Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Η Οδύσσεια ενός γιατρού του ΕΣΥ...

Διαβάστε εδώ

Ο Στάθης Τσούκαλος σε βαρυσήμαντη δήλωση στην ..."Espresso" . Αναμένεται παρέμβαση Στέλλας Μπεζαντάκου; (Στέλλα σώσε μας!)

Εμφραγμα από τις εφημερίες στα νοσοκομεία11.10.2008
Χωρίς γιατρούς κινδυνεύουν να μείνουν πολλά δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της εφαρμογής του νέου συστήματος εφημεριών! Μήνας σοβαρών εξελίξεων στο χώρο της υγείας θα είναι ο Νοέμβριος καθώς όλο και περισσότερα νοσοκομεία αποφασίζουν να εργάζονται με το νέο μειωμένο ωράριο εφημεριών εφαρμόζοντας την κοινοτική οδηγία. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και την Ενωση Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), όπως είπε στην «Espresso» ο πρόεδρος και των δύο ενώσεων Στάθης Τσουκαλάς.

Ειδικότερα, το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων Γενικό Κρατικό Νικαίας, Πατρών, Πτολεμαΐδας, Κιλκίς, Τρικάλων, Δράμας, Σερρών, Αχαΐας, Καλαμάτας και Ρόδου αποφάσισε από τον Νοέμβριο να μην υπερβαίνουν τις 48 ώρες την εβδομάδα οι ειδικοί γιατροί και τις 56 ώρες οι ειδικευόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι οι ειδικοί γιατροί δεν θα ξεπερνούν τις δύο εφημερίες το μήνα και οι ειδικευόμενοι τις τέσσερις. Σήμερα, εργάζονται έως και εκατό ώρες την εβδομάδα καθώς ο βασικός μισθός του ειδικευόμενου είναι περίπου 800 ευρώ και του ειδικού γιατρού 1.600 ευρώ. Γι’ αυτό άλλωστε κάνουν όσες περισσότερες εφημερίες μπορούν ώστε να συμπληρώσουν το εισόδημά τους καθώς στην πλειοψηφία τους οι γιατροί είναι άνω των τριάντα ετών, με οικογένειες και πολλές υποχρεώσεις.

Η εφαρμογή του νέου μειωμένου ωραρίου εφημεριών πυροδοτεί μια εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία καθώς δεν θα υπάρχουν γιατροί για να εξυπηρετούν τους ασθενείς. Ιδιαίτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία της περιφερείας, τα οποία ήδη υπολειτουργούν, εξαιτίας των δεκάδων κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε μετά την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία υποχρεώνει τη χώρα μας να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αναφορικά με τοο ωράριο των γιατρών. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας καλεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων να φροντίσουν για την απρόσκοπτη λειτουργία των εφημεριών. Ομως ένα από τα πάγια αιτήματα των γιατρών είναι οι προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας, γι’ αυτό και δεν μπορεί να εφαρμοστεί το νέο σύστημα εφημεριών αν πρώτα δεν γίνουν προσλήψεις τουλάχιστον 5.000 γιατρών.

Το γεγονός ότι ο φετινός προϋπολογισμός που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή δεν περιλαμβάνει τα κονδύλια για τις προσλήψεις των 5.000 γιατρών που χρειάζονται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν η «σταγόνα» που ξεχείλισε το «ποτήρι της αγανάκτησης» των εργαζομένων των δέκα νοσοκομείων. Γι’ αυτό κι ενέκριναν την απόφαση για την εφαρμογή του μειωμένου ωραρίου εφημεριών.


Αναμονή για χειρουργείο ώς και τέσσερις μήνες

Στέρεψε η υπομονή στους εργαζομένους του Γενικού Κρατικού Νικαίας, όπως είπε στην «Espresso» η Ολγα Κοσμοπούλου, εκπρόσωπος των εργαζόμενων γιατρών του νοσοκομείου: «Εχουμε αποφασίσει ότι οι εφημερίες του Νοεμβρίου θα βγουν με το νέο ωράριο, αν από την πλευρά του το υπουργείο δεν υπογράψει μια κλαδική σύμβαση που θα ικανοποιεί τα χρόνια αιτήματα των γιατρών». Ενδεικτικό της τραγικής έλλειψης προσωπικού είναι το γεγονός ότι από τα δώδεκα χειρουργεία του νοσοκομείου λειτουργούν μόνο τα πέντε, στελεχωμένα με είκοσι νοσηλεύτριες. Η αναμονή για χειρουργική επέμβαση φτάνει τους τέσσερις μήνες, ενώ στη λίστα είναι εγγεγραμμένοι 158 ασθενείς. Στις νυχτερινές βάρδιες, δύο νοσηλεύτριες φροντίζουν σαράντα έως πενήντα χειρουργημένους ασθενείς! Η κ. Κοσμοπούλου εκτιμά ότι πρέπει να προσληφθούν συνολικά διακόσιοι μόνιμοι νοσηλευτές.


Δεν συμφωνούν με την κοινοτική οδηγία ΟΕΝΓΕ - ΕΙΝΑΠ


Η απόφαση των δέκα νοσοκομείων δεν βρίσκουν σύμφωνες τόσο την ΟΕΝΓΕ όσο και την ΕΙΝΑΠ, όπως είπε στην «Espresso» ο πρόεδρος και των δύο ενώσεων Στάθης Τσούκαλος: «Η απόφαση τόσο της ΟΕΝΓΕ όσο και της ΕΙΝΑΠ δεν είναι συμβατή με αυτά. Εμείς έχουμε πει ότι δεν επιδιώκουμε σε καμία περίπτωση την εδώ και τώρα άκριτη εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών. Ωστόσο, θεωρούμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ είναι πολλά, γι’ αυτό θα επιδιώξουμε με κινητοποιήσεις την επίλυση των προβλημάτων, όπως σωστή χρηματοδότηση, ανθρώπινο ωράριο, νέο μισθολόγιο των γιατρών και προσλήψεις, γιατί χρειαζόμαστε 5.000 γιατρούς. Επιπλέον, την ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά, ρεπό μετά από κάθε εφημερία και τέλος ζητάμε να προβλεφθεί η οργανωμένη εξέλιξη των γιατρών του ΕΣΥ μέχρι το βαθμό του διευθυντού».

ΡΙΤΑ ΜΕΛΑ