Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

“Εργατικό ατύχημα” η αυτοκτονία εργαζομένου στη Γαλλία

Ως απόφαση σταθμό, που θα ανοίξει τον δρόμο για την αποζημίωση οικογενειών εργαζομένων, σε μεγάλες γαλλικές εταιρείες, που αυτοκτόνησαν χαρακτηρίζεται ετυμηγορία γαλλικού δικαστηρίου που έκρινε ως εργατικό ατύχημα την αυτοκτονία υπαλλήλου της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault.
Η απόφαση αφορά 38χρονο τεχνικό της εταιρείας ο οποίος αυτοκτόνησε στο σπίτι του τον Φεβρουάριο του 2007, οκτώ μήνες μετά από προαγωγή την οποία δεν επιθυμούσε λόγω πρόσθετου φόρτου εργασίας. Το Δικαστήριο Υποθέσεων Κοινωνικής Ασφάλισης έκρινε ότι το 35ωρο ίσχυε μόνο στα χαρτιά, ενώ στην πράξη δεν γινόταν σεβαστό, προκαλώντας στον άτυχο εργαζόμενο αποσταθεροποιητικό στρες, λόγω φόρτου εργασίας δυσανάλογα μεγάλου για τις ψυχικές και σωματικές του αντοχές. .
Το δικαστήριο χαρακτήρισε την αυτοκτονία ως εργατικό ατύχημα, ενώ ήδη η Επιθεώρηση Εργασίας που ερευνά αυτοχειρίες σε μεγάλη γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών έχει εισηγηθεί τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό αρκετών υποθέσεων

ΝΟΜΙΜΗ H ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΙΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ

Μπορείτε διαβάσετε σχτικά εδώ από το http://www.ygeianet.gr/index.php

Οι βουλευτές θα μας τρελάνουν: 1.500.000 ευρώ επίδομα για αγορά H/Y!!!

Την ίδια στιγμή που ανακοινωνονται τα νεα οικονομικα μέτρα και οι "απλοί άνθρωποι του μόχθου" καλούνται να πληρώσουν "το μάρμαρο", η Βουλή των Ελλήνων κατά ομόφωνη απόφαση (ΦΕΚ223 Α) ενέκρινε, εν μέσω κρίσης, πρόγραμμα επιδότησης για όλους ανεξαιρέτως, τους βουλευτές και ευρωβουλευτές προκειμένου να αγοράσουν το δικό τους προσωπικό εξοπλισμό πληροφορικής… προκειμένου να αναπτύξουν τις δημόσιες σχέσεις τους μέσω του διαδικτύου με προϊόντα όπως:
Επιτραπέζιους Η/Υ , Laptops, Notebooks, πολυμηχανήματα-εκτυπωτές, Τηλεφωνικό κέντρο, Fax, Λογισμικό αυτοματισμού πολιτικού γραφείου , προγράμματα Η/Υ ,Δορυφορικό δέκτη και ότι άλλο gadget μπορεί να περιλαμβάνει ένα σύγχρονο πολιτικό γραφείο.

Όπως προκύπτει από το επίσημο έγγραφο (κάντε κλικ στην κάθε φωτό) κάθε βουλευτής επιλέγοντας τον δικό του προμηθευτή , προσκομίζει στο Τμήμα Προμηθειών και Διαχειρίσεως της Βουλή τιμολόγια αγορά έως 5.500 ευρώ έκαστος (αναλόγως με την κατηγορία που ανήκει) και ο προμηθευτής θα… περνάει να εξοφλείται από τη Βουλή των Ελλήνων.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό των τριακοσίων της βουλής μαζί με τους ευρωβουλευτές πού επίσης δικαιούνται το επίδομα μας δίνει ένα ποσό μεγαλύτερο από 1.500.000 ευρώ.

Με τις υγείες μας, να τους χαιρόμαστε!!!

