Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Λετονοί δικαστές ακύρωσαν τα μέτρα του Δ.Ν.Τ. για το ασφαλιστικό

απο ΕΝΕΤ


Η πρόσφατη ακύρωση του αντιασφαλιστικού νόμου της λετονικής κυβέρνησης, ο οποίος ψηφίσθηκε κατ' επιταγήν της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ανοίγει τον δρόμο για δικαστική ανατροπή και των αντίστοιχων νομοθετημάτων που προωθούνται εσπευσμένα και στην Ελλάδα.

Από παλαιότερες συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας στη Λετονία


Από παλαιότερες συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας στη Λετονία Εκεί, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κατάργησε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις που επέβαλλαν μαζικές περικοπές συντάξεων από 10% έως και 70%, στο όνομα της σωτηρίας του ασφαλιστικού συστήματος!

Εδώ, η απόφαση αυτή δημιουργεί ευνοϊκές νομικές προϋποθέσεις για μελλοντική ακύρωση του ασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου.

Κοινός τόπος είναι η επίκληση των συνταγματικών αρχών της προστασίας του κοινωνικού κράτους δικαίου και της αναλογικότητας. «Οι διεθνείς δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι κρατικές Αρχές (υπουργικό συμβούλιο) απέναντι σε διεθνείς δανειστές δεν είναι ικανές από μόνες τους να δικαιολογήσουν οποιονδήποτε περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων», επισημαίνουν οι Λετονοί δικαστές.

«Μας οδηγούν στη ζούγκλα»

27/05/2010
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Με την κατάθεση των επαγγελματικών τους ταυτοτήτων απειλούν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και μηχανικοί, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός αρνηθεί να τους συναντήσει, όπως του έχουν ζητήσει με επιστολή τους από τις 18 Μαΐου. Κόκκινο πανί αποτελεί, όπως υποστηρίζουν, η διαπόμπευση και η επιλεκτική στοχοποίηση των επιστημονικών και επαγγελματικών τους κλάδων από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, που έχει εξελιχθεί σε «ανθρωποφαγία».

Δημ. Παξινός, πρόεδρος ΔΣΑ: Δεν θα μείνουμε αδρανείς «Η κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει ως εχθρούς. Στρέφουν τον ένα κλάδο σε βάρος του άλλου. Μας οδηγούν στη ζούγκλα με κανόνες ζούγκλας», ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Παξινός, σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, προειδοποιώντας ότι δεν θα μείνουν αδρανείς.

Εκ μέρους των φαρμακοποιών, ο πρόεδρός τους Κ. Λουράντος έκανε λόγο για κατασυκοφάντηση του υγειονομικού χώρου και κατηγόρησε το Δημόσιο ότι έχει επτά μήνες να πληρώσει τους συναδέλφους του για φάρμακα που ήδη έχουν χορηγήσει, με το ποσό να ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος των γιατρών, Μ. Καλοκαιρινός, στάθηκε ιδιαιτερα στο φαινόμενο διαρροής σημαντικού επιστημονικού κεφαλαίου στο εξωτερικό, που θα επιφέρει μεσοπρόθεσμα τον επιστημονικό μαρασμό της χώρας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μέχρι σήμερα 1.500 γιατροί έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες και τόνισε ότι δεν πρέπει να φθάσουμε σε κοινωνική έκρηξη.

Με τα ίδια μελανά χρώματα περιέγραψε και την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των μηχανικών ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ι. Αλαβάνος, εκτιμώντας ότι μέσα στον επόμενο χρόνο η ανεργία στον κλάδο θα τετραπλασιαστεί. Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης, είπε ότι σ'' αυτά δεν περιλαμβάνεται καμία πρόταση καινοτομίας και ποιοτικής αναβάθμισης και ότι σε καμία περίπτωση η κοινωνία δεν θα δεχθεί ότι νόμος είναι το δίκιο του επενδυτή.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Π. Καλλίρης υποστήριξε ότι αντί να χρησιμοποιείται η πρακτική της στοχοποίησης των επιστημονικών φορέων, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα χαρακτηρίζεται από ισονομία και ισοτιμία για όλους τους πολίτες.

Κρατικό Νίκαιας: τα είπαν στην υπουργό



28/05/2010
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Συμβολική κατάληψη της εισόδου του υπουργείου Υγείας πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι και γιατροί του «Κρατικού Νικαίας» διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών χωρίς περικοπές.

Μεταξύ άλλων, κατήγγειλαν ότι, εξαιτίας της διαχρονικής έλλειψης προσωπικού, λειτουργούν μόλις 4 απ'' τις 12 χειρουργικές αίθουσες, με αποτέλεσμα η αναμονή για τακτικό χειρουργείο να ξεπερνά και τους έξι μήνες. Παράλληλα, στα τακτικά ιατρεία η αναμονή για ραντεβού φτάνει και τους 3 - 4 μήνες, ενώ στα τμήματα, στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια, μία νοσηλεύτρια έχει στη φροντίδα της 20 - 40 ασθενείς.

Απαίτησαν ακόμα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών που οφείλονται στους εργαζομένους για τους μήνες Φλεβάρη, Μάρτη και Απρίλη, καθώς και των εφημεριών των γιατρών για τους μήνες Μάρτη και Απρίλη, χωρίς περικοπές.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε προχθές πως εγκρίθηκαν τα κονδύλια για τις εφημερίες και υπερωρίες του Μάρτη, όμως, για παράδειγμα στην περίπτωση του Γενικού Κρατικού Νικαίας το κονδύλι για τις εφημερίες υπολείπεται κατά 25.000 ευρώ.

Πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 300 νοσηλευτές, 100 άτομα παραϊατρικό προσωπικό, 100 βοηθητικό και 50 ιατρικό για να λειτουργήσει σωστά το νοσοκομείο. Πάντως, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στην υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου, καθώς δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος. Μάλιστα, ο μοναδικός στεφανιογράφος δεν λειτουργεί εδώ και 2,5 χρόνια, καθώς παραμένει χαλασμένος.

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων, παραδέχθηκε πως υφίστανται περικοπές στα κονδύλια για τις υπερωρίες και τις εφημερίες, αλλά υποσχέθηκε ότι θα δοθεί άμεσα λύση. Οσον αφορά τις ελλείψεις προσωπικού, υποσχέθηκε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο νοσοκομείο στους επόμενους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν.

Ναυαρχιδα: Ειναι φανερό οτι την ίδια περιπαικτική κασέτα βάζει να παίζει και σε άλλα νοσοκομεία η συνέχεια του "απόλυτου τίποτα". Μήπως ήρθε η ώρα να πάρει το τσαντάκι της και να φεύγει?