Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ- «Επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα μετέφερε ιδιωτική εταιρεία και στο Αττικό Νοσοκομείο»

10/6/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

-Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα μετέφερε ιδιωτική εταιρεία και στο Αττικό Νοσοκομείο»

Είναι γνωστό ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε τον Σεπτέμβρη του 2009 με απόφασή του ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις της με βάση τρεις κοινοτικές οδηγίες οι οποίες αφορούν τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς δεν είχε καταρτίσει και θεσπίσει εντός εύλογης προθεσμίας σχέδιο διαχείρισης σύμφωνο με τις απαιτήσεις της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας και δεν διέθετε κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διάθεσης αποβλήτων, στο πλαίσιο του οποίου να εφαρμόζονται οι πλέον κατάλληλες μέθοδοι για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Η Επιτροπή μάλιστα υποστήριξε ότι η διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα γίνεται κυρίως με τη μέθοδο της «προσωρινής» αποθήκευσης, η οποία, στην πράξη, καθίσταται μόνιμη, λόγω της ανανέωσης των αδειών αποθήκευσης, με αποτέλεσμα τα επικίνδυνα απόβλητα να συσσωρεύονται στους χώρους παραγωγής επί μακρόν, ενώ δεν έχει γίνει και απογραφή των ποσοτήτων επικίνδυνων αποβλήτων.

Το θέμα επανήλθε με τον εντοπισμό στο Αττικό Νοσοκομείο κοντέινερ που μετέφεραν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Η ιδιωτική εταιρεία που διαχειριζόταν τα νοσοκομειακά απόβλητα δεν τηρούσε καμιά απολύτως προδιαγραφή. Μεταξύ άλλων συγκέντρωνε τα απόβλητα σε κάδους τους οποίους και έπλενε στον χώρο του Αττικού Νοσοκομείου ενώ επιπλέον τα διατηρούσε εκτεθειμένα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αντί των 4 βαθμών Κελσίου που ορίζει η νομοθεσία. Μάλιστα, η εν λόγω εταιρεία είχε μετατρέψει το χώρο του Αττικού σε σταθμό μεταφόρτωσης, όπου τεμάχιζε και αναμείγνυε τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα με άλλα και τα μεταπωλούσε ως πρώτη ύλη σε βιομηχανίες. Τέλος, η εν λόγω ιδιωτική εταιρεία διατηρούσε τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων χωρίς σύμβαση, αφού αυτή είχε λήξει στις 31.12.2007 ενώ δεν είχε λάβει χώρα νέος διαγωνισμός ανάθεσης.

Εκτός αυτού, είναι γνωστή η πρακτική της εναπόθεσης των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων σε χωματερές και ΧΥΤΑ, ή απευθείας σε βιολογικούς καθαρισμούς των πόλεων, χωρίς πρώτα αυτά να έχουν αδρανοποιηθεί, αλλά μόνο θρυμματιστεί.

Επειδή οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον είναι προφανείς,

Επειδή οι αδειοδοτήσεις των διαχειριστών μολυσματικών νοσοκομειακών απορριμμάτων και οι έλεγχοι είναι θέματα που αφορούν τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις αντίστοιχες υπηρεσίες τους,

Επειδή και στο παρελθόν ήρθε στο φως της δημοσιότητας η πρακτική της εταιρείας που διαχειριζόταν σχεδόν μονοπωλιακά τα μολυσματικά νοσοκομειακά απόβλητα στη χώρα και ειδικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, χωρίς σταθερή έδρα της επιχείρησης, με μία κινητή μονάδα αδρανοποίησης και μοιράζοντας ακόμη και πλαστά πιστοποιητικά αδρανοποίησης στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενώ κατά τη μεταφορά με φορτηγά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, υπήρχαν καταγγελίες για μολυσματικά διασταλάζοντα που αποτελούνταν από καθετήρες, πλάσματα αίματος, ορούς, απορρίμματα χειρουργείων και μονάδων εντατικής θεραπείας κ.ά.,

Επειδή δεν μπορούν να εξαπατώνται οι υπεύθυνοι των νοσοκομείων που ελέγχουν τη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων και παραλαμβάνουν πιθανόν πλαστά πιστοποιητικά αδρανοποίησης από επιτήδειους επιχειρηματίες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η μεγιστοποίηση των κερδών τους,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

· Προτίθενται να προβούν στην άμεση εκπόνηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού εθνικού συστήματος διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων;

· Τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν ώστε να ενισχυθούν άμεσα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο;

· Τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν ώστε να υπάρξει επαρκής ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων;

· Ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειες για όλους όσοι εμπλέκονται σε ανάλογες πράξεις διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων χωρίς αδειοδότηση και βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων σε νοσοκομεία και ΟΤΑ, των πολιτών και του περιβάλλοντος;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Βασίλης Μουλόπουλος

Η περιστολή των δαπανών ...ξεκίνησε απο τα σάντουιτς της νυχτερινής βάρδιας ! Κέρδος 20,8 ευρω

Την αντίδραση των εργαζομένων στο νοσοκομείο Μεσολογγίου προκάλεσε η απόφαση της νέας διοίκησης του ιδρύματος να σταματήσει τη χορήγηση σάντουιτς σε όσους εργαζόμενους έχουν νυχτερινή βάρδια, με πρόσχημα την περιστολή των δαπανών.
Σε δήλωσή του για το ζήτημα που έχει προκύψει, το μέλος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, Παναγιώτης Νικολόπουλος σημειώνει:
«Τα κατάφερε ο νεοδιορισμένος διοικητής του νοσοκομείου μας Κος Νικολόπουλος να μειώσει το υπερβολικά μεγάλο έλλειμμα του νοσοκομείου. Συγχαρητήρια. Πως το πέτυχε αυτό; Πανεύκολο. Διαβάστε πως ο οικονομολόγος το επάγγελμα Κος διοικητής πέτυχε το ακατόρθωτο. Εδώ και ένα χρόνο περίπου μετά από πρόταση του σωματείου εργαζομένων, η προηγούμενη διοίκηση συμφώνησε να δίνεται στους νυχτερινούς εργαζόμενους του νοσοκομείου, δέκα έξι (16) τον αριθμό, ένα σάντουιτς. Το κόστος κατά την διοίκηση είναι 1,30 ευρώ το ένα, δηλαδή μιλάμε για το υπερβολικά μεγάλο ποσό των 20,8 ευρώ την ημέρα. Και δεν θα είχε κανείς αντίρρηση φυσικά να το δεχτεί, αφού είναι παράνομο όπως λέει, αλλά αφού πρώτα ο Κος διοικητής φρόντιζε να δοθούν στους εργαζόμενους αυτά που από τον Νοέμβριο του 2008 τους χρωστάει το νοσοκομείο. Μιλάμε για δεδουλευμένα νυχτερινά και αργίες. Και αφού οι εργαζόμενοι εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε τις στολές που οφείλει να τους δίνει το νοσοκομείο και αναγκάζονται να τις αγοράζουν οι ίδιοι. Την παρανομία της διοίκησης λοιπόν δεν την βλέπει ο διοικητής, που φαίνεται ότι παράνομο είναι για αυτόν ότι τον συμφέρει. Για την ιστορία να σας πω ότι σε μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, που το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο, δίνεται το σάντουιτς κανονικά.
Μη ρωτήσετε τώρα τα 23 εκατομμύρια Ευρώ που είναι το χρέος του νοσοκομείου πόσα σάντουιτς έφαγαν οι εργαζόμενοι για να δημιουργηθούν. Με πρησμένο στομάχι δεν μπορώ να κάνω υπολογισμούς...
Και επειδή οι εργαζόμενοι έχουν και αξιοπρέπεια, τους απαντάμε ότι έτσι το μόνο που πετυχαίνουν είναι να φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα τέτοιες ενέργειες. Το φιλότιμο των εργαζόμενων είναι που κρατάει ανοιχτά ακόμη τα νοσοκομεία, γιατί αν επιμείνουν σ αυτά που δικαιούνται από τον νόμο, τότε θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν.»

Αγρια λιτότητα για μας ....

Αυτό είναι το Κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας VETO 6/12/2009 , με βάση το οποίο ο κ.Προβόπουλος δήλωσε στην Εφορία κατά το έτος 2008....

Το Αστρονομικό ποσό των 4.051.949,01 Ευρωπουλακίων !!!

Αυτή είναι η φτωχική Ελληνική πραγματικότητα... εν μέσω κρίσης.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος , Γιώργος Προβόπουλος, που κρατάει τα "κλειδιά" του δημοσίου χρέους, το 2006 πήρε και επιστροφή φόρου απο το Υπουργείο Οικονομικών.

Τώρα, ο κύριος 4.051.949,01 ζεστά και μετρητά, προτείνει λύσεις, ζητώντας από τον λαό άγρια λιτότητα...για να βγούμε απο το αδιέξοδο!