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



Επίσχεση εργασίας είναι το τελευταίο μέτρο του εργαζόμενου που ενώ δουλεύει η εργοδοσία δεν του πληρώνει τα δεδουλευμένα ολικά η μερικά και υπάρχει κίνδυνος αν συνεχίσει να εργάζεται να καταγράψει μεγαλύτερες απώλειες δεδουλευμένης εργασίας που δεν αμείβεται. Γι’ αυτό και η επίσχεση εργασίας δεν είναι απεργία και δεν δικαιολογεί περικοπή αποδοχών από τον εργοδότη σαν ένα έσχατο μέσο πίεσης να τον υποχρεώσει να πληρώσει.
Σε πάρα πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας , έτσι και στο Αττικό , το 2009 έγινε αυθαίρετη περικοπή από τις αμοιβές των εφημεριών με αποφάσεις των διοικητών ακολουθώντας ο καθένας με το δικό του τρόπο. Στο Αττικό νοσοκομείο η διοίκηση έκανε περικοπή εφημεριών μ’ έναν «οριζόντιο» τρόπο , δηλαδή αφαίρεσε από τα διεκδικούμενα ως δεδουλευμένα ένα ποσό από όλους τους ειδικευμένους (πανεπιστημιακούς και μη) και ένα ποσό μικρότερο ποσοστό από τους ειδικευόμενους.
Περιέργως πως οι συνελεύσεις των γιατρών στο Αττικό , που διαμαρτύρονται για τη περικοπή δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν στη καλλίτερη των περιπτώσεων πάνω από 60 γιατρούς.
Το υπουργείο Υγείας φέτος μειώνει το κονδύλι για τις εφημερίες κατά 20% και απειλείται περαιτέρω περικοπή 10% πράγμα που μετά βεβαιότητας αυξάνει το χάσμα του ποσού που διατίθενται για τις εφημερίες από και το αιτούμενο ποσό από τους γιατρούς για εφημερίες που φέτος έχουν αυξηθεί σημαντικά. Είναι ΒΕΒΑΙΟ δηλαδή ότι μεγάλο ποσό από τις εφημερίες που θα γίνουν ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ και μάλιστα οι περικοπές θα είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με το 2009 , άρα οι αποδοχές των γιατρών από την εφημερία θα μειωθούν δραματικά καθώς παράλληλα με την περικοπή των επιδομάτων κατά 12% καταργείται και η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών που ήταν στο 20% και μπορεί να φτάσει και στο 35%-40% ανάλογα με το βαθμό του γιατρού και τις προβλέψεις του επικείμενου φορολογικού νομοσχεδίου. Αν λάβει κανείς υπ’ όψη του και το ΑΘΛΙΟ ωρομίσθιο των γιατρών για τις εφημερίες μαζί με τις περικοπές η ωριαία καθαρή αμοιβή για την εφημερία θα πέσει κάτω επίπεδο των «ενοικιαζομένων εργαζομένων από τα συνεργεία καθαρισμού και φύλαξης και μάλιστα χωρίς καμία «Κούνεβα» γιατρό να χρειαστεί να πέσει θύμα με βιτριόλι αγωνιζόμενη για τα στοιχειώδη.
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν μια «περίεργη» νηνεμία υπάρχει , και στις συνελεύσεις των γιατρών του Αττικού που γνωρίζουμε πάλι το πολύ 60 γιατροί μαζεύονται και η συλλογή υπογραφών για επίσχεση εργασίας καρκινοβατεί . Εδώ προκύπτει ένα ερώτημα που ζητά κάποια απάντηση . Γιατί δεν υπάρχει ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ των γιατρών σ’ αυτή την ΕΞΟΦΘΑΛΜΗ ΥΠΑΒΑΘΜΙΣΗ τους; Οι απαντήσεις είναι μετρημένες και οι πιθανές εκδοχές για τη συμμετοχή μόνο 50-60 ….γραφικών γιατρών που ζητούν δεδουλευμένες εφημερίες είναι μετρημένες και σαφείς και κωδικοποιούνται σε κάποιες κατηγορίες που θα μπορούσαν να είναι οι παρακάτω.
1. Δεν διαμαρτύρομαι , δεν με νοιάζει αν με εξαθλιώνουν γιατί είμαι πατριώτης και δουλεύω για τη πατρίδα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση .
2. Είμαι ΠΑΣΟΚ ή ήμουνα Νέα Δημοκρατία και έγινα τώρα …ΠΑΣΟΚ.

3. Έχει η …μαμά μου και ο μπαμπάς μου λεφτά και δεν διαμαρτύρομαι δεν με νοιάζει άλλωστε μπορεί να γίνω και …καθηγητής.

4. Είμαι βλάκας και δεν έχω καταλάβει τίποτα 20 Ευρώ βενζίνη έβαζα , 20 βάζω και τώρα.

5. Δεν διαμαρτύρομαι , δεν εκτίθεμαι αφήνω τους άλλους να τα διεκδικήσουν και αν τα πάρουν αυτοί θα τα πάρω κι εγώ.

6. Δεν διαμαρτύρομαι , δεν συμμετέχω , γιατί ούτως η άλλως οι εφημερίες , δεν κάνω , μόνο πληρώνομαι γι αυτές κι αν μου κόψουν ένα ποσό τι είχα τι έχασα αφού ποτέ δεν τα δούλεψα. Δεν είναι ώρα να κάνω …κύματα και να εκτεθώ.

7. Δεν διαμαρτύρομαι , δεν συμμετέχω αν και κάνω απλήρωτες εφημερίες γιατί δεν με νοιάζει , έχω τέτοιο εισόδημα από άλλους …. «άδηλους» πόρους που οι περικοπές στις εφημερίες δεν με αγγίζουν καθώς αποτελούν αμελητέο ποσοστό των … «αδήλων» πόρων μου.

8. Δεν διαμαρτύρομαι , αντίθετα είμαι εναντίον σε κάθε κινητοποίηση για τις εφημερίες γιατί εγώ έχω «πελάτες» να διακινήσω κι όποιο «καλόπαιδο» μου χαλάσει τη δουλειά θα τον κυνηγήσω και θα τον συκοφαντήσω ότι θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς.

9. Είμαι ειδικευόμενος εξαρτώμαι από τον ….8 και αλίμονο μου αν τολμήσω να διαμαρτυρηθώ , έχω κι εξετάσεις και τρέχει και η …διατριβή.

Αν δεν ανήκετε στις παραπάνω κατηγορίες είστε 1 από τους 50-60 που διαμαρτύρεστε για την οικονομική σας εξαθλίωση. Βέβαια η οικονομική κρίση που έρχεται δεν είναι απλό πράγμα και πολλοί από τις 9 αναφερόμενες κατηγορίες των … «ήσυχων γιατρών» θα δει στο σύντομο μέλλον τη ζωή του ν’ αλλάζει δραματικά. Μπορούμε όμως να τους περιμένουμε;
Το συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών θα έχει ν’ αντιμετωπίσει στις διεκδικήσεις του όλες αυτές τις 9 κατηγορίες γιατρών που είναι παράγωγα της τριτοκοσμικής στρέβλωσης του συνολικού συστήματος υγείας και πρέπει να θέσει τα όρια και καθαρές διεκδικήσεις αλλιώς πως θα πέσει σ' ένα κουβάρι συμφερόντων που θα οδηγήσει στη συκοφάντηση κι αυτών των λίγων που δίκαια διαμαρτύρονται.
Τέλος πάντων οι «γραφικοί» των συνελεύσεων που ζητούν να πληρωθούν τις εφημερίες ας οργανωθούμε …ενεργητικά ! Τρόποι υπάρχουν , να βάλουμε τέλος κάποια στιγμή , το σύστημα αυτό βασίζεται στο φόβο και στην «συναδελφική αλληλεγγύη», λίγοι χρειάζονται για να καταρρεύσει . Το χαοτικό αυτό σύστημα μπορεί να μεταβληθεί αν γίνει μια μικρή μόνο μεταβολή στους κρίκους που το απαρτίζουν , το παράδειγμα των κινητοποιήσεων στο Αττικό νοσοκομείο το 2008 δείχνει τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε.

Απόστολος Πέτρου
Μέλος της …τετραμελούς επιτροπής των γιατρών