Τρίτη 25 Μαΐου 2010
Αρχίζει η απογραφή των δημόσιων υπαλλήλων από τις 15 Ιουλίου, ενώ οι μετατάξεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες
Τα στοιχεία αυτά στη συνέχεια θα περάσουν στην ενιαία αρχή πληρωμών, η οποία θα λειτουργεί στο υπουργείο Οικονομικών και μέσω αυτής από 1 Ιανουαρίου θα γίνεται η πληρωμή τους.
Όσοι υπάλληλοι δεν συμπληρώσουν τα στοιχεία τους θα σταματήσει και η μισθοδοσία τους. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει γνωστό πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και αν υπάρχουν πολυθεσίτες θα καταργηθούν, όπως επίσης οι κρυφές αποδοχές και επιδόματα
Η κυβέρνηση ετοιμάζει μετά το Σεπτέμβριο νομοθετική ρύθμιση η οποία, θα καθιερώσει εθελοντικές και υποχρεωτικές μετατάξεις. Όπου λοιπόν υπάρχει περισσότερο προσωπικό αφού γίνει η κατάλληλη εκπαίδευση θα μετακινηθεί σε υπηρεσίες αιχμής όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου υπάρχουν μεγάλα κενά, και με το μισθολογικό καθεστώς που θα έχουν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Δηλαδή, αν ο μισθός του μετατασσόμενου είναι μεγαλύτερος δεν θα πάρει την διαφορά πηγαίνοντας σε άλλη υπηρεσία. Εν τω μεταξύ, έχει ολοκληρωθξεί το πρώτο πακέτο καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών(είναι 50 περίπου οργανισμοί) και θα ανακοινωθεί σύντομα.
Οι εργαζόμενοι στους καταργούμενους οργανισμούς αν είναι μόνιμνοι ή αορίστου χρόνου μετατάσσονται υποχρεωτικά στις άλλες υπηρεσίες, ενώ οι συμβασιούχοι θα παραμείνουν εκεί μέχρι την λήξη της σύμβασής τους.
Ρε βουλευτάκο, κατάλαβες τι ψήφισες;
θυμάστε τη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία επικυρώθηκε (με το νόμο 3845/2010) η συμφωνία Ελλάδας-τρόικας;
Ήταν η συνεδρίαση στην οποία το ΠΑΣΟΚ διέψραψε τους βουλευτές του, Οικονόμου, Δημαρά, Σακοράφα
και η Ν.Δ. τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Μέσα στον επικοινωνιακό κουρνιαχτό των διαγραφών, μάλλον κανείς βουλευτής, δεν κατάλαβε τι ψήφισε!
Έτσι, ακούμε σήμερα βουλευτές να "πέφτουν απ'τα σύννεφα", με τις εξωφρενικές ρυθμίσεις που μας είπε χθες ο κ.Λοβέρδος, ότι του "ζητά η τρόικα".
Μα, από το πρωί φωνάζουμε ότι αυτά έχουν ψηφιστεί ήδη!
Και κάποιοι δημοσιογράφοι, συνεχίζουν να μιλούν για "επιστολή τρόικας".
Καλά που υπάρχουν και άνθρωποι όπως ο Ρωμανιάς, που λένε μερικές αλήθειες, όπως π.χ. ότι "το Δεκέμβριο, μας έβαλαν σε μια αίθουσα να συζητάμε για ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, τις οποίες η κυβέρνηση έγραψε στα παλιά τους παπούτσια, αφού σε διπλανή αίθουσα, διαπραγματευόταν με απεσταλμένους της Ε.Ε. αυτά που τελικά ακούμε σήμερα" (Ρωμανιάς στον Αυτιά, 25-5-2010).
Η κρίση βλάπτει σοβαρά την ψυχική μας υγεία
(ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)
Πριν από δύο εβδομάδες, ένας 38χρονος φρουρός των φυλακών Αγ. Στεφάνου Πάτρας, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, έβαλε το υπηρεσιακό του όπλο στον κρόταφο και αυτοπυροβολήθηκε. Με επιστολή που άφησε στους οικείους του, εξηγούσε ότι στην αυτοκτονία τον οδήγησαν τα ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε...
«Οι συνέπειες στην ψυχική υγεία, από το σοκ των οικονομικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση κατ’ εντολή της ΕΕ και του ΔΝΤ, πρόκειται να γίνονται διαρκώς πιο δραματικές», σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Μεγαλοοικονόμου, ψυχίατρο, διευθυντή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο
Αττικής.
