Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Απώλειες εφ' όρου ζωής για δημοσίους υπαλλήλους

22/03/2009 (ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)


Πολλαπλές συνέπειες -πέραν της προφανούς ότι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους φέτος- θα έχει για τους δημοσίους υπαλλήλους η απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει μισθούς και συντάξεις για ολόκληρο το 2009.

1 Οσοι αποφασίσουν να βγουν φέτος στη σύνταξη μπορεί να χάσουν ακόμη και 50 ευρώ το μήνα, μείωση που θα «συνοδεύει» για πολλά χρόνια τους ίδιους και τους κληρονόμους τους.

2 Χάνονται επίσης χρήματα και από το εφάπαξ, το οποίο επίσης επηρεάζεται από τους τελευταίους μισθούς.

3 Επηρεάζονται τα εισοδήματα και των επόμενων ετών, καθώς οι όποιες αυξήσεις δοθούν το 2010 θα υπολογιστούν πλέον επί χαμηλότερης βάσης.

*Η απόφαση της κυβέρνησης προβλέπει ότι δεν θα δοθεί καμία αύξηση στους μισθωτούς του Δημοσίου. Οι περίπου 500.000 υπάλληλοι με μεικτές αποδοχές άνω των 1.700 ευρώ μηνιαίως δεν θα πάρουν απολύτως τίποτα, ενώ όσοι έχουν χαμηλότερες αποδοχές θα πάρουν βοήθημα 300 ή 500 ευρώ ανάλογα με το ύψος του μισθού. Το επίδομα αυτό δεν θα επηρεάσει τον βασικό μισθό. Ετσι, και οι χαμηλόμισθοι του Δημοσίου δεν θα δουν καμία αναπροσαρμογή ούτε στο μισθό τους ούτε στα επιδόματα που παίρνουν.

*Σε τι αντιστοιχούν όμως τα 1.700 ευρώ μεικτά; Στον δημόσιο υπάλληλο γίνονται κρατήσεις 20-22%, ενώ κάθε μήνα πληρώνει και τον φόρο του. Αν αφαιρεθούν οι κρατήσεις, τότε ο μεικτός μισθός των 1.700 ευρώ αντιστοιχεί σε καθαρές αποδοχές της τάξης των 1.250 ευρώ.

*Ετσι, εκτός αυξήσεως αλλά και βοηθήματος μένουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι:

*Στην κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 12-13 χρόνια προϋπηρεσία.

*Στην κατηγορία της τεχνολογικής εκπαίδευσης με 16-17 χρόνια προϋπηρεσία.

*Στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 20-21 χρόνια προϋπηρεσία.

*Στους συνταξιούχους του Δημοσίου δεν θα δοθούν αυξήσεις αν η σύνταξη υπερβαίνει τα 1.100 ευρώ. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν στο εισοδηματικό όριο θα προσμετρηθούν και οι επικουρικές συντάξεις. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός αυτών που θα εισπράξουν το επίδομα των 300 ή 500 ευρώ.

Να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις ώρες ανάπαυσης και την νυκερινή εργασία

Η νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια παραβιάζεται καθημερινά στους χώρους των νοσοκομείων. Με καθυστέρηση η ΠΟΕΔΗΝ προχώρησε σε εξώδικο σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ώρες ανάπαυσης και την νυκτερινή εργασία δίνοντας προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο στο Υπουργείο και τα Νοσοκομεία.

Η νομοθεσία προβλέπει ελάχιστο χρόνο σε ημερήσια βάση για ανάπαυση το 12ωρο, άρα την κατάργηση του πρωί και νύκτα, την χορήγηση των δύο ρεπό την βδομάδα, ανώτερο όριο σε νυκερινή εργασία την βδομάδα, καθώς και την καθιέρωση διαλείματος 15 λέπτα στην βάρδυα για όσους εργάζονται πάνω από 6 ώρες την ημέρα.

Δείτε το Εξώδικο της ΠΟΕΔΗΝ εδώ.

Οι σχετικές ρυθμίσεις επιβάλλονται με βάση τα ΠΔ 88/99 και ΠΔ 96/75.
Η απάντηση του Υπουργείου που τονίζει ότι η μη εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων είναι παράνομη.
Ήδη στα νοσοκομεία αυτό το ζήτημα συζητείται, αρκετά σωματεία κάνουν παρεμβάσεις και αναμένονται σοβαρές εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Συνεδρίασε την Τρίτη 10 Μάρτη το ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ με θέμα το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) πέρα από την αυτονόητη συμμετοχή στην 24ωρη Απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 2 Απρίλη δεν αποφάσισε κανένα απεργιακό πρόγραμμα. περιορίστηκε στις τοπικές δράσεις με αιχμή το εξώδικο,, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο με απόφαση της ΕΕ γι κάποια κινητοποίηση στις αρχές Απρίλη.

Η πρόταση του ενωτικού ψηφοδελτίου ριζοσπαστικής αριστερας στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ στις 10 Μάρτη για το πρόγραμμα δράσης εδώ

Πραγματοποιήθηκαν περιφερειακές συσκέψεις της ΠΟΕΔΗΝ σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Γιάννενα, Τρίπολη, Λαμία, Πάτρα καθώς και κεντρικά στην Αθήνα. Η συμμετοχή των Σωματείων μικρή, ενω η πλειοψηφία επιμένει στη γραμμή να μην αποφασίζει απεργιακές κινητοποιήσεις. Η πρώτη μάχη θα δοθεί μετά τις εξαγγελίες για μηδενικές αυξήσεις στην απεργία στις 2 Απρίλη.

Απο την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ εδώ