Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ : ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ :Tο χρηματιστήριο των στεντ στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Tο χρηματιστήριο των στεντ στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Τ. Τελλογλου

Οι ελεγκτές του ΙΚΑ απόρησαν από το γεγονός ότι συστηματικά σε δύο μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι καρδιοχειρουργοί δήλωναν ότι χρησιμοποιούσαν στη διάρκεια των εγχειρήσεων 9 - 12 στεντ (!) όταν σχετικές οδηγίες της ευρωπαϊκής καρδιολογικής εταιρείας κάνουν λόγο για μέσο όρο 1,2 στεντ ανά επέμβαση. Ομως, με τιμές του 2005 τα δύο νοσοκομεία, που ήταν συμβεβλημένα και με το ΙΚΑ, «έβγαζαν καθαρά» 18.500 - 20.700 ευρώ ανά εγχείρηση! Και ενώ ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής, έδωσε εντολή να διενεργηθεί έλεγχος σε μια από τις δύο κλινικές, η έως πρότινος επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας δεν βρήκε τον... χρόνο και το προσωπικό να επιθεωρήσει τη μεγαλύτερη από τις δύο κλινικές, αυτή με τα πάρα πολλά στεντ. Μετά τη συνταξιοδότησή της από το Δημόσιο, όλως τυχαίως, η ίδια εργάζεται εκεί.

«Εντονη δραστηριότητα»

Τα περιστατικά της Θεσσαλονίκης δεν είναι τα μόνα στο πολύχρονο σίριαλ αφαίμαξης ταμείων από κλινικές και κλινικάρχες, που καθώς φαίνεται διαθέτουν «ισχυρή προστασία» και βέβαια δεν είναι μόνον οι κλινικάρχες που λαμβάνουν μέρος σε αυτή την «επιχείρηση» αλλά και γιατροί μαζί με αυτούς. Στο «παράρτημα» Ψυχικού μεγάλης «αλυσίδας» στον χώρο της Υγείας είχε δοθεί άδεια -με την από τον Σεπτέμβριο του 2004 απόφαση του υφυπουργού Υγείας κ. Αθαν. Γιαννόπουλου- να γίνονται εμφυτεύσεις βηματοδοτών. Από τον έλεγχο των επιθεωρητών Υγείας στον πρώτο χρόνο ισχύος της σχετικής άδειας, εμφυτεύτηκαν 217 βηματοδότες, ενώ 195 εμφυτεύσεις έγιναν από ένα γιατρό, τον καρδιοχειρουργό Τ., και μόλις 7 από τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος. «Τόση έντονη δραστηριότητα, με βάση στοιχεία που έχουν καταχωρισθεί αναλυτικά για κάθε νοσοκομείο σε προηγούμενο πόρισμα, δεν εμφανίζουν ούτε δημόσια νοσοκομεία με δύο καρδιολογικές κλινικές και περισσότερους γιατρούς» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι επιθεωρητές Παντελής Καββαδάς και Αννα Σακκά στο σχετικό πόρισμα που συντάσσουν τον Φεβρουάριο του 2006.

Με αυτούς και με άλλους ελέγχους, το ΙΚΑ καθόρισε τιμές στις ιδιωτικές κλινικές που ήταν συμβεβλημένες μαζί του, κατά 30% φθηνότερες το 2007 (σ.σ.: μόνο από «μπαλονάκια» και από στεντ εξοικονομήθηκαν 38 εκατομμύρια ευρώ), έως και πριν από λίγες ημέρες, οπότε με απόφαση της διοίκησής του επανήλθε στην πρακτική να καταβάλλει στον ιδιωτικό τομέα περίπου τις ανώτατες τιμές που επιβάλλει η περίφημη διατίμηση (υπέγραψαν τέσσερις συναρμόδιοι υπουργοί) για υλικά που κακώς χαρακτηρίζονται «μη συγκρίσιμα», μεταξύ των οποίων και τα υλικά αγγειοπλαστικής.