Οι αυτοκτονίες εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας αυξάνονται και στη χώρα μας, όπως και οι συναισθηματικές διαταραχές. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι συμπολίτες μας που απευθύνθηκαν για βοήθεια σε δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 30% το τελευταίο διάστημα!
Οι πολίτες, πιεσμένοι από την κρίση, σε κάποιες περιπτώσεις υιοθετούν μορφές έκφρασης που περιέχουν μια δόση βιαιότητας.
Οι ειδικοί, επιπλέον, δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι το ποσοστό θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς μελέτες, κάθε αύξηση της ανεργίας κατά 3% φέρνει αύξηση των αυτοκτονιών κατά 5% και των θανάτων από αλκοόλ κατά 30%!
Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της περιόδου μέχρι το 2009, το 30% των εργαζομένων στις χώρες της ΕΕ υποφέρουν από τις σοβαρές συνέπειες του έντονου στρες στον χώρο της εργασίας, ενώ 40 εκατ. εργαζομένων αρρωσταίνουν από ψυχικά προβλήματα στον επαγγελματικό τους χώρο.
Επίσης, μελέτες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει, μέσα στο 2009, αύξηση των καταθλιπτικών διαταραχών κατά 15% και των αγχωδών διαταραχών κατά 30%.«Οι συνέπειες στην ψυχική υγεία, από το σοκ των οικονομικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση κατ’ εντολή της ΕΕ και του ΔΝΤ, πρόκειται να γίνονται διαρκώς πιο δραματικές», αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, ψυχίατρος, διευθυντής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.
Αδιέξοδος
«Θα καταστρέψουν όχι μόνο το παρόν εκατομμυρίων, αλλά και το μέλλον μιας ολόκληρης, τουλάχιστον, γενιάς. Γνωρίζουμε πώς η οικονομική κρίση γίνεται κρίση οικογενειακή και κρίση προσωπική, οδηγώντας, όταν δεν φαίνεται διέξοδος, στην κατάθλιψη, την κατ’ εξοχήν ψυχική διαταραχή της οικονομικής ύφεσης.
Σ’ ένα σύστημα που δομεί την προσωπική ταυτότητα μέσω της εργασίας, το ενδεχόμενο επιστροφής στο σπίτι σηματοδοτεί μια... ήττα. Μια ήττα την οποία το άτομο οδηγείται αφενός να θεωρεί ως προσωπική του ευθύνη και αφετέρου ότι, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, δεν υπάρχουν παρά ατομικές λύσεις.
Η οικονομική κρίση αγγίζει κάτι πιο βαθύ από το οικονομικό, που είναι το νόημα της ζωής, μια κρίση προοπτικών που βιώνουν προπαντός οι νέοι. Τα άτομα αισθάνονται παγιδευμένα μέσα σε μια κατάσταση χωρίς διέξοδο», συμπληρώνει ο κ. Μεγαλοοικονόμου.
Ο κίνδυνος της ανεργίας, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας αυξάνουν την ανησυχία και κάνουν τον εργαζόμενο να αισθάνεται ότι καταρρέουν τα δεδομένα της εργασίας και του κράτους πρόνοιας. Ολο και περισσότεροι Ελληνες οδηγούνται να ζουν μέρα με τη μέρα σε συνθήκες έντονης επισφάλειας.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Το... αναπόφευκτο προκαλεί δέος
Υποφέρουν τόσο αυτοί που εξακολουθούν να έχουν εργασία (με τους εξοντωτικούς όρους στους οποίους πρέπει να συμμορφωθούν για να τη διατηρήσουν), όσο και αυτοί που δεν έχουν, οι οποίοι βουλιάζουν στο τέλμα της μακροχρόνιας ανεργίας.
«Το άτομο που βρίσκεται ξαφνικά στον βυθό αυτής της κρίσης, νιώθει, συχνά, τελείως αποξενωμένο, μέσα σε μια νέα κατάσταση γύρω του, που απαξιώνει συστηματικά τους τρόπους που είχε μάθει να διαπραγματεύεται και να διεκδικεί», τονίζει ο κ. Μεγαλοοικονόμου. «Κι έτσι δύο τινά συμβαίνουν: Είτε μαθαίνει να υποτάσσεται είτε υιοθετεί μορφές έκφρασης που περιέχουν μια δόση βιαιότητας.
