και πώληση (!!!) φιαλών αίματος αντί 500-1.000 ευρώ.
Πάντως, το απόστημα στο χώρο της υγείας είναι αρκετά μεγάλο και δεν περιορίζεται στους «4». Πριν από λίγες ημέρες δημιουργήθηκε σάλος από την πληροφορία πως σε επιτροπή του υπουργείου συμμετέχει στέλεχος πολυεθνικής.
Το θέμα γνωρίζει ο γ.γ. του υπουργείου Γ. Δημόπουλος.

«Εχω 5 χειρουργεία, τα θες; Απάντησε σήμερα»

24/01/2010  (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Λίστα με 200 ονόματα γιατρών που έπαιρναν μίζες για προώθηση ιατροτεχνολογικού υλικού βρέθηκε σε βαλίτσα από την ΥπΕΕ
Του Τασου Tελλογλου
H σύζυγος του γιατρού στέλνει μέσω SMS στον εκπρόσωπο της εταιρείας ορθοπεδικών υλικών Depui Hellas, το εξής «εύγλωττο» μήνυμα. «Εχω 5 χειρουργεία, τα θες; Απάντησέ μου σήμερα…».
Βρισκόμαστε στο 2005, και οι γιατροί πιέζουν τις προμηθεύτριες εταιρείες υλικών για τα «ποσοστά» τους, ενώ πριν συνέβαινε το αντίθετο... Λίγες ημέρες αργότερα η σύζυγος στέλνει στον αντιπρόσωπο της ίδιας εταιρείας νέο μήνυμα, λέγοντάς του ότι την «ξέχασε». Αυτά και άλλα πολλά, εξίσου ενδιαφέροντα στοιχεία, συγκεντρώνονται στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) αναφορικά με τη μεγαλύτερη υπόθεση παράνομων πληρωμών (μιζών) για την προώθηση ιατροτεχνολογικού υλικού, που αποκαλύφθηκε ποτέ. Σημειώνεται ότι η ΥπΕΕ είχε από πέρυσι τον Μάρτιο προχωρήσει σε κατάσχεση του σπιτιού της αντιπροσώπου της εταιρείας, της Δ. Φ.
Εκεί, μέσα σε μία βαλίτσα βρέθηκαν σημειώσεις με 200 ονόματα γιατρών και ποσά που δόθηκαν, αλλά η δυσκολία της έρευνας συνίσταται στο ότι ένα τμήμα -το συντριπτικά μεγαλύτερο- των χρημάτων είχε δοθεί «χέρι με χέρι», έτσι δύσκολα αποδεικνύεται το αδίκημα της δωροδοκίας.
Ετσι, η ΥπΕΕ «επέλεξε» τραπεζικούς λογαριασμούς 35 γιατρών τους οποίους «άνοιξε», και σε 13 από αυτούς διαπιστώθηκε να «μπαίνουν» μεγάλα ποσά, σε ημερομηνίες διαφορετικές από τις ημερομηνίες πληρωμής των γιατρών από το δημόσιο νοσοκομείο της χώρας όπου εργάζονται. Τώρα, θα πρέπει οι γιατροί αυτοί να εξηγήσουν πειστικά το «πόθεν» αυτών των χρημάτων, εξηγώντας παράλληλα γιατί σε αρκετές περιπτώσεις, τα ποσά που πιστώνονταν στους λογαριασμούς τους συμπίπτουν ως προς το ύψος τους με τα ποσά που βρέθηκαν στη λίστα της Δ. Φ.
Ενας συνάδελφος της Δ. Φ., αντιπρόσωπος άλλης προμηθεύτριας εταιρείας υπολογίζει ότι το 2005 μόνο στο ΚΑΤ, «κατέβαλε» μηνιαίως 300.000 ευρώ σε «παράνομες πληρωμές χειρουργών για την προώθηση ορθοπεδικών προϊόντων». Εκείνη την περίοδο «πρέπει όλοι μαζί να μιζάραμε σε γιατρούς του νοσοκομείου αυτού 800.000 έως ένα εκατομμύριο ευρώ», συμπλήρωσε.
Πάθος με τον τζόγο
Ηταν η χρονική περίοδος που η Depui, θυγατρική της Johnso& Johnson, πλήρωνε «ό, τι εκινείτο από ορθοπεδικούς για να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά…», τον Ζ. στο ΚΑΤ, τον Χ. και τον Π. σε νοσοκομεία της κεντρικής Ελλάδας. Ο ορθοπεδικός Κ. από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε οικογενειακά στο Λας Βέγκας καθώς στους προμηθευτές ήταν γνωστό το πάθος του με τον τζόγο!
Στο τεράστιο υλικό που ερευνά η ΥπΕΕ, προστέθηκε πριν από δέκα ημέρες και ένας μεγάλος όγκος εγγράφων που εστάλη από τoν εφέτη κ. Ζαΐρη στην υπηρεσία, με βάση την αποστολή στοιχείων από τις εισαγγελικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας. Αν ληφθεί υπόψη ότι αυτή δεν είναι η μοναδική σκοτεινή υπόθεση προμηθειών του ΕΣΥ, το πιθανότερο είναι ότι η αποστολή αυτών των νέων στοιχείων θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την έρευνα των ελληνικών αρχών. Πάντως, οι αμερικανικές αρχές είχαν διαβιβάσει στις ελληνικές δικαστικές αρχές τα στοιχεία που είχαν αντλήσει από έρευνα εις βάρος της Depui τον Φεβρουάριο του 2009, και άτομα με γνώση των ερευνών, εκτιμούν ότι όπως και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις, η «προστιθέμενη αξία» της ελληνικής έρευνας, για τη διαλεύκανση του σκανδάλου, είναι ακόμα μικρή.