Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

«Γιατί καθυστερούν οι προσλήψεις νοσηλευτών»



... Στις καθυστερήσεις που σημειώνονται εδώ και χρόνια στις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού αναφέρθηκε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ.

Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής τον απολογισμό του ΑΣΕΠ, ο Γιώργος Βέης ουσιαστικά «πέταξε» το μπαλάκι μακριά από το ΑΣΕΠ, λέγοντας ότι το Συμβούλιο προχωρά γρήγορα τις διαδικασίες. Ωστόσο, για λόγους που όπως ο ίδιος, είπε, μέχρι σήμερα δεν έχει καταλάβει, οι προσλήψεις κάπου «κολλάνε», δεν προχωράνε και χρονοτριβούν.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα των 3000 προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού που, όπως είπε, από πλευράς ΑΣΕΠ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εγκυρότητας τους, ενώ παραμένει να εξεταστούν μόνο ορισμένες ενστάσεις.

Αναφέρθηκε ακόμη και στις θέσεις που μένουν κενές μετά από κάθε προκήρυξη στα νοσοκομεία. «Από τα 100 άτομα που εγκρίνεται η πρόσληψή τους σε διάφορα νοσοκομεία, τα 40 δεν την αποδέχονται, καθώς μπορεί να κάνει και ένα χρόνο η έγκριση του διορισμού τους και μέχρι τότε έχουν βρει αλλού δουλειά», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βέης.

Πηγή: healthview.gr

Πρωτοφανής εμπαιγμός του Ελληνικού Λαού και της Βουλής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Πρωτοφανής εμπαιγμός του Ελληνικού Λαού και της Βουλής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το κείμενο του «Μνημονίου» στην αγγλική έκδοσή του περιέχει επιπλέον μέτρα από την ελληνική έκδοση η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή.

ΕΡΏΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΎΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ - ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΑΣΦΆΛΙΣΗΣ

Η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ΕΕ - ΕΚΤ – ΔΝΤ, δεν σημαίνει μόνο την καθημερινή εξαγγελία πρωτοφανών μέτρων κοινωνικής κατεδάφισης στο πλαίσιο εφαρμογής του γνωστού «Μνημονίου». Σημαίνει επίσης την πλήρη απαξίωση της Βουλής αλλά και την υποβάθμιση της κρίσης του ελληνικού λαού. Πρώτα, εκτυλίχτηκε μπροστά στα μάτια των πολιτών το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της 11ης Μαϊου, με την επαίσχυντη τροπολογία του Ν.3845/2010 με το Ν.3847/2010. Βάσει αυτής της τροπολογίας τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις δανεισμού που υπογράφει ο Υπουργός Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ δεν εισάγονται πλέον στη Βουλή για «κύρωση» αλλά «για συζήτηση και ενημέρωση». Ακολούθησε το άρθρο 93 του νομοσχεδίου για την κύρωση των Οδηγιών 2007/64/ΕΚ, 2007/44/ΕΚ και 2010/16/ΕΕ, βάσει του οποίου παρέχεται εν λευκώ εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών στο να υπογράφει μνημόνια, συμφωνίες και συμβάσεις δανεισμού με τα ως άνω μέρη κα γενικά να προβαίνει σε κάθε αναγκαία ενέργεια για τη συμμετοχή του Δημοσίου σε νομικά πρόσωπα και φορείς τα οποία συστήνονται για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αφαιρώντας ακόμα και την υποχρέωση της κυβέρνησης να τα εισάγει στη Βουλή «για συζήτηση και ενημέρωση».

Από ότι φαίνεται όμως, η κυβέρνηση δεν σταμάτησε εκεί. Έφτασε στο σημείο να αντιμετωπίζει τους έλληνες πολίτες αλλά και τη Βουλή ως «αφελείς ιθαγενείς», καθώς η αγγλική έκδοση του Μνημονίου περιέχει επιπλέον μέτρα σε σχέση με την ελληνική έκδοση.

Συγκεκριμένα, η αγγλική έκδοση του «Μνημονίου Συνεννόησης πάνω στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής», στην παράγραφο 2 ii, προβλέπει τα εξής επιπλέον μέτρα τα οποία έχουν παραλειφθεί από την αντίστοιχη ελληνική έκδοση του Μνημονίου η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή:

1. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις να είναι κάτω από 2,5% επί του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010 – 2060

2. Την άμεση ισχύ της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στο δημόσιο τομέα στα 65 έτη, αντίθετα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες που κάνουν λόγο για σταδιακή εφαρμογή του σχετικού μέτρου κατά την περίοδο από το 2011 έως το 2013.

3. Μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης θα παγώσουν και θα εξεταστούν μετά την θέσπιση των νέων κανόνων. Ειδικά η τελευταία αυτή διάταξη παραβιάζει κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας.

Τα παραπάνω βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως τμήμα της αίτησης της Ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ για Συμφωνία Στήριξης (Request for Stand-by Agreement) καθώς και στο νομοσχέδιο για την Κύρωση της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Ευρωζώνης και του Διακανονισμού Χρηματοδότησης, Άμεσης Ετοιμότητας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επειδή, τα παραπάνω συνιστούν μια εκ νέου κοινοβουλευτική εκτροπή και τον πλήρη εμπαιγμό του ελληνικού λαού.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1. Σκοπεύει να εφαρμόσει κάποιο από τα παραπάνω απαράδεκτα μέτρα τα οποία αναφέρονται στην αγγλική έκδοση του Μνημονίου Συνεννόησης πάνω στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής;

2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό για την ενδεχόμενη νέα αυτή κοινοβουλευτική εκτροπή;

3. Σκοπεύει η κυβέρνηση, στο βαθμό που επιμένει να εφαρμόσει τα ως άνω συγκεκριμένα απαράδεκτα μέτρα, (που περιέχονται στην αγγλική έκδοση του Μνημονίου και τα οποία έχουν παραλειφθεί από την αντίστοιχη ελληνική έκδοση η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή) να φέρει στη Βουλή το πλήρες κείμενο του Μνημονίου για κύρωση;

Ο ερωτών Βουλευτής

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Βασίλης Μουλόπουλος

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

ΠΗΓΗ: www.iskra.gr

Η απεργία είναι δικαίωμα, αρκεί να μην ασκείται

Του Θανάση Καρτερού
Χάος και ταλαιπωρία, ταλαιπωρία και χάος. Αυτή είναι τη σήμερον ημέρα και σχεδόν μόνιμα η αντιμετώπιση των απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων από μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Με την εικόνα, τον τίτλο, το σχόλιο, να περιγράφουν με τα μελανότερα των χρωμάτων τις συνέπειες μιας απεργίας στους χρήστες των υπηρεσιών που δεν παρέχονται εξαιτίας της.Και να αγνοούν, ή να υποβαθμίζουν, τον όγκο και την αποφασιστικότητα των απεργών, τους λόγους για τους οποίους κανονικοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οικογενειάρχες που έχουν ανάγκη και το τελευταίο ευρώ οι περισσότεροι, θυσιάζουν το μεροκάματο και την ησυχία τους και τρέχουν στους δρόμους και στους καταπέλτες.
Θα πει κάποιος ότι τα ΜΜΕ είναι ελεύθερα και ελευθέρως διαμορφώνουν άποψη για όσα συμβαίνουν. Λάθος κάνει, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί και κανείς –εκτός από τον Αλαφούζο- να υπαγορεύει στον Σκάι, για παράδειγμα, πώς θα αντιμετωπίσει την απεργία της ΠΕΜΕΝ, της Στέφενσων ή της ΟΛΜΕ. Όπως δεν μπορεί και κανείς να εισάγει καινά δαιμόνια, ζητώντας ας πούμε ίσο χρόνο στα ΜΜΕ για απεργούς και ταλαιπωρούμενους από την απεργία. Ή απαιτώντας να καλύπτεται μια απεργία και ως απεργία και όχι κυρίως ή μόνο ως γενεσιουργή αιτία χάους και ταλαιπωρίας.


Από την άλλη, όμως, δεν είναι δυνατόν να αγνοούμε ότι η λογική που θέλει τις απεργίες αιτία δεινών, ξένο σώμα προς τη δημοκρατική ομαλότητα, έφοδο στη ζωή των πολλών από τους λίγους, δεν είναι τέκνο του κρίνου. Η δεξιά κάποτε αντιμετώπιζε κάθε απεργία διά ροπάλου και φακελώματος, το ΠΑΣΟΚ αργότερα με τις θεωρίες των ρετιρέ, τους προνομιούχους και τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Ο Πεταλωτής σήμερα, κατ’ εντολήν του κυρίου Παπανδρέου προφανώς, κάνει λόγο για κατάργηση των εργασιακών σχέσεων (διά της απεργίας!) από 'κείνους που απεργούν. Ενώ ο μύθος της προστασίας του δικαιώματος της απεργίας, αλλά και του δικαιώματος της εργασίας (δηλαδή των απεργοσπαστών) διακινείται ακόμα και στις μέρες μας.
Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν λοιπόν. Η απεργία είναι δικαίωμα, αρκεί να μην ενοχλεί κανέναν και κυρίως τα αφεντικά και την κυβέρνηση. Επίσης να μην κριθεί παράνομη και καταχρηστική. Επίσης να μην περιφρουρείται. Επίσης να συμφωνούν μ’ αυτή τουλάχιστον κάνα δυο μεγάλα ΜΜΕ. Και τελικώς αρκεί να μην ασκείται
Πηγή: ΑΥΓΗ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ :ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΑΠΟΥ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ Κ.Ο.Α. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2010

8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010, 21.00΄ - ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Σουίτα από το μπαλέτο «Οι εραστές του Τερουέλ»
Διάλειμμα
Συμφωνία αρ.4 «Των Χορικών»
(Αισχύλου «Ευμενίδες» σε μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου
Ευριπίδη «Φοίνισσες» σε μετάφραση Γεράσιμου Σπαταλά)

Σολίστ: Σοφία Κυανίδου, υψίφωνος
Μαρία Βλαχοπούλου, μεσόφωνος
Γιάννης Τσιτσελίκης, βιολοντσέλο
Λυδία Κονιόρδου, απαγγελία
Συμμετέχουν:
Χορωδία της Ε.Ρ.Τ.
(Διδασκαλία-δ/νση: Δημήτρης Μπουζάνης)
Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών
(Διδασκαλία-διεύθυνση: Σταύρος Μπερής)

Διεύθυνση ορχήστρας: Βύρων Φιδετζής

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας!



Ένα ηλίθιο ατύχημα με εξανάγκασε να δώ μερικά πράγματα από μία διαφορετική οπτική γωνία. Από γιατρός με 26ετή θητεία στο ΚΑΤ καθηλώθηκα στην θέση του ανήμπορου, σωματικά, ασθενή, και βρέθηκα μπροστά σε δυσκολίες που σχετίζονται με τα τρωτά σημεία του Ε.Σ.Υ.Το ατύχημα έγινε το Σάββατο στο υπόγειο της πολυκατοικίας μου. Κάλεσα το ΕΚΑΒ και σε 10 λεπτά ήρθε. Με μεταφέρανε με ένα ειδικό φορείο καρέκλα στο ασθενοφόρο και μετά από 20 λεπτά φτάσαμε στην ράμπα του νοσοκομείου. Είχα ειδοποιήσει την κλινική μου και με περίμενε ένας ειδικευόμενος με τα καροτσάκια για να πάμε κατευθείαν στο ακτινολογικό. Μέχρι εδώ όλα καλά. Στην εφημερία υπήρχαν μόνο δύο ειδικευόμενοι της ορθοπεδικής κλινικής που εφημέρευε εκείνη την ημέρα. Κρατώντας τις ακτινογραφίες στο χέρι περίμενα να τις δει κάποιος επιμελητής. Ενημερώθηκα ότι οι δύο που εφημέρευαν ήταν απασχολημένοι στο χειρουργείο. Ζήτησα να τους μιλήσω αλλά ήταν αδύνατον. Ο ειδικευόμενος πήγε ,με τις ακτινογραφίες στο χειρουργείο και σε λίγο ήρθε με τα χαρτιά μου και την διάγνωση. Διάστρεμμα ποδοκνιμικής δεξιά, αναρρωτική 10 ημέρες. Δεν αμφισβήτησα την γνώμη συναδέλφου άσχετα αν πονούσα υπερβολικά πολύ για να είναι μόνο διάστρεμμα. Μπήκε γύψινος νάρθηκας. Ζήτησα ασθενοφόρο για επιστροφή στην οικία μου. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει και καλύτερα να καλέσω κάποιον φίλο η να πάρω ταξί. Είμαι πολύ τυχερή που έχω πολλούς φίλους .Η μία ήρθε και με πήγε στο σπίτι μου. Εκεί καθηλώθηκα στην πολυθρόνα του υπολογιστή μου και οι ελάχιστες κινήσεις γινόταν στο πηδηχτό στυλ. Χρειαζόμουν πατερίτσες που τις δανείστηκα από τον γιό μιας άλλης φίλης μου. Άρα για κάποιον που τραυματίζεται ,και δεν έχει κάποιον δίπλα του να τρέχει, υπάρχει ασθενοφόρο μόνο για το πήγαινε .Η προσωρινή αναπηρία σε υποχρεώνει να χρησιμοποιήσεις πατερίτσες αλλά κανείς δεν σου τις γράφει .Συνήθως γύρω από ένα νοσοκομείο υπάρχουν πολλά φαρμακεία αλλά όταν δεν είναι ανοικτά πως θα μετακινηθείς; Όταν είσαι μόνη ποιος θα πάει και ποιος θα σου τις φέρει;
Μετά από μία εβδομάδα πήγα πάλι στο ΚΑΤ .Κάλεσα ταξί και μεταφέρθηκα στην ράμπα. Δεν με περίμενε κανένας τραυματιοφορέας .Προφανώς ήταν όλοι απασχολημένοι στην εφημερία ή στα άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Βρέθηκε μία γνωστή που με πήγε στο ακτινολογικό. Αυτή την φορά ζήτησα την συμβουλή έμπειρου ορθοπεδικού. Διαπίστωσε κάταγμα βάσεως δεύτερου και τέταρτου μεταταρσίου και συνέστησε αναρρωτική τεσσάρων εβδομάδων. Η διάγνωση δεν άλλαξε επειδή με συμπαθεί ο συνάδελφος αλλά επειδή υπήρχαν και στη προηγούμενη ακτινογραφία. Συμπέρανα ότι ο ειδικευόμενος ,που είχε πάει στο χειρουργείο, είχε πάρει μόνο την σφραγίδα για να συμπληρώσει τα χαρτιά .
Πως μπορείς να διορθώσεις τα τρωτά σημεία του ΕΣΥ; Πως φεύγουν οι ασθενείς που δεν έχουν λεφτά πάνω τους ή δεν έχουν κάποιον να τους φέρει στο σπίτι τους; Πως μπορείς να αγοράσεις πατερίτσες όταν το φαρμακείο είναι κλειστό η χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σου; Για τι το ΚΑΤ που είναι γνωστό τραυματολογικό κέντρο δεν έχει μόνιμο φαρμακείο ανοικτό για τις ανάγκες των ασθενών; Πόσο να βασιστείς στο φιλότιμο και την αλληλεγγύη των συνανθρώπων σου για να ξεπεράσεις τις δύσκολες στιγμές ενός ατυχήματος;
.Άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας! Αφήνω στη άκρη την πίκρα μου και την απογοήτευση μου ως άνθρωπος και γιατρός και αναρωτιέμαι :η ακτινογραφία δηλαδή η φωτογράφιση μιας περιοχής του ανθρωπίνου σώματος που δίνει ιατρικές πληροφορίες ,λόγω χρήσης της ακτινοβολίας Χ., είναι μία αντικειμενική καταγραφή κάποιων στοιχείων. Δεν αλλάζει αν είμαι ιατρός η απλή θνητή!Πως δεν είδαν τα κατάγματα οι συνάδελφοι την περασμένη εβδομάδα; Τι φταίει; Η έπαρση ή η άγνοια και η αμάθεια του ειδικευόμενου; Η κούραση ή η αδιαφορία του επιμελητή; Θυμήθηκα ότι όταν οι ειδικευόμενοι του νοσοκομείου μας είχαν κάνει επίσχεση εργασίας στην εφημερία υπήρχαν μόνο ειδικευμένοι. Τότε είχαμε όλοι διαπιστώσει ότι τα προβλήματα ήταν λιγότερα και η εφημερία κυλούσε ομαλά. Τώρα για τι δεν υπάρχουν επιμελητές στην εφημερία; Και αν όλα αυτά συμβαίνουν σε συνάδελφο που εργάζεται 26 χρόνια στο ίδιο νοσοκομείο με σένα πόσο ταλαιπωρούνται αυτοί, οι τυχαίοι και ανεξάρτητοι, ασθενείς που έρχονται στην εφημερία.; Πως τα βγάζουν άκρη με λάθος οδηγίες και λάθος χρονοδιάγραμμα; Και αν με βάση τις αρχικές οδηγίες θα πατούσα χωρίς να βγάλω ακτινογραφία ελέγχου; ; Άλλο 10 και άλλο 30 ημέρες αναρρωτική άδεια! Αν εμένα , που είμαι συνάδελφος δεν με σεβάστηκαν, τι τραβάν οι άλλοι; Πόσοι ανάπηροι μπορούν να προκύψουνε λόγω απουσίας εμπειρίας και επιστημονικής γνώσης