Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Αττικό Νοσοκομείο : Κρίσιμα προβλήματα με το επιστημονικό συμβούλιο σε κώμα.




Είναι γνωστό ότι το Αττικό νοσοκομείο λειτουργεί με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλείας λόγω των σοβαρών και χρόνιων ελλείψεων διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η κατάρρευση της κυβέρνησης βρήκε το νοσοκομείο σε χειρότερη κατάσταση από ότι πέρυσι τον ίδιο καιρό που ξέσπασαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Άνοιγμα νέων κλινικών και δραστηριοτήτων , αύξηση των προσερχόμενων ασθενών , ο επερχόμενος πανικός που σκόπιμα καλλιεργήθηκε για την νέα γρίπη για να «παίξει» ο υπουργός στα κανάλια , η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση για τη κάλυψη λειτουργικών δαπανών οδηγούν το νοσοκομείο σε μεγαλύτερη κρίση που με μεγαλύτερες συνέπειες στην ασφάλεια των ασθενών και την εξουθένωση του προσωπικού.

Η διοίκηση του νοσοκομείου διαχειρίστηκε την ένδεια χρησιμοποιώντας τους «πρόθυμους» να συνεργασθούν (διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας , προηγούμενη πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων και άλλους γνωστούς και μη εξαιρετέους απ όλους τους ομάδες εργαζομένων). Στόχος να περάσει ο καιρός , να μην ακούγεται τίποτα , να εξουδετερωθούν οι αντιδράσεις και να τη βγάλει ο πολιτικός προϊστάμενος «καθαρή» παρά τη διάλυση του δημόσιου τομέα υγείας και τη παράδοση της περίθαλψης σε ιδιωτικούς φορείς που απομυζούν το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία και οδηγούν σε πτώχευση κάθε ελληνική οικογένεια που θα αναγκασθεί να καταφύγει κάτω από το βάρος της ανάγκης.

Η διοίκηση του νοσοκομείου τελευταία παρακάμπτει το συστηματικά το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου για να αποφύγει το «σκόπελο» να τεθούν ζητήματα που δεν θα μπορεί να τα αγνοήσει και κανένα επιστημονικό συμβούλιο είτε θέλει είτε δεν θέλει δεν μπορεί να  μη πάρει θέση.

Πως νοείται σ’ ένα πρώτης γραμμής Πανεπιστημιακό νοσοκομείο που το επιστημονικό συμβούλιο να αποδέχεται αμαχητί την αδρανοποίηση του ιδιαίτερα όταν προκύπτουν θέματα όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης και η μονάδα νεογνών λειτουργεί με προσωπικό για 4 από τα 21 κρεβάτια και νοσηλεύει πολλές φορές και 10 νεογνά , τα χειρουργεία να εξακολουθούν να λειτουργούν με 5 από τα 14 κρεβάτια;

Αναφέρουμε μόνο αυτά τα δύο παραδείγματα για λόγους μόνο οικονομίας χώρου και γιατί οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και στον πλέον αδαή.

Υπάρχει άμεση ανάγκη για αναπλήρωση της θέσης του προέδρου του επιστημονικού συμβούλιου , μετά την αποχώρηση του καθηγητή κ. Δ. Κρεμαστινού με εκλογές όπως προβλέπει ο νόμος και η άμεση λήψη πρωτοβουλιών από το Επιστημονικό Συμβούλιο πάνω στα θέματα που είναι κρίσιμα για το νοσοκομείο.