Η καλλιέργεια του δέους και του φόβου απέναντι στο αναπόφευκτο αυτών των μέτρων και στην παντοδυναμία των ‘’ισχυρών’’, σε συνδυασμό με την αδυναμία ‘’ημών των ενόχων’’ που φτιάξαμε αυτό το τεράστιο χρέος, αφήνει ακόμα πολλούς εμβρόντητους και αδρανείς και ορισμένους μέχρι και να ταυτίζονται με τον επιτιθέμενο και να δικαιολογούν τα μέτρα ως αναγκαία», υπογραμμίζει ο κ. Μεγαλοοικονόμου.
ΕΩΣ ΤΟ 2020
Νο 1 ασθένεια η κατάθλιψη
Η σημερινή οικονομική κατάσταση, όπως όλα δείχνουν, θα εντείνει και τα συναισθήματα απόγνωσης μεταξύ εκείνων που ήδη πάσχουν ή είναι επιρρεπείς σε ψυχικά νοσήματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έξαρση του αριθμού των αυτοκτονιών και των ψυχικών διαταραχών.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι σε όλο τον κόσμο 121 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη, 70 εκατ. από προβλήματα που έχουν σχέση με τον αλκοολισμό, 24 εκατ. από σχιζοφρένεια και 37 εκατ. από άνοια. Η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές είναι τα συνηθέστερα προβλήματα και εκτιμάται ότι έως το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί τη συχνότερη ασθένεια στις προηγμένες χώρες και τη δεύτερη αιτία ανικανότητας στον κόσμο.
«ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ»
Προστατεύει από νευρώσεις
Eχει επαρκώς αναλυθεί (Φ. Σκούρας, Α. Χατζηδήμου, Α. Καλούτσης και Γ. Παπαδημητρίου, «Η Ψυχοπαθολογία της Πείνας, του Φόβου και του Αγχους», 1947), ότι σε μια αντίστοιχη κατάσταση «σοκ και δέους», όπως ήταν η περίοδος του πολέμου και της ξένης κατοχής στην Ελλάδα (1941-44), η ψυχολογική παλινδρόμηση που εμφανίστηκε αρχικά στη συμπεριφορά των ανθρώπων, λόγω των τραυματικών γεγονότων εκείνης της περιόδου, συνοδεύτηκε και από την αντίθετη εξέλιξη, από αυτό που αποκλήθηκε «ψυχολογικός ρόλος της αντίστασης».
Οταν, δηλαδή, η αγχώδης και οξεία συγκινησιακή ένταση μειωνόταν και μεταμορφωνόταν σε συνειδητή δράση! «Η "ψυχολογία της αντίστασης", με την ενσωμάτωση του ατόμου σε (αντιστασιακές) ομάδες που αγωνίζονταν, ήταν ο κύριος παράγοντας που προστάτευε την προσωπικότητα από τη διάλυση και την εκμηδένιση. Αυτή η ‘’ψυχολογία της αντίστασης’’ λειτούργησε ως προστασία από νευρωτικές διαταραχές, οι οποίες, μετά το τέλος του πολέμου, αυξήθηκαν πολύ».
Η Κομισιόν επιβεβαιώνει οτι ο κ. Λοβέρδος παίζει επικοινωνιακά παιχνιδάκια
Όσα αναφέρονται στην επιστολή της τρόικας αναφορικά με το Ασφαλιστικό είναι όσα έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα διαμηνύει η Κομισιόν, την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει ότι όσα αναφέρονται στην επιστολή δεν συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο. Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου, Όλι Ρεν, δήλωσε σχετικά ότι “όσα αναφέρονται στην επιστολή, δεν περιέχουν κανένα νέο στοιχείο” και επισήμανε ότι “ανάλογες επιστολές εντάσσονται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουν οι κοινοτικές υπηρεσίες με τις ελληνικές αρχές, με στόχο την απόλυτη τήρηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί”.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής επέμεινε ότι “η επιστολή της ΕΕ και του ΔΝΤ προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος από το 2015, αντί του 2018, είναι εκτός των συμφωνηθέντων”.
Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Ιωάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πριν προλάβουμε να μελετήσουμε και να αξιολογήσουμε το Σ/Ν για το Ασφαλιστικό, που δόθηκε για διαβούλευση, άρχισε η “μετάλλαξή” του.
Ο Υπουργός Εργασίας ως “Πόντιος Πιλάτος” ανακοίνωσε -και μάλιστα από την τηλεόραση- σημαντικές, νέες, δυσμενέστερες αλλαγές, επικαλούμενος ότι τις ζητά η ομάδα του Μηχανισμού Στήριξης και ισχυριζόμενος ότι θα αντιδράσει σθεναρά, θα δώσει μάχη για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα.
Μα, εάν πράγματι δεν είναι απαραίτητα τα νέα μέτρα που προανήγγειλε και θα προσπαθήσει να μεταπείσει την “Τρόικα”, τότε, για ποιο λόγο προκαλεί στους πολίτες νέα αναστάτωση και νέα σύγχυση ;
Εάν τα νέα μέτρα, που έχουν ήδη ψηφιστεί και περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, θα εφαρμοστούν, τότε δεν πρόκειται για έναν ακόμη επικοινωνιακό τακτικισμό, αποτυχημένο αυτή τη φορά, και συνειδητό αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης ;
Η πραγματικότητα, όμως, είναι, δυστυχώς, διαφορετική και σκληρή.
Οι επιπλέον αλλαγές που ζητούνται στο Ασφαλιστικό έχουν ήδη συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στο Μνημόνιο για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης.
Ο Υπουργός Εργασίας, αγνοώντας το μνημόνιο που ο ίδιος υπέγραψε, με το να μην συμπεριλάβει στο Σ/Ν που έδωσε για διαβούλευση όλες τις συμφωνηθείσες με την κυβέρνηση αλλαγές, σήμερα, αναζητά άλλοθι προσποιούμενος τον “καλό” και μεταφέροντας τις ευθύνες στους “κακούς” της “Τρόικας”.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να “παίζει” αμετανόητα το παιχνίδι του επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού. Επιδιώκει να μας πείσει ότι τα όποια μέτρα, τελικά, επιβληθούν δεν θα είναι δικής της ευθύνης, αλλά αποτελέσματα αναγκαίας επιβολής, προκαλώντας τη νοημοσύνη όλων μας, όταν όλοι γνωρίζουν ότι, από τις 6 Μαΐου, έχουν ήδη ψηφιστεί.
Αυτό που όλοι φοβόμαστε και καταγγέλλαμε, είναι, δυστυχώς, γεγονός.
Η κυβέρνηση δεν είχε και δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο με επαρκή τεκμηρίωση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας.
Αυτά που εξαγγέλλονται τη μια μέρα, ανατρέπονται την άλλη.
Η κυβερνητική πολιτική είναι ο ορισμός της ασυνέπειας, της προχειρότητας και της υποκρισίας.
Εάν τα νέα “μέτρα –εκπλήξεις” δεν είναι αναγκαία και δίκαια, όπως ο ίδιος ο Υπουργός δήλωσε, τονίζοντας ότι διαπραγματευθεί σκληρά, ώστε να μην επιβληθούν, τότε:
1ον Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, η ορθότητα του ΟΧΙ της Νέας Δημοκρατίας στα μέτρα του Μνημονίου.
2ον Παρασύρθηκε σκόπιμα η πλειοψηφία των Βουλευτών να ψηφίσουν ΝΑΙ σε λάθος μέτρα.
3ον Περιμένουμε, την Παρασκευή, την πλήρη και όχι αποσπασματική αναλογιστική μελέτη, σύμφωνα με τη δέσμευση του Υπουργού, η οποία θα τεκμηριώνει ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα καθίσταται βιώσιμο, χωρίς την επιβολή των νέων μέτρων.
4ον Ο διάλογος για το Ασφαλιστικό αποδείχθηκε προσχηματικός και προσβλητικός, όπως εξελίχθηκε, για τους Κοινωνικούς Εταίρους, τα Κόμματα και τους πολίτες. Πολύ σύντομα θα αποδειχθεί προσχηματικός και ο διάλογος για τα εργασιακά δικαιώματα».
Από Factorx | Τρ. 25 Μαι 2010, 16:24 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Στοπ στα απογευματινά ιατρεία των καθηγητών
Αποφασισμένη να φθάσει μέχρι το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων των καθηγητών που κάνουν στον δικό τους χώρο απογευματινά ιατρεία για λογαριασμό των νοσοκομείων στα οποία εργάζονται, είναι η κυβέρνηση.
Ωστόσο, πριν δοθεί οποιαδήποτε λύση θα προηγηθεί διάλογος, μας είπε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Με βάση το νόμο του Αλ. Παπαδόπουλου (2001), οι γιατροί-καθηγητές μπορούσαν να διατηρήσουν προσωρινώς τα ιατρεία τους για να βλέπουν ασθενείς του νοσοκομείου με αμοιβή το απόγευμα, μέχρι να λυθεί το θέμα των χώρων στα νοσοκομεία, καθώς υπήρχαν διαμαρτυρίες πως δεν επαρκούν.