Αποκαλυπτικός έλεγχος

Οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας προχώρησαν και σε μία άλλη διαπίστωση: Παρά το γεγονός ότι αρκετά δημόσια νοσοκομεία προμηθεύονται ίδιου τύπου στεντ και σε μεγαλύτερο αριθμό, καταβάλλουν περισσότερα χρήματα. «Αυτό μπορεί να έχει δύο εξηγήσεις: Ή ότι ο χρόνος εξόφλησης των προμηθευτών από τα νοσοκομεία διαφέρει ή αν είναι ο ίδιος, που είναι, τότε σε κάποια νοσοκομεία οι γιατροί ζητούν περισσότερα απ' ό,τι σε άλλα», λέει στην «Κ» πρώην στέλεχος του υπουργείου Υγείας, που σήμερα εργάζεται σε άλλη θέση του κρατικού μηχανισμού.

Ο έλεγχος είναι αποκαλυπτικός: το στεντ Liberte της Boston Scientific που αντιπροσωπεύεται από την ελληνική εταιρεία ΕΥΖΗΝ αγοράστηκε 16 φορές από το νοσοκομείο Πατρών έναντι 2.150 ευρώ, 49 φορές από το ΑΧΕΠΑ έναντι 2.259 ευρώ και 26 φορές από το ΩΝΑΣΕΙΟ έναντι 2.265,59 ευρώ. Και το στεντ RX - Multilink ZETA Penta, της ACS Guidant αγοράστηκε από το Ωνάσειο στην ανώτατη τιμή 2.265,59 ευρώ, όσο δηλαδή είχε αγοραστεί και το Liberte, ένδειξη ότι το Ωνάσειο εκείνη την εποχή αγόραζε στεντ στην ανώτατη τιμή, χωρίς διαγωνισμό φυσικά και χωρίς διαπραγμάτευση.

Η διοίκηση του «Ωνασείου», που επικοινώνησε αυτή την εβδομάδα με την «Κ», διαβεβαίωσε ότι το 2006, χάρη στη διαπραγμάτευση που έκανε με τις προμηθεύτριες εταιρείες, εξοικονόμησε 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γιατρός Β. του «Ωνασείου» έκανε μόνο σε μια τριετία «τζίρο» υλικών 12 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά αν η διοίκηση του «Ωνασείου» είχε συγκρίνει τις τιμές με άλλα νοσοκομεία, θα είχε διαπιστώσει πως το Τζάνειο είχε προμηθευτεί τα «μισά στεντ» από το «Ωνάσειο» με 10% φθηνότερη τιμή.

Η διοίκηση του «Ωνασείου» θα μπορούσε να διαπιστώσει και ορισμένα άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως συνάγονται από τις συγκρίσεις των ελεγκτών. Το στεντ Cypher διακινήθηκε σε τέσσερα νοσοκομεία από τρεις εταιρείες. Η πολυεθνική Johnson and Jοhnson διέθεσε 240 «κομμάτια» στο νοσοκομείο Πάτρας προς 3.433 ευρώ, η εταιρεία «Χρ. Ζιάκας και ΣΙΑ» στον Ευαγγελισμό 393 «κομμάτια» πρός 3.815 ευρώ και στο Τζάνειο 713 κομμάτια στην... ιδια τιμή, και 1.717 στεντ στο Ωνάσειο προς 4.108 ευρώ. Το Ωνάσειο προμηθεύτηκε επταπλάσιο αριθμό απ' ό,τι το Νοσοκομείο Πατρών σε τιμή 17% ακριβότερη - αυτό και αν είναι οικονομικό παράδοξο. Υπάρχουν, βέβαια, και χειρότερα: Η εταιρεία «Ελένη Ψημίτη» διαθέτει το στεντ Endeavor στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης σε ίδιες σχεδόν ποσότητες με το Ωνάσειο, με μια διαφορά τιμής 700 ευρώ το στεντ! Αλλά και τα υλικά καθετήρες - «μπαλόνια» αγοράζονται από το Ωνάσειο στην υψηλότερη τιμή (1.203 ευρώ). Ενα άλλο οξύμωρο είναι, σύμφωνα με διαπίστωση των ελεγκτών, ότι όσο οι αμερικανικές εταιρείες πωλούν μέσω αντιπροσώπων, οι πωλήσεις τους σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία εκτινάσσονται στα ύψη. Οταν επιλέγουν να πωλήσουν απευθείας, τότε οι πωλήσεις τους μειώνονται δραστικά...

(Ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ)

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ :5.200 ευρώ για μια καρφίτσα σε δάχτυλο

Η διαχρονική απάτη με θύματα ταμεία και ασφαλισμένους από ιδιωτική κλινική, όπως αποκάλυψε έλεγχος του ΙΚΑ

Του Τασου Tελλογλου

Hταν μόλις μια εβδομάδα πριν, όταν μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία -η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία ασφαλειών ζωής- έλαβε ειδοποίηση να καταβάλει 5.200 ευρώ, ένα τιμολόγιο που αφορούσε σε... μια καρφίτσα που είχε «καρφωθεί» στο δάχτυλο (του χεριού) μιας ασφαλισμένης στην εταιρεία. Η «άτυχη» γυναίκα υποβλήθηκε σε ολική νάρκωση (!) και αναγκάστηκε να διανυκτερεύσει στην ιδιωτική κλινική ώστε η ασφάλειά της να πληρώσει το υψηλότερο δυνατόν τίμημα. Λεπτομέρεια: δεν ήταν η πρώτη φορά που η ιδιωτική κλινική εφάρμοζε αυτήν την «πρακτική», ούτε βέβαια η ασφαλιστική εταιρεία, το πρώτο «θύμα» της ίδιας κλινικής. ..

Αν γυρίσουμε λίγο πίσω, εύκολα διαπιστώνουμε το «διαχρονικό» της απάτης που συντελείται με θύματα ταμεία και ασφαλισμένους. Στις αρχές του 2003, οι ελεγκτές του ΙΚΑ έγιναν αποδέκτες σωρείας ανώνυμων καταγγελιών που αφορούσαν την (ίδια) ιδιωτική κλινική στο κέντρο της Αθήνας. Οι καταγγελίες αφορούσαν σε ελέγχους που συνδύαζαν τα δικαιολογητικά ασθενών που υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία, νοσηλεύτηκαν σε ορθοπεδικές κλινικές, υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική ή σε επεμβάσεις ισχίου. Οι ελεγκτές μελέτησαν και τα χρεωστικά δελτία της κλινικής, και το κυριότερο μίλησαν με είκοσι από τους ασθενείς που υποτίθεται ότι έτυχαν συγκεκριμένων υπηρεσιών από την κλινική, υπηρεσίες τις οποίες πλήρωσε το ΙΚΑ. Για να δούμε τι προέκυψε:

- Ο ασθενής Α.Β., που δικαιούνταν να νοσηλευθεί σε «πρώτη θέση», νοσηλεύτηκε σε «τρίτη» και «αναγκάστηκε να πληρώσει επιπλέον χρήματα».

- «Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ζητούσαν από τους ασθενείς να πραγματοποιήσουν μαγνητικές τομογραφίες χωρίς να τηρούν τις διαδικασίες του ΙΚΑ, αλλά τους ανάγκαζαν να τις πληρώνουν και να διεκδικούν εκ των υστέρων τα χρήματα από το ΙΚΑ». Τέτοιες περιπτώσεις ήταν οι ασθενείς Ε.Μ. και Ε.Χ.

- «Στους φακέλους νοσηλείας των ασθενών που ελέγξαμε δεν βρέθηκαν ούτε απαντήσεις ούτε τα φιλμ των εξετάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί και χρεωθεί στον ασθενή. Η κλινική δικαιολογήθηκε ότι τα παίρνουν μαζί τους οι ασθενείς. Ομως οι ασθενείς που ρωτήθηκαν -πλην ενός- δεν είχαν πάρει μαζί τους εξετάσεις εκτός από την κασέτα αγγειογραφίας ή στεφανιογραφίας».

- Οι υπεύθυνες δηλώσεις για τις «ακριβές εξετάαζσεις» δεν υπογράφονταν από τους ασθενείς, αλλά από κάποιο μέλος του προσωπικού της κλινικής!

- Η κλινική κατ' εξακολούθηση και σχεδόν σε όλους τους ασθενείς που ελέγχθηκαν, χρέωνε παρακλινικές εξετάσεις υψηλού κόστους, όπως «τρίπλεξ», αξονικές τομογραφίες, καρκινικούς δείκτες, εργαστηριακές εξετάσεις χωρίς να τις πραγματοποιεί! Οι περισσότερες γίνονταν στο όνομα του ίδιου γιατρού κ. Α.Μ.

- Επειδή η κλινική δεν είχε σύμβαση με το ΙΚΑ για την εκτέλεση αγγειογραφιών σε εξωτερικούς ασθενείς, και προκειμένου να παρακάμψει το εμπόδιο, νοσήλευε τους ασθενείς με «διάφορες αιτίες εισαγωγής» και ως νοσηλευομένους πλέον, τους υπέβαλε σε αγγειογραφία. Κατ' αυτόν τον τρόπο χρέωνε επιπλέον ημέρες νοσηλείας και εξετάσεις υψηλού κόστους χωρίς να τις πραγματοποιεί. Με το πρόσχημα μάλιστα ότι δεν διαθέτει «συμβατική κλίνη», τους νοσήλευε σε «άλλη, πιο ακριβή θέση», εισπράττοντας τη διαφορά από τους ασθενείς.

Η ασθενής Μ.Ρ. έσπευσε στο πρώτο νοσοκομείο της Αθήνας όπου ο γιατρός του ΙΚΑ, Λ., την παρέπεμψε στον συνάδελφό του Τ., που δούλευε στη συγκεκριμένη κλινική. Ο Τ. της έκανε εισαγωγή για στεφανιογραφία, αλλά η Μ.Ρ. μπήκε και στην εντατική. Της πήραν την πίεση, της μέτρησαν το βάρος, έκανε μια διανυκτέρευση στην κλινική και βέβαια πλήρωσε και από την τσέπη της...

Oι ελεγκτές του ΙΚΑ κάθησαν κάτω με χαρτί και μολύβι, διασταύρωσαν τα πάντα, βρήκαν τι είχε πληρώσει το Ιδρυμα, δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι οι άνθρωποι τράβαγαν τα μαλλιά τους. Στο ΙΚΑ χρεώθηκαν: αξονική τομογραφία θώρακος, άνω κάτω κοιλίας, «τρίπλεξ» καρδιάς, κοιλιακής αορτής, καρωτίδων, σπονδυλικών αρτηριών. Δεν βρέθηκαν φιλμ ή εκθέσεις των εξετάσεων στο φάκελο της ασθενούς Μ.Ρ.

Τι προτείνουν οι ελεγκτές

Μαζί με την Μ.Ρ. (η περιπέτεια της οποίας αναλύθηκε σε παραδίπλα στήλες) στην ίδια κλινική κατά τον ίδιο τρόπο εισήχθη και η Σ.Μ. Ο γιατρός Τ. την παρέπεμψε, ο γιατρός Λ. δούλευε όχι μόνο στην ιδιωτική κλινική αλλά και στο ΙΚΑ. Μια καλοστημένη, εύκολη απάτη, εις βάρος του Δημοσίου.

Οι ελεγκτές παρατηρούν ότι η εν λόγω ιδιωτική κλινική χρέωνε... μία επιπλέον αγγειογραφία από αυτήν που πραγματοποιούνταν. «Ολα τα παραπάνω νομιμοποιούνταν από την υπογραφή του ελεγκτή γιατρού του ΙΚΑ κ. Α. που πραγματοποιούσε πλημμελή ελεγχο…».

Αλλος ένας στο «κόλπο»...

