Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ-ΠΗΡΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Δ. ΒΑΡΝΑΒΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

¦ Στην τελευταία απόφασή του το Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ έκρινε ως απαραίτη τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να ζητηθεί η στήριξή τους, ώστε να υπερψηφιστεί ει δυνατόν ομόφωνα η κλαδική σύμβαση από τη Βουλή. Εγιναν λοιπόν τρείς συναντήσεις την προηγούμενη εβδομάδα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ) και απομένει συνάντηση με το ΠΑΣΟΚ την εβδομάδα που έρχεται.
¦ Από τη δήλωση της κ. Παπαρήγα δεν προέκυπτε με σαφήνεια τι πρόκειται να πράξει το ΚΚΕ. Μέχρι και τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 17 Δεκεμβρίου επικαλέστηκε η κ. Παπαρήγα προκειμένου να σταθμίσει τη στάση της στη Βουλή.
¦ Τουναντίον η δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου ήταν παραπάνω από ξεκάθαρη:
"Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλει να συγχαρεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τον αγώνα τους αλλά και για τις επιτυχίες τους, όπως το γεγονός ότι στη συλλογική σύμβαση αυτή προβλέπεται η αύξηση του βασικού μισθού, το επτάωρο, το ρεπό μετά την εφημερία, οι φορολογικές ελαφρύνσεις, η οργανωμένη εξέλιξη, που όλα αυτά είναι σε θετική κατεύθυνση. Όπως, επίσης, έχει μεγάλη σημασία η δέσμευση για προσλήψεις 4.500 γιατρών μέσα σε 2 χρόνια και η αναβάθμιση της θέσης των νοσοκομειακών γιατρών. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεών τους.
Θέλω να τονίσω, μαζί με όλα αυτά, την επαγρύπνηση που έχουμε εμείς ώστε να υλοποιηθούν με μεγάλη ταχύτητα και να γίνουν και όλες οι νομοθετικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Να τονίσουμε επίσης τη βαθιά μας ανησυχία για το γεγονός ότι σήμερα εξακολουθεί και ισχύει η υποχρηματοδότηση της υγείας, κάνοντας την Ελλάδα τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών για την υγεία, πάνω από το 50%, σε σχέση με όλες τις χώρες της Ευρώπης.
¦ Τα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν την κλαδική σύμβαση, παρά τεράστιες πιέσεις που ασκούνται από τους μαινόμενους Διευθυντές ΕΣΥ, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ανήκουν στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
¦ Η στήριξη από πλευράς ΝΔ θεωρείται δεδομένη, εφόσον ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή θεώρησε σημαντικό βήμα την κλαδική σύμβαση.