Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Σχόλιο της Ναυαρχίδας στο δημοσίευμα


Σε μιά εποχή πληθωρισμού ιατρικού προσωπικού , η εκβιαστική πολιτική του υπουργείου υγείας, , οδηγεί τους γιατρούς του ΕΣΥ(κυρίως στην επαρχία) σε φυγή εξαθλιώνοντας τους μέσα απο τη καθήλωση των αμοιβών , τη μη πληρωμή των εφημεριών , και τα εξωντοτικά ωράρια!
Κι αυτός κάνει ότι δεν καταλαβαίνει κι ασχολείται με τη προβολή του κόβοντας το τσιγάρο από το ...2010 με συνεχή διαφημηστικά spot στη τηλεόραση (αλήθεια πόσο στοιχίζει; ποιός έχει πάρει τη δουλειά; είναι γνωστός; έχει πάρει κι άλλες δουλειές ;). Και η υποκρισία : Όλα τα σκευάσματα πυ βοηθούν τη διακοπή του καπνίσματος ΔΕΝ ΧΟΡΓΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ! Το "αστείο" είναι ότι στην εκστρατεία του χρησιμοποιείται και μελέτη γιατρου του νοσοκομείου μας που έψησε κι αυτός ...αρνί τον ...Αύγουστο γιατί είναι απλήρωτος από τον Απρίλιο!
Συνάδλεφοι το θέμα μας αφορά όλους ! Θέλουν να μας εξαναγκάσουν να φύγουμε και να μας αντικαταστήσουν με ...ωρομίσθιους δούλους ! Ήδη οι πρώτες "νύξεις" για αλλαγή του καθεστώτος του νοσοκομείου και των εργασιακών σχέσεων έχουν γίνει δημόσια!

ΤΑ ΝΕΑ : Ένας γιατρός την ημέρα ζητεί εξιτήριο από το ΕΣΥ Μαζικές παραιτήσεις λόγω «ασφυκτικών» συνθηκών εργασίας


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Ένας γιατρός την ημέρα εγκαταλείπει τα δημόσια νοσοκομεία το τελευταίο δίμηνο. Όπως λένε «το ΕΣΥ είναι αυτό που τους διώχνει», αφού ιδιαίτερα στην περιφέρεια οι μεγάλες ελλείψεις και οι συνεχείς εφημερίες δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες εργασίας. Οι αποχωρήσεις, όμως, έχουν ως συνέπεια κλινικές περιφερειακών νοσοκομείων να υπολειτουργούν, ή να κινδυνεύουν ακόμη και με λουκέτο.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Νοσοκομείου της Λευκάδας, όπου προσφάτως μπήκε λουκέτο στη Καρδιολογική Κλινική μετά την αποχώρηση της μοναδικής καρδιολόγου του νοσοκομείου. Έτσι, μοιραία, όταν ένας ασθενής αντιμετωπίζει καρδιολογικό πρόβλημα, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναγκάζονται να καλέσουν ιδιώτες!

Από το «Αχιλλοπούλειο» Βόλου, αποχώρησαν τέσσερις γιατροί μέσα
«ΕΜΦΡΑΓΜΑ» ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ιδιώτες γιατροί καλούνται σε ορισμένες περιπτώσεις για να καλυφθούν τα κενά από το κύμα φυγής
σε ενάμιση χρόνο. «Έπειτα από 28 χρόνια εργασίας, η απόφασή μου να φύγω ήταν σαφώς δύσκολη, αλλά δεν άντεχα άλλο- όπως και οι συνάδελφοί μου», λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός χειρουργός- πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Λεωνίδας Μαυρογιάννης. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) από την αρχή της χρονιάς έχουν παραιτηθεί από το ΕΣΥ περισσότεροι από 100 γιατροί, με αποτέλεσμα οι συνδικαλιστές να μιλούν για «μαζική έξοδο».

«Άθλιες συνθήκες»
Όπως λέει ο κ. Μαυρογιάννης, «αυτή η τάση φυγής είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο, αφού παρατηρείται τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Το ωράριο είναι εξαντλητικό, οι μισθοί μας εξευτελιστικοί και μεταξύ όλων των άλλων έχει δημιουργηθεί τέτοιο κλίμα ώστε οι γιατροί είναι νομικά ανοχύρωτοι. Ο επιμελητής επιβάλλεται να εξετάζει όλα τα περιστατικά που περνούν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Εάν όμως στο μεταξύ διακομιστεί στο νοσοκομείο ένας πολυτραυματίας που πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα, τότε ο επιμελετής είναι εκτεθειμένος αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να κατηγορηθεί για αμέλεια μόνο και μόνο επειδή χειρουργούσε. Αυτές δεν είναι συνθήκες εργασίας», υπογραμμίζει ο κ. Μαυρογιάννης. Οι γιατροί, ιδιαίτερα των περιφερειακών νοσοκομείων, εφημερεύουν κατά μέσον όρο 10 με 15 ημέρες τον μήνα, πράγμα που όπως και οι ίδιοι επισημαίνουν έχει άμεση συνέπεια και στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στον ασθενή.

Κι όλα αυτά ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι οι ειδικοί γιατροί δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι τις 56 ώρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μεν μπορούν να κάνουν έως και τέσσερις εφημερίες τον μήνα, ενώ οι δε δεν πρέπει να ξεπερνούν τις έξι. Γι΄ αυτόν τον λόγο άλλωστε αποφάσισε να παραιτηθεί από το Νοσοκομείο της Φλώρινας ο μαιευτήρας γυναικολόγος- πρώην υπεύθυνος της Μαιευτικής Κλινικής, κ. Γιάννης Κοσκοσάς. Μαζί με την παραίτησή του όμως, υπέβαλε και μήνυση στη Διοίκηση εξαιτίας των παράνομων εφημεριών στις οποίες εξαναγκάζουν τους γιατρούς. Έτσι, η Μαιευτική Κλινική έχει μείνει με έναν μόνον γιατρό, ο οποίος θα εγκαταλείψει με τη σειρά του το... πόστο του στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς έχει διοριστεί σε άλλο νοσοκομείο.

Αργούν οι διορισμοί
«Όταν όμως μείναμε μόλις δύο γιατροί, άρχισαν τα ουσιαστικά προβλήματα. Οι κρίσεις γίνονται με τόσο αργό ρυθμό- από την ημέρα που θα υποβάλει κάποιος τα χαρτιά έως ότου κριθεί για μια θέση επιμελητή Β΄, μεσολαβούν ακόμη και δυόμισι χρόνια- με αποτέλεσμα τα κενά να χρονίζουν και το υπάρχον προσωπικό να “λυγίζει” από την πίεση και τις υποχρεώσεις. Ο φόρτος εργασίας ήταν τέτοιος, που έθετα σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών αλλά και τη δική μου», λέει ο κ. Κοσκοσάς.

Καθημερινό εμπόδιο για τους γιατρούς- οι οποίοι παρακολουθούν χρόνο με τον χρόνο την τεχνολογική απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων- είναι και η έλλειψη σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού. «Ο υπέρηχος ήταν χαλασμένος επί πέντε ολόκληρα χρόνια, στα Εξωτερικά Ιατρεία δεχόμασταν κάθε χρόνο κατά μέσον όρο 140.000 ασθενείς, την ώρα που λειτουργούσαμε με προσωπικό “ασφαλείας” εξαιτίας των μόνιμων κενών· και μέσα σε όλα αυτά κάναμε και δέκα εφημερίες τον μήνα. Κι όμως, παρ΄ όλα αυτά, το νοσοκομείο μού λείπει. Ομολογώ, όμως, ότι ο ιδιωτικός τομέας παρέχει τη δυνατότητα στους χειρουργούς να ασκούν το “μεράκι” τους», υπογραμμίζει ο γενικός χειρουργός κ. Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, ο οποίος δήλωσε παραίτηση πριν από έναν χρόνο από το Νοσοκομείο Βέροιας.


Με τους ίδιους μισθούς από το ΄98

Η ΚΑΚΗ κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία- τα οποία είναι παρατημένα από το κράτος-, το πρόβλημα των εφημεριών που «χρονίζει» και οι χαμηλές απολαβές είναι το «τρίπτυχο» που οδηγεί τους γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα, τονίζει ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ. «Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως οι απολαβές των γιατρών είναι “κολλημένες” από το 1998. Κι ενώ ο υπουργός Υγείας κόβει κορδέλες, εμείς διαπιστώνουμε με αίσθημα πικρίας πως το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει. Γι΄ αυτό και δεκάδες γιατροί παίρνουν το ρίσκο να αναζητήσουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα».