Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - Η ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ


Οι τραγικές ελλείψεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας στο ελληνικό σύστημα υγείας είναι κάτι κοινά παραδεκτό και μάλιστα σύμφωνα με του υπολογισμούς της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής θεραπείας υπολογίζεται ότι χωρίς έκτακτες συνθήκες (νέα γρίπη) 3400 έλληνες χάνουν ΕΤΗΣΙΩΣ τη ζωή τους αν λειτουργούσαν οι ήδη κλειστές μονάδες στο κρατικό τομέα.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία , ήταν πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης με σκοπό την ενίσχυση των ιδιωτικών μονάδων υγείας στις οποίες επενδύθηκαν τεράστια κεφάλαια τα τελευταία χρόνια με σκοπό να καλύψουν τις ελλείψεις του κρατικού τομέα και να αφαιμάξουν οικονομικά την όποια ελληνική οικογένεια είχε την ατυχία να έχει κάποιον βαριά πάσχοντα που δεν βρίσκει μονάδα εντατικής θεραπείας σε κρατικό νοσοκομείο.
Εκτός απ’ αυτούς έχασαν τη ζωή τους ψάχνοντας μια εντατική μονάδα είναι και αυτοί οι έλληνες ασφαλισμένοι πολίτες που οδηγήθηκαν στην οικονομική οικογενειακή πτώχευση γιατί αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ιδιωτική μονάδα.
Για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του πρωθυπουργού για τα οικονομικά Αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί «υγειονομικό εκτροχιασμό» ; Οι ασθενείς που δεν έζησαν κ’ αυτοί που δεν θα ζήσουν λόγω των ελλείψεων δεν συνιστούν λόγο έκτακτης υγειονομικής ανάγκης ;
Μια ερώτηση στην νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας : Υπάρχει πολιτική βούληση να γίνει ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΔΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΝΟΣΗΛΕΥΟΥΝ ΚΑΘΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΙΟ ; (Δεν εννοώ τις «συμβάσεις» με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση όπου και οι ασθενείς πληρώνουν με διάφορες προφάσεις και το δημοσιο πλήρωνε).
Δεν νοείται κανένας έλληνας που κινδυνεύει η ζωή του ή να τη χάνει η να πτωχεύει σαν θύμα των ιδιωτικών συμφερόντων.
Και να θυμίσω στην υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά ότι στο νόμο του ΕΣΥ που ο πατέρας της σαν υπουργός υγείας συνέταξε υπήρχε πρόβλεψη για την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ! Φυσικά η σημερινή πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίστροφη.
Τώρα σε περίοδο γρίπης και οικονομικής κατάρρευσης χρειάζεται πολιτική τόλμη για τη λήψη άμεσων μέτρων. Η νομική λύση θα υπάρχει όπως έγινε με τα τόσα άλλα οικονομικά έκτακτα μέτρα.
«Ιδού η Ρόδος» για το υπουργείο υγείας !

Απόστολος Πέτρου
Γιατρός στο Αττικό νοσκομείο

Εξαγγελίες ΥΥΚΑ για ΜΕΘ: Απειρία ή Πολιτικός καιροσκοπισμός;

28/11/2009

ΠΑΣΟΝΟΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

« Εξαγγελίες ΥΥΚΑ για ΜΕΘ: Απειρία ή Πολιτικός καιροσκοπισμός; »

Ερωτηματικά και σύγχυση προκαλεί στον Κλάδο μας η καθημερινή παρουσία της νέας Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΥΚΑ στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Και δεν θα αποτελούσε μομφή η συνεχόμενη αυτή παρουσία, αν δε συνοδευόταν από αντιφατικές και ανακόλουθες δηλώσεις που ακυρώνουν τις προηγούμενες και καταδεικνύουν στην καλύτερη των περιπτώσεων, άγνοια αντικειμένου!

Παράλληλα, δημιουργούν την ψευδαίσθηση στην Ελληνική κοινωνία ότι το εμβόλιο για τον ιό Η1Ν1 αποτελείπανάκεια, και τη μοναδική ασπίδα απέναντι στην πανδημία, υπεκφεύγοντας και μεταθέτοντας τις ευθύνες της Πολιτείας για την υποστελέχωση του ΕΣΥ.

Οι 3.000 νέες προσλήψεις Νοσηλευτών ανά έτος πέραν των συνταξιοδοτήσεων, που αποτελούσανπροεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης, μετατράπηκαν σε 2.000 προσλήψεις για το 2010 σύμφωνα με τις νεότερες εξαγγελίες της Υπουργού, και στην πορεία σε 300 προσλήψεις Συμβασιούχων για το ¨σταδιακό¨ άνοιγμα των κλειστών ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, 3.000 συνάδελφοι που απασχολούνταν μέσω stage αποχωρούν από το ΕΣΥ, και άλλες 2.000 συνταξιοδοτούνται στο τέλος του χρόνου.

Ταυτόχρονα, η τύχη της προκήρυξης 7Κ/2009 για 1726 συναδέλφους που ήταν έτοιμη για δημοσίευση πριν τις εκλογές του Οκτώβρη αγνοείται, ενώ άγνωστος αριθμός επιτυχόντων συναδέλφων σε παλαιότερες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ αναμένει εδώ και 6 μήνες την έγκριση των κωδικών μισθοδοσίας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους….

Η Υπουργός ανακοινώνει σε κάθε ευκαιρία ότι τα κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ θα ανοίξουν σταδιακά με το υπάρχον, έμπειρο προσωπικό! Ας μας υποδείξει η κυρία Υπουργός, πού βρίσκεται αυτό το έμπειρο προσωπικό σήμερα; Γιατί, αφού είναι έμπειρο, παραμένει αναξιοποίητο; Γιατί εμείς δεν γνωρίζουμε την ύπαρξή του;Μήπως γιατί δεν υπάρχει αυτό το προσωπικό, και οι εξαγγελίες της κυρίας Υπουργού εξυπηρετούν επικοινωνιακούς σκοπούς και μόνο;

Καλούμε την Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά, να προχωρήσει άμεσα στη δημοσίευση της προκήρυξης 7Κ/2009 αλλά και σε επιπλέον προκήρυξη που θα καλύπτει τις συνταξιοδοτήσεις του 2009. Τέλος, την καλούμε να αποφύγει στο μέλλον τις ίδιες αδιέξοδες πρακτικές που ακολούθησε ο προκάτοχός της, οδηγώντας το ΕΣΥ στη χρεοκοπία.

Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΝΟΠ