Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Απο το blog του Νοσοκομείου Πρέβεζας

Είχαμε μια νέα συνέντευξη του Υπουργού Υγείας για τα μέτρα κατά του καπνίσματος, αλλά είχαμε και νέες (;) υποσχέσεις για :

1.Προσλήψεις των 5500 νοσηλευτών
2.Προσλήψεις 4500 γιατρών
3.Για το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών
4.Για την καθιέρωση εννέα (9) νοσηλευτικών ειδικοτήτων από τεσσερις(4) που είναι σήμερα .
5.Σύσταση Διέυθυνση Νοσηλευτικής στο Υπουργείο Υγείας.
6.Κάποια "ψίχουλα" στους νοσηλευτές από την εφαρμογή των νοσηλευτικών ειδικοτήτων


Παραθέτουμε το αντίστοιχο τμήμα της συνέντευξης:

...ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Θα ήθελα τώρα να σας πω κάτι άλλο, είσαστε ενήμερες και ενήμεροι για την προσπάθεια που καταβάλλαμε τα τελευταία χρόνια, ώστε να λύσουμε μερικά από τα χρόνια προβλήματα ή και τις πρόχειρες αντιμετωπίσεις στο παρελθόν θεμάτων που αφορούν, κυρίως στην υποστελέχωση των ελληνικών νοσοκομείων.

Γνωρίζετε ότι δια νόμου περάσαμε κάποιες αποφάσεις, ήδη άρχισαν αυτές να υλοποιούνται και πάντοτε με τις διαβεβαιώσεις που μας δόθηκαν από το ΑΣΕΠ τρέχουν οι διαδικασίες και υπολογίζουμε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουμε κλείσει με τον πρώτο κύκλο των προσλήψεων.

Για τα θέματα λοιπόν των νοσηλευτών, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει σειρά ενεργειών, που καλύπτουν ακριβώς αυτές τις αδράνειες τις αμηχανίες και προχειρότητες του παρελθόντος. Με διάταξη νόμου, στο Νόμο 3754 θυμίζω ότι προβλέπουμε την πρόσληψη 5,5 χιλιάδων νοσηλευτών με ειδικές διαδικασίες και πέραν από τον συνήθη προγραμματισμό.

Οι Κασσάνδρες που ήθελαν το νόμο αυτό να μην εφαρμόζεται και ισχυρίζονταν ότι "το θέμα των προσλήψεων παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες" τελικά διαψεύδονται, καθώς ήδη συγκροτήθηκε Επιτροπή που συνεδριάζει για την κατανομή στα νοσοκομεία της χώρας των προσλήψεων αυτών των 5,5 χιλιάδων και τη σύνταξη των σχετικών προκηρύξεων.

Επιπλέον, έχει ετοιμαστεί και το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο προσδιορίζονται οι νοσηλευτικές πράξεις, όπου καταρτίστηκε και μέσω των υπηρεσιών του Υπουργείου μας αποστέλλεται στα συναρμόδια Υπουργεία και το Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία και δημοσίευση.

Ένα αίτημα ετών των νοσηλευτών ικανοποιείται και η επαγγελματική τους προοπτική κατοχυρώνεται. Οι νοσηλευτικές ειδικότητες, με ρύθμιση νόμου, που εντάσσουμε στο νομοσχέδιό μας που αυτές τις μέρες συζητείται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, αυξάνονται από τέσσερις σε εννέα. Παρέχουμε έτσι στους νοσηλευτές μας τη δυνατότητα να εξειδικευθούν επαρκώς και να ανταποκριθούν στις εξελίξεις της ιατρικής και της επιστήμης.

Με το ίδιο νομοσχέδιό μας συστήνουμε, κάτι που επίσης ήταν πάγιο χρόνιο αίτημα των νοσηλευτών, τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου με τρόπο άμεσο να προωθούμε και να επιλύουμε τα ζητήματα των νοσηλευτών και της νοσηλευτικής. Αναγνωρίζουμε έτσι την ιδιαίτερη προσφορά τους και διευκολύνουμε στην καθημερινότητά τους τον ρόλο τους και βεβαίως ενισχύουμε με αυτόν τον τρόπο θετικά τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την προοπτική του.

Έκρινα σκόπιμο να σας το γνωστοποιήσω αυτό, γιατί είμαι βέβαιος ότι είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από πλευράς των νοσηλευτών.

Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και μου θυμίζει ο κ. Καλογερόπουλος ότι παράλληλα τρέχει η διαδικασία για την πρόσληψη των 4,5 χιλιάδων γιατρών, οι 2,5 χιλιάδες εκ των οποίων θα προσληφθούν άμεσα και οι υπόλοιποι 2 με προκήρυξη που ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου, δηλαδή σε έξι μήνες από τώρα.

Έτσι μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα και δέκα μηνών, θα έχουμε προσλάβει αυτόν τον πολύ σημαντικό αριθμό, που θα ανακουφίσει το εθνικό σύστημα υγείας κι όπως είπαμε είναι έκτακτες πέραν των κανονικών προσλήψεων που αυτές έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται. Αυτά προς το παρόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Προεδρικό Διάταγμα που είπατε προηγουμένως τι προβλέπει δηλαδή;

Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Προβλέπει ότι οι νοσηλευτές γίνεται στην ουσία ένας επαγγελματικός ανεξάρτητος φορέας, όπως είναι οι γιατροί, τους δίδονται ειδικότητες όπως έχουν οι γιατροί ώστε να έχουν και περισσότερη εξειδίκευση και καλύτερη απόδοση στη δουλειά τους και επιπλέον τους κατοχυρώνουμε με διάφορα επαγγελματικά δικαιώματα που δεν είχαν μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων να έχουν κι αυτή την ίδια αν θέλετε μεταχείριση ή αντίστοιχη με τους γιατρούς.

Αυτό χωρίς να μπορούμε μέχρι στιγμής, κάτι που θέλαμε δυστυχώς αλλά δεν επιτυγχάνεται να μπορούσαμε και αυτούς να τους πληρώναμε ειδικές υπερωρίες, όπως στις εφημερίες, όπως παίρνουν οι γιατροί. Αλλά με τις ειδικότητές τους, θα αυξηθούν και τα έσοδά τους.



Αέρααααα!
Αναρτήθηκε από Αγωνιστική Παρέμβαση στις 8:20 πμ
Ετικέτες ΕΣΥ, Νοσηλευτικό Προσωπικό, Νοσοκομειακοί Ιατροί, Προσλήψεις, Υπουργείο Υγεία

Ασθενείς στο έλεος της νόσου των χειρουργείων

14/06/2009
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Η κλεψιέλα, τον τελευταίο χρόνο, έχει επεκταθεί σε τουλάχιστον είκοσι νοσηλευτικά ιδρύματα

Της Γαληνης Φουρα

Τα ανθεκτικά μικρόβια κάνουν θραύση στα ελληνικά νοσοκομεία και εξαπλώνονται με τη μορφή επιδημικών κυμάτων, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους ασθενείς, κυρίως όταν πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Τον τελευταίο χρόνο μια ανθεκτική μορφή κλεψιέλας (pneumiae) έχει επεκταθεί σε τουλάχιστον είκοσι νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ εδώ και πέντε έτη καταγράφονται επάλληλα επιδημικά κύματα διαφόρων μορφών του ίδιου ανθεκτικού μικροβίου, που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά και «ευθύνεται» για θανάτους ασθενών. «Ο ίδιος κλώνος έχει βρεθεί σε πολλά νοσοκομεία, γεγονός συμβατό με διασπορά από ασθενή σε ασθενή και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο», δήλωσε στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Αλκης Βατόπουλος, που πραγματοποίησε τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του ευρωπαϊκού CDC για τον έλεγχο των λοιμώξεων «Urosurveilans». «Η θνητότητα από τη λοίμωξη αυτή στη χώρα μας δεν φαίνεται να είναι τόσο υψηλή όσο στο Ισραήλ, που άγγιξε το 40% των ασθενών που προσβλήθηκαν», υποστηρίζει. Ωστόσο, ο Ισραηλινός καθηγητής Γιαχούντα Καρμέλι, σε δημοσίευσή του στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό «Jama» του Μαρτίου, που αναφέρεται και στο ελληνικό πρόβλημα, εκτιμά ότι στη χώρα μας πεθαίνουν κάθε χρόνο (με στοιχεία του 2007) 1.700 άνθρωποι μόνο από λοίμωξη κλεψιέλας (17 ανά 100.000 κατοίκους). Η Ελλάδα κατέχει, σύμφωνα με το δίκτυο Hoonet (συντονιστής Α. Βατόπουλος), μια ακόμη θλιβερή πρωτιά στον τομέα των ανθεκτικών μικροβίων. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών, αλλά όχι μόνο. Συνδέεται άμεσα με την κρίση που μαστίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα κενά στην οργάνωσή του, τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, κλινών, Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Τμημάτων Φυσικής Αποκαταστάσεως.

Οι συνέπειες

Στα χειρουργικά τμήματα των νοσοκομείων βρίσκεται κανείς αντιμέτωπος με τις συνέπειες των λοιμώξεων. «Χειρουργήθηκε πριν από δύο μήνες με όγκο στο κεφάλι», μας λέει για μία ασθενή του, ο νευροχειρουργός διευθυντής Ανδρέας Σερέτης στο «Γ. Γεννηματάς». «Πήγε καλά, αλλά τώρα επέστρεψε με λοίμωξη του τραύματος. Υποβάλλεται σε θεραπεία με ισχυρά αντιβιοτικά κόστους 3.000 ευρώ την ημέρα. Εάν δεν ανταποκριθεί στη φαρμακευτική αγωγή και δημιουργηθεί απόστημα, θα υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση. Συνήθως αντικαθίσταται και τμήμα του κρανίου και το οστό στο σημείο της μόλυνσης με τεχνητό. Καταλαβαίνετε τι σημαίνουν όλα αυτά για τον ασθενή, ο οποίος υφίσταται τις συνέπειες στην υγεία και τη ζωή του».

Στους θαλάμους της Νευροχειρουργικής Κλινικής το βαρύ χρόνιο περιστατικό νοσηλεύεται δίπλα δίπλα με τον άρρωστο που μόλις βγήκε από το χειρουργείο, ενώ επτά κλίνες Αυξημένης Φροντίδας παραμένουν κλειστές. «Ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Αντ. Αυγερινός, αγωνίστηκε να φτιάξει τη μονάδα, που είναι από τις πιο σύγχρονες. Από το 2005 είναι έτοιμη, όμως δεν λειτουργεί γιατί το υπουργείο δεν προσλαμβάνει προσωπικό. Χρειάζονται 12 νοσηλευτές για να ξεκινήσουμε. Από τα 24 κρεβάτια που έχει η κλινική, στα δέκα νοσηλεύονται χρονίως πασχόντες ασθενείς, ευάλωτοι σε μικρόβια με κατακλύσεις, τραχειοστομίες. Βρίσκονται εδώ, από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια, χωρίς να μπορούμε να τους προσφέρουμε τίποτε, διότι χρειάζονται υπηρεσίες φυσικής αποκατάστασης, που δεν υπάρχουν. Ορισμένοι μάλιστα έγιναν χρόνιοι πάσχοντες, ακριβώς λόγω της έλλειψης αυτών των υπηρεσιών. Οι λιγοστοί νοσηλευτές πηγαίνουν από τον χρόνιο ασθενή στον άρρωστο που βγαίνει από το χειρουργείο, με όλους τους κινδύνους διασποράς λοιμώξεων. Οσο για το κόστος, είναι απείρως μεγαλύτερο από τους μισθούς 12 νοσηλευτών».

Πώς θα περιορίσουμε τη μετάδοση

«Κάθε αντιβιοτικό που χρησιμοποιούμε πάρα πολύ, κάποια στιγμή θα αναπτύξει αντοχή στον συγκεκριμένο ασθενή», λέει στην «Κ» ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Απόστολος Αρμαγανίδης. «Εάν το μικρόβιο αυτό μεταδοθεί και σε άλλον ασθενή, θα αποκτήσει και αυτός αντοχή. Επομένως, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε τη μετάδοση από τον ένα ασθενή στον άλλο».

«Χαρακτηριστικό είναι το συμπέρασμα μελέτης, σύμφωνα με την οποία η αύξηση του προσωπικού, έτσι ώστε ένας νοσηλευτής να έχει την ευθύνη μόνο δύο αντί τριών ασθενών, θα είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή του 27% των λοιμώξεων στους ασθενείς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας», διευκρινίζει. «Κακώς οι μονάδες είναι ενιαίοι χώροι, διαφορετικά, όμως, θα ήταν δυσκολότερο να νοσηλεύονται οι ασθενείς με τόσο λίγο προσωπικό. Οι συνθήκες είναι δυσμενείς για την πρόληψη της διασποράς. Αν ένας νοσηλευτής πλένει τα χέρια του, όπως χρειάζεται, πριν ακουμπήσει τον άρρωστο, θα έπρεπε να ασχολείται στο ωράριό του μία με τρεις ώρες με αυτό. Ομως, δεν έχει τον χρόνο.

Επομένως, η υλοποίηση των οδηγιών προϋποθέτει την αναγνώριση του προβλήματος από τους υπεύθυνους φορείς, την ύπαρξη πολιτικής βούλησης και τη διάθεση των απαιτούμενων πόρων».

Μεταφορά μικροβίων

Σαράντα στους εκατό ασθενείς που μολύνονται από κλεψιέλα ανθεκτική στις καρβαπενέμες, την πιο προωθημένη ομάδα αντιβιοτικών πεθαίνουν, σύμφωνα με μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίου Δάικου και των συνεργατών του. «Η θνητότητα στις βακτηριαιμίες από κλεψιέλα που μελετήσαμε εμείς», δήλωσε στην «Κ», «είναι κατά μέσο όρο γύρω στο 20%. Στους ασθενείς, όμως, που έχουν μολυνθεί από κλεψιέλα ανθεκτική και στις καρβαπενέμες ήταν περίπου 40%»...

«Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να επιμείνουμε στην τήρηση των κανόνων υγιεινής. Υπάρχουν οδηγίες από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και το ΚΕΛΠΝΟ, αλλά η συμμόρφωση σ’ αυτές είναι πολύ μικρή (περίπου στο 10%), μένουν στα χαρτιά.

Η δυναμική της διασποράς, όμως, είναι πολύ μεγάλη. Εάν σε ένα τμήμα έχουμε δύο ασθενείς που έχουν αποικιστεί με ανθεκτικά μικρόβια, όπως η περιβόητη κλεψιέλα, σε μία εβδομάδα θα έχουμε δέκα. Εάν οι ασθενείς αυτοί χειρουργηθούν, τους βάζουν μια ενδοφλέβια γραμμή ή κάνουν μια εισρόφηση, μπορεί να μολυνθούν. Ισως να μην έχει γίνει τόσο αντιληπτό αυτό, ακόμη και από γιατρούς. Συνάδελφος μου έλεγε: «Εγώ δεν τα ήξερα αυτά. Πλένω τα χέρια μου πριν από το φαγητό»...

«Η έλλειψη προσωπικού είναι ένα πρόβλημα, αλλά δεν είναι το μοναδικό, είναι θέμα παιδείας, συνήθειας, χαρακτήρα», προσθέτει. «Στην Ελλάδα συμμετέχουν και οι συγγενείς στη νοσηλεία (στις άλλες χώρες αυτό δεν συμβαίνει) ή αποκλειστικές που δεν είναι εκπαιδευμένες. Πάνε να βοηθήσουν και τον διπλανό άρρωστο, χωρίς να παίρνουν κάποιο μέτρο. Μεταφέρουν τα μικρόβια. Στις περισσότερες μονάδες υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Και στον ιδιωτικό τομέα. Το καλοκαίρι, πολλές ΜΕΘ κλείνουν και απολυμαίνονται. Ομως, όταν ανοίξουν έρχονται άρρωστοι από άλλες μονάδες οι οποίοι είναι αποικισμένοι με αυτά τα μικρόβια. Σε δύο μέρες η εικόνα είναι ίδια».

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δάικος, χρειάζονται μόνο 48 ώρες νοσηλείας για να αποκτήσει ο άρρωστος τη χλωρίδα του νοσοκομείου. Οσο πιο βαριά είναι, τόσο πιο εύκολα γίνεται αυτό. Περισσότερο ευάλωτοι είναι οι ασθενείς που σε μικρό χρονικό διάστημα υποβάλλονται και σε δεύτερο χειρουργείο, διότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν λοίμωξη.

Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία

14/06/2009
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Υπολειτουργούν το καλοκαίρι, καθώς οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών δεν αναμένονται πριν από το φθινόπωρο

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Ο συνδυασμός ελλείψεων γιατρών και νοσηλευτών, η εφαρμογή του ορίου εφημεριών γιατρών από την 1η Ιουλίου και οι θερινές έκτακτες απαιτήσεις οδηγούν την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία στο «κόκκινο», με τις μονάδες τουριστικών περιοχών να αντιμετωπίζουν το οξύτερο πρόβλημα. Οι προσλήψεις 2.000 γιατρών για τις οποίες είχε δεσμευθεί το υπουργείο Υγείας δεν αναμένονται πριν από το φθινόπωρο, και στην περίπτωση που τα νοσοκομεία δεν ενισχυθούν άμεσα με επικουρικούς γιατρούς, το υπάρχον προσωπικό θα κληθεί να περάσει στην κυριολεξία όλο το καλοκαίρι μέσα στα τμήματα.

Στα νησιά

Η ζοφερή εικόνα αποτυπώνεται στις καταγραφές του υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Οπως τόνισε στην «Κ» ο κ. Σπύρος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Προσλήψεων του υπ. Υγείας και της Ομοσπονδίας, αναπληρωτής διευθυντής της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Τρικάλων, από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στη νησιωτική χώρα καθώς και σε ειδικές μονάδες. Ειδικότερα:

- Σε οριακή κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή οι μονάδες Εντατικής των νοσοκομείων Κοζάνης (μόλις ένας γιατρός για να καλύψει τη μονάδα!), Κατερίνης, Καβάλας, Κορίνθου, Λαμίας, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Τρικάλων, Σάμου, Χανίων, και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Ρίου.

- Στη Ρόδο με δυσκολία υλοποιούνται τα προγράμματα εφημεριών και σοβαρότατες ελλείψεις παρατηρούνται στο καρδιολογικό τμήμα, το παθολογικό, το χειρουργικό, το αναισθησιολογικό, το ορθοπεδικό, το γυναικολογικό και το νεφρολογικό.

- Στην Κέρκυρα, ο παθολογικός τομέας, το παιδιατρικό τμήμα, το χειρουργικό, το ακτινολογικό, το βιοπαθολογικό, το γυναικολογικό και το πνευμονολογικό έχουν ελλείψεις.

- Στην Κω σχεδόν όλες οι κλινικές είναι σε οριακή λειτουργία.

- Στη Σύρο άμεση ενίσχυση χρειάζονται το καρδιολογικό, το παθολογικό, το χειρουργικό, το παιδιατρικό, το αναισθησιολογικό, το ακτινολογικό, το μικροβιολογικό, το νεφρολογικό και η αιμοδοσία.

- Αντίστοιχα προβλήματα σε μονάδες υγείας υπάρχουν σε: Λήμνο, Λευκάδα, Σάμο, Χίο, Λέρο, Σαμοθράκη, Κάλυμνο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Μυτιλήνη, Χαλκιδική, Ρέθυμνο, Χανιά.

Αντιμετώπιση

Πώς αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις; «Εκ των ενόντων» απαντά ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο τα τμήματα μπορούν και εκτελούν τα προγράμματα εφημεριών είναι ο «πατριωτισμός» του Ελληνα γιατρού. Αλλωστε, στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των τουριστικών περιοχών οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν παίρνουν άδεια. Οπως λέει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Λημναίος, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείου Σύρου και προσθέτει «όταν δουλεύεις σε μία τέτοια υπηρεσία δεν μπορείς να πάρεις άδεια».

Αλλά στο φιλότιμο των γιατρών στηρίζονται -ειδικά εφέτος- και οι διοικήσεις των νοσοκομείων καθώς από την 1η Ιουλίου 2009, ουδείς μπορεί να υποχρεώνει τους γιατρούς να πραγματοποιούν περισσότερες από επτά εφημερίες τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι με την «πιστή εφαρμογή του νόμου» πολλά τμήματα νοσοκομείων της περιφέρειας δεν θα μπορούν να τηρούν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μία «άτυπη» αναστολή της ισχύος της διάταξης από τους γιατρούς.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προσλήψεων γιατρών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, αποφασίστηκε η κατανομή των 1.200 νέων γιατρών (από τις 2.000 προσλήψεις που προβλέπονται) στα νοσοκομεία με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Εάν όλα κυλήσουν «γρήγορα», οι γιατροί θα βρίσκονται στα νοσοκομεία σε 4-5 μήνες.

Ελλείψεις

«Ουδέν νεώτερον» όμως για τις 5.500 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ένα θέμα που «καίει» τα νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οπως τόνισε στην «Κ» ο κ. Ηλίας Σιώρας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, καρδιολόγος στον Ευαγγελισμό, το κυριότερο πρόβλημα του συγκεκριμένου νοσοκομείου αφορά τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Προκειμένου να μπορεί να λάβει το προσωπικό άδεια και να γίνουν τεχνικές εργασίες, όπως η αποστείρωση, «κλείνουν» «τα μισά» χειρουργεία και μονάδες εντατικής. Και ενώ παλαιότερα το κλείσιμο χειρουργείων γινόταν για περίπου 15-20 ημέρες, την τελευταία δεκαετία ο χρόνος αυτός έχει διπλασιαστεί». Που σημαίνει ότι από την 20ή Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου το νοσοκομείο δουλεύει με τα μισά χειρουργικά τραπέζια και τις μισές κλίνες εντατικής. Σημειώνεται ότι στον Ευαγγελισμό 1.380 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων είναι κενές.

«Αναγκαστικά, μεγάλο τμήμα του προσωπικού δεν θα πάρει άδεια τους μήνες του καλοκαιριού, και θα υπάρξει μείωση της τακτικής δραστηριότητας του νοσοκομείου», συμπληρώνει στην «Κ» ο κ. Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός και εκπρόσωπος των γιατρών στο Δ.Σ. του Κρατικού νοσοκομείου Νίκαιας.