Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ


ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ

Η φωτοτογραφία ειναι από το http://www.dpgr.gr/index.php?page=photos_show_photo&pid=12885 (Φωτογράφος Γιόννεκ)

Η ΑΛΥΣΙΔΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Η ΑΛΛΙΩΣ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ

11/02/2009
Η ΑΛΥΣΙΔΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Η ΑΛΛΙΩΣ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Παρασκευή πρωί. Η δέλτα εφημερία ήταν δύσκολη και απαιτητική. Δεν φτάνει που η Αίθουσα Αναζωογόνησης ήταν γεμάτη με 6 φορεία δεν υπήρχε καμία παροχή οξυγόνου ελεύθερη. Αυτό σημαίνει ότι αν προέκυπτε κάποιο πρόβλημα στους νοσηλευμένους του νοσοκομείου δεν θα μπορούσαν να διασωληνωθούν. Ήδη για κάποιον υπερήλικα της παθολογικής κλινικής είχε διατεθεί ένας αναπνευστήρας του χειρουργείου. Αυτομάτως περιορίστηκε η λειτουργία στην Αίθουσα ανάνηψης του χειρουργείου. Η καρδιά ενός νοσοκομείου είναι η εφημερία και κατ΄ επέκταση τα χειρουργεία του. Αλυσιδωτή αντίδραση. Όταν κάποιο μηχάνημα ανάνηψης είναι καλυμμένο με ασθενή θα περιοριστούν τα χειρουργεία του νοσοκομείου. Τα προγραμματισμένα και τα έκτακτα. Άρα κάποιος που ήδη νοσηλεύεται και περίμενε πώς και πώς να μπει στα θαυματουργά χέρια του χειρουργού θα αναβληθεί!

Επειδή εφημέρευα σκέφτηκα να μεριμνήσω την διαθεσιμότητα των αναπνευστήρων. Σε περίπτωση που θα έρχονταν ασθενής με βαρύ έγκαυμα. ο οποίος θα χρειάζονταν διασωλήνωση , πώς θα του πρόσφερα τα αυτονόητα; Δηλαδή κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας! Ακολούθησα το ρητό ΄΄ Τον φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν ΄΄ και πήρα τηλέφωνο στις αρχές για να ενημερώσω ότι αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε βαρύ περιστατικό στην εφημερία. Τηλεφώνησα στο ΕΚΑΒ και στο ΣΟΤΥ(τώρα άλλαξε όνομα αλλά κάνει τα ίδια) δηλαδή δεν σου δίνει λύσεις. Οι εξηγήσεις που μου δόθηκαν ήταν εξωπραγματικές και δεν ευσταθούσαν. Το ΕΚΑΒ τελικά με παρέπεμψε στο ΣΟΤΥ και εκεί ένας κύριος(αμφιβάλω αν ήταν συνάδελφος) μου πρότεινε πρώτον :να περιμένω να έρθει το βαρύ περιστατικό και μετά να αρχίσω τα τηλεφωνήματα. Και δεύτερον όταν θα έρθει το βαρύ να τον συνδέσω με ένα φορητό αναπνευστήρα (dragger) και μία οβίδα οξυγόνου. Εξήγησα ότι στην εφημερία δεν έχουμε μεγάλες οβίδες παρά μόνο μικρές που κρατάνε μία ώρα(για την μεταφορά διασαλευομένων στον αξονικό τομογράφο ή στο ακτινολογικό. Επίσης εξήγησα ότι το προσωπικό ήδη δεν φτάνει για τους έξη(μία νοσηλεύτρια και τον εκάστοτε ιατρό από τις Μονάδες Θεραπείας) πώς θα μπορούσε να έχει την φροντίδα πρόσθετου περιστατικού; Ότι υποθετικά αν ήταν η μητέρα του άρρωστη θα ήθελε να νοσηλευτεί υπό αυτές τις συνθήκες. Θα ένιωθε ασφαλείς ο ίδιος και η οικογένειά του;Η απάντηση του κυρίου ήταν αποστομωτική .Ότι χρειάζομαι μία ψυχιατρική μέριμνα και δεν ξέρω τι λέω. Αυτός ήξερε καλύτερα εκεί στο γραφείο του στο Υπουργείο Υγείας το τι μπορώ να κάνω εγώ στο μέτωπο της εφημερίας. Συγκράτησα τα νεύρα μου και απευθύνθηκα στον εφημερεύοντα υπεύθυνο της εφημερίας ορθοπεδικό και στην επίσης εφημερεύουσα αναισθησιολόγο Ξαναπήραμε στο ΣΟΤΥ και μίλησε η συνάδελφος .Η απάντηση ήταν η ίδια και απαράλλακτη αλλά χωρίς την παρότρυνση για ψυχίατρο.

Η εφημερία κύλησε τελικά ομαλά και δεν ήρθε ασθενής με μεγάλο έγκαυμα. Ενημερώθηκα ότι άλλα δύο περιστατικά ,μέσα στο νοσοκομείο, χρειάστηκαν διασωλήνωση και τελικά καλύφθηκαν άλλα δύο φορεία. Στο χειρουργείο. Όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία γίνανε με καθυστέρηση δύο ωρών μέσα σε έντονη νευρικότητα τόσο των χειρουργών όσο και των αναισθησιολόγων και των ασθενών.

.Με ποια όρεξη να εφημερεύσεις και να εργαστείς όταν νοιώθεις ότι όλοι σε κοροϊδεύουν. Ξεκινώντας από τον υπουργό και τελειώνοντας με τους υπεύθυνους του υπουργείου για την ομαλή λειτουργία των εφημεριών των νοσοκομείων. Όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ νοιώθουμε απατημένοι. Όταν πάς σε ένα συμβολαιογράφο και υπογράφεις μία σύμβαση μένεις ήσυχος. Πιστεύεις στην υπευθυνότητα και την σοβαρότητα του συμβολαιογράφου.Στον επαγγελματισμό του. Δεν ξέρεις ότι ο συμβολαιογράφος άλλα είπε και άλλα έγραψε. Μένεις με την απορία Ποιός θα πάει φυλακή για την μη τήρηση συμβολαίου; Ο συμβολαιογράφος ή εσύ που καλή τη πίστη υπέγραψες το συμφωνητικό και δεν φαντάστηκες ότι θα αλλοιωθούν οι όροι σύμβασης

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ 12/2/2009

ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ


Απόπειρα «επιστράτευσης» των γιατρών για τις εφημερίες

Σκοτώνουν την Υγεία

Γιατροί προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Οι προμηθευτές σταματούν να δίνουν υλικά

Λόγια πολλά, χρήματα λίγα για τα νοσοκομεία
Σε απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προχωρεί η κυβέρνηση, αφού λείπει από την ατζέντα προτεραιοτήτων της η χρηματοδότηση, παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας. Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι γιατροί για όσους διοικητές εκδίδουν προγράμματα εφημεριών. Την ίδια ώρα, χωρίς υλικά αφήνουν τα δημόσια νοσοκομεία οι προμηθευτές. Τους οφείλουν 5 δισ. ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

ΕΠΕΙΓΟΝ

Γενική Συνέλευση Γιατρών Αττικού
την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου ώρα 13:00

ΘΕΜΑ: Η κλαδική συμφωνία που κατατέθηκε στη Βουλή - Οργάνωση κινητοποιήσεων

10/02/2009 -Επιστρατεύουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς με έντολή του Διοικητή του ΕΚΕΠΥ

διαβάστε εδώ στο www.ygeiamet.gr

ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