Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Πέντε από τους 9 ακτιβιστές πυροβολήθηκαν στο κεφάλι

Εννέα τούρκοι ακτιβιστές που σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επιδρομή σε πλοίο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα πυροβολήθηκαν συνολικά 30 φορές και πέντε πέθαναν από τραύματα που προκλήθηκαν από βολές πυροβόλου στο κεφάλι.

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας έδειξαν πως οι περισσότεροι άνδρες κτυπήθηκαν με σφαίρες των 9mm, πολλές από τις οποίες ρίφθηκαν από κοντινή απόσταση, ανέφερε ο Guardian, επικαλούμενος τον Γιαλτσίν Μπουγιούκ, αντιπρόεδρο του τουρκικού συμβουλίου ιατροδικαστικής που διενήργησε τις νεκροψίες την Παρασκευή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ένας 60χρονος, ο Ιμπραχίμ Μπιλγκέν, πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στον κρόταφο, στο στήθος, στο γοφό και στην πλάτη, ανέφερε ο Guardian. Ένας 19χρονος, με το όνομα Φουλκάν Ντογκάν, ο οποίος έχει επίσης αμερικανική υπηκοότητα, πυροβολήθηκε πέντε φορές από απόσταση μικρότερη των 45 εκατοστών, στο πρόσωπο, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, δύο στο πόδι και μία στην πλάτη.

Άλλοι δύο άνδρες πυροβολήθηκαν τέσσερις φορές, Πέντε από εκείνους που σκοτώθηκαν πυροβολήθηκαν είτε στο πίσω μέρος του κεφαλιού είτε στην πλάτη, δήλωσε ο Μπουγιούκ, πάντα σύμφωνα με τον Guardian. Εκτός από όσους σκοτώθηκαν, άλλοι 48 έφεραν τραύματα από πυροβόλο και έξι ακτιβιστών εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ δήλωσε πως τα πολλαπλά τραύματα από βολές πυροβόλου δεν σημαίνουν ότι οι πυροβολισμοί ρίφθηκαν για άλλο λόγο εκτός από εκείνον της αυτοάμυνας. "Η μόνη περίσταση όπου ένας στρατιώτης πυροβόλησε ήταν όταν βρισκόταν σαφώς σε μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον Guardian. "Το γρήγορο τράβηγμα της σκανδάλης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μερικές σφαίρες στο ίδιο σώμα, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι βρίσκονταν σε μία κατάσταση απειλητική για τη ζωή", είπε ο εκπρόσωπος.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε τον Χαλούκ Ίντσε, επικεφαλής του ινστιτούτου ιατροδικαστικής στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος είπε πως μόνο σε μία περίπτωση υπήρξε τραύμα από μία και μοναδική σφαίρα, στο μέτωπο από μακρινή βολή, ενώ όλα τα άλλα πτώματα εμφανίζουν πολλαπλά τραύματα.

Είπε πως όλες οι σφαίρες εκτός από μία που ανακτήθηκαν από τα πτώματα προέρχονταν από βολές των 9 mm. Για την άλλη βολή , ο Ίντσε είπε: "Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε αυτό το είδος υλικού να χρησιμοποιείται σε πυροβόλα όπλα. Ήταν απλώς κάτι που περιείχε πολλούς τύπους σφαιρών που χρησιμοποιούνται συνήθως σε κυνηγετικά όπλα. Εισέδυσε στην περιοχή του κεφαλιού στον κρόταφο και τη βρήκαμε ανέπαφη στον εγκέφαλο." Κανείς από το ιατροδικαστικό εργαστήριο της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχολιασμό.

Πηγή: Newsit gr

Προκαλεί η αποφυλάκιση Κορκονέα

Η αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, έστω με τυπικούς περιοριστικούς όρους, λόγω παρέλευσης 18μηνου προφυλάκισής του, αποτελεί πρόκληση και ταυτόχρονα κόλαφο για τον τρόπο που λειτουργεί στη χώρα η Δικαιοσύνη.

Ο δικηγόρος του Επ. Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας, εκμεταλλευόμενος τα αποκαλούμενα «παραθυράκια» στα πλαίσια της νομικής διαδικασίας, αλλά και της συνεχιζόμενης δίκης στην Άμφισσα, κέρδισε πολύτιμο χρόνο, έτσι ώστε ο πελάτης του και ο συγκατηγορούμενός του να επωφεληθούν από την πρόνοια του νόμου για το 18μηνο.

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι η παραγγελία του εισαγγελέα να παραμείνουν εντός της πόλης της Άμφισσας οι δύο κατηγορούμενοι -όρος που κατά τον νόμο είναι περιοριστικός- στην ουσία δεν υφίσταται. Σύμφωνα με την ποινική δικονομία, ο Κορκονέας δεν είναι δυνατό να προφυλακιστεί εκ νέου, και ως εκ τούτου δυνητικά μπορεί και να εγκαταλείψει την Άμφισσα ή «ακόμη και να φύγει στο εξωτερικό, αν διαθέτει τα χρήματα», παραδέχονται κυνικά νομικοί κύκλοι που εμπλέκονται στη δίκη.

Η παραίτηση των δικηγόρων της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και η ανάληψη της υπόθεσης από τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος έπρεπε να ενημερωθεί για την εξέλιξη της δίκης, καθώς και ο θάνατος του συζύγου δικαστού της έδρας, συνέτειναν στις καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Για μία δολοφονία που συντάραξε το πανελλήνιο και αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τη μαζική εξέγερση τον Δεκέμβριο του 2008, οι εξελίξεις αυτές είναι, αν και σύννομες, εξαιρετικά επισφαλείς σε δύο επίπεδα. Το ένα αφορά στην ίδια τη διαδικασία απόδοσης της Δικαιοσύνης και το δεύτερο αφορά στην ίδια την κοινωνία, η οποία απαίτησε στην πράξη την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η αποφυλάκιση των δύο κατηγορουμένων είναι ως εκ τούτου πρόκληση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Είναι, παράλληλα, απόδειξη ότι στην Ελλάδα η κωλυσιεργία μπορεί και να είναι τακτικισμός, αν όχι εκούσια στρατηγική επιλογή.

Η Δικαιοσύνη, καθώς και η ΕΛΑΣ, μέλη της οποίας είναι οι κατηγορούμενοι, οφείλουν να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί ένα δικαστικό φιάσκο, αν και εφόσον οι κατηγορούμενοι δεν σεβαστούν τον περιοριστικό (έστω τυπικό) όρο που επεβλήθη. Θα φέρουν ακέραια την ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί κάτι που θα εκθέσει ανεπανόρθωτα την Πολιτεία, αλλά και θα προκαλέσει την απόλυτα δικαιολογημένη αντίδραση της, ήδη, φορτισμένης κοινής γνώμης.

Aποφυλακίστηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής

Περίπου στις 5 τα ξημερώματα, η εισαγγελέας μετέβη στις φυλακές Μαλανδρίνου και διαβίβασε το σχετικό βούλευμα του Εφετείου της Λαμίας στον διευθυντή των φυλακών και μισή ώρα αργότερα, οι Κορκονέας και Σαραλιώτης αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τα χειρότερα έρχονται.

thumb
Η ανακοίνωση για τις μαζικές πωλήσεις όλων όσα συνθέτουν την περιουσία του Δημοσίου (δηλαδή όλων ημών) μοιάζει με τον επιθανάτιο ρόγχο μιας χώρας η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν από τα Τάρταρα. Μιας χώρας η οποία, σύμφωνα και με τα ρεπορτάζ του «Π» που κυκλοφορεί, περιμένει:
● Τους ελεγκτές, οι οποίοι πρακτικά θα υποκαταστήσουν τις ηγεσίες όλων των υπουργείων και όλων των κρίσιμων τομέων, τους οποίους η επιτήρηση κρίνει απαραίτητους για την επίτευξη των στόχων της: των τραπεζών, των υπουργείων, του προϋπολογισμού, των στατιστικών στοιχείων και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Για όποιον δεν κατάλαβε το παρασύνθημα, πρόκειται γι’ αυτούς που θα ελέγχουν τις «εκθέσεις προόδου» υπουργείων και κρατικών οργανισμών και, όπως ακριβώς έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, θα δίνουν τις εντολές για νέα μέτρα.
● Τον «αρχιεπιτηρητή» (και... «πρωθυπουργεύοντα» σύμφωνα με ρεπορτάζ άλλης εφημερίδας) από το ΔΝΤ.
● Την απόφαση του Eurogroup, το οποίο τη Δευτέρα θα κληθεί να δεχτεί ή να απορρίψει την πρόταση του υπουργού Οικονομικών της ΓερμανίαςΒόλφγκανγκ Σόιμπλε περί της δυνατότητας για ελεγχόμενη πτώχευση μιας χώρας της Ευρωζώνης. Ο γερμανικός στόχος είναι σαφής: Να μην κάνει η Ελλάδα πλήρη χρήση του «πακέτου στήριξης» των 110 δισ. ευρώ. Νατελειώνει το παραμύθι με άλλη μία δόση – το πολύ. Και ύστερα... πάπαλα.


Ε, λοιπόν, σε αυτό το κλίμα, το οποίο προϊδεάζει για τα πολύ χειρότερα που έρχονται, και μάλιστα πολύ σύντομα, η κυβέρνηση αναγγέλλει την εκποίηση της περιουσίας όλων μας, η οποία είναι τεράστιας αξίας παρά τις αλλεπάλληλες ιδιωτικοποιήσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών.
Γιατί; Για να εισπραχθούν 1 δισ. ευρώ ανά έτος για τα επόμενα τρία χρόνια, όσα υποτίθεται ότι θα διαρκέσει η τριμερής επιτήρηση. Δηλαδή: Για να εισπραχθούν όσα προβλεπόταν ότι θα αποδώσουν στα δημόσια ταμεία οι δύο επιπλέον μονάδες της αύξησης στον ΦΠΑ. Γι’ αυτό το αδιανόητα ασήμαντοποσόν πωλείται η χώρα ολόκληρη. Την ώρα που μονάχα η ακίνητη περιουσία της υπολογίζεται σε 300 – τουλάχιστον – δισ. ευρώ!
Αυτή η πρακτική είναι γραμμένη στο «Μεγάλο Βιβλίο» του ΔΝΤ, αποσπάσματα του οποίου η ελληνική Βουλή ψήφισε ως το Μνημόνιο που μας περνάει χειροπέδες και αφαιρεί από την όποια ελληνική κυβέρνηση κάθε δυνατότητα άσκησης έστω και... υποψίας πολιτικής.
Το ερώτημα, ωστόσο, είναι: Όταν λήξει αυτή η επιτήρηση (για την οποία ο Σόιμπλε εισηγείται τη Δευτέρα να είναι μόνιμη), τι θα έχει απομείνει σ’ αυτή τη χώρα ως περιουσία της. Η απάντηση είναι εύκολη: Ο ιδιωτικός τομέας. Στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, τα δημόσια έργα, έως τον τζόγο, τη γη και το... νεράκι του Θεού.
Ο γνωστός σε όλους μας ελληνικός ιδιωτικός τομέας, ο αιωνίως κρατικοδίαιτοςκαι επιδοτούμενος από το αίμα όλων μας, ο μεγαλύτερος παραγωγόςσκανδάλων στη νεότερη Ιστορία της χώρας.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, πουλάει. Τα πάντα. Και ο πρωθυπουργός... θυμώνει. Όχι επειδή η δική του κυβέρνηση είναι αυτή η οποία πουλάει ολόκληρη τη χώρα – και μάλιστα έναντι πινακίου φακής – αλλά επειδή ο υπουργός του επί των Οικονομικών ήθελε να αναλάβει το ξεπούλημα η κρατική (πλην αμαρτωλή) ΚΕΔ του Βατοπεδίου. Ναι, γι’ αυτό θύμωσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης.
Κανείς, λοιπόν, δεν φαίνεται να του έχει πει το αυτονόητο: Ότι οι πρωθυπουργοί δεν εκλέγονται για να θυμώνουν, και μάλιστα για την παρωνυχίδα.
Άλλωστε και ο Σημίτης «θύμωνε», αλλά σήμερα οι δικοί του άνθρωποι – συνεργάτες και υπουργοί του – παραδέχονται ότι πήραν λεφτά από μίζες. Και ο Καραμανλής, πιο νευρικός ετούτος, επίσης θύμωνε. Όμως τους δικούς του υπουργούς διώχνει πανικόβλητη, αναζητώντας ελπίδα επιβίωσης, η νέα ηγεσία της Ν.Δ. Οι δικοί του υπουργοί δίνουν ο ένας τον άλλο για το Βατοπέδι– κι ακόμη δεν έχουν εξεταστεί όλων οι ευθύνες για όλα τα σκάνδαλα: τα χειρότερα έρχονται.
Όλα τούτα όμως μοιάζουν πλέον πολύ ψιλά γράμματα...
Πηγή:
Ποντίκι 4/6/2010

Επιστήμονες «υπάλληλοι» εταιρειών είχαν προβλέψει πανδημία γρίπης

05/06/2010
(ΒΗΜΑ)
Αποκαλύπτονται σχέσεις χρήματος τριών κορυφαίων ειδικών του ΠΟΥ με φαρμακοβιομηχανίες

ΛΟΝΔΙΝΟ Στενές οικονομικές σχέσεις με φαρμακοβιομηχανίες είχαν τρεις κορυφαίοι επιστήμονες που συνέταξαν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την αγορά αντιγριπικών εμβολίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού «Guardian» οι επιστήμονες που κατήρτισαν τις οδηγίες το 2004 είχαν στο παρελθόν, αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, λάβει αμοιβές από τη Roche και την GlaxoSmithΚline, τις βιομηχανίες που παρασκευάζουν τα εμβόλια Τamiflu και Relenza.

Από τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (Βritish Μedical Journal) και η μη κερδοσκοπική οργάνωση Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Βureau of Ιnvestigative Journalism) προκύπτει ότι οι δύο φαρμακοβιομηχανίες έβαλαν στα ταμεία τους περισσότερα από 5,6 δισ. ευρώ από τα αποθέματα που αγόραζαν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για να προφυλάξουν τον πληθυσμό από τις συνέπειες της γρίπης.

Ως εκ τούτου το ερώτημα που ανακύπτει είναι μήπως και η παγκόσμια υστερία με τον ιό Η1Ν1 προκλήθηκε από ανάλογες «αντικειμενικές» εκτιμήσεις. Ο προβληματισμός για την αντικειμενικότητα αυτών των πορισμάτων συμπίπτει με τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου γίνεται λόγος για έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε θέματα πανδημιών. Αν και η δράση των τριών καθηγητών δεν σχετίζεται με την τελευταία πανδημία του ιού Η1Ν1, ωστόσο εγείρονται αυτομάτως ερωτήματα για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία των συντακτών των εκθέσεων του ΠΟΥ, όταν μάλιστα από αυτές εξαρτώνται παραγγελίες φαρμάκων αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές γράφτηκαν από τον καθηγητήΦρέντερικ Χέιντεν, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι στο παρελθόν είχε λάβει χρήματα από τη Roche για διαλέξεις και παροχή συμβουλών. Για τους ίδιους λόγους είχε πάρει χρήματα και από την GSΚ. Ο ίδιος επίσης είναι συντάκτης μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από τη Roche και η οποία αποτέλεσε την καλύτερη διαφήμιση για το Τamiflu, αφού σε αυτήν αναφέρεται ότι χάρη στο εμβόλιο μειώθηκε κατά 60% η εισαγωγή ασθενών σε νοσοκομεία λόγω γρίπης.

Ο δρ Αρνολντ Μόντο, καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, είναι ο συντάκτης άλλης έκθεσης του ΠΟΥ σχετικής με τη χρήση των εμβολίων σε περιπτώσεις πανδημίας. Μεταξύ των ετών 2000 και 2004 και της περιόδου που συνέταξε την έκθεση ο Μόντο έπαιρνε χρήματα και από τις δύο φαρμακοβιομηχανίες για την παροχή συμβουλών.

Ο τρίτος είναι ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λέστερ στη Βρετανία Καρλ Νίκολσον, ο οποίος έχει συντάξει την περίφημη έκθεση του ΠΟΥ για την πανδημία της γρίπης. Σύμφωνα με δικές του δηλώσεις στο παρελθόν είχε λάβει «χορηγίες» από την GSΚ και τη Roche. Ο ίδιος ανέφερε ότι οικονομικές δοσοληψίες με τη Roche είχε τελευταία φορά το 2001.

Η Βρετανία δαπάνησε για αγορά αντιγριπικών εμβολίων περί το 1 δισ. στερλίνες. Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει τη διεξαγωγή έρευνας για το κόστος στους φορολογουμένους.

Νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

05/06/2010
(Ιn.gr)

Την πρότασή της για νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ παρουσίασε στους γιατρούς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι γιατροί εμφανίζονται αντίθετοι, υποστηρίζοντας ότι με το προτεινόμενο σύστημα δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων. Διαφωνούν επίσης με τον τρόπο αμοιβής των εφημεριών.

Αναλυτικά, σε συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) την Πέμπτη, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πρότεινε τα εξής:

1. Όλοι οι ειδικευόμενοι γιατροί να λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που θα αντιστοιχεί σε 7 ενεργείς εφημερίες κάθε μήνα (5 καθημερινές, 1 Σάββατο και 1 αργία)

2. Στην Γ'' ζώνη (νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές), όλοι οι ειδικευμένοι γιατροί να λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που θα αντιστοιχεί σε 7 ενεργείς εφημερίες (5 καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Αργία) και σε 4 εφημερίες ετοιμότητας καθημερινής.

3. Στην Β'' ζώνη (περιφέρεια), οι ειδικευμένοι γιατροί να λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που θα αντιστοιχεί σε 7 εφημερίες εκ των οποίων οι συντονιστές Διευθυντές και οι Διευθυντές 3 ενεργείς (1 καθημερινή, 1 Σάββατο, 1 αργία) και 4 ετοιμότητας καθημερινές. Οι υπόλοιποι ειδικευμένοι να λαμβάνουν 4 ενεργείς (2 καθημερινές, 1 Σάββατο και 1 αργία) και 3 ετοιμότητας καθημερινές.

4. Στην Α'' ζώνη (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), οι ειδικευμένοι γιατροί να λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που θα αντιστοιχεί σε 6 εφημερίες εκ των οποίων οι Διευθυντές 3 ενεργείς (1 καθημερινή, 1 Σάββατο, 1 αργία) και 3 ετοιμότητας καθημερινές, οι δε υπόλοιποι ειδικευμένοι 4 ενεργείς (2 καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 αργία) και 2 ετοιμότητας καθημερινές. Οι συντονιστές Διευθυντές της Α'' ζώνης να λαμβάνουν επιπλέον 4 εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές.

5. Όλοι οι αγροτικοί γιατροί σε όλες τις ζώνες να λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που αντιστοιχεί σε 7 ενεργείς εφημερίες (5 καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 αργία).

Η υπουργός ανέφερε ότι το παραπάνω σχέδιο καλύπτει το 90% των αναγκών εφημέρευσης και εάν κρίνεται απαραίτητη η επιπλέον προσθήκη εφημεριών αυτές θα αποζημιώνονται από τα έσοδα του Νοσοκομείου που θα προκύπτουν από την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων -όπως την παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη.

Τι απαντούν οι γιατροί

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ αναφέρουν τα εξής:

1. Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων εξαναγκάζει τους γιατρούς να εκτελούν πέραν των εφημεριών και μεγάλο αριθμό απογευματινών ιατρείων προκειμένου να βελτιώσουν τα οικονομικά τους και ταυτόχρονα να μαζευτούν κονδύλια για να πληρωθούν οι εφημερίες που πραγματοποίησαν. Η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και σε εξόντωση των γιατρών.

2. Το προτεινόμενο σχήμα εφημέρευσης συνιστά σαφέστατα επίδομα εφημέρευσης και μάλιστα δεν καλύπτει καθόλου τις ανάγκες των νοσοκομείων. Επί παραδείγματι, για να εφαρμοστούν όσα διαλαμβάνει η πρόταση του υπουργείου, στα νοσοκομεία της Β'' ζώνης θα πρέπει κάθε Τμήμα να διαθέτει 7 γιατρούς, πράγμα που δεν συμβαίνει σε κανένα Νοσοκομείο της Β'' ζώνης. Ανάλογα προβλήματα θα ανακύψουν και στις άλλες δύο ζώνες και μόνος στόχος των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι να προσαρμοστούν οι εφημεριακές ανάγκες στα 395 εκατ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει σταθερά τα επόμενα 3 χρόνια.

Σκάνδαλο στο Κρατικό Νικαίας

03/06/2010
(ΤΟ ΒΗΜΑ)
Σε τσέπες τρίτων και όχι στο ταμείο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας κατέληγαν χρήματα που απέδιδαν τα ασφαλιστικά ταμεία για εξετάσεις ασφαλισμένων τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε δειγματοληπτικός έλεγχος που έγινε με εντολή του διοικητή του Νοσοκομείου κ. Χρ. Ρέσσου. Ο διοικητής έστειλε στην υπουργό Υγείας κυρία ΜαριλίζαΞενογιαννακοπούλου φάκελο με παραστατικά τα οποία έχουν αντιπαραβληθεί με τα αντίστοιχα των Ταμείων.

Αποδείχθηκε ότι μέρος του ποσού που έπρεπε να καταβληθεί στο νοσοκομείο κατέληξε στις τσέπες τρίτων προσώπων. Η υπουργός Υγείας έδωσε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας να ξεκινήσει έρευνα και σε άλλα νοσοκομεία.

Τριπλό ψαλίδι στις συντάξεις

06/06/2010
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΜΕΣΑ στην εβδομάδα περιμένει ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος την επιστολή του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν ώστε να αποκαλυφθεί ποια από τα ζητήματα που ήγειραν οι επιτηρητές -και τα οποία βρίσκονται εκτός μνημονίου- θα αποσυρθούν και σε ποια θα επιμείνει η τρόικα. Μια καλή πρόγευση επ'' αυτού θα έχει ο ίδιος σήμερα στο Λουξεμβούργο στη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουτρουμάνης έστειλε την Παρασκευή και νέα επιστολή στους επιτηρητές προκειμένου να «δέσει» τη συμφωνία επί 6 «δευτερευόντων» σημείων (σταδιακή προσαρμογή στα όρια ηλικίας κ.ά.).

Ωστόσο, παραμένουν τρία βασικά θέματα που μπορεί να οδηγήσουν από «πάγωμα» του ασφαλιστικού έως... ανασχηματισμό και «ανταρσία» κυβερνητικών βουλευτών στη Βουλή:

1 Η βασική σύνταξη. Αρχικά επιδιώχθηκε τα 360 ευρώ της κρατικής συμμετοχής να δίνονται μόνο στους φτωχούς ανασφάλιστους. Μετά, αναποδράστως στο 65ο έτος (συμβατικό όριο ηλικίας), ανεξαρτήτως του πότε θα βγει κάποιος στη σύνταξη. Σε μια τέτοια περίπτωση οι απολαβές θα κυμαίνονται στο 51%-53% του μισθού για 40 έτη ασφάλισης και αυτή θα αυξάνει στο περίπου 63% στο 65ο έτος, όταν δηλαδή θα αρχίσει ο συνταξιούχος να εισπράττει και στα 360 ευρώ.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργείου Εργασίας και επιτηρητών αφορά την καταβολή της βασικής σύνταξης με την έξοδο από την εργασία αλλά αυτή να είναι μειωμένη κατά 6% το χρόνο (30% για συνταξιοδότηση στο 60ό ή η βασική σύνταξη θα πέφτει στα 252 ευρώ).

2 Η επικουρική σύνταξη να ψαλιδιστεί κατά τα πρότυπα της ανταποδοτικής (δηλαδή 40%). Ετσι, θα πέσει από το 20% επί της κύριας σύνταξης στο 12%. Κατ'' αυτό τον τρόπο, ο ασφαλισμένος θα εισπράξει συνολικές αποδοχές (ανταποδοτική και επικουρική) περίπου 63% επί του μισθού. Το ποσοστό θα ανεβαίνει στο 70% μαζί με την καταβολή της βασικής σύνταξης. Αυτά αντί για το 90%-100% σήμερα (κύρια και επικουρική).

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η επικουρική να δίνεται με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που θα εκπονηθούν και θα καταδείξουν τις οικονομικές δυνατότητες κάθε ταμείου. Οι επιτηρητές θεωρούν, όμως, την εξαγγελία άνευ περιεχομένου και η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι οι μελέτες θα εκπονηθούν από την Κομισιόν. Εναλλακτικά συζητείται η έξοδος των επικουρικών από το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και η μετατροπή των ταμείων σε επαγγελματικά.

3 Οι παλαιοί ασφαλισμένοι. Αφορά τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα των (πρωτο)ασφαλισμένων πριν από το 1983. Επ'' αυτού ο ελληνικός αντίλογος επικαλείται τη φράση του μνημονίου «με παράλληλη διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων».

Πάντως, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς έχει τεθεί και θέμα σταδιακής ενσωμάτωσης των νέων μέτρων. Να γίνει τώρα ένα βήμα και η επομενη παρέμβαση σε 15 έτη και για όσους βγουν στη σύνταξη μετά το 2030. Ωστόσο, αυτή η θέση θεωρείται τρικ και υπεκφυγή, με τους επιτηρητές να θέλουν πλήρη και απόλυτη εφαρμογή των προβλέψεων του μνημονίου. Κατά συνέπεια:

* Ολοι οι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτούνται μετά το 65ο έτος, το αργότερο το 2015.

* Τα βαρέα θα εκτιναχτούν από το 55ο έτος στο 60ό, αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιανουάριο με την προσθήκη 6 μηνών.

* Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα που ασφαλίστηκαν προ του 1993 θα συνταξιοδοτηθούν στο 65ο, από το 50ό και το 60ό αντιστοίχως σήμερα.

* Υπολογισμό και της θητείας, καθώς και πλασματικού χρόνου για την ανατροφή των παιδιών (και για όσες γέννησαν προ του 2002 και δεν είχαν αυτή την ευχέρεια, παρά μόνο τη δυνατότητα πρόωρης εξόδου) στον υπολογισμό της 40ετίας (για έξοδο στο 60ό έτος). Δεν θα υπολογίζεται όμως ο χρόνος σπουδών.

* Μείον 6% το χρόνο για κάθε χρόνο εξόδου πριν από το 65ο έτος της ηλικίας.

«Φτερά» θα κάνει το εφάπαξ 140.000 εργαζομένων

06/06/2010
(ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)

Xωρίς εφάπαξ κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, αφού το Ταμείο Πρόνοιας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να κάνει οικονομική «ένεση» στο δοκιμαζόμενο ταμείο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν ένα νέο χτύπημα, μετά τις περικοπές των μισθών τους.

Τον κίνδυνο το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων να αδυνατεί να χορηγήσει το εφάπαξ όσων συνταξιοδοτούνται στο εγγύς μέλλον παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων Γεράσιμος Θωμόπουλος. Όταν ερωτήθηκε πόσοι υπάλληλοι υπολογίζει ότι θα χάσουν το εφάπαξ, είπε πως σε 2 με 3 χρόνια θα ανέλθουν στις 140.000!

Οπως είναι γνωστό, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 20.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, για την ικανοποίηση των οποίων απαιτούνται 900 εκατομμύρια ευρώ.

Με το ρυθμό που υποβάλλονται αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να ξεπεράσουν τα επόμενα χρόνια τις 60.000 οι αιτήσεις που δεν θα μπορούν να ικανοποιηθούν.

Το Ταμείο πληρώνει 600-650 δικαιούχους το μήνα μόνο από τις τρέχουσες εισφορές. Στελέχη του Ταμείου εκτιμούν ότι, αν η πολιτεία δεν δώσει άμεση λύση, του χρόνου τέτοια εποχή 40.000 άνθρωποι θα περιμένουν το εφάπαξ τους!

Οι προτάσεις που είχε εισηγηθεί η διοίκηση του ταμείου προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ προέβλεπαν εισφορά 2% από τα ήδη ψαλιδισμένα επιδόματα και την καταβολή μισού μισθού σε 36 δόσεις. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης είναι ότι 300 πρώην εργαζόμενοι στο Δημόσιο απεβίωσαν πέρυσι χωρίς να πάρουν το πολυπόθητο εφάπαξ, ενώ το ταμείο δεν μπορεί να καταβάλει χρήματα ούτε κατ’ εξαίρεσιν στους σοβαρά ασθενείς.

Ύστερα από προσφυγή συνταξιούχων, στο θέμα παρενέβη και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος έχει αποφανθεί ότι η καθυστέρηση γεννά δικαιώματα αποζημιώσεων και έντοκης καταβολής των καθυστερούμενων. Σύμφωνα με το πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής, θα έπρεπε το ταμείο τουλάχιστον να ενημερώνει τους πολίτες ως προς τον απαιτούμενο χρόνο διεκπεραίωσης των αιτήσεών τους.

Ο Συνήγορος προτείνει το ταμείο να εκδίδει διοικητική πράξη με την απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, στην οποία θα αναγράφεται το χρηματικό ποσό που δικαιούται ο ασφαλισμένος, ο νομοθετικά προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής του, ο χρόνος που το ταμείο δεσμεύεται ότι θα πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή του, καθώς και τα δικαιώματα που γεννώνται στον ασφαλισμένο από την καθυστέρηση.