Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Αρχίζουν και με ζώνουν τα φίδια…

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας στον Ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 και στους δημοσιογράφους κ.Πάϊκο και κ. Κοτάκη (ΑΠΕ)

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 Αποσπασμα

Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Υπουργέ μια ερώτηση για το προσωπικό. Άκουσα στην ομιλία σας στη Βουλή να λέτε και έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό, ότι είναι ήρωες όσοι δουλεύουν στο ΕΣΥ γιατί αυτοί έχουν κρατήσει (γιατροί και νοσηλευτές) το σύστημα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και με δραματικές συνθήκες δουλειάς.

Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Έχω δει ο ίδιος με τα μάτια μου γιατρό ο οποίος σε εφημερία στο «ΣΩΤΗΡΙΑ» να ξεκινάει την εφημερία την Παρασκευή το πρωί και να φεύγει από το νοσοκομείο έγκλειστος μετά από 3 μέρες.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έτσι ακριβώς κ. Κοτάκη.

Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Και αυτός ο γιατρός να παίρνει 1.500 - 1.600 ευρώ κλπ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και νοσηλεύτριες που δεν παίρνουν ρεπό.

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Και να μην παίρνει και φακελάκι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι.

Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Γι' αυτό τον κόσμο πέρα από καλές προθέσεις, κάτι πιο συγκεκριμένο για να αισθανθεί ότι αναγνωρίζεται η δουλειά του και η προφορά του. Δεν ξέρω αυτό αν είναι χρήματα, αν είναι κάτι άλλο συμβολικό, έχετε στο μυαλό σας;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρώτα απ' όλα νομίζω -και συμφωνώ απόλυτα όπως το τοποθετήσατε- ότι αν δεν έχουμε μια κοινωνική συμμαχία για την υγεία, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Εδώ δεν είναι θέμα να απαξιώσουμε ούτε τους γιατρούς ούτε τους νοσηλευτές. Μέσα από τις προσλήψεις βέβαια θα εξορθολογιστεί όλη η λειτουργία των νοσοκομείων, γιατί θα υπάρχει η καλύτερη δυνατότητα για τις εφημερίες για τα ρεπό. Επίσης εμείς σκεφτόμαστε ότι σε συνεργασία με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, να μπορέσουμε σιγά - σιγά να κάνουμε και κάποια πρώτα δείγματα, ποιοτικά ενδεχομένως, σε κάποια νοσοκομεία, ως προς την υποδοχή των ασθενών.

Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Όπως;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή να αρχίσει μια διαφορετική προσέγγιση σεβασμού του πολίτη. Και νομίζω ότι και οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα νιώσουν ότι λειτουργούν σε ένα άλλο σύστημα.

Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Έχετε πάει πάντως σε εξωτερικά ιατρεία, φαντάζομαι να δείτε ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σε μερικά νοσοκομεία.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μα φυσικά και έχουμε γνώση και είναι τραγική η κατάσταση, έχετε δίκιο. Πρώτα απ' όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι όλοι απαξιωμένοι, δεν μπορεί δηλαδή να υπάρχει αυτή η ισοπέδωση. Οι περισσότεροι είναι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν ταχτεί να υπηρετήσουν τον κόσμο, τους πολίτες.

Υποσχέσεις έδωσε και πάλι η Υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για 3000 προσλήψεις ετησίως νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού πέραν από τους συνταξιοδοτούμενους και μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα βρεθούν τα χρήματα με ανακατανομή των προτεραιοτήτων στον προϋπολογισμό.

Κατά τα άλλα δεν ανέφερε λέξη για μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ούτε μια κουβέντα για τα ΒΑΕ, μιλιά για τις ιδιωτικοποιήσεις, καμιά συζήτηση για για τις ΣΔΙΤ στην υγεία.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν πέρα από τις καλές προθέσεις, έχει στο μυαλό της κάτι πιο συγκεκριμένο όπως χρήματα ή κάτι άλλο συμβολικό,

για να αισθανθούν οι υγειονομικοί ότι αναγνωρίζεται η δουλειά τους και η προφορά τους , όχι μόνο δεν δόθηκε απάντηση αλλά περνώντας απέναντι (μου θύμισε έντονα τον Αβραμο) υποσχέθηκε ότι δεν θα μας απαξιώσει (sic) και ότι θα αρχίσουμε να νοιώθουμε διαφορετικά προσεγγίζοντας με σεβασμό τον πολίτη.! ! !

Ξεχνά φαίνεται η υπουργός ότι οι μόνοι που σέβονται τον πολίτη μέχρι τώρα είναι οι κατάκοποι και απλήρωτοι υγειονομικοί και ότι εκείνοι που πρέπει να τον προσεγγίσουν με σεβασμό είναι εκείνοι που τον κορόϊδευαν τόσα χρόνια και εκείνοι που θα προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο στο μέλλον .


Αρχίζουν και με ζώνουν τα φίδια…

Πόντιος Πιλάτος

Αποφάσεις του Δ.Σ. του σωματείου στη συνεδρίαση 15/10/09


Η ναυαρχίδα παρακαλεί κάποιους «συναδέλφους» να σταματήσουν επι τέλους να κατεβάζουν από τον πίνακα ενημέρωσης τις ανακοινώσεις του Δ.Σ. του σωματείου.
Η ναυαρχίδα ενημερώνει κάποιους «συναδέλφους» Ότι και αν κάνουν ότι οι καιροί άλλαξαν, οι συνεδριάσεις είναι φανερές και οι αποφάσεις ανακοινώσιμες.