Aπό τα ανωτέρω εισοδήματα των 4.051.949 ευρώ, σχεδόν το 100%, αποτελούν αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά, τα οποία φορολογούνται με πολύ χαμηλότερο συντελεστή ή δεν φορολογούνται καθόλου με βάση το Ελληνικό φορολογικό σύστημα.

Και βέβαια, εμείς οι.... υπόλοιποι πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερες θυσίες για να βγάλουμε την χώρα απο το αδέξιοδο που την οδήγησαν οι... κατά καιρούς Εθνοσωτήρες Κυβερνήτες Μας !!!
Αναρτήθηκε από ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ

Χωρίς ανάσα το Ε.Σ.Υ.

Μελά Ρίτα



Βαθαίνει η κόντρα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Οικονομικών με τους εκπροσώπους των προμηθευτών για το διακανονισμό των χρεών, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αριστοτέλους.

Η σχέση των δύο πλευρών επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την σύσκεψη που είχαν από τις 16:00 το μεσημέρι έως πριν από λίγη ώρα, η οποία κατέληξε σε ναυάγιο.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου υγείας κ. Νίκος Πολύζος κατέθεσε μικρές βελτιωμένες προτάσεις, όπως για παράδειγμα τη μείωση του χρόνου εξόφλησης των ομολόγων από δύο χρόνια σε ένα και από τα τρία χρόνια σε 24 μήνες. Επιπλέον νέα πρόταση έπεσε στο τραπέζι και για το ποσοστό της έκπτωσης που αφορά την αποπληρωμή των χρεών του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές. Ειδικότερα, από 18% με 19%, που ήταν αρχικά, έπεσε στο 13% - 14%.

Μετά τη συνάντηση με τα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων οι προμηθευτές είπαν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τις διαθέσεις τους.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική. Οι αποθήκες αδειάζουν με ταχυτάτους ρυθμούς από απλά αναλώσιμα υλικά όπως γάζες, γάντια, αλλά και ακριβά υλικά όπως στεντ, αντιδραστήρια, ακτινολογικά φιλμ κλπ. Παράλληλα εκατοντάδες χειρουργεία έχουν αναβληθεί σε όλα τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

Μόνο στο Τζάνειο η λίστα αναμονής για χειρουργεία στην ορθοπεδική κλινική αριθμεί περισσότερους από 2.000 ασθενείς.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, καλεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλάβει δράση, δηλώνοντας πως τις επόμενες μέρες είναι βέβαιο πως θα χαθούν ανθρώπινες ζωές.

«Το πάρτι τελείωσε και στο χώρο της υγείας», διαμήνυσε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, νωρίς σήμερα το μεσημέρι, μιλώντας σε ημερίδα. Η υπουργός έκανε λόγο για εκβιαστική στάση των προμηθευτών που έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω της έλλειψης υλικών.

«Μερίδα προμηθευτών δεν αποδέχονται τους όρους του διακανονισμού και άλλοι δεν θέλουν να ισχύσουν οι νέοι κανόνες που επιβάλλουμε για να υπάρξει επιτέλους τάξη, εποπτεία και χαμηλότερες τιμές στην προμήθεια των αναλώσιμων ειδών» εξήγησε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Για κατάρρευση των νοσοκομείων κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, ο οποίος τονίζει ότι μεταξύ άλλων: «Για πρώτη φορά, οι πολίτες της χώρας μας δεν λαμβάνουν σωστές υπηρεσίες Υγείας, μιας και τα νοσοκομεία κατέρρευσαν. Μειώθηκε το προσωπικό, μειώθηκε ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων, τα εργαστήρια αδυνατούν για τις βασικές εξετάσεις, λείπουν βασικά φάρμακα και, παράλληλα, τα χρέη διογκώνονται υπέρμετρα. Επειδή, υπεύθυνος για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ο πρωθυπουργός και επειδή η ετήσια πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για το έλλειμμα των νοσοκομείων ήταν 800 εκατ. ευρώ και έχουμε φτάσει, ήδη, στο 1 δισ. ευρώ, πλέον, η ευθύνη είναι στον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Οι προμηθευτές δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω, αφού όπως ανακοίνωσαν δεν τους ικανοποιεί η διαδικασία ρύθμισης των χρεών που αποφασίστηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.

«Οι προμηθευτές των Νοσοκομείων δεν μπορούν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, όσο η κυβέρνηση επιμένει σε ένα απολύτως καταστροφικό για τους προμηθευτές σενάριο «ρύθμισης» των συσσωρευμένων χρεών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

www.zougla.gr