Οι τρεις ελεγκτές αναφέρουν ότι «οι συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν και επομένως τούς δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν κατά το δοκούν. Ο θεσμός του ελεγκτή γιατρού των κλινικών έχει αποτύχει πλήρως…». Γι' αυτό προτείνουν:

- Οι ιδιωτικές κλινικές να δέχονται μόνο ασθενείς με «εισιτήρια» από το ΙΚΑ και όχι εκτακτα περιστατικά.

- Να αξιολογούνται συστηματικά οι συμβεβλημένες κλινικές από εξειδικευμένους γιατρούς.

Τα ευρήματα αυτού του ελέγχου στην Αθήνα επιβεβαιώθηκαν πριν από λίγες ημέρες όταν ένας ηλικιωμένος ασφαλισμένος του ΙΚΑ από την Αλεξανδρούπολη μηνύθηκε από μεγάλη κλινική της συμπρωτεύουσας, επειδή αρνήθηκε να πληρώσει για ιατροφαρμακευτικά υλικά «πρώτης θέσης», ενώ το ΙΚΑ του κάλυπτε μόνο νοσηλεία στην «τρίτη». Ρωτήσαμε το ΙΚΑ τι διαφορά έχουν τα υλικά της Α΄ θέσης από εκείνα της Γ΄ και η αρμόδια υπάλληλος μάς είπε ότι «αυτή είναι πολιτική απόφαση». Ο ηλικιωμένος ασφαλισμένος εισήχθη στο νοσοκομείο για μια επέμβαση που στοίχισε στο ΙΚΑ 56.000 ευρώ και έπρεπε να πληρώσει για αναβάθμιση θέσης και τη διαφορά των υλικών «από θέση σε θέση» άλλα 1.600 ευρώ.

Για την ιστορία ο επικεφαλής των τριών ελεγκτών της κλινικής που ελέγχθηκε στην Αθήνα το 2003 -και διέθετε ισχυρή πολιτική κάλυψη- τέθηκε, επειδή επανερχόταν ξανά και ξανά στα θέματα αυτά, στο «ψυγείο»...

(Ολολκληρο το δημοσίευμα εδώ)

ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ : ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΣΑΠΙΟΚΑΡΑΒΟ

ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ : ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΝΑΒΑ


Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή με τίτλο "ρύθμιση όρων απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών". Είναι ο νόμος 3754/2009 και δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 43Α της 11/3/09 (κλικ εδώ.)

Ο νόμος διαφέρει από πολλά σημεία από την κλαδική σύμβαση που υπογράφτηκε στις 1 Δεκεμβρίου ανάμεσα στην ΟΕΝΓΕ και τον Υπουργό Υγείας. Εντούτοις η οριακή πλειοψηφία των προθύμων της ΠΑΣΚΕ και ΔΗΚΝΙ βάφτισε το νόμο ως κλαδική συμφωνία ανασύροντας απίθανα επιχειρήματα και γελοιοποιώντας τη στάση ολόκληρου του ιατρικού κλάδου. Πολλά από τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου- ανάμεσά τους και ο υπογράφων- επεσήμαναν ότι ασφαλώς υπάρχουν θετικά σημεία στο νόμο ως αποτέλεσμα των αγώνων που δώσαμε, υπάρχουν όμως σοβαρές αποκλίσεις και λαθροχειρίες που δεν επιτρέπουν να ονοματιστεί το νομοθέτημα "κλαδική συμφωνία" (κλικ εδώ).

¦ Δείτε τι γράφει ο Τσούκαλος για τη δημοσίευση του νόμου σε εμπνευσμένο και βαρυσήμαντο άρθρο του με τίτλο "Νόμος....με αριθμό"

"Από εδώ και πέρα δοκιμάζεται η υπευθυνότητα όλων μας, αφού πλέον συμμετέχουμε στην ίδρυση και λειτουργία του νέου Ε.Σ.Υ.
Όλοι μας –εμείς κι αυτοί που θα μας κρίνουν- θα πρέπει να δούμε τα πράγματα με προοπτική κάποιου χρόνου κι όχι κοντόφθαλμα
!"


¦ Παρά τις ανοησίες Τσούκαλου όλοι αντιλαμβανόμαστε πως ξεκινούν νέες δυσκολίες. Τι θα γίνει με το πλαφόν που απειλεί να οδηγήσει εκατοντάδες γιατρούς επαρχιακών Νοσοκομείων σε μείωση των συνολικών τους απολαβών και σε κλείσιμο Τμημάτων; Ο Τσούκαλος μέσ΄ τη χαρά της βάφτισης είχε ξεχαστεί. Τώρα που ξεμέθυσε και αποκαταστάθηκε η μνήμη του αντιλήφθηκε το πρόβλημα του πλαφόν. Απέστειλε λοιπόν στις 10 Μαρτίου επιστολή στον Υφυπουργό Οικονομίας, ζητώντας να εκδώσει την εγκύκλιο για το νέο πλαφόν, διότι -όπως αναφέρει- κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε κλείσιμο Τμήματα ή ακόμη και ολόκληρα Νοσοκομεία.

Όταν διεξάγονταν η συζήτηση στη Βουλή ο λεγάμενος είχε αρκεστεί στο έγγραφο Καλογερόπουλου και αργότερα στις ερμηνείες του Σόλωνα του νομοθέτη (κατά κόσμον Βασιλείου Λαοπόδη) που ισχυρίζονταν πως όποιος υπάλληλος λογιστηρίου δεν εφαρμόζει αυτόματα, αυθορεί και παραχρήμα το νέο πλαφόν πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα ως υπαίτιος διάπραξης του εγκλήματος της ανυπακοής και 5-6 ακόμη αξιόποινων διατάξεων του ποινικού κώδικα! Αυτά έλεγε με το γνωστό του στόμφο στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της 4ης Μαρτίου ο Σόλων, περιμένοντας ότι την επαύριο γυρίζοντας στα Νοσοκομεία θα καταθέταμε σωρηδόν μηνύσεις στους υπαλλήλους του λογιστηρίου.

¦ Το ξαναλέμε: η ρύθμιση που πονηρά προστέθηκε ως άρθρο 12 στο μισθολόγιο των δικαστικών απαγορεύει οιανδήποτε προσαρμογή πλαφόν με το νέο τους μισθολόγιο. Η λύση συνεπώς είναι μία και μοναδική: να ψηφιστεί άμεσα ως νομοθετική ρύθμιση αυτούσιο το άρθρο 8 της κλαδικής συμφωνίας που απαλείφθηκε από το νόμο και το οποίο έλεγε: «Από δημοσιεύσεως της παρούσης καταργείται το εδάφιο 2 της παραγράφου 9 του άρθρου 45, του ν.3205/2003». Δηλαδή από την ημερομηνία υπογραφής της κλαδικής συμφωνίας καταργείται ολοσχερώς το πλαφόν Αρεοπαγίτη, το οποίο πλαφόν φρόντισε το 1998 ο Λαοπόδης σε συνεργασία με τον Χριστοδουλάκη να εισάγει στο νόμο 2606/98.

Όλα τ΄ άλλα είναι φούμαρα.

Είναι αξιοπρόσεκτο πως ο Τσούκαλος προκειμένου να θέσει στο απυρόβλητο τον προστάτη του και καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργό Υγείας αποφεύγει να ζητήσει την εισαγωγή στη Βουλή νομοθετικής ρύθμισης και απευθύνεται αλλού, στον Υφυπουργό Οικονομικών ζητώντας εγκύκλιο, ώστε να θολώσει τα νερά.

Κουνια που τον κούναγε.

¦ Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι 2000 προσλήψεις. Το Υπουργείο Υγείας από το Δεκέμβριο ως σήμερα δεν έκανε καμιά προεργασία. Ούτε καν την Επιτροπή προσλήψεων που περιγράφει ο δημοσιευμένος νόμος δε συγκρότησε, ώστε να ξεκινήσει την καταγραφή και κατανομή θέσεων. Όταν φτάσει ο Ιούλιος, οπότε τίθεται σε ισχύ η διάταξη μη υπέρβασης των 7 ενεργών εφημεριών τότε θα έχουμε νέες προστριβές με τις Διοικήσεις που θα ερμηνεύουν με το γνωστό ευρύ τους πνεύμα τέτοιες διατάξεις όταν δεν τις συμφέρουν.

Οι Ενώσεις οφείλουν να δώσουν άμεσα στους εκπροσώπους μας στην Επιτροπή στοιχεία για τις θέσεις που πρέπει να προκηρυχτούν, ώστε να να ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

¦ Τρίτο μεγάλο ζήτημα είναι τα συμβούλια κρίσεων, τα οποία διαθέτουν δύο εκπροσώπους που ορίζονται σε επίπεδο ΔΥΠΕ. Εαν οι Ενώσεις γιατρών δεν πιέσουν τους Διοικητές ΔΥΠΕ να καταρτίσουν τους καταλόγουν και να προχωρήσουν στις κληρώσεις δεν πρόκειται να γίνουν κρίσεις και αναβαθμίσεις ούτε το Φθινόπωρο.

¦ Τέταρτο ζήτημα είναι η πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών. Το ΦΕΚ για την κατανομή κονδυλίων και τον τρόπο εφημέρευσης δημοσιεύονταν παλιότερα μέχρι 30 Ιανουαρίου. Φέτος δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί με πρόσχημα το νόμο που ψηφίστηκε κι αν δεν υπάρξουν πιέσεις θα περάσουμε αρκετούς ακόμη μήνες απλήρωτοι. Ήδη πολλές Ενώσεις προσανατολίζονται στην έναρξη επισχέσεων από 1ης Απριλίου, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για Πρωταπριλιάτικο αστείο.

Βεβαίως ας έχουμε κατά νου ότι φέτος τα συνολικά κονδύλια εφημεριών μετά βίας θα επαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο αν δεν υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση.


¦Τον Ιούνιο θα διεξαχθεί το τακτικό συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. Θα είναι κρίσιμο συνέδριο, διότι θα χαράξει την τακτική της ΟΕΝΓΕ την ερχόμενη τριετία. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν επιτρέπεται να συνεχίσει ο κλάδος να άγεται και να φέρεται από το ανεκδιήγητο δίδυμο Τσούκαλου και Λαοπόδη ή θα χαράξει βαθειά διαχωριστική γραμμή, ξεκινώντας διαφορετική πορεία, διακόπτοντας κάθε σχέση με τα ξεπουλήματα, την αναξιοπρέπεια και τα γλοιώδη τερτίπια.

Οι περισσότερες Ενώσεις θα διεξάγουν εκλογές τους επόμενους τρείς μήνες και πρέπει ν΄ αναδείξουν αντιπροσώπους στο συνέδριο όχι με ελαφρότητα, αλλά με πλήρη γνώση τι θα πράξουν και ποιούς θα ψηφίσουν αυτοί οι αντιπρόσωποι. Το φαινόμενο αντιπροσώπων που σε προηγούμενα συνέδρια εκποιούσαν την ψήφο τους έναντι προσωπικών εκδουλεύσεων πρέπει να εκλείψει. Πρέπει να εκλέξουμε νέους ανθρώπους που έχουν δώσει δείγματα αγωνιστικότητας και παλαιότερους που δεν έχουν εμπλακεί σε μίζες και δοσοληψίες, που αγωνίστηκαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για την επιβολή της κλαδικής συμφωνίας και θ΄ αγωνιστούν στο μέλλον για να ολοκληρωθούν οι διεκδικήσεις μας.

Επιτέλους πρέπει να φτιάξουμε μιάν ΟΕΝΓΕ την οποία θα φοβούνται και θα σέβονται οι εκάστοτε Υπουργοί και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων κι όχι αυτό το συνοθύλευμα των υποτακτικών του Τσούκαλου και Λαοπόδη.

¦Να θυμίσουμε ότι:

  • όλες οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν με δικαστικό αντιπρόσωπο, ειδεμή είναι άκυρες.
  • κάθε 40 ψηφίσαντες εκλέγουν έναν αντιπρόσωπο κι αν υπάρχει υπόλοιπο μεγαλύτερο του 20 εκλέγεται ένας ακόμη. Επομένως έχει μεγάλη σημασία η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων συναδέλφων στην εκλογική διαδικασία.
  • τα πρακτικά εκλογής και οι κατάλογοι ψηφισάντων θα πρέπει να σταλούν έγκαιρα από την Ενωση στην ΟΕΝΓΕ.


¦Κλιμακώνουν τη ρήξη με τον ΠΙΣ οι Ιατρικοί Σύλλογοι που ελέγχονται από Προέδρους προσκείμενους στην παράταξη Βλασταράκου. Μετά τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ακολούθησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας και στην ίδια τροχιά μπαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, όπου απέτυχε η λήψη απόφασης «δια περιφοράς» και συγκαλείται συνεδρίαση ΔΣ την ερχόμενη Τρίτη.

Οι ισχυρισμοί που προβάλλονται στις συνεδριάσεις αυτών των Συλλόγων πόρω απέχουν από πραγματικά γεγονότα, τα οποία φαίνεται πως έχουν λίγη σημασία με δεδομένες τις πλειοψηφίες που κατέχει η παράταξη που πρόσκειται στην πλευρά Βλασταράκου.

¦Ισχυρίζονται λοιπόν ότι έγινε μία και μοναδική συνεδρίαση συγκρότησης ΔΣ στον ΠΙΣ και μόλις αποχώρησαν οι 5 σύμβουλοι της παράταξης Βλασταράκου οι υπόλοιπες 4 παρατάξεις μάζεψαν τους 10 συμβούλους που διαθέτουν και συγκρότησαν πραξικοπηματικά Προεδρείο! Πρόκειται βεβαίως περί βλακώδους σεναρίου, αφού οι 10 σύμβουλοι από 4 διαφορετικές παρατάξεις συγκροτούν άνετη πλειοψηφία και δεν έχουν ανάγκη «πραξικοπήματος» για να συνεδριάσουν και να εκλέξουν Προεδρείο. Πόσο μάλλον όταν έγιναν όχι μία αλλά 3 συνεδριάσεις συγκρότησης ΔΣ, εκ των οποίων η δεύτερη διήρκεσε 11 ολόκληρες ώρες, ενώ στην τρίτη συνεδρίαση έγινε και πάλι απόπειρα από τον κ. Βλασταράκο να διαλυθεί το ΔΣ, διότι δεν φαίνονταν να προκύπτει το επιθυμητό για εκέινον και την παράταξή του σενάριο.

¦Η Αγωνιστική Ενότητα, η οποία σημειωτέον συμμετείχε στη διαδικασία συγκρότησης Προεδρείου χωρίς όμως να δεχτεί να λάβει θέση σ΄ αυτό, θεωρεί ότι πρέπει να τεθεί σε εγρήγορση το ιατρικό σώμα και να αποτρέψει διαδικασίες που θα αφήνουν χωρίς διοίκηση τον ΠΙΣ χάριν σκοπιμοτήτων και διαπληκτισμών ανάμεσα στις δύο πτέρυγες της ΔΗΚΝΙ, οι οποίες μέχρι πρότινος ομονοούσαν στη νομή της εξουσίας.

¦Ποιά είναι η MEZIS; H MEZIS αποτελεί Ενωση Γερμανών γιατρών και τα αρχικά της σημαίνουν "το φαγητό μου το πληρώνω μόνος μου", εννοώντας ότι απορρίπτω μίζες και ταξίδια μέσω φαρμακευτικών εταιρειών. Σε εποχή έντονης διαφθοράς του ιατρικού σώματος ανάλογη πρωτοβουλία στον ελληνικό χώρο φαίνεται μάλλον ως επιβεβλημένη.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την ιστοσελίδα της και είναι ευπρόσδεκτη κάθε δική σας σκέψη καθώς και κάθε μετάφραση κειμένων από τα Γερμανικά.

¦Χαιρετώ

Δημήτρης Βαρνάβας