Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Ελέυθερος τύπος :Δεν έχουν υλικά ούτε για αιματολογικές

Μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση των παραγγελιών, με αποτέλεσμα να «στερεύουν» τα όποια αποθέματα

Πέμπτη, 18.09.08

Ξέμεινε από υλικά για αιματολογικές εξετάσεις το υπερσύγχρονο Αττικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι.
Από την περασμένη εβδομάδα, οι υπεύθυνοι του βιοχημικού εργαστηρίου ενημέρωσαν τη διοίκηση ότι δεν υπάρχουν αντιδραστήρια (δηλαδή ειδικά υγρά) για μια σειρά από ορμονολογικές εξετάσεις, ακόμη και για τη μέτρηση της ινσουλίνης που πραγματοποιείται για την παρακολούθηση του σακχάρου.

Αιτία των ελλείψεων στο Αττικό αλλά και σε δεκάδες άλλα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι η αλλαγή στο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ, με το σχετικό νόμο να μην έχει ακόμη εφαρμοστεί πλήρως, παρότι έχει ψηφιστεί από το καλοκαίρι του 2007. Για την ώρα, η αρμόδια Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) περιορίζεται στο να εξουσιοδοτεί να νοσοκομεία να παρατείνουν παλιές συμβάσεις προμηθειών ή να πραγματοποιούν εξωσυμβατικές αγορές.

Οπως καταγγέλλουν στελέχη των νοσοκομείων, σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση των προμηθειών, με αποτέλεσμα να… στερεύουν ακόμη και στοιχειώδη υλικά στα νοσοκομεία.
«Σας ενημερώνουμε ότι έχει αλλάξει το σύστημα προμηθειών και δεν γνωρίζουμε πότε θα πραγματοποιηθούν οι παραγγελίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του Αττικού. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι το νοσοκομείο έχει συντάξει μια ειδική φόρμα όπου σημειώνονται οι εκάστοτε ελλείψεις…

Τουλάχιστον 20 με 30 αιτήματα για έγκριση προμηθειών στέλνει καθημερινά κάθε νοσοκομείο στην ΕΠΥ. Οι απαντήσεις στα χιλιάδες αιτήματα επιστρέφονται με καθυστέρηση ενός τουλάχιστον μήνα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλου νοσοκομείου της χώρας, που ζήτησε έγκριση για εργαστηριακά υλικά στις αρχές Ιουλίου και τα παρέλαβε πριν από 10 μέρες…

Είναι φανερό ότι τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποθεμάτων, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι βάσει νόμου υποχρεώνονται να διατηρούν στοκ υλικών μόνο για λίγες μέρες.
«Το τελευταίο διάστημα έχουν μειωθεί αρκετές εξειδικευμένες εξετάσεις αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις εξαιτίας της έλλειψης διαφόρων υλικών», αναφέρει στον ΕΤ ο κ. Χρήστος Παπαστεργίου, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης. Στο «Παπαγεωργίου», όπου εργάζεται ο ίδιος, «έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι γαστροσκοπήσεις, αφού μας λείπει κάποιο συγκεκριμένο υλικό. Στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» έχουν μειωθεί τα ορθοπαιδικά χειρουργεία γιατί τα υλικά σπανίζουν».

Κι ενώ σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου θα υπογράφονταν οι πρώτες προκηρύξεις διαγωνισμών με το νέο σύστημα προμηθειών, η ΕΠΥ δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε τέτοιες ενέργειες. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως κάτι τέτοιο γίνει στις επόμενες 15 μέρες.



ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Έγινε η συγκέντρωση των γιατρών χτες μπροστά στο υπουργείο



























Η διαπραγματευτική ομάδα της ΟΕΝΓΕ συναντήθηκε με τον υφυπουργό υγείας κ. Κωνσταντόπουλο λόγω "ανειλημμένης υποχρέωσης του υπουργού κ. Αβραμόπουλου.

Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα αιτήματα των γιατρών χωρίς να ληφθεί συγκεκριμένη απάντηση πέραν των συνήθων γενικών αναφορών. Αποφασίστηκε να γίνει νέα συνάντηση.