Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία , ήταν πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης με σκοπό την ενίσχυση των ιδιωτικών μονάδων υγείας στις οποίες επενδύθηκαν τεράστια κεφάλαια τα τελευταία χρόνια με σκοπό να καλύψουν τις ελλείψεις του κρατικού τομέα και να αφαιμάξουν οικονομικά την όποια ελληνική οικογένεια είχε την ατυχία να έχει κάποιον βαριά πάσχοντα που δεν βρίσκει μονάδα εντατικής θεραπείας σε κρατικό νοσοκομείο.
Εκτός απ’ αυτούς έχασαν τη ζωή τους ψάχνοντας μια εντατική μονάδα είναι και αυτοί οι έλληνες ασφαλισμένοι πολίτες που οδηγήθηκαν στην οικονομική οικογενειακή πτώχευση γιατί αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ιδιωτική μονάδα.
Για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του πρωθυπουργού για τα οικονομικά Αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί «υγειονομικό εκτροχιασμό» ; Οι ασθενείς που δεν έζησαν κ’ αυτοί που δεν θα ζήσουν λόγω των ελλείψεων δεν συνιστούν λόγο έκτακτης υγειονομικής ανάγκης ;
Μια ερώτηση στην νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας : Υπάρχει πολιτική βούληση να γίνει ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΔΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΝΟΣΗΛΕΥΟΥΝ ΚΑΘΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΙΟ ; (Δεν εννοώ τις «συμβάσεις» με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση όπου και οι ασθενείς πληρώνουν με διάφορες προφάσεις και το δημοσιο πλήρωνε).
Δεν νοείται κανένας έλληνας που κινδυνεύει η ζωή του ή να τη χάνει η να πτωχεύει σαν θύμα των ιδιωτικών συμφερόντων.
Και να θυμίσω στην υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά ότι στο νόμο του ΕΣΥ που ο πατέρας της σαν υπουργός υγείας συνέταξε υπήρχε πρόβλεψη για την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ! Φυσικά η σημερινή πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίστροφη.
Τώρα σε περίοδο γρίπης και οικονομικής κατάρρευσης χρειάζεται πολιτική τόλμη για τη λήψη άμεσων μέτρων. Η νομική λύση θα υπάρχει όπως έγινε με τα τόσα άλλα οικονομικά έκτακτα μέτρα.
«Ιδού η Ρόδος» για το υπουργείο υγείας !
Απόστολος Πέτρου
Γιατρός στο Αττικό νοσκομείο