Προϋπόθεση ήταν να κόβουν αποδείξεις για λογαριασμό του νοσοκομείου και να χρεώνουν με συγκεκριμένα ποσά (καθηγητές 90, αναπληρωτές 75, επίκουροι 60 και λέκτορες 45 ευρώ). Ωστόσο, το «παραθυράκι» αυτό έδωσε τη δυνατότητα να διατηρούν κανονικά τα ιατρεία τους και να εισπράττουν πολύ υψηλότερα ποσά. Αλλωστε, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαπίστωσε ότι υπάρχουν χώροι στα περισσότερα νοσοκομεία προκειμένου να πραγματοποιούνται εκεί τα απογευματινά ιατρεία και των καθηγητών.
Η μέθοδος αυτή δημιούργησε καθηγητές δύο ταχυτήτων, αφού στην περιφέρεια οι πανεπιστημιακοί πραγματοποιούν απογευματινό ιατρείο μόνο εντός του νοσοκομείου.
Στην Αθήνα, με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας, κάνουν ιατρεία περίπου 500 πανεπιστημιακοί από τους 700 συνολικά. Ο συνολικός τζίρος των απογευματινών ιατρείων όλων των γιατρών πανελλαδικά κυμαίνεται από 50 έως 100 εκατ. ευρώ. Από αυτά μόνο το 20% καταλήγει στα ταμεία των νοσοκομείων, αφού τα υπόλοιπα τα μοιράζονται γιατροί και βοηθητικό προσωπικό που απασχολείται τις απογευματινές ώρες.
*Είναι ενδεικτικό ότι στον «Ευαγγελισμό» η έμμεση προώθηση των ασθενών τις απογευματινές ώρες έχει επιφέρει τον τριπλασιασμό του τζίρου τα τελευταία 5 χρόνια.
*Στο «Λαϊκό Νοσοκομείο» ο ετήσιος τζίρος από τα απογευματινά ιατρεία που πραγματοποιούν περίπου 30 γιατροί, μεταξύ αυτών και καθηγητές, κυμαίνεται στα 500.000 ευρώ. Από αυτά μόνο τα 85.000 ευρώ καταλήγουν στα ταμεία του ιδρύματος. Και σ' αυτήν την περίπτωση το νοσοκομείο διαθέτει πια χώρους, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη του. Στο ίδιο νοσοκομείο εντοπίσθηκε γιατρός να εισπράττει αμοιβή από ασθενή για απογευματινό ιατρείο τη στιγμή που εφημέρευε.
*Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το «Αιγινήτειο», που έχει ελεύθερο χώρο για την απογευματινή λειτουργία σε παρακείμενο νοικιασμένο κτίριο για το οποίο καταβάλλεται μηνιαίο ενοίκιο 8.000 ευρώ. Ο χώρος είναι πλήρως εξοπλισμένος, αφού το πρωί πραγματοποιούνται ειδικά εξωτερικά ιατρεία. Παρ' όλα αυτά, οι πανεπιστημιακοί βλέπουν αρρώστους στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Απογευματινό ιατρείο κάνουν περίπου 18 με 20 γιατροί και ο ετήσιος τζίρος αγγίζει τα 150.000 ευρώ. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότεροι δεν κάνουν πρωινά ιατρεία εντός του νοσοκομείου όπου πρέπει να βλέπουν δωρεάν ασθενείς, παρ' ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση σύμφωνα με το νόμο.
*Στο «Ιπποκράτειο» περίπου 60 γιατροί πραγματοποιούν απογευματινό ιατρείο. Οι 40 σε ιδιωτικό χώρο (πανεπιστημιακοί) και οι 20 εντός του νοσοκομείου. Ο ετήσιος τζίρος φθάνει τα 180.000 ευρώ.
«Ο θεσμός έχει πλεονεκτήματα και πρέπει να ενισχυθεί, αλλά χρειάζονται σοβαρές βελτιώσεις. Εκτός των άλλων δύναται να αποτελούν και μέσο παράκαμψης της λίστας αναμονής για τα χειρουργεία από όσους βλέπουν τους γιατρούς το απόγευμα», αναφέρει ο καθηγητής και διευθυντής Τομέα Οργάνωσης & Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Ν. Μανιαδάκης: «Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πήρανε εξαίρεση κάποιοι γιατροί για να βλέπουν ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, αλλά αυτό δημιούργησε πρόβλημα αφού δεν είναι εύκολο να παρακολουθηθεί πότε κόβουν αποδείξεις».