Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Καλά, ΕΣΥ θα διατηρήσεις το ιδιωτικό ιατρείο σου

Το υπουργείο Υγείας επιτρέπει στους γιατρούς-καθηγητές πανεπιστημίου να ιδιωτεύουν, κατά παρέκκλιση νόμου που ψηφίστηκε πριν από τέσσερις μήνες

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ edimitra@enet.gr Γην και ύδωρ είναι αποφασισμένο να δώσει το υπουργείο Υγείας στους πανεπιστημιακούς γιατρούς προκειμένου να συμμετάσχουν στην ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

Εκτός από τα ιατρεία των νοσοκομείων οι καθηγητές θα βλέπουν ασθενείς και στα δικά τους.



Γι' αυτό και θα τους επιτρέψει τελικά να διατηρήσουν κανονικά τα ιδιωτικά τους ιατρεία, με κάποιος όρους, κατά παρέκκλιση όμως του νόμου που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε πριν από περίπου τέσσερις μήνες.

Οι καθηγητές θα έπρεπε από 1/1/2011 να σταματήσουν να ιδιωτεύουν. Στις διαπραγματεύσεις της ωστόσο με τον Α. Λοβέρδο διεκδίκησαν και πέτυχαν τη διατήρηση των ιατρείων τους, προβάλλοντας ακριβώς το ίδιο επιχείρημα το οποίο είχαν διατυπώσει και πριν από μερικά χρόνια επί υπουργείας Αλέκου Παπαδόπουλου: «Τα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν τους κατάλληλους χώρους για να εργασθούμε».

Τότε είχε δοθεί μια... προσωρινή λύση, που κράτησε κάτι παραπάνω από οκτώ χρόνια. Να διατηρήσουν οι καθηγητές τα ιδιωτικά τους ιατρεία αλλά σε αυτά να εργάζονται για λογαριασμό των νοσοκομείων και να κόβουν και τις σχετικές αποδείξεις. Αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη απώλεια εσόδων για το ΕΣΥ και φοροδιαφυγή, καθώς ελάχιστοι ήταν αυτοί που έκοβαν αποδείξεις ή εισέπρατταν αυτά που προέβλεπε ο νόμος δηλαδή όχι πάνω από 90 ευρώ. Ελάχιστες ωστόσο ήταν και οι περιπτώσεις που η παρανομία αποδείχθηκε έπειτα από έλεγχο, γεγονός που γνωρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Χαρακτηριστικό είναι πως από Ενορκη Διοικητική Εξέταση που πραγματοποιήθηκε στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, βρέθηκε πως κάποιοι πανεπιστημιακοί έκοβαν 4 και 6 αποδείξεις, μερικές φορές και μία σε διάστημα αρκετών μηνών. Ωστόσο, με βάση το πόρισμα οι ελάχιστες αυτές αποδείξεις που είχαν κοπεί ήταν δικαιολογημένες και οι απαντήσεις των καθηγητών ήταν «καθ' όλα επαρκείς».

Με βάση επίσημα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Υγείας, οι πανεπιστημιακοί γιατροί που πραγματοποιούν απογευματινό ιατρείο φέρονται να εισπράττουν περίπου τα μισά ποσά από ό,τι εκείνοι που εργάζονται μόνο εντός νοσοκομείου.

Οι οριστικές λύσεις για το θέμα αναμένεται να δοθούν αυτήν την εβδομάδα, με το υπουργείο να έχει ως στόχο να διασφαλίσει πως οι καθηγητές δεν θα παρανομούν. Γι' αυτό και προτείνει διάφορες δικλείδες ασφαλείας, τις περισσότερες από τις οποίες όμως δεν αποδέχονται οι πανεπιστημιακοί απειλώντας ακόμη και με αποχώρηση από το σύστημα.

Ταυτόχρονα έχει δοθεί εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων να ετοιμάσουν χώρους προκειμένου να στεγάσουν τα ιατρεία τους, ώστε να καταρριφθεί έτσι και το επιχείρημά τους. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, το 80% των διοικητών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Αθήνας έχει δηλώσει πως μπορεί να τους εξασφαλίσει μέσα στους επόμενους μήνες. Εως τότε θα έχουν το δικαίωμα να εξετάζουν ασθενείς στα ιατρεία τους, εργαζόμενοι ωστόσο για λογαριασμό του νοσοκομείου τους με τον όρο πως όσες ημέρες θα εργάζονται εκτός θα εργάζονται και εντός. Και επειδή υπάρχουν φόβοι να γίνουμε και πάλι στο... ίδιο έργο θεατές, δεν αποκλείεται να ορισθεί ένα κατώτατο πλαφόν εισπράξεων για το οποίο και θα φορολογούνται οι καθηγητές.

Η υπαναχώρηση του Α. Λοβέρδου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς και όπως δηλώνει ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας τους Δ. Βαρνάβας «η κυβέρνηση περικόπτει με ιδιαίτερη αγριότητα δικαιώματα και απολαβές όλων των κοινωνικών ομάδων, με μόνες μέχρι στιγμής εξαιρέσεις τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές. Σ' αυτούς επιφυλάσσει πλατιά χαμόγελα, προνόμια και φοροαπαλλαγές. Πρόσφατα προέκυψε και μια τρίτη ομάδα, οι πανεπιστημιακοί γιατροί».

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Οι πολίτες δεν υπακούουν

 του Γιώργου Δελαστίκ

Μια σημαντικότατη πολιτική και κοινωνική πτυχή είχε η χθεσινή καθολική απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας - λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικός, τρόλεϊ, τραμ. Δεν αναφερόμαστε στην κατά 100% επιτυχία της, αλλά σε κάτι άλλο: στο ότι πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι τα δικαστήρια την έκριναν παράνομη. Χιλιάδες εργαζόμενοι αψήφισαν αδίστακτα αυτήν τη φορά μια δικαστική απόφαση που αφορούσε τον αγώνα που κάνουν για να αποκρούσουν ή να περιορίσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου να λεηλατήσει τα εισοδήματά τους.
Δεδομένου μάλιστα ότι οι διοικήσεις των συνδικάτων αυτού του κλάδου πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ -άρα αποκλείεται εξ ορισμού αυτή η αγνόηση της δικαστικής απόφασης να οφείλεται σε πολιτική αντίθεση προς την κυβέρνηση Παπανδρέου- η στάση των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς προσλαμβάνει βαθύτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Οδηγεί αντικειμενικά σε νέα επίπεδα ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο κοινωνικό φαινόμενο που παρατηρείται εσχάτως με επίκεντρο τη μη καταβολή διοδίων από αξιόλογο ποσοστό οδηγών και το οποίο φαίνεται ότι τείνει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς: ένα αυθόρμητο κίνημα απειθαρχίας, ανυπακοής των πολιτών προς την εξουσία, τα όργανα και τους θεσμούς της.
Με την άρνησή τους αυτή, οι πολίτες δεν δείχνουν απλώς τη δυσαρέσκειά τους για την άλφα ή τη βήτα κυβερνητική, δικαστική ή επιχειρηματική υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση έχουν φυσικά κάποιον συγκεκριμένο λόγο που τους εκνευρίζει ή τους εξοργίζει - τα διόδια σήμερα ή το κατά 40% ακριβότερο εισιτήριο αύριο για πολύ χειρότερες συγκοινωνιακές υπηρεσίες.
Το βαθύτερο κοινωνιολογικό περιεχόμενο αυτής της στάσης των πολιτών, όμως, συνίσταται στο ότι αποδεικνύει και διευρύνει το χάσμα στις σχέσεις τους με το κράτος, σχέσεις που γίνονται όλο και πιο εχθρικές.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου με την πολιτική της σκίζει το κοινωνικό συμβόλαιο στη βάση του οποίου, στο πλαίσιο του συστήματος, διασφαλίστηκε επί μισό και πλέον αιώνα η ομαλή λειτουργία της ελληνικής πολιτείας, με εξαίρεση την παρένθεση της χούντας των συνταγματαρχών που ουσιαστικά αποτελούσε τον τελευταίο σπασμό του προηγούμενου, εμφυλιοπολεμικού καθεστώτος.

Η ακύρωση αυτού του συμβολαίου εκ μέρους της κυβέρνησης
είναι μια πάρα πολύ σοβαρή πράξη, της οποίας αμφιβάλλουμε αν οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός έχουν αντιληφθεί το πλήρες εύρος των επιπτώσεων που έχει μακροπρόθεσμα για την ελληνική κοινωνία. Δεν πρόκειται βεβαίως για απλή πράξη διαχείρισης της τρέχουσας διακυβέρνησης της χώρας.

Οταν η κυβέρνηση λεηλατεί τους μισθούς των εργαζομένων
, μειώνει τις συντάξεις, υποβαθμίζει τη δημόσια παιδεία και υγεία, πιέζει προς τα κάτω το βιοτικό επίπεδο κ.λπ., είναι προφανές ότι επιβάλλει μια διαφορετική, χειρότερη κοινωνία για την τεράστια πλειονότητα του λαού.
Σε αυτό, λοιπόν, της απαντούν διογκούμενες μάζες πολιτών με τον πολλαπλασιασμό των εκδηλώσεων απειθαρχίας και ανυπακοής. Της στέλνουν απερίφραστα μήνυμα ότι δελεάζονται με την ιδέα να σκίσουν και οι πολίτες το «παλαιό» κοινωνικό συμβόλαιο! Να πάψουν, δηλαδή, να τηρούν τις δικές τους υποχρεώσεις απέναντι στην εξουσία, κυβερνητική και άλλη.
Μια τέτοια πολύπλευρη ρήξη του κοινωνικού ιστού συνιστά ισχυρό πλήγμα κατά του συστήματος. Υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της αντιπάθειας προς την πολιτική μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης και ενέχει μονιμότερα χαρακτηριστικά ρήξης.
Αν μάλιστα υπάρξουν και πολιτικές δυνάμεις που θα κατορθώσουν να εκφράσουν σε πολιτικό επίπεδο αυτές τις συγκρουσιακές διαθέσεις τμήματος του κόσμου, τότε η αντιπαράθεση κράτους - πολιτών θα προκαλέσει πολύ πιο οξυμένες κοινωνικές εντάσεις και ίσως εκρήξεις.
Στις σημερινές συνθήκες, πάντως, μάλλον θα εκπλαγεί δυσάρεστα η κυβέρνηση αν νομίζει ότι «μόδα είναι, θα περάσει» χωρίς συνέπειες αυτή η γενίκευση των διαθέσεων ανυπακοής πολλών πολιτών.
ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Η καταστολή δεν είναι λύση
Η έξαρση της δραστηριότητας των κρατικών μηχανισμών καταστολής δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι π.χ. η επιστράτευση των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς βεβαίως και θα θέσει σε λειτουργία τα λεωφορεία, τον ηλεκτρικό ή το μετρό. Πλανάται πλάνην οικτράν η κυβέρνηση όμως αν νομίζει ότι μια κοινωνία μπορεί να κυβερνηθεί επί πολύ με αυταρχικό τρόπο, στηριζόμενη στους μηχανισμούς εξαναγκασμού σε υπακοή της πλειοψηφίας των πολιτών που αρνούνται να συμφωνήσουν με την πολιτική της. Δεν είναι μόνο η εκλογική ήττα που συχνά σφραγίζει μια τέτοια πολιτική. Είναι και η βιαιότητα ενδεχόμενων κοινωνικών εκρήξεων μέχρι τότε.
Του Γιώργου Δελαστίκ στο Έθνος της 14/01/2011
http://www.tvxs.gr

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ…


·         Να δουλεύουμε σαν σκυλιά (για 72 συνεχόμενες ώρες πολλές φορές οι γιατροί, ή για 24 ώρες σε ένα 40ωρο οι νοσηλευτές) και μάλιστα αρκετές φορές απλήρωτοι  και να μας αποκαλεί ο εγγονός του δικτάτορα Πάγκαλου κοπρίτες ;
·         Να μας δέρνουν στα ΤΕΠ γιατί δεν προλαβαίνουμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερους ασθενείς, λόγω αύξησης της προσέλευσης και  ταυτόχρονης μείωσης του προσωπικού (χαρακτηριστικά αναλογούν λιγότερο από 10 λεπτά εξέτασης και νοσηλείας για κάθε ασθενή!!):  βαρύτατος ξυλοδαρμός οδήγησε νοσηλευτή στη χειρουργική και ακολούθησαν ξυλοδαρμός νοσηλεύτριας, μαθήτριας νοσηλευτικής και συναδέλφου σεκιουριτά.  
·         Να πεθαίνουμε αβοήθητοι στη βάρδια: νοσηλευτής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής πέθανε αβοήθητος, όντας ο μοναδικός της βάρδιας και οι νοσηλευόμενοι  έμειναν μόνοι και αβοήθητοι επί ώρες.
·         Να θεωρούμαστε υπεύθυνοι για τυχόν  λάθη που προκαλεί η υπερεργασία: μείωση του αριθμού των εφημερευόντων γιατρών με ταυτόχρονη παραβίαση του ανώτατου νόμιμου χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας, μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού  με συνέπεια την παραβίαση του νόμιμου ωραρίου. Έτσι οι γιατροί εφημερεύουν άυπνοι για 3 μέρες συνέχεια και συνολικά 12 φορές κάθε μήνα, οι δε νοσηλευτές συχνά εκτελούν βάρδια απόγευμα – πρωί – νύχτα – νύχτα. Πρόσφατα πέθανε ασθενής από ατύχημα μέσα στον Ευαγγελισμό (τι να σου κάνουν 2 νοσηλεύτριες για 47 ασθενείς).
·         Να διορίζεται η κόρη κάποιου «κοπρίτη» (Αριάδνη Παγκάλου του Θεοδώρου) σε προσωποπαγή θέση στη Βουλή.
·         Να απαγορεύονται οι διορισμοί γιατρών και νοσηλευτών (από 1/1/2011 ισχύει το 5 αποχωρήσεις 1 μόνο πρόσληψη) και να διορίζει ο υπουργός Λοβέρδος  41 ειδικούς συμβούλους  στο γραφείο του (μεταξύ αυτών συνταξιούχοι και απόφοιτοι Γυμνασίου), και οι υφυπουργοί Τιμοσίδης και Αηδόνης 21 (μεταξύ των οποίων και γυμνάστρια!!)
·         Να διορίζει ο Πασοκικός βουλευτής Σάμου Βαρδίκος τη γυναίκα του, την κόρη του και το γιό του.
·         Να βλέπουμε τον διοικητή του Νοσοκομείου Νίκαιας να εγκρίνει σύμβαση  της εταιρείας Sterile για προμήθειες με τιμή 1000 φορές μεγαλύτερη από την κανονική (450.000 ευρώ αντί 441 ευρώ)!!
·         Η τράπεζα Μαρφίν να παρακρατάει τους μισθούς των εργαζομένων στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και η διοίκηση του νοσοκομείου με  κυβερνητικές ευλογίες να προγραμματίζει την παραχώρηση του νοσοκομείου έναντι πινακίου φακής στον όμιλο Αποστολόπουλου!!
·         Να προσλαμβάνονται  γιατροί με μπλοκάκι στο νοσοκομείο μας, που δουλεύουν με καθεστώς δουλοκτησίας: ανασφάλιστοι, με πενιχρή αμοιβή και υπερβολική φορολόγηση και χωρίς να θεωρείται η απασχόλησή τους ως προϋπηρεσία στο ΕΣΥ.
·         Να εξαγγέλλεται νέα μείωση κατά 20% της αμοιβής υπερωριών του νοσηλευτικού – διοικητικού προσωπικού και να απαγορεύεται η πληρωμή πρόσθετων δεδουλευμένων εφημεριών στους γιατρούς πέραν του  9%.
·         Να παραχωρείται άδεια ιδιωτικών ιατρείων στους πανεπιστημιακούς γιατρούς.
·         Να προετοιμάζεται το έδαφος για εξετάσεις πριν την ειδικότητα.
·         Να ετοιμάζουν την παραχώρηση του δικαιώματος επιλογής των ειδικευόμενων από τους μεγαλοκαθηγητάδες κατά παράβαση της επετηρίδας.
·         Να βλέπουμε το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου μας να διαβεβαιώνει δια του εκπροσώπου του ΔΝΤ (συγγνώμη της προέδρου του σωματείου) ότι όλα βαίνουν καλώς και να αρνείται έστω και τη συμπαράσταση  στους τραυματισμένους συναδέλφους.
·         Η παροχή υγείας στα νοσοκομεία να γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση τόσο για τους εργαζόμενους σ’ αυτά, όσο και για το λαό με την επιβολή εισιτηρίου 5 ευρώ με το καλημέρα και πληρωμή εξετάσεων…

ΜΗΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΞΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΟΥΝ;!!!

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ:
·         ΔΩΡΕΑΝ, ΙΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
·         ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
·         ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΩΣ ΧΩΡΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ
·         ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
πρωτοβουλία υγειονομικών Νοσοκομείου Ξάνθης
ενάντια στα μέτρα

Πασοκικές συνδικαλιστικές τσιριτσάντζουλες

 Διαβάσαμε δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου όπως και 102 συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ που κατακεραυνώνουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν έχουν κάνει τόσα χρόνια.
Τι έγινε; Τώρα ξύπνησαν όλοι αυτοί και βλέπουν ότι η κυβέρνηση του Μνημονίου μας οδηγεί ολοταχώς στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα;
Πρέπει να είναι πολύ αφελής κάποιος για να πιστέψει κάτι τέτοιο.

Προσπαθούν να εξασφαλίσουν το τομάρι τους, οι «πράσινοι» συνδικαλιστές με την κίνησή τους αυτή και ταυτόχρονα να αποσυμπιέσουν τις αντιδράσεις ευρύτερων κοινωνικών ομάδων –ακόμα και του κομματικού τους χώρου- αφού μέχρι τώρα με την στάση τους έχουν πέσει σε πλήρη ανυποληψία. 

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει με τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οποιος περάσει από τα αμαξοστάσια θα διαπιστώσει ότι ακόμα και οι εργαζόμενοι που ψηφίζουν ΠΑΣΚΕ είναι εξοργισμένοι με την στάση της ΓΣΕΕ επειδή όταν οι  ίδιοι ματώνουν στις κινητοποιήσεις του η ΓΣΕΕ δεν έκανε το παραμικρό για να τους συμπαρασταθεί.
Από την άλλη, επαγγελματίες, γραφειοκράτες συνδικαλιστές όπως είναι οι περισσότεροι απ’ αυτούς βλέπουν ότι η διαχείριση της πολιτικής του Μνημονίου από την τωρινή ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα και καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι αν δεν αποστασιοποιηθούν, έστω και στα λόγια απ’ την κυβερνητική πολιτική θα έχουν την τύχη του Παναγόπουλου, που του έκαναν την φάτσα μπλε μαρέ σε περασμένη κινητοποίηση.

Αυτό το αντιλαμβάνεται και η κυβέρνηση που ανέθεσε στον εκπρόσωπο προπαγάνδας της να αντιδράσει εντελώς ήρεμα στις βολές που εξαπέλυσαν εναντίον της τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές και να σώσουμε τη χώρα», είπε ο Γ. Πεταλωτής συμπληρώνοντας: «η ΠΑΣΚΕ είναι μια συνδικαλιστική παράταξη εργαζομένων και ως τέτοια έχει δικαίωμα να κρίνει και να έχει τις απόψεις της».

Ξέρει φυσικά η κυβέρνηση, ότι πέρα απ’ τις φραστικές μεγαλοστομίες, τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ θα συνεχίσουν να στηρίζουν στην πράξη την κυβερνητική πολιτική και οι αντιδράσεις του έχουν σχέση με την προσπάθεια να εξασφαλίσουν την προσωπική τους εργοπατερική επιβίωση και παράλληλα να επιβεβαιώσουν τον «θεσμικό» τους ρόλο.
ΠΗΓΗ:  ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