Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Ο Δ.Αβραμόπουλος επέτρεψε λίγο πριν τηναναχώρησή του την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από ιδιωτικές εταιρείες

08/10/2009 (ΑΠΕ)
ΔΗΛΩΣΗ Γ.ΜΠΑΣΚΟΖΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΝΟΙΑ

Λίγο πριν αποχωρήσει ο κ Αβραμόπουλος από το υπουργείο Υγείας φρόντισε, με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, να αφήσει το στίγμα της πολιτικής της Ν.Δ. σε όφελος πάντα των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας.

Με το υπ αριθμ 180 Προεδρικό διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στο 210/2/10/09 φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης, επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από ιδιωτικές εταιρείες χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή γιατρών ή οδοντιάτρων στη μετοχική σύνθεσή τους.

Η προκλητική παράδοση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) στο μεγάλο κερδοσκοπικό κεφάλαιο αποτελεί καταστροφικό πλήγμα για την προοπτική της δημόσιας υγείας αλλά και για το μέλλον των μικρών ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Συνδυαζόμενη η προκλητική αυτή ενέργεια με την εξίσου απαράδεκτη απόφαση για συνέχιση της ανωμαλίας στο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) με εκ νέου διορισμό της δοτής διοίκησης αποδεικνύει τη σημασία που έχει η αποκατάσταση της νομιμότητας στον ΠΙΣ με την επάνοδο του εκλεγμένου ΔΣ.

Καλούμε τη νέα υπουργό Υγείας να καταργήσει άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα και να προχωρήσει σε διαβούλευση με τα εκλεγμένα όργανα των γιατρών αλλά και με τους άλλους κοινωνικούς φορείς.

Η δογματικά νεοφιλελεύθερη λογική της παράδοσης των πάντων στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων πρέπει να ανακοπεί και να ηττηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα κατέθεσε τις προγραμματικές του θέσεις για ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα των συμφερόντων που έρχεται να εξυπηρετήσει το Π.Δ. του κ. Αβραμόπουλου.

Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από τις πράξεις και τα έργα σε αυτούς τους τομείς.

8/10/2009 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