Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ : Μονάδες εντατικής απαξίας... Σάββατο, 24.01.09
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), από αυτούς οι 3.400 τουλάχιστον θα επιβίωναν σίγουρα αν είχαν την ευκαιρία να νοσηλευτούν στην εντατική. Εκτός εντατικής κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη ζωή ή την πλήρη ανάρρωσή τους…
Τους αριθμούς αμφισβήτησε χθες το υπουργείο Υγείας, ανακοινώνοντας ότι τα στοιχεία έχουν διαβιβαστεί στον εισαγγελέα. Η σχετική ανακοίνωση αφήνει αιχμές κατά του προέδρου της ΕΕΕΘ Αντώνη Μαυρομμάτη, με αναφορές σε έλλειψη σοβαρότητας.
Η λειτουργία των… περιβόητων 151 κλειστών κλινών ΜΕΘ ήταν από τους πρώτους στόχους που έθεσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος –και με τη μορφή προσωπικού «στοιχήματος»– με το που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Αριστοτέλους στις αρχές του 2006. Τον ίδιο στόχο έθεταν τα τελευταία χρόνια και όλοι οι προκάτοχοί του.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα μόλις 22 από τα κλειστά κρεβάτια έχουν λειτουργήσει, και όλα στην Αττική. Την κατάσταση αποτυπώνει μελέτη της Εταιρείας στο 94% των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας που παρουσιάστηκε χθες:
Από τα 151 κλειστά κρεβάτια σε όλη τη χώρα τα 129 εξακολουθούν να «σκουριάζουν» στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Για το 76% των περιπτώσεων αιτία είναι η έλλειψη νοσηλευτών. Εδώ και επτά τουλάχιστον χρόνια είναι αδύνατο να προσληφθούν οι νοσηλευτές που απαιτούνται για τη λειτουργία των κλινών αυτών.
Στη λίστα αναμονής για μια θέση εντατικής εξακολουθούν να συσσωρεύονται καθημερινά δεκάδες βαριά άρρωστοι ενώ συχνά δεν υπάρχει ούτε ένα διαθέσιμο κρεβάτι… Eχουν καταγραφεί περιπτώσεις ασθενών που περίμεναν ως και 15 ολόκληρες μέρες μέχρι να αδειάσει κάποια θέση!
Περίμεναν είτε διασωληνωμένοι σε απλό θάλαμο είτε στην εντατική κάποιου ιδιωτικού νοσοκομείου, πληρώνοντας μέχρι και 3.000 ευρώ την ημέρα!
Σύμφωνα με την καταγραφή της Εταιρείας, τους τελευταίους μήνες του 2008 22 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική στελεχώθηκαν με νοσηλευτές. Ωστόσο και σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, όπως το Λαϊκό και το Σισμανόγλειο, εξακολουθούν να υπάρχουν αναξιοποίητα κρεβάτια. Μάλιστα, σε κάποια νοσοκομεία –όπως το υπερσύγχρονο Αττικόν ή το «Αγία Ολγα»– υπάρχουν κρεβάτια που είναι έτοιμα να λειτουργήσουν ανά πάσα στιγμή, αρκεί να βρεθούν οι νοσηλευτές…
Οι επιστήμονες κατέγραψαν για μια ακόμη χρονιά την απογοητευτική αναλογία των 2 ή το πολύ… 2,6 νοσηλευτών ανά κλίνη στις κρατικές και πανεπιστημιακές ΜΕΘ της Ελλάδας. Επιπλέον, από τους ούτως ή άλλως λιγοστούς νοσηλευτές ένα «σεβαστό» ποσοστό –που μπορεί να ξεπεράσει και το 20%– είτε δεν συμμετέχει στις βάρδιες είτε εργάζεται με μειωμένο ωράριο, για διάφορους
λόγους.
Κι όλα αυτά ενώ τα διεθνή πρότυπα επιβάλλουν έξι νοσηλευτές για κάθε κρεβάτι…
Ανεπιθύμητες οι θέσεις των εντατικολόγων
Στην ιδέα της εντατικής οι νέοι γιατροί το βάζουν στα πόδια!
Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας καταγράφει κενές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών: Στις προκηρύξεις των θέσεων αυτών τα τελευταία 2-3 χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο οι υποψήφιοι να μην καλύπτουν ούτε το 50% των θέσεων. Κι αυτό την ώρα που η κατάκτηση μιας θέσης για ιατρική ειδικότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί πολυετή αναμονή.
Ηδη σε ποσοστό 26% των δημοσίων ΜΕΘ παρατηρούνται σοβαρές ιατρικές ελλείψεις και τα στελέχη τους εκτιμούν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς σε λίγα χρόνια κανείς νέος γιατρός δεν θα θέλει να γίνει εντατικολόγος!
Τα πολλαπλά προβλήματα, οι ελλείψεις και το καθημερινό δίλημμα «ποιος βρίσκει κρεβάτι και ποιος μένει εκτός» είναι, σύμφωνα με τους γιατρούς, από τους κύριους λόγους που η στελέχωση των ΜΕΘ «απωθεί» τους γιατρούς.
ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Διαβάστε εδώ το δημοσιεύμα
ΕΛΕΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Πρεμούρα
Ο ίδιος ήξερε για τις κινητοποιήσεις, τον είχε ενημερώσει ο σύλλογος των εργαζομένων και εγγράφως. Τι νόημα έχουν λοιπόν οι κλήσεις σε απολογία και μάλιστα εντός 48 ωρών;
Μακάρι να υπήρχε η ίδια σπουδή και για την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου.
ΤΑ ΝΕΑ : Ανιση μάχη δίνουν πολλοί ασθενείς ελλείψει Μονάδων Εντατικής Θεραπείας
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αντώνης Μαυρομάτης, υπενίχθηκε ότι πολλοί Έλληνες πεθαίνουν, επειδή δεν βρίσκουν κρεβάτι σε ΜΕΘ, όταν το χρειάζονται. Όπως είπαν οι υπεύθυνοι των ομάδων εντατικής θεραπείας, «εδώ και επτά χρόνια παραμένουν κλειστά 150 κρεβάτια, καθώς δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό για να λειτουργήσουν» και εκτιμούν ότι «αν λειτουργούσαν αυτά τα κρεβάτια θα είχαν σωθεί τουλάχιστον 3.500 ασθενείς». «Για όσα λέμε, χειροπιαστή απόδειξη είναι η λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ, αλλά και οι δεκάδες συγγενείς ασθενών που βλέπουμε καθημερινά να προσφεύγουν στα κανάλια, προκειμένου να βρουν μία θέση σε μονάδα εντατικής θεραπείας», τόνισε ο Α.Αρμαγανίδης, αναπληρωτής καθηγητής εντατικής θεραπείας.Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Υγείας στα όσα υποστηρίζει τη Ελληνική Εταιρία Εντατικής Θεραπείας.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει ότι «τα στοιχεία περί 'δυνητικών θανάτων' είναι χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και καμία υπηρεσία δεν προσφέρουν στην υπεύθυνη ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου, ενώ βρίσκονται σε αντίθεση με την ιατρική δεοντολογία, που όλος ο ιατρικός κόσμος τηρεί με ευβλάβεια».Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι το κείμενο των δηλώσεων διαβιβάζεται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ώστε να διερευνηθεί πόσο βάσιμες είναι οι καταγγελίες, που κάνουν οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ.Από την πλευρά τους οι εντατικολόγοι υποστηρίζουν ότι «οι ελλείψεις σε προσωπικό αγγίζουν τους 4.000 γιατρούς και 20.000 νοσηλευτές